“The Barefoot Emperor”: avant-première van nieuwste film van Peter Brosens en Jessica Woodworth

“The Barefoot Emperor,” het vervolg op “King of the Belgians” (2016), ging op 24 februari onder massale belangstelling in première in de Brusselse BOZAR. Niet te verwonderen dat de zaal tot de nok was gevuld, aangezien het succes van “King of the Belgians” eerder al immens was: de film werd tot dusver op 125 festivals in 70 landen vertoond, hij was negen keer de openings- of slotfilm, en hij werd meermaals bekroond.

Nu is er het vervolg met Peter Van den Begin die opnieuw de rol van de Belgische koning Nicolas III speelt. En van bij de start neemt ook “The Barefoot Emperor” in het festivalcircuit de draad op van zijn voorganger, aangezien hij na de wereldpremière op het Toronto International Film Festival (september 2019) en naast Film Fest Gent (oktober 2019) ook al werd vertoond op de internationale festivals van Zagreb, Warschau, Sevilla, Torino, Caïro, Rotterdam en in de V.S. volgden Palm Springs en Minneapolis-St Paul.

In de aanloop van de Belgische release van “The Barefoot Emperor” werden eerder naast een gesprek met Peter Van den Begin ook interviews met twee van zijn tegenspelers, Titus De Voogdt en Geraldine Chaplin, gepubliceerd.

Regisseur, scenarioschrijver en producer Peter Brosens | Leo/Film Talk

De nieuwste film van regisseurskoppel Peter Brosens en Jessica Woodworth, naar gewoonte tevens scenaristen en producers van de film, vertelt hoe de laatste koning der Belgen de eerste keizer van Europa wordt. In “King of the Belgians” zag Nicolas III zijn koninkrijk uiteenvallen, in “The Barefoot Emperor” raakt hij door een geweerschot in Sarajevo aan het oor gewond en wordt hij wakker in het zomerverblijf van Tito, de voormalige president van Joegoslavië, op een eiland voor de westkust van Kroatië. Hij probeert te ontsnappen, maar wordt tegengehouden en door een speciale delegatie benoemd als eerste keizer van het nationalistische Nova Europa. Hij wil echter niet langer zijn leven door anderen laten bepalen en neemt het lot in eigen handen.

Zoals reeds gemeld werd “The Barefoot Emperor” voorgesteld tijdens het afgelopen Film Fest Gent, waar Geraldine Chaplin toen de Joseph Plateau Honorary Award in ontvangst mocht nemen als bekroning voor haar carrière en haar bijdrage aan de internationale filmwereld.

Geraldine Chaplin tijdens de Q&A met regisseuse, scenarioschrijfster en producente Jessica Woodworth | Leo/Film Talk

Tijdens de gala-avond in BOZAR volgde na de film een geanimeerde Q&A in aanwezigheid van Peter Brosens, Jessica Woodworth, Geraldine Chaplin, Lucie Debay, Titus De Voogdt en Bruno Georis. Hier gans onderaan bevindt zich de audio van de Q&A waar spelenderwijze werd geswitcht van Nederlands naar Frans en Engels, en terug.

“The Barefoot Emperor” loopt vanaf 4 maart in de Belgische zalen. Hij wordt verdeeld door Lumière, en de internationale sales agent van de film is BE for Films.

“The Barefoot Emperor” (2019, trailer)

Geraldine Chaplin in BOZAR te Brussel tijdens de avant-première van “The Barefoot Emperor” | Leo/Film Talk
Geraldine Chaplin met Jessica Woodworth | Leo/Film Talk
Lucie Debay en Geraldine Chaplin | Leo/Film Talk