Geraldine Chaplin: “Mijn vader stond altijd als eerste op de set en hij was de laatste die vertrok”

Geraldine Chaplin (geb. 1944) is altijd een zeer boeiende actrice geweest. Natuurlijk, bij het horen van de naam Chaplin denkt iedereen in de eerste plaats aan haar vader, de in Londen geboren filmlegende Charlie Chaplin (1889-1977) die het onsterfelijke personage van The Tramp voor het eerst introduceerde in de Keystone comedy short “Kid Auto Races at Venice” (1914). En de rest, zoals we allemaal weten, is geschiedenis. De filmpionier werd een universeel filmicoon, een trendsetter en het grootste komische genie dat de wereld ooit heeft gekend. Als uiterst polyvalente filmmaker beheerste hij als geen ander de kunst van het acteren, regisseren, produceren, schrijven en componeren, tot het runnen van zijn eigen Hollywoodstudio toe—de man was werkelijk van alle markten thuis—en het is dus niet te verwonderen dat hij wordt beschouwd als de belangrijkste kunstenaar uit de filmgeschiedenis.

Charlie Chaplins debuut als The Tramp in zijn tweede short “Kid Auto Races at Venice” in februari 1914, geschreven en geregisseerd door Henry Lehrman. Amper twee maanden later, als jonge snaak van amper vijfentwintig, begon Chaplin als creatieve duizendpoot al zijn shorts en later ook speelfilms zelf te schrijven en te regisseren.

En de appel valt niet ver van de boom, zo blijkt, aangezien ook Geraldine Chaplin, het vierde kind van Sir Charles Spencer ‘Charlie’ Chaplin, en de eerste van zijn acht kinderen met zijn vierde echtgenote Oona O’Neill (1925-1991), altijd een bijzonder getalenteerde actrice is geweest die schitterde in zowel hoofdrollen, bijrollen als karakterrollen. Ze werd wereldberoemd met haar hoofdrol in David Leans “Doctor Zhivago” (1965), naar de roman van Boris Pasternak uit 1958. Zowel de film als haar grandioze vertolking van Tonya, Zhivago’s jeugdliefde, en later zijn loyale en standvastige vrouw, betekende het begin van een uiterst productieve carrière die tot op de dag van vandaag, meer dan vijftig jaar later, nog steeds floreert.

Al die jaren was deze perfect meertalige actrice een vaste waarde in meer dan honderdvijftig Europese films, waaronder verschillende gemaakt in Frankrijk en vooral in haar tweede thuisland Spanje, en ze schitterde in meerdere Engelstalige films, inclusief Amerikaanse producties. Ze won meerdere filmprijzen en werd genomineerd voor drie Golden Globes, waaronder ook voor haar rol als haar eigen grootmoeder Hannah Chaplin (1865-1928) in de biopic “Chaplin” (1992) van Richard Attenborough. Ze kreeg keer op keer lovende kritieken voor haar werk met de Spaanse filmregisseur Carlos Saura; hun films omvatten “Ana y los lobos” (1973, ook gekend als “Ana and the Wolves”), en “Cría Cuervos” (1976). In de VS werkte ze met Robert Altman toen ze samen “Nashville” (1975), “Buffalo Bill and the Indians, or Sitting Bull’s History Lesson” (1976) en “A Wedding” (1978) maakten. Voor een andere van haar favoriete regisseurs, Alan Rudolph, was ze te zien in “Welcome to L.A.” (1976), “Remember My Name” (1978) en “The Moderns” (1988). Vorig jaar speelde ze een bijrol rol in de blockbuster “Jurassic World: Fallen Kingdom” (2018).

Ze werd geboren in Santa Monica, Californië. Toen ze acht jaar oud was, trok de familie Chaplin naar Londen voor de wereldpremière van “Limelight” (1952). Maar nadat ze de VS hadden verlaten, werd vader Chaplin op de hoogte gebracht dat zijn vergunning om terug te keren naar de VS was ingetrokken omdat hij tijdens de toen heersende heksenjacht in de periode van de Hollywood blacklist, werd beschuldigd van communistische sympathieën. Hij verbrak zijn banden met de VS, en de familie vestigde zich vervolgens in Corsier-sur-Vevey, Zwitserland.

