Film Fest Gent: Lukas Dhont opent de 49ste editie met zijn tweede speelfilm “Close”

”Close,” de nieuwste film van regisseur en scenarioschrijver Lukas Dhont (geb. 1991), was gisteren de openingsfilm van de 49ste editie van Film Fest Gent. Het was de tweede keer in zijn carrière dat de Gentse filmmaker het festival mocht openen, na zijn gelauwerde debuutfilm “Girl” (2018). Net als tijdens het Filmfestival van Cannes werd “Close” er warm onthaald, de reacties waren zeer lovend.

Zowel de hoofdrolspelers als de crew van de film waren aanwezig op de rode loper die voor de gelegenheid werd omgetoverd in een fleurig bloemenveld, zoals onderstaande foto’s aantonen. Bij de introductie van de film aan het publiek zei Dhont, ‘Ik ben nu zeer nerveus, maar het is anders dan in Cannes waar de film voor het eerst aan een publiek werd getoond. Dat was de eerste confrontatie waar we lang aan hadden gewerkt, zonder dat iemand de film had gezien. Maar hier in Gent, hier ben ik thuis. Ik ben hier in deze cinema [Kinepolis] opgegroeid, als kind heb ik hier met mijn ouders en mijn broer animatiefilms gezien. Ik heb toen de magie van cinema ontdekt en zoveel jaren later, als puber, heb ik hier cowboys verliefd zien worden op elkaar. Toen wist ik dat ik cinema wilde gebruiken om met mensen te connecteren, om iets te zeggen, om iets uit te drukken. Het is ongelooflijk kwetsbaar vanavond om de film aan zoveel mensen te tonenmensen die ik ken, mensen die ik graag zie, die ik bewonder. Er zijn ook veel mensen in de zaal zonder wie de film nooit de film was geweest zoals hij nu is, en die achter de schermen enorm hard hebben gewerkt om twee jongens tussen bloemen te laten lopen, zoals jullie vanavond konden doen. Ik wens jullie vooral een ongelooflijke vertoning.’

“Close” (2022, trailer)

De film gaat over twee 13-jarigen, Léo en Rémi (gespeeld door Eden Dambrine en Gustav De Waele); ze zijn vrienden voor het leven tot een ondenkbare gebeurtenis hen uit elkaar drijft. Vol onbegrip zoekt Léo toenadering tot Sophie, Rémi’s moeder (Émilie Dequenne). “Close” schetst een onvergetelijk portret van vriendschap, liefde, onafhankelijkheid, identiteit, liefdesverdriet en herstel, en verantwoordelijkheid.

Na Gent opent “Close” ook vier Nederlandse filmfestivals: Cinecitta International Film Festival Tilburg (26-30 oktober), Filmfestival Alkmaar (2-6 november), de Hoornse Filmdagen (4-6 november) en het Leiden International Film Festival (3-13 november). Daarnaast is “Close” ook te zien bij het Noordelijk Film Festival (9-13 november).

In België loopt de film vanaf 2 november in de bioscoop. In Nederland gaat hij op 23 oktober in première in het EYE Filmmuseum in Amsterdam, in aanwezigheid van Lukas Dhont. De film loopt er vanaf 3 november in de zalen. Verdeler in België en Nederland: Lumière.

”Close” was en is geselecteerd voor meerdere filmfestivals over heel de wereld en werd eerder dit jaar al bekroond met de Grand Prix op het Filmfestival van Cannes, de Cicae Jury Prize tijdens het Internationaal Film Festival in Hongarije, de Publieksprijs Europees Filmfestival in het Servische Palic, Best Film tijdens het Australische Sydney Film Festival en onlangs nog met de Art Cinema Award tijdens Filmfest Hamburg. Ondertussen werd hij ook genomineerd voor de European University Film Award.

De film is de Belgische inzending voor de Oscars in de categorie ‘Best International Feature Film.’ In een persbericht liet Lukas Dhont optekenen dat hij ongelooflijk vereerd was om uit de vele sterke Belgische films van dit jaar geselecteerd te worden als de officiële inzending voor de Oscars. ‘Als kind droomde ik ervan ooit een Oscar te winnen, die droom lijkt nu iets dichterbij te komen. “Close” is een film over vriendschap en connectie na een voor velen afgezonderde periode. Ik hoop dat de film het publiek gaat raken en zo België trots kan maken. Daar gaan we de komende maanden al het mogelijke voor doen.’

Op 21 december wordt de shortlist van de Oscars bekendgemaakt en weten we of “Close” kans maakt om te worden genomineerd voor het goud. De volgende selectie met de uiteindelijke Oscarnominaties, wanneer het aantal kanshebbers van tien naar vijf wordt gereduceerd, kennen we op 24 januari 2023. De ceremoniële Oscaruitreiking zelf vindt plaats op zondag 12 maart 2023.

“Girl” was de vorige Belgische Oscarinzending van Vlaamse bodem; Lukas Dhont, toen in Cannes bekroond met de Caméra d’Or, werd genomineerd voor de Césars en de Golden Globes (telkens in de categorie ‘Beste Buitenlandse Film’). Vlaamse producties die in het verleden een Oscarnominatie in de wacht sleepten als ‘Beste Buitenlandse Film,’ waren “Daens” (1992), “Iedereen beroemd!” (2000), “Rundskop” (2011) en “The Broken Circle Breakdown” (2013).

Op 2 november, wanneer “Close” in België in de zalen uitkomt, publiceren we op deze webstek een gesprek met Lukas Dhont dat op 14 september jl.werd afgenomen tijdens de persdag van de film in Brussel. Maar eerst alvast een impressie van de rode loper gisteren, bij de openingsavond van het Film Fest Gent.

“Close” op de rode loper tijdens het Film Fest Gent, met Émilie Dequenne, Lukas Dhont, Eden Dambrine, Gustav De Waele, Kevin Janssens | Film Talk
Eden Dambrine, Lukas Dhont, Gustav De Waele | Film Talk
Émilie Dequenne, Lukas Dhont | Film Talk
Émilie Dequenne | Film Talk
Émilie Dequenne | Film Talk
Kevin Janssens speelt de vader in “Close” | Film Talk
Lukas Dhont tijdens de inleiding van “Close” | Film Talk