Film Fest Gent: rode loper voor nieuwe TV-serie “1985” van Wouter Bouvijn en Willem Wallyn

Gisteren was er veel schoon volk aanwezig op het Film Fest Gent bij de rode loper van de nieuwe achtdelige TV-serie “1985” die in het voorjaar van 2023 wordt vertoond op één, het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Het is een tweetalige fictiereeks over de bende van Nijvel en een coproductie waarvoor de VRT en de RTBF hebben samengewerkt.

Wouter Bouvijn en Willem Wallyn (foto bovenaan) vormen de tandem achter “1985” met Bouvijn als regisseur; hij maakte eerder furore met “De twaalf” (2019-2020) en vijf afleveringen van “Red Lights” (2020). Het scenario van “1985” werd geschreven door Willem Wallyn, ook scenarist van series als “De 16” (2016) en “Albatros” (2020), en de film “All of Us” (2020) die hij eveneens regisseerde.

In “1985” worden drie vrienden gevolgd; Marc, Franky en Vicky, gespeeld door respectievelijk Tijmen Govaerts (uit o.m. “De kraak,” 2021; “Twee zomers,” 2022), Aimé Claeys (“Onder vuur,” 2021), en nieuwkomer Mona Mina Leon. Zij komen in het oog van een storm terecht nadat begin jaren tachtig van vorige eeuw de bende van Nijvel brutale overvallen pleegt. Andere belangrijke rollen worden vertolkt door o.m. Peter Van den Begin, Tom Vermeir, Titus De Voogdt, Barbara Sarafian, Ruth Becquart, en Franstalige acteurs waaronder Roda Fawaz, Yoann Blanc en Guillaume Kerbusch.

“1985” is een productie van Eyeworks, VRT/Eén en RTBF, met de steun van VAF/Mediafonds, Screen Flanders, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (Screen.Brussels) en de Belgische tax shelter i.s.m Casa Kafka Pictures, met de deelname van Wallimage (La Wallonie), in coproductie met VRT/Eén en RTBF. Deze productie kwam tot stand met de steun van het Vlaams noodfonds corona van de Vlaamse regering en het Garantiefonds voor de Vlaamse onafhankelijke audiovisuele productiesector. De opnamen liepen van mei tot oktober 2021.

Tijdens Film Fest Gent werden interviews afgenomen met Wouter Bouvijn en Willem Wallyn; deze gesprekken worden op een latere datum gepubliceerd wanneer de serie wordt uitgezonden.

Hieronder alvast een impressie van de rode loper in Gent waar het er bijwijlen best ludiek aan toe ging.

Aimé Claeys, Tijmen Govaerts, Mona Mina Leon | Film Talk
Aimé Claeys, Tijmen Govaerts, Mona Mina Leon | Film Talk
Willem Wallyn, Aimé Claeys, Wouter Bouvijn, Tijmen Govaerts, Mona Mina Leon | Film Talk
Peter Van den Begin | Film Talk
Titus De Voogdt, Tom Vermeir | Film Talk
Aimé Claeys, Mona Mina Leon, Tijmen Govaerts | Film Talk
Willem Wallyn, Ruth Becquart | Film Talk
Ruth Becquart, Barbara Sarafian | Film Talk