Geraldine Chaplin in haar debuutfilm “Limelight” (1952), de laatste film die haar vader in Hollywood maakte. De andere kinderen zijn haar broer Michael en zus Josephine Chaplin.

Geraldine Chaplin en haar echtgenoot, de Chileense cameraman, schrijver en regisseur Patricio Castilla, zijn de ouders van actrice Oona Chaplin (geb. 1986) die als Varang te zien is in “Avatar 2” (2021) van James Cameron, en ze maakt ook deel uit van de cast van “Avatar 3” (2023), “Avatar 4” (2025) en “Avatar 5” (2027).

Tijdens het afgelopen Film Fest Gent in oktober ontving Chaplin een Lifetime Achievement Award, ook bekend als de Joseph Plateau Honorary Award, verwijzend naar de in België geboren Joseph Plateau (1801-1883), een pionier in het creëren van de illusie van bewegende beelden met een animatie-apparaat dat hij de phenakistiscoop noemde, een beeltenis die ook wordt weergegeven op de onderscheiding. Tijdens haar bezoek aan België kon ik een kwartier met haar praten over haar vader, haar werk als actrice en één van haar nieuwste films—ook vertoond op het festival—getiteld “The Barefoot Emperor,” geschreven, geregisseerd en geproduceerd door het duo Peter Brosens en Jessica Woodworth. De film is het vervolg op “The King of the Belgians” (2016).

Geraldine Chaplin is overigens al jaren een favoriet van het filmfestivalcircuit. Ze is een opgewekte, nuchtere en spontane dame met een geweldig en verfijnd gevoel voor humor die zichzelf niet al te serieus neemt, wanneer ze al lachend zegt: “Oud worden is verschrikkelijk, maar dankzij mijn rimpels kan ik blijven doorwerken.”

Geraldine Chaplin tijdens de uitreiking van de Joseph Plateau Honorary Award op het Film Fest Gent | Leo/Film Talk

Wanneer je een film maakt, denk je dan niet vaak, ‘Mijn vader zou dit anders hebben gedaan’ of ‘zijn aanpak was veel beter?’

Natuurlijk, ik denk dat altijd. Soms denk ik ook, ‘Dit herinnert me aan mijn vader.’ Want hij is altijd aanwezig. En hij was uniek, hij had zijn eigen en unieke normen voor acteren en het maken van films. Hij noemde zichzelf altijd uniek. Wanneer iemand hem vertelde, ‘Oh, je bent een genie,’ dan antwoordde hij, ‘Nee nee, ik ben uniek.’ Omdat Picasso ook een genie werd genoemd en niemand vond zijn schilderijen leuk [lacht]. Maar uiteindelijk is het waar: mijn vader wàs uniek. Mensen vragen me soms, ‘Is het niet moeilijk om jezelf te bewijzen met hem als je vader?’ Natuurlijk, wie zou dat kunnen?! Hij was uniek, zo geliefd, zo geweldig, en dus is de Little Tramp mijn held.

En na meer dan een eeuw is dit personage nog steeds een held voor miljoenen mensen overal ter wereld, waar je ook komt.

Precies, en dat is ook uniek.

Er zijn een paar zeer interessante gelijkenissen tussen jou en je vader. Wat het acteren betreft, geven jullie beiden altijd de indruk dat het zeer eenvoudig is, terwijl dat niet zo is.

Nee, ik werk heel, heel hard. Mijn vader was het perfecte voorbeeld, ik bedoel, hij werkte ook enorm hard. Hij liet altijd uitschijnen dat alles heel eenvoudig was, maar de realiteit was anders. Elke dag ging zat hij aan zijn bureau met voor zich pen en papier, soms kwam het gewoon niet en stond er niets op het blad, maar hij was altijd zeer gedisciplineerd. Als hij met opnamen bezig was, stond hij altijd als eerste op de set en was hij de laatste die vertrok. Hij was een enorme perfectionist. Er is een bekend interview, ik denk van Richard Schickel, waaraan hij vertelde, ‘Soms neem ik een scène op en ik weet dat het perfect is, maar dan zie ik de rushes, ik voel dat er iets niet klopt, en dan moet ik opnieuw opnemen.’ Hij vond vaak dat de sluiter—nu is het natuurlijk allemaal anders—maar dat de sluiter van de camera, die fractie van een seconde, een bepaalde emotie kon verknoeien, de camera pikte die niet helemaal op. Hij wist wanneer hij perfect was, maar soms zag de camera het niet, dus moest hij het opnieuw doen. Het is een vreemde theorie, maar op een grappige manier is het wel logisch. So blame the shutter [lacht].

