Avant-première “Zillion”: regisseur-scenarist Robin Pront en de cast op de paarse loper

Het dak is eraf. “Zillion,” de nieuwste film van Robin Pront (foto boven) met in de hoofdrollen o.m. Matteo Simoni, Charlotte Timmers, Jonas Vermeulen, Barbara Sarafian en Geert Van Rampelberg, kende gisteren in Kinepolis Antwerpen een feestelijke avant-première. Het was een bruisend evenement zoals in de jaren zeventig en tachtig van vorige eeuw, tijdens de hoogdagen van het Rex-concern van de Antwerpse filmtycoon Georges Heylen, toen de Scheldestad regelmatig filmacteurs en –regisseurs met open armen wist te verwelkomen. Toen waren het vaak internationale vedetten zoals Charlton Heston, Roger Moore en Peter Ustinov die er hun opwachting maakten, maar gelet op de uitstraling van de Belgische film de laatste jaren—met het magistrale “Rebel” nog vers in het achterhoofd en “Close” dat om de hoek loert—dan hebben we nu genoeg internationale uitstraling in onze eigen achtertuin.

Want “Zillion” heeft de grandeur van een onmiskenbare topfilm; zoals Steven Spielberg of Quinten Tarantino, die nooit iets aan het toeval overlaten, en al jarenlang en keer op keer de ultieme pefectie afleveren, zo hoort ook “Zillion” thuis in deze categorie. Wervelend entertainment van het hoogste niveau. We worden enorm verwend met films van eigen bodem. Wat een verschil met pakweg een halve eeuw geleden toen we het moesten stellen met films als “De loteling” (1974) of “Pallieter” (1976), verfilmingen van boeken waarin toen niemand nog geïnteresseerd was om ze te lezen, maar—met alle respect—die films bleven dan toch maar komen.

Maar soit, terug naar gisteren. Onder luide muziek, dampende beats, een blitze dance act met vuurspuwers en een kleurrijke lasershow werden op de trappen van Kinepolis Antwerpen regisseur en scenarist Robin Pront en zijn acteurs Matteo Simoni, Charlotte Timmers, Jonas Vermeulen, Barbara Sarafian en Geert Van Rampelberg dan ook feestelijk onthaald op de—voor de gelegenheid—paarse loper. Niets dan blije gezichten en gelukkige mensen. Ook Kevin Meul was aanwezig; hij werkte achter de schermen als co-scenarist met Robin Pront (Meul schreef eveneens mee aan het scenario van “Rebel”), en ook Frank Verstraeten was erbij. Hij was destijds de flamboyante eigenaar en feestenbouwer van de omstreden maar zeer populaire en beruchte mega-danstempel Zillion, en is logischerwijze één van de centrale figuren in de film. De Zillion, destijds gelegen aan de Jan van Gentstraat in Antwerpen, draaide er onder zijn impuls op volle toeren van 1997 tot 2002. Maar het mooie liedje bleef niet duren. In 2017 werd het gebouw na jaren van leegstand afgebroken om plaats te maken voor een nieuwbouwproject, met op de benedenverdieping een vestiging van Colruyt.

Na de avant-première van de film volgde een bruisende afterparty in Waagnatie Expo & Events te Antwerpen.

“Zillion” (2022, trailer)

In de film keert men met computergenie Frank Verstraeten (gespeeld door Jonas Vermeulen) terug naar 1997; hij is klein van gestalte, maar barst van ambitie. Met zijn futuristische megadiscotheek Zillion bouwt hij op het Antwerpse Zuid de place to be voor uitgaand Vlaanderen en ver daarbuiten. Het spektakel van de Zillion met zijn lichtinstallatie, veelbesproken stage acts, zwembad en noem maar op, is legendarisch. Frank paradeert er met Vanessa (Charlotte Timmers), de mooiste vrouw van België terwijl zijn partner in crime en pornokoning Dennis Black Magic (rol voor Matteo Simoni) de pikante acts verzorgt. Frank wordt even beroemd en berucht als zijn discotheek, maar trapt daarbij al te vaak op de verkeerde tenen, met de gekende fatale afloop.

Na Pronts veelbelovende en harde misdaadfilm “D’Ardennen” (2015), waarin hij invloeden van sociale drama’s, herkenbaar in de films van de gebroeders Dardenne, moeiteloos combineert met thrillerelementen van de gebroeders Coen, maakt hij van “Zillion” een overweldigende ervaring die alle zintuigen prikkelt en levert hij een film af die zonder twijfel tot de beste Vlaamse films ooit mag worden gerekend.

“Zillion” is een productie van FBO in coproductie met Woestijnvis en Millstreet Films in samenwerking met VTM, Kinepolis Film Distribution, Indie Sales, Streamz en Telenet. De film kreeg steun van de Belgische Tax Shelter voor Filmfinanciering, het Nederlands Filmfonds en The Netherlands Film Production Incentive, en kwam ook tot stand met de steun van het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Jo Brouns, het Vlaams Noodfonds Corona van de Vlaamse Regering en het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.

“Zillion” loopt vanaf vandaag in de Belgische bioscopen. Verdeler: Kinepolis Film Distribution. Hieronder een korte impressie van de avant-première gisteren in Antwerpen.

Robin Pront, Matteo Simoni | Film Talk
Jonas Vermeulen, Charlotte Timmers, Robin Pront | Film Talk
Barbara Sarafian, Jonas Vermeulen, Charlotte Timmers, Matteo Simoni | Film Talk
Barbara Sarafian, Charlotte Timmers, Robin Pront | Film Talk
Geert Van Rampelberg, Barbara Sarafian | Film Talk
Geert Van Rampelberg, Barbara Sarafian | Film Talk
Filmregisseur en scenarioschrijver Kevin Meul | Film Talk