Gène Bervoets: “Acteurs zitten in hun eigen keuken waar ze uitpluizen hoe ze hun rol gaan spelen”

Acteur Gène Bervoets (geb. 1956) is al decennialang een vertrouwd gezicht voor het Nederlandstalige film- en televisiepubliek. Als uiterst productief acteur is hij een vaste waarde voor tal van regisseurs, waaronder Erik Van Looy, Dominique Deruddere, en Adil El Arbi en Bilall Fallah, die hem maar al te graag aan hun cast toevoegen bij het maken van een nieuwe film. Maar ook in het buitenland is hij gegeerd, zeker in Nederland, waar hij kind aan huis is, en dat hem omarmde van bij het begin van zijn filmloopbaan, toen hij met “Spoorloos” (1988) van George Sluizer de fundamenten legde van een solide carrière als een uiterst getalenteerd hoofdacteur en karakterspeler.

Hij werd er in 2009 genomineerd voor het Gouden Kalf in de categorie van Beste Acteur voor zijn rol in “De laatste dagen van Emma Blank” (de onderscheiding ging naar Martijn Lakemeier voor zijn rol in “Oorlogswinter”), en zes jaar later werd Bervoets in België bekroond met een Ensor voor zijn hoofdrol als de buschauffeur in “Paradise Trips” van Raf Reyntjens.

Met de ruime verscheidenheid aan personages die hij tot op heden in meer dan honderd films en TV-reeksen heeft gespeeld, zie je hem tussendoor wel eens in de rol van advocaat, onderzoeksrechter, procureur of politicus, maar dan duikt hij, totaal onverwacht, op in een komische serie als “Patrouille Linkeroever” (2016) waar hij met zijn spitsvondige kolderhumor zijn ruime en kleurrijke palet als veelzijdig acteur aanspreekt en extra in de verf kan zetten. Dat is Gène Bervoets ten voeten uit. Je kan hem onmogelijk typecasten, want ook nu, na al die jaren, lukt hij erin zijn publiek keer op keer te verbazen.

Manuel Broekman, Gène Bervoets, Koen De Graeve en Claude Musungayi in “De Kraak” | Thomas Dhanens/VTM

Neem nu “De Kraak” bijvoorbeeld, de nieuwe en internationale miniserie waarin hij de hoofdrol speelt en in de huid kruipt van een meedogenloze bendeleider die een cyberaanval op een bank in Frankfurt pleegt. Hier wordt hij bijgestaan door een handvol personages die binnen het team allen een eigen functie hebben. Zo is er Jeremy, een rol voor Tijmen Govaerts, die de beveiliging van de bank moet uitschakelen. Manuel Broekman speelt de fixer van de bende, Ella-June Henrard gebruikt haar vermommingen en overredingskracht om haar slag thuis te halen, en Koen De Graeve en Claude Musungayi hebben ook elk hun aandeel in de planning en strategie van de bende.

Even word je herinnerd aan “Ocean’s Eleven” (2011) met George Clooney als de spilfiguur van de bende, ook bijgestaan door zijn vaste handlangers, maar nadat het in “De Kraak” helemaal ontspoort, krijg je een geheel ander gegeven. “En dan wordt het voor jou als acteur heel boeiend om je personage neer te zetten,” zegt Gène Bervoets over zijn rol, in een telefonisch gesprek tijdens de persdag van “De Kraak.”

De serie, gedraaid voor VTM en geregisseerd door Joost Wynant (“Onder Vuur”) en Frank Van Mechelen (o.m. “Salamander”), is vanaf 1 december 2021 te zien op Streamz en Streamz+ en later ook bij VTM. De reeks is een absolute aanrader.

Waar haal je na al die jaren steeds weer de inspiratie vandaan om al die verschillende en uiteenlopende nuances in je personages te brengen?

Je ogen en je oren openhouden, hé. Het leven zelf geeft je al die cadeaus. Als acteur is het dan je taak om rond te kijken, te luisteren, observeren en stelen met je ogen, je oren en je zintuigen. En dan blijft het materiaal ook komen, want je vindt niets uit. Het komt naar je toe als je goed genoeg kijkt, denk ik. Je moet er ook gevoelig voor zijn; het is heel gemakkelijk om bepaalde clichés te gebruiken, maar als je nadenkt over de andere kant van de medaille, dan is het interessant om dat ook mee te nemen in iets dat je helemaal niet verwacht. Veel fantastische acteurs en actrices zijn daarvan het voorbeeld. Dat is volgens mij het geheim: zien wat zij doen en hoe zij het naar hun hand zetten. Daarom ben je ook acteur, hé, om dat te onderzoeken, om het toe te laten in jezelf, en om er iets mee te doen.

Ben je daarin geëvolueerd door de jaren heen? Is je aanpak voor het creëren van een personage nu anders dan vroeger?

Als je jong bent, heb je dromen, en naarmate je ouder wordt, heb je andere dromen. Die dromen evolueren, en stel dat je altijd dezelfde droom zou hebben, dan evolueer je zelf niet mee. Toen ik jong was, dacht ik dat de wereld in m’n broekzak zat, maar je merkt al heel snel dat het niet zo is, en dat je er heel hard voor moet werken. Het is ook belangrijk dat je al dat werk niet toont, dat het lijkt alsof het heel gemakkelijk en logisch is. Maar er is wel degelijk veel arbeid aan voorafgegaan. En dat is met alles zo; niemand loopt een wereldrecord door talent te hebben, maar door heel hard te werken. Niemand wordt de beste voetballer van de wereld, enkel door talent te hebben. Het helpt wel, maar als je er niet aan werkt, lukt het niet. Je moet er alle dagen mee bezig zijn. Acteur zitten dan in hun eigen keuken waar ze zelf uitpluizen hoe ze hun rol gaan spelen.

Claude Musungayi, Tijmen Govaerts, Ella-June Henrard, Manuel Broekman, Gène Bervoets in “De Kraak” | Thomas Dhanens/VTM

Hoe kijk je nu zelf terug op de opnamen van “De Kraak”?

Wij hadden vooral een heel goede ploeg en we hebben ons ongelooflijk geamuseerd met acteurs als Manuel Broekman, Koen De Graeve, Ella-June Henrard, Claude Musungayi, Tijmen Govaerts,… en ook met de Duitse acteurs. Zij waren ook heel fijn om mee te werken. Ik ben nu heel blij dat het op Streamz komt en dat we ons werk kunnen laten zien, want ik ben er heel fier op. Tegelijkertijd merk ik ook wel dat, hoe langer ik meega, ik des te meer de urgentie voel om deel uit te maken van het creatieve proces, om dat proces mee te bepalen. Dat is nu in zekere mate gebeurd door bijvoorbeeld scènes al improviserend een bepaalde richting te geven. Maar ik merk van mezelf dat ik in dat proces meer en meer aanwezig wil zijn; misschien is het nu wel tijd om daar zelf werk van te maken.

Bedoel je als regisseur?

Ik ben met iets bezig. Ik ben nu aan het schrijven en voel dat ik meer controle wil over hetgeen ik doe of hetgeen ik wil.

Heb je in je carrière ooit moeten ‘vechten’ voor een rol?

Dat moet je alle dagen doen. De rollen komen hier niet zomaar binnenwaaien. Bij elke nieuwe rol denk je, ‘Als ik dit nu echt heel goed doe, dan komt er misschien een volgende rol.’ En zo zit het in mekaar, zo werkt het. Je moet niet denken van op je lauweren te kunnen rusten en ervan uitgaan dat ze wel zullen bellen.

Nochtans wissel je geregeld van hoofdrollen naar bijrollen en terug, van hoofdrollen naar kleine gastrollen in TV-reeksen en terug, van televisie naar film en terug. Het lijkt allemaal heel gemakkelijk te gaan.

Ja, wat moet ik daarop zeggen. Ik ga hier zéker niet beweren dat ik alles aankan, dat zou heel hoogmoedig zijn. Maar als ik kijk naar de grootste en beste acteurs, of de acteurs waar ik in alle geval ongelooflijk veel respect voor heb, dan denk ik altijd, ‘Dat zijn ook maar mensen, en zij kunnen de bal ook ongelooflijk misslaan.’ Ik weet van mezelf dat er rollen waren die minder waren, maar daar word je dan ook weer wijzer van. Elke rol brengt iets nieuws; je zoekt vanuit welke kant moet je het allemaal moet bekijken, en dan maak je daar iets van. En het resultaat kan dan meevallen, of niet.

Een greep uit de cast van “De Kraak” met Gène Bervoets, geflankeerd door o.m. Ella-June Henrard en Tijmen Govaerts | Thomas Dhanens/VTM

Hoe gebeurt bij jou de eerste lezing van een scenario? Thekla Reuten heeft me eens gezegd dat zij bij die eerste lezing heel geconcentreerd gans het script in één ruk doorneemt. Hoe doe jij dat?

Bij mij is dat geen constante, het hangt ervan af. Zoals je de ene dag opstaat met een goed gemoed en het soms ook iets minder is, zo kan dat ook met het werk zijn. Maar als het me boeit, dan zeker wel. Fijn overigens dat je Thekla vernoemt, want ik heb met haar nog samengewerkt. Toen we mekaar voor het eerst zagen, klikte het meteen. Ook al kenden we mekaar niet, daags nadien hebben we heel interessante scènes gedraaid. Dat heeft alles te maken met vertrouwen, en dat is het eerste dat je moet hebben in je tegenspeler of je medespeler: je vertrouwt mekaar en je bent bereid om mekaar op de set heel veel te geven. Hij of zij wordt er beter van, en jij ook. Heel vaak merk je zoiets niet in de eerste lezing van een scenario, dat komt dan later. Dus het is eerder een opeenstapeling van verschillende factoren die ervoor zorgt dat je van een rol iets moois kan maken.

Phone interview
9 november 2021

“De Kraak” (2021, trailer)

FILMS

EEN VROUW TUSSEN HOND EN WOLF (1979) DIR André Delvaux SCR André Delvaux, Ivo Michiels CAM Charles Van Damme MUS Etienne Verschueren CAST Marie-Christine Barrault, Rutger Hauer, Roger Van Hool, Senne Rouffaer, Bert André, Raf Reymen, Jenny Thanghe, Janine Bischops, Johny Voners, Gène Bervoets, Jean-Claude Van Damme

MACHO CITY (1987) DIR Peter De Sterck CAST Gène Bervoets, Marc Van Eeghem

SKIN (1987) DIR – ED Guido Henderickx PROD Luc Pien, Erik Lambeets SCR Guido Henderickx, Bob Goossens CAM Theo Bierkens MUS Arno CAST Arno Hintjens, Josse De Pauw, Hilde Van Mieghem, Gène Bervoets (S.T.A.N.), Frank Aendenboom, Marc Lauwrys, Maggie Wing Yu, Chris Lomme, Peter van Asbroeck

CRAZY LOVE (1987) DIR Dominique Deruddere PROD Alain Keytsman SCR Dominique Deruddere, Marc Didden (boek, Charles Bukowski) CAM Willy Stassen ED Ludo Troch MUS Raymond van het Groenewoud CAST Josse De Pauw, Geert Hunaerts, Michael Pas, Gène Bervoets (Jeff), Amid Chakir, Florence Béllard

SPOORLOOS (1988) DIR George Sluizer PROD George Sluizer, Anne Lordon SCR Tim Krabbé (boek, Tim Krabbé; adaptatie, George Sluizer) CAM Toni Kuhn ED George Sluizer, Lin Friedman MUS Henny Vrienten CAST Bernard-Pierre Donnadieu, Gène Bervoets (Rex Hofman), Johanna ter Steege, Gwen Eckhaus, Bernadette Le Saché, Tania Latarjet, Lucille Glenn

DILEMMA (1990) DIR – SCR Freddy Coopens PROD Willem Thijssen CAM Gilberto Azevedo, Michel Houssiau ED Henri Erismann MUS Loek Dikker CAST Alexandra Vandernoot, Johan Leysen, Ynte Gilis, Thom Hoffman, Renée Fokker, Jan Decleir, Marc Janssen, Gène Bervoets (Zeger), Dirk van Dijck

MANNEN MAKEN PLANNEN (1993) DIR – SCR Marc Didden PROD Kees Kasander, Denis Wigman, Antonino Lombardo CAM Willy Stassen ED Karin Vaerenberg MUS Roland Van Campenhout CAST Gène Bervoets (Jim), François Beukelaers, Amid Chakir, Els Helewaut, Eva Maes, Caroline Rottier, Alain Van Goethem

ANCHORESS (1993) DIR Chris Newby PROD Paul Breuls, Ben Gibson SCR Judith Stanley-Smith, Christine Watkins CAM Michel Baudour ED Brand Thumim CAST Natalie Morse, Gène Bervoets (Reeve), Toyah Willcox, Pete Postlethwaite, Christopher Eccleston, Michael Pas, Brenda Bertin, Jan Decleir

AD FUNDUM (1993) DIR Erik Van Looy PROD – SCR Marc Punt CAM Willy Stassen ED Ludo Troch, Philippe Ravoet MUS Tom Wolf, Jean-Marie Aerts CAST Tom Van Landuyt, Matthias Sercu, Tom Van Bauwel, Sven De Ridder, Margot Van Doorn, Axel Daeseleire, Jan Bijvoet, Tuur De Weert, Senne Rouffaer, Jaak Van Assche, Marilou Mermans, Herbert Flack, Koen De Graeve, Wim Opbrouck, Gène Bervoets (Advocaat Theys), Ronny Waterschoot, Lucas Van den Eynde

DE VLIEGENDE HOLLANDER (1995) DIR Jos Stelling PROD Jos Stelling, Alain Keytsman SCR Jos Stelling, Hans Heesen CAM Goert Giltray ED August Verschueren MUS Nicola Piovani CAST René Groothof, Veerle Dobbelaere, René van ‘t Hof, Gène Bervoets (Zoon van Netelneck), Gerard Thoolen, Willy Vandermeulen, Josse De Pauw, Ingrid De Vos

WALHALLA (1995) DIR – SCR Eddy Terstall PROD Karen Jaroneski, Miel Van Hoogenbemt, Emjay Rechsteiner CAM Tom Erisman ED Wim Louwrier, Marc Heijdeman MUS Raymond van het Groenewoud CAST Huub Stapel, Linda Jellema, Marc van Uchelen, Gène Bervoets (Gunther Somers), Antje de Boeck, Jan Mulder, Jamal Amhali, Wim Opbrouck

LISA (1996) DIR Jan Keymeulen PROD Tarsicius Vanhuysse SCR Jan Keymeulen, Antonio Saura, Gerrie Van Rompaey CAM Philippe Cordey ED Ludo Troch MUS Wim Mertens CAST Veerle Dobbelaere, Antonie Kamerling, Gène Bervoets (Robert), Mark Galo, Geert de Jong, Sandrine André

ELIXIR D’ANVERS (1996) DIR Boris Paval Conen, Robbe De Hert, Nathalie Deklerck, Wolke Kluppell, Wim Symoens, Filip Van Neyghem, Tom Van Overberghe PROD Willem Thijssen, Jim Van Leemput CAM Danny Elsen MUS Wannes van de Velde, Guido Belcansto, Fred Bekky CAST Gène Bervoets (Tanchelijn), Luk D’Heu, Wouter Steenbergen, Paul-Emile Van Royen,  Mieke Uitterlinden, Herbert Flack, Carry Goosens, Warre Borgmans, Wannes van de Velde, Dirk Roofthooft, Sara de Roo, Dirk van Dijck, Jenny Tanghe, An Pierlé, Chris Lomme, Michael Pas, Filip Peeters, Jaak Van Assche, Marc Van Eeghem, Wim Opbrouck, Manou Kersting, Tom Lenaerts, Robbe De Hert

HOMBRES COMPLICADOS (1998) DIR Dominique Deruddere PROD Dominique Deruddere, Loret Meus SCR Dominique Deruddere, Marc Didden CAM Willy Stassen ED Ludo Troch MUS Arno CAST Josse De Pauw, Dirk Roofthooft, Hilde Van Mieghem, Gène Bervoets (Fred), François Beukelaers, Jaco Van Dormael

NO TRAINS NO PLANES (1999) DIR Jos Stelling PROD Anton Kramer SCR Jos Stelling, Hans Heesen CAM Goert Giltay ED Bert Rijkelijkhuizen MUS Nicola Piovani CAST Dirk van Dijck, Kees Prins, Peer Mascini, Katja Schuurman, Petra Sedda, Piet Brouwer, Gène Bervoets (Mario Russo)

MAN VAN STAAL (1999) DIR – SCR Vincent Bal PROD Dirk Impens, Rudy Verzyck CAM Glynn Speeckaert ED Ewin Ryckaert MUS Wim De Wilde CAST Ides Meire, Charlotte De Ruytter, Peter Gorissen, Katelijne Damen, Tania Garbarski, Gène Bervoets (Vader van Victor), Marijke Pinoy, Peter Van den Eede, Frank Focketyn, Wim Opbrouck, Jenny Tanghe, Will Tura

SHADES (1999) DIR Erik Van Looy PROD Paul Breuls, Guy Lee Thys SCR Erik Van Looy, Paul Breuls (boek, Guy Lee Thys) CAM Danny Hiele ED Philippe Ravoet CAST Mickey Rourke, Gène Bervoets (Max Vogel), Andrew Howard, Mireille Leveque, Jan Decleir, Mike Verdrengh, Hilde Van Mieghem, Tom Van Bauwel, Koen De Bouw, Luk D’Heu, Filip Peeters, Tine Reymer, Marilou Mermans, Vic de Wachter, Axel Daeseleire

DE GROT (2001) DIR Martin Koolhoven PROD Volkert Struycken, Errol Nayci SCR Tim Krabbé (ook boek) CAM Philip van Volsem ED Job ter Burg MUS Fons Merkies CAST Fedja van Huêt, Kim Huffman, Marcel Hensema, Jeroen Willems, Saskia Temminck, Porgy Franssen, Gène Bervoets (Man in het hotel), Frank Lammers

DE ZAAK ALZHEIMER (2003) DIR Erik Van Looy PROD Hilde De Laere, Erwin Provoost SCR Carl Joos (boek, Jef Geeraerts) CAM Danny Elsen ED Philippe Ravoet, Yoohan Leyssens MUS Stephen Warbeck CAST Jan Decleir, Koen De Bouw, Gène Bervoets (Seynaeve), Werner De Smedt, Geert Van Rampelberg, Hilde De Baerdemaeker, Dirk Roofthooft, Tom Waes, Filip Peeters

10 JAAR “LEUVEN KORT” (2004) DIR Vincent Bal, Dirk Beliën, Lars Damoiseaux, Hans Herbots, Evelien Hoedekie, Daniël Lambrechts, Erik Lamens, Koen Mortier, Wouter Sel, Reinout Swinnen, Patrice Troye, Fien Troch, Lieven Van Baelen, Dorothée Van Den Berghe, Pieter Van Hees, Hilde Van Mieghem, Christophe Van Rompaey, Joël Vanhoebrouck, Brecht Vanhoenacker, Jakob Verbruggen, Willem Wallyn CAST Frank Vercruyssen, Damiaan De Schrijver, Peter Van den Begin, Veerle Dobbelaere, Dimitri Leue, Jenny Tanghe, Gène Bervoets, Frank Focketyn, Fred Van Kuyck, Hilde Van Mieghem, Dirk Roofthooft, Els Dottermans, Stany Crets, Natali Broods, Sam Louwyck, Tom Van Dyck, Kader Gurbüz, Bert André, Ianka Fleerackers, Pieter Embrechts, Nand Buyl

SUSPECT (2005) DIR Ivan Boeckmans, Guy Lee Thys PROD – SCR Guy Lee Thys CAM Jan Vrints, René Haan ED Marc Wouters MUS Daan Stuyven CAST Zoë De Roovere, Gène Bervoets (Rob Dekoster), Karlijn Sileghem, Elias Mentzel, Ellen Ten Damme, Joke Devynck, Frank Focketyn, Jeroen Van Dyck

’N BEETJE VERLIEFD (2006) DIR Martin Koolhoven PROD Willant Boekelman, Jan van der Zanden SCR Maarten Lebens CAM Menno Westendorp ED Job ter Burg MUS Martijn Schimmer CAST Ad van Kempen, Yes-R, Geert de Jong, Tjiske Reidinga, Sabri Saad El-Hamus, Plien van Bennekom, Gène Bervoets (Guy), Martin Koolhoven

SEXTET (2007) DIR – SCR Eddy Terstall PROD Trent CAM Gádor Deák ED Jelmar Hoekstra, Ben Isaacs, Talia Stone MUS Toek Numan, Jina Sumedi, Lotte van Dijck CAST Katja Schuurman, Jan Mulder, Gène Bervoets (Professor), Eric van Sauers, Tara Elders, Esmarel Gasman, Femke Lakerveld

TIMBOEKTOE (2007) DIR Dave Schram PROD Maria Peters, Danielle Raaphorst, Sjef Scholte, Hans Pos SCR Maria Peters (boek, Carry Slee) CAM Hein Groot ED Ot Louw MUS Fred Vogels, Maarten Spruijt CAST Bob Maarten, Mees Peijnenburg, Willem Voogd, Anna Raadsveld, Geza Weisz, Reinout Scholten van Aschat, Gène Bervoets (Pierre)

DUSKA (2007) DIR Jos Stelling PROD Reinout Oerlemans, Hans de Weers, Hans de Wolfs SCR Jos Stelling, Hans Heesen CAM Goert Giltay ED Bert Rijkelijkhuizen MUS Bart van de Lisdonk CAST Sergey Makovetskiy, Gène Bervoets (Bob), Sylvia Hoeks, Fran Beumkes, Valeriy Demchenko, Oksana Filonenko, Gerrit Floor

LOFT (2008) DIR Erik Van Looy PROD Hilde De Laere SCR Bart De Pauw CAM Danny Elsen ED Philippe Ravoet MUS Wolfram de Marco CAST Koen De Bouw, Filip Peeters, Bruno Vanden Broecke, Mattias Schoenaerts, Koen De Graeve, Veerle Baetens, Tine Reymer, Ann Miller, Charlotte Vandermeersch, Wine Dierickx, Maaike Cafmeyer, Marie Vinck, Jan Decleir, Gène Bervoets (Burgemeester Van Esbroeck), Sara de Roo, Dirk Roofthooft, Laura Verlinden, Ruth Beeckmans

SM RECHTER (2009) DIR Erik Lamens PROD Frank Van Passel, Kato Maes, Bert Hamelinck CAM Stijn Van der Veken ED Ewin Ryckaert MUS Ivan Georgiev CAST Gène Bervoets (Koen Allegaerdts), Veerle Dobbelaere, Axel Daeseleire, Carry Goossens, Michael Pas, Barbara Sarafian, Dirk van Dijck, Koen van Impe, Bruno Vanden Broecke, Marie Vinck, Tom Waes

DE LAATSTE DAGEN VAN EMMA BLANK (2009) DIR – SCR – MUS Alex van Warmerdam PROD Marc van Warmerdam CAM Tom Erisman ED Job ter Burg CAST Marlies Heuer, Gène Bervoets (Haneveld), Annet Malherbe, Eva van de Wijdeven, Gijs Naber, Alex van Warmerdam, Marwan Kenzari

WOLF (2010) DIR Stef Desmyter PROD Kris Peeters, Antonino Lombardo CAM Stijn Van der Veken CAST Axel Daeseleire, Pieter Embrechts, Gène Bervoets (Steven Perseyn), Sandrine André, Lotte Pinoy, Simone Milsdochter, Maarten Goffin, Carry Goossens, Jakob Beks

DE VERBOUWING (2012) DIR Wil Koopman PROD Gijs van de Westelaken SCR Lex Wertwijn (boek, Saskia Noort) CAM Tom Erisman ED Stanley Kolk MUS Jeroen Rietbergen CAST Tjitske Reidinga, Mark Rietman, Nanette Drazic, Terence Scheurs, Miron Bilski, Redbad Klynstra, Gène Bervoets (Eugene)

NONO, HET ZIGZAG KIND (2012) DIR Vincent Bal PROD Burny Bos, Els Vandevorst SCR Vincent Bal, Jon Gilbert (boek, David Grossman) CAM Walther van den Ende ED Peter Alderliesten MUS Thomas de Prins CAST Isabella Rossellini, Burghart Klaussner, Fedja van Huêt, Jessica Zeylmaker, Camille de Pazzis, Thomas Simon, Eric De Kuyper, Gène Bervoets (Bankdirecteur), Maaike Neuville

BORGMAN (2013) DIR – SCR Alex van Warmerdam PROD Marc van Warmerdam CAM Tom Erisman ED Job ter Burg MUS Vincent van Warmerdam CAST Jan Bijvoet, Hadewych Minis, Jeroen Perceval, Alex van Warmerdam, Tom Dewispelaere, Sara Hjort Ditlevsen, Gène Bervoets (Tuinman), Pierre Bokma, Marc van Warmerdam

FLYING HOME, a.k.a. RACING HEARTS (2014) DIR – SCR Dominique Deruddere PROD Dominique Deruddere, Ludo Poppe, Philipp G. Steffens CAM Frank van den Eeden ED Els Voorspoels MUS Wolfram de Marco CAST Jamie Dornan, Charlotte De Bruyne, Anthony Head, Numan Acar, Max Pirkis, Sharon Maughan, Ali Suliman, Jan Decleir, Gène Bervoets, Josse De Pauw, Viviane de Muynck, Nico Sturm

LE DERNIER DIAMANT (2014) DIR Eric Barbier PROD Farid Lahouassa SCR Eric Barbier, Marie Eynard, Trân-Minh Nam CAM Denis Rouden MUS Renaud Barbier CAST Yvan Attal, Bérénice Bejo, Jean-François Stévenin, Antoine Basler, Jacques Spiesser, Annie Cordy, Gène Bervoets (Philippe de Marières), Danièle Denie

WONDERBROEDERS (2014) DIR Johan Timmers PROD Maarten Swart, Reinout Oerlemans SCR Martin van Waardenberg CAM Jeroen de Bruin ED Elsbeth Kasteel MUS Melcher Meirmans, Chrisnanne Wiegel CAST Thomas Acda, Noortje Herlaar, Ton Kas, Martin van Waardenberg, Egbert-Jan Wekber, Gène Bervoets (Kardinaal)

IMAGE (2014) DIR – ED Adil El Arbi, Bilall Fallah PROD Peter Bouckaert, Kobe Van Steenberghe, Hendrik Verthé SCR Adil El Arbi, Bilall Fallah, Bram Renders CAM Robrecht Heyvaert MUS Hannes De Maeyer CAST Nabil Mallat, Laura Verlinden, Gène Bervoets (Herman), Geert Van Rampelberg, Wouter Hendrickx, Sanâa Alaoui, Manou Kersting, Charlotte Anne Bogaerts

MICHIEL DE RUYTER (2015) DIR – CAM Roel Reiné PROD Klaas de Jong SCR Alex van Galen, Lars Boom ED Radu Ion MUS Trevor Morris CAST Frank Lammers, Sanne Langelaar, Barry Atsma, Lieke van Lexmond, Egbert Jan Weeber, Rutger Hauer, Charles Dance, Derek de Lint, Filip Peeters, Gène Bervoets (Afgevaardigde Van Ginneken), Ella-June Henrard, Axel Daeseleire

SCHNEIDER VS. MAX (19) DIR – SCR – MUS Alex van Warderdam PROD Marc van Warderdam CAM Tom Erisman ED Jon ter Burg CAST Tom Dewispelaere, Alex van Warderdam, Maria Kraakman, Gène Bervoets (Mertens), Annet Malherbe, Loes Haverkort, Pierre Bokma, Eva van de Wijdeven, Henri Garcin

PARADISE TRIPS (2015) DIR – SCR Raf Reyntjens PROD Frank Van Passel, Ivy Vanhaecke CAM Rik Zang ED Els Voorspoels MUS David van der Heyden CAST Gène Bervoets (Mario Dockers), Jeroen Perceval, Noortje Herlaar, Cédric van den Abbeele, Tania Vandersanden, Line Pillet, Charlotte Timmers

WAT MANNEN WILLEN (2015) DIR Filip Peeters PROD Yoshi Aesaert SCR Willem Wallyn CAM Danny Elsen ED Thijs Van Nuffel MUS Steve Willaert CAST Jonas Van Geel, Louis Talpe, Tom Audenaert, Ben Segers, Adriaan Van den Hoof, Gène Bervoets (Bruce Berger), Nathalie Meskens, Ruth Becquart, Evelien Bosmans, Ella-June Henrard, Jan Decleir, Sandrine Van Handenhoven, Jits Van Belle, Sien Eggers, Stefaan Degand, Kurt Rogiers

DODE HOEK (2017) DIR Nabil Ben Yadir PROD Nabil Ben Yabir, Peter Bouckaert, Benoit Roland SCR Nabil Ben Yadir, Laurent Brandenbourger, Michel Sabbe CAM Robrecht Heyvaert MUS Senjan Jansen CAST Peter Van den Begin, Soufiane Chilah, Jan Decleir, David Murgia, Ruth Becquart, Mathijs F. Scheepers, Bert Haelvoet, Gène Bervoets (TV Host), Adil El Arbi

OUDE LIEFDE (2017) DIR Nicole van Kilsdonk PROD Ineke Kanters, Jan van der Zanden SCR Peer Wittenbols CAM Gregg Telussa ED Wouter Jansen MUS Joris Oonk, Chrisnanne Wiegel CAST Beppie Melissen, Gène Bervoets (Fer), Halina Reijn, Hadewych Minis, Eva van der Gucht, Carly Wijs, Aus Greinadus, Wim Opbrouck

BAD TRIP (2017) DIR Dries Vos PROD Yoshi Aesaert SCR Jef Hoogmartens CAM Patrick Tilkens ED Koen Timmerman CAST Tom Audenaert, Ben Segers, Jonas Van Geel, Gène Bervoets (René), Peter De Graef, Maaike Cafmeyer, Ludo Hoogmartens, Liesa Naert, Stefaan Degand

FAÇADES (2017) DIR Kaat Beels, Nathalie Basteyns PROD Maurits Lemmens, Raf Uten SCR Jan Pepermans CAM Anton Mertens ED Bert Jacobs MUS Peter Baert CAST Natali Broods, Johan Leysen, Theo Maassen, Frieda Pittors, Benjamin Verdonck, Gène Bervoets (Maurice)

PATSER (2018) DIR Adil El Arbi, Bilall Fallah PROD Kobe Van Steenberghe, Hendrik Verthé SCR Adil El Arbi, Bilall Fallah, Nabir Ben Yadir, Bram Renders, Kove Van Steenberghe, Hendrik Verthé CAM Robrecht Heyvaert ED Adil El Arbi, Bilall Fallah, Thijs Van Nuffel MUS Hannes De Maeyer CAST Matteo Simono, Nora Gharib, Saïd Boumazoughe, Junes Lazaar, Gène Bervoets (Onderzoeksrechter), Jeroen Perceval, Dimitri Thivaios, Axel Daeseleire, Hans Royaards, Bond Mgebrishvili, Axel Daeseleire

DE MATCHMAKER (2018) DIR Jeroen Houben PROD Leontine Petit, Erik Glijnis SCR Jeroen Houben, Hugh Travers, Lotte Tabbers CAM Robbie van Brussel ED Michiel Reichwein MUS Jelle Verstraten, Chrisnanne Wiegel CAST Ariane Schluter, Benja Bruijning, Georgina Verbaan, Sanne den Hartogh, Eva van der Wijdeven, Loes Lucca, Gène Bervoets (Yves)

PORCELAIN (2019) DIR Jenneke Boeijink PROD Thomas den Drijver, Julius Ponten, Sander Verdonk SCR Jenneke Boeijink, Thibaud Delpeut CAM Jeroen de Bruin MUS Rutger Zuydervelt CAST Tom Vermeir, Laura de Boer, Neathan van der Gronden, Teresa Saponangelo, Mattijn Hartemink, Peggy Vrijens, Johan Heldenbergh, Gène Bervoets (Jean), Flor Decleir

CRUISE CONTROL (2020) DIR – PROD – SCR Rudi Van Den Bossche MUS Brian Clifton CAST Lukas Van den Eynde, Gène Bervoets, Dirk Roofthooft, Herbert Flack, Charlotte Anne Bogaerts, Elke Van Mello, Hilde Heijnen, Robert de la Haye, Peter Bulkaen

HOTEL POSEIDON (2021) DIR – SCR Stefan Lernous PROD Nick Kaldunski CAM Geert Verstraete ED Kim Vandenbergh MUS Kreng CAST Tom Vermeir, Anneke Sluiters, Tania Van der Sanden, Dominique Van Malder, Steve Geerts, Tine Van den Wyngaert, Kirsten Pieters, Chiel Van Berkel, Ruth Becquart, Gène Bervoets (Vader van Dave)

NR. 10 (2021) DIR – SCR – MUS Alex van Warmerdam PROD Marc van Warmerdam CAM Tom Erisman ED Job ter Burg CAST Tom Dewispelaere, Frieda Barnhard, Hans Kesting, Anniek Pheifer, Pierre Bokma, Dirk Böhling, Mandela WeeWee, Richard Gonlag, Gène Bervoets (Reichenbach), Liz Snoyink, Kim Karssen, Jan Bijvoet, Tobias Nierop, Stijn Van Opstal, Harriet Stroet, Bert Geurkink, Vic de Wachter

INSIDE (2022) DIR Vasilis Katsoupis PROD Marcos Kantis, Giorgos Karnavas, Konstantinos Kontovrakis, Dries Phlypo SCR Ben Hopkins CAM Steve Annis ED Lambis Haralambidis CAST Willem Dafoe, Gène Bervoets (Eigenaar), Josia Krug, Eliza Stuyck

H4Z4RD (2022) DIR Jonas Govaerts PROD Peter De Maegd, Lize Lefaible SCR Trent Haaga CAM Dries Delputte ED Maarten Janssens CAST Frank Lammers, Jeroen Perceval, Jennifer Heylen, Monic Hendrickx, Gène Bervoets (Nonkel Ronny), Dimitri Thivalos, Carlos Schram, Tim Mielants, Tom Vermeir, Sarah Vandeursen

TV FILMS

‘T BOLLEKEN (1988) DIR Marc Didden SCR Johan Kerkhof (boek, Cyriel Buysse) CAST Caroline Bardyn, Gène Bervoets, François Beukelaers

HOPE (2016) DIR Erik de Bruyn PROD Pieter Kuijpers, Iris Otten, Sander van Meurs, Daan Wallis, Ilja Willems SCR Marcel Lenssen CAM Tjitte Jan Nieuwkoop ED Stanley Kolk MUS David van der Heyden CAST Monic Hendrickx, Gène Bervoets (Ben Elzen), Marcel Musters, Jeremiah Fleming, Jack Luceno, Lieneke le Roux, Joost Prinsen, Truus te Selle

TV – REEKSEN

XENON (1984)
BEX & BLANCHE (1994), 1 aflevering
WINDKRACHT 10 (1997-1998), 18 afleveringen
RECHT OP RECHT (1999), 1 aflevering
SPRANGEN (2001), 1 aflevering
WET & WAAN (2003), 1 aflevering
HET GESLACHT DE PAUW (2004), 1 aflevering
RUPEL (2004), 2 afleveringen
WITSE (2006), 1 aflevering
KINDEREN VAN DEWINDT (2005-2009), 36 afleveringen
ASPE (2007-2014), 4 afleveringen
GOESTING (2010), alle 13 afleveringen
MONSTER! (2011), 1 aflevering
HET GODDELIJKE MONSTER (2011), 7 afleveringen
VERMIST (2011), 2 afleveringen
ELLA (2010-2011), 119 afleveringen
CODE 37 (2012), 1 aflevering
ZONE STAD (2011-2013), 6 afleveringen
WOLVEN (2012-2013), alle 13 afleveringen
FLIKKEN MAASTRICHT (2013), 1 aflevering
CRÈME DE LA CRÈME (2013), 8 afleveringen
ONTSPOORD (2013), 1 aflevering
AMATEURS (2014), 3 afleveringen
PROFESSOR T. (2015-2016), 17 afleveringen
BRAK (2020), alle 12 afleveringen
BEFORE WE DIE (2021), 1 aflevering
F*** YOU VERY, VERY MUCH (2021), 6 afleveringen

TV – MINIREEKSEN

ADRIAEN BROUWER (1986), alle 3 afleveringen
DE LEGENDE VAN DE BOKKENRIJDERS (1994), alle 13 afleveringen
TEAM SPIRIT: DE SERIE 2 (2005), alle afleveringen
SALAMANDER (2013), 5 afleveringen
ALBERT II (2013), alle 5 afleveringen
DE BIKER BOYS (2015), 2 afleveringen
PATROUILLE LINKEROEVER (2016), alle 10 afleveringen
CORDON (2014-2016), 4 afleveringen
TABULA RASA (2017), alle 9 afleveringen
LOCKDOWN (2021), 1 aflevering
DÉJÀ VU (2021), 2 afleveringen
BEAU SÉJOUR (2021), alle 10 afleveringen
DE KRAAK (2021), alle 8 afleveringen