Heeft hij je voor je werk als actrice ooit enig advies gegeven?

Hij heeft me nooit echt advies gegeven, hij was niet dat type man; er was enerzijds zijn werkethiek en zijn zelfdiscipline. Hij verwachtte altijd net zoveel van anderen als wat hij zelf gaf. Hij was ook heel veeleisend voor zijn acteurs. Maar toen ik eerst danseres wilde worden, zei hij, ‘Als jij niet gelooft dat je de beste danseres ter wereld bent, hoe kun je dan anderen overtuigen? Je moet het podium op, en zelfs als al ga je plat op je gezicht, dan nog moet je denken ‘Ik ben de beste.’ En dan kun je misschien ook het publiek overtuigen.’ Dat is het advies dat hij me als danseres gaf. En toen ik begon te acteren, vond hij dat niet zo’n goed idee. Hij had liever dat ik een fatsoenlijk beroep koos, zoals arts, advocaat of ingenieur. Maar toen ik actrice werd, werd hij een fan en gaf hij nooit commentaar of kritiek, omdat hij gewoon een fan was, hij was gewoon papa—een vader die trots was op zijn dochter.

Zijn er films van hem waar je een zwak voor hebt?

Ik vind ze allemaal heel goed. Meestal gaat mijn voorkeur uit naar de laatste die ik heb gezien. Als ik echt moet kiezen, neem ik misschien “The Kid” [1921]. Sommige films… ik weet het niet, ik vind ze allemaal goed. Ik bedoel, “The Great Dictator” [1940] is onovertroffen, dat einde is gewoon zo ongelooflijk, en dan heb je “The Gold Rush” [1925]… Maar “The Kid” heeft iets, die film is heel aangrijpend. Allereerst is er Jackie Coogan, de kleine jongen, hij is de perfecte Charlie Chaplin. En dan speelt mijn vader de rol van de vader die hij nooit had, omdat zijn vader op een zeer jonge leeftijd stierf als gevolg van zijn alcoholverslaving [Charles Chaplin Sr., 1893-1901]. Er is iets heel ontroerends en perfect aan heel die relatie. Ik denk dat de film het mooiste liefdesverhaal vertelt dat je je kan inbeelden. “The Kid” heeft de meest romantische liefdescène tussen een vader en een zoon, veel meer dan in eender welke andere film. Ik hou echt van die film, van de muziek, van àlles.

En je eigen films? Heb je daar een bepaalde voorkeur?

Meestal is het de volgende, de film die ik nog niet heb gemaakt [lacht]. De andere films… ik zie mijn eigen films niet vaak. Vanavond moet ik aan het publiek “Ana y los lobos” [1973] voorstellen en ik heb hem sindsdien niet meer teruggezien. Dus ik weet niet hoe ik hem aan het publiek moet voorstellen, behalve dan dat ik kan zeggen, ‘Ik heb hem al zesenveertig jaar niet gezien.’ Misschien kan ik zeggen, ‘Ik heb gehoord dat hij goed is.’ [Lacht].

Je bent al tientallen jaren een succesvolle actrice met een heel drukke agenda. Kun je de rollen die je speelt gemakkelijk accepteren en er ook voor zorgen dat alles in je schema past?

Och, ik ben niet zo druk in de weer—ik bedoel, ik heb het druk, okee, maar ik werk niet elke dag van het jaar. En ik werk volledig instinctief. Meestal accepteer ik films die ik graag zelf wil zien. Maar helaas, die films worden niet zo vaak gemaakt. Morgen ga ik naar Bolivië voor mijn volgende film [“98 Seconds Without Shadow”] van de Boliviaanse regisseur Juan Pablo Richter, ik werd gewoon verliefd op het script. Ik speel maar een kleine rol, maar ik wil er gewoon bij zijn. Het is pure magie en dat maakt het zo buitengewoon. En met Jessica [Woodworth] en Peter [Brosens], toen ik “The King of the Belgians” zag, had ik datzelfde gevoel.

Geraldine Chaplin met regisseur Peter Brosens, net voor de voorstelling van “The Barefoot Emperor” | Leo/Film Talk

Besef je zelf dat je een levende legende bent?

[Lacht] Maar nee, dat is niet zo, helemaal niet. Maar ik krijg hier wel een geweldige prijs, de Joseph Plateau Honorary Award, dat is best goed! Maar nee, ik vind gewoon dat ik buitengewoon veel geluk heb, ik ben met geluk geboren—ik raak nu hout aan [klopt op een houten tafeltje]—ik heb geluk gehad met Chaplin als familienaam, met de ouders die ik had, met de jeugd die heb gehad, en ik heb het geluk gehad om met geweldige regisseurs te kunnen werken. Ik heb veel slechte films gemaakt, maar ook enkele heel goede. En dus heb ik enorm veel geluk gehad.

Je hebt niet je hele jeugd in Los Angeles doorgebracht, dus ik neem aan dat je als kind niet al te vaak werd omringd door mensen uit het filmmilieu?

Mijn vader werd uit de Verenigde Staten gegooid toen ik acht jaar oud was, en toen we in Zwitserland woonden, kregen we vaak mensen over de vloer die niets met film te maken hadden. Meestal waren het musici. Igor Stravinsky kwam langs, of Clara Haskil, de grote pianiste—mijn vader hield erg van muziek, hij was zelf ook een geweldige componist. Clara Haskil kwam altijd met Kerstmis, ze speelde voor ons op de piano, en mijn vader toonde nadien een film. Er was een enorme wederzijdse bewondering. James Mason was wel een buurman, Truman Capote woonde ook vlakbij. Capote was een goede vriend van mijn moeder. Maar wij leefden ietwat geïsoleerd in Zwitserland. Ons huis lag op drie uur van Genève, nu is het een uur. Genève was ook de dichtstbijzijnde luchthaven, en die was toen nog erg primitief. We kwamen daar alleen maar terecht omdat mijn moeder zwanger was en we al maanden in een hotel in Zwitserland woonden, terwijl mijn vader aan het uitzoeken was waar we konden wonen. Hij dacht eerst aan Engeland, maar toen zei mijn moeder, ‘Ik ben zwanger en wil niet in een hotelkamer bevallen, dus het is hoogtijd dat je een huis gaat kopen.’ En dus kocht hij het huis dat nu Chaplin Museum is [Chaplin’s World in Corsier-sur-Vevey, Zwitserland].

Als je op de set bent, heb je dan nog veel regie nodig?

Ja, soms zit ik er helemaal naast. Het is gewoon een kwestie van ideeën. De regisseur heeft een idee en misschien heb ik een ander idee. Sommige regisseurs vinden het leuk dat je ideeën aanbrengt, terwijl andere regisseurs zeggen, ‘Nee, dit is het en zo blijft het.’ Als acteur pas je je aan. Een acteur is als een kameleon, omdat elke regisseur verschillend is, net zoals alle mensen verschillend zijn. Sommige regisseurs houden ervan dat je tussenbeide komt, of zelfs aan het scenario mee schrijft, terwijl anderen zeggen, ‘Dit is het.’ Dus je past je altijd aan.

Geraldine Chaplin tijdens het Film Fest Gent | Leo/Film Talk

Is het belangrijk dat je de kans hebt om vooraf een scène in te oefenen?

Ook dat hangt af van de regisseur. Sommige regisseurs houden van repetities en anderen niet, ze willen dan meer improviseren. Maar meestal zijn er repetities en ik vind dat wel een goed idee. Maar het hangt er echt van af: als acteur moet je een heel flexibel dier zijn. Je moet je aanpassen aan de regisseur, aan wat hij wil, en je probeert de perfecte klei te zijn van waaruit de regisseur alles kan boetseren.

Wat trok je aan om de tweeling te spelen in “The Barefoot Emperor”?

Ik had “The King of the Belgians” van Jessica Woodworth gezien en ik lachte mezelf een breuk. Ik vond die film echt zo goed; ze had me het script en de film gestuurd. Nadat ik de film had gezien, zei ik meteen tegen mezelf, ‘Doen!’ En op dat moment speelde ik maar één personage, het andere was voor een Duitse actrice, maar ze verschoven de draaidagen omdat ze niet iedereen bij elkaar konden krijgen, en net toen was de Duitse actrice met een ander project bezig. Ze [Peter Brosens en Jessica Woodworth] bleven andere actrices overwegen, totdat ze me op een dag vroegen of ik beide personages wilde spelen. En Jessica zei, ‘Dat zou een goed idee zijn, dan zijn jullie echt een tweeling.’ In het eerste script was het een denkbeeldige vriendin, een ingebeeld personage, en geen echte tweeling. Maar nu wel, en dat was een meerwaarde voor het verhaal, dus accepteerde ik “The Barefoot Emperor.”

Film Fest Gent
14 oktober  2019

“The Barefoot Emperor” (2019, trailer)

FILMS

LIMELIGHT (1952) DIR – PROD – MUS Charles Chaplin SCR Charles Chaplin (ook origineel verhaal) CAM Karl Struss ED Joe Inge CAST Charles Chaplin, Claire Bloom, Nigel Bruce, Buster Keaton, Sydney Chaplin, Norman Lloyd, Marjorie Bennett, Charles Chaplin Jr., Geraldine Chaplin (Little Girl on the Steps), Josephine Chaplin, Michael Chaplin, Oona Chaplin, Edna Purviance

PAR UN BEAU MATIN D’ÉTÉ (1965) DIR Jacques Deray PROD Raymond Borderie, Paul-Edmond Decharme, Beniro Perojo SCR Jacques Deray, James Hadley Chase, Arturo Rigel, Didier Goulard, Marice Fabre, Georges Bardawill, M. Andriard (boek, James Hadley Chase) CAM Juan Julio Baena, Jean Charvein ED Monique Kirsanoff MUS Michel Magne CAST Jean-Paul Belmondo, Sophie Daumier, Geraldine Chaplin (Zelda), Alania Cade, Gabriele Ferzetti, Adolfo Celi, Akim Tamiroff

DOCTOR ZHIVAGO (1965) DIR David Lean PROD Carlo Ponti SCR Robert Bolt (boek, Boris Pasternak) CAM Freddie Young ED Norman Savage MUS Maurice Jarre CAST Geraldine Chaplin (Tonya), Julie Christie, Omar Sharif, Tom Courtenay, Alec Guinness, Shiobhan McKenna, Ralph Richardson, Rod Steiger, Rita Tushingham, Ingrid Pitt, Klaus Kinski, Adrienne Corri, Jack MacGowran

THE DOCTOR AND THE DEVIL (1965) DIR Nicholas Ray PROD Nicholas Ray, Raymond Brandt SCR Gore Vidal, Dylan Thomas CAST Geraldine Chaplin, Laurence Harvey, Barbara Steele, Susannah York, Margaret Johnston, Maximilian Schell, James Mason

ANDREMO IN CITTÀ (1966) DIR Nelo Risi PROD Franco Cancellieri SCR Nelo Risi, Edith Bruck, Jerzy Stefan Stawinski, Cesare Zavattini (verhaal, Edith Bruck) CAM Tonino Dello Colli ED Giacinto Solito MUS Ivan Vandor CAST Geraldine Chaplin (Lenka Vitas), Nino Castelnuovo, Federico Scrobogna, Stefania Careddu, Aleksander Gavric

A COUNTESS FROM HONGKONG (1967) DIR – SCR – MUS Charles Chaplin PROD Charles Chaplin [zonder screen credit], Jerome Epstein CAM Arthur Ibbetson ED Gordon Hales CAST Marlon Brando, Sophia Loren, Sydney Chaplin, Tippi Hedren, Patrick Cargill, Oliver Johnston, Margaret Rutherford, Geraldine Chaplin (Girl at Dance), Josephine Chaplin, Victoria Chaplin, Charles Chaplin

CASINO ROYALE (1967) DIR John Huston, Ken Hughes, Joseph McGrath, Robert Parrish, Richard Talmadge PROD Jerry Bresler, Charles K. Feldman SCR Wolf Mankowitz, John Law, Michael Sawyers (novel ‘Casino Royale’ [1953] by Ian Fleming) CAM Jack Hildyard ED Bill Lenny MUS Burt Bacharach CAST Peter Sellers, Ursula Andress, David Niven, Orson Welles, Joanna Pettet, Woody Allen, Deborah Kerr, William Holden, Charles Boyer, John Huston, George Raft, Jean-Paul Belmondo, Jacqueline Bisset, Geraldine Chaplin (Keystone Kop [zonder screen credit]), Mireille Darc, Anjelica Huston, Caroline Munro, Peter O’Toole

J’AI TUÉ RASPOUTINE (1967) DIR Robert Hossein EXEC PROD Maurice Jacquin SCR Robert Hossein, Alain Decaux, Claude Desailly (boek, Paola Sanjust, Feliks Yusupov) CAM Henri Persin ED Jacqueline Thiédot MUS André Hossein CAST Gert Fröbe, Peter McEnery, Robert Hossein, Geraldine Chaplin (Mounia Golovine), Ivan Desny, Roger Pigaut, Feliks Yusupov

STRANGER IN THE HOUSE (1967) DIR Pierre Rouve PROD  SCR Pierre Rouve (boek ‘Les Inconnus de la Maison’ door Georges Simenon) CAM Ken Higgins ED Ernest Walter MUS Patrick John Scott CAST James Mason, Geraldine Chaplin (Angela Sawyer), Bobby Darin, Paul Bertoya, Ian Ogilvy, Bryan Stanyon, Pippa Steel, Clive Morton

PEPPERMINT FRAPPÉ (1967) DIR Carlos Saura PROD Elías Querejeta SCR Carlos Saura, Rafael Azcona, Angelino Fons (verhaal,  Carlos Saura) CAM Luis Cuadrado ED Pablo G. del Amo MUS Luis de Pablo CAST Geraldine Chaplin (Elena / Ana), José Luis López, Alfredo Mayo, Emiliano Redondo, Ana María Custodio, María José Charfole

STRESS-ES TRES-TRES (1968) DIR Carlos Saura PROD Elías Querejeta SCR Carlos Saura, Angelino (verhaal, Carlos Saura) Fons CAM Luis Cuadrado ED Pablo G. del Amo MUS Jaime Pérez CAST Geraldine Chaplin (Teresa), Juan Kuis Galiardo, Fernando Cebrián, Porfiria Sanchíz, Charo Soriano, Humberto Sempere

LA MADRIGUERA (1969) DIR Carlos Saura PROD Elías Querejeta SCR Geraldine Chaplin, Carlos Saura, Rafael Azcona (naar een idee van Carlos Saura) CAM Luis Cuadrado ED Pablo G. del Amo MUS Luis de Pablo CAST Geraldine Chaplin (Teresa), Per Oscarsson, Teresa del Río, Julia Peña, Emiliano Redondo, María Elena Flores, Jesús Nieto

THE HAWAIIANS (1970) DIR Tom Gries PROD Walter Mirisch SCR James R. Web (boek, James A. Michener) CAM Lucien Ballard, Philip H. Lathrop ED Ralph E. Winters, Byron Brandt MUS Henry Mancini CAST Charlton Heston, Geraldine Chaplin (Purity Hoxworth), John Phillip Law, Mako, Tina Chen, Alec McCowen, Don Knight, Miko Mayama

EL JARDÍN DE LAS DELICIAS (1970) DIR Carlos Saura PROD Elías Querejeta SCR Carlos Saura, Rafael Azcona (naar een idee van Carlos Saura) CAM Luis Cuadrado ED Pablo G. del Amo MUS Luis de Pablo CAST José Luis López Vázquez, Luchy Soto, Francisco Pierrá, Charo Soriano, Lina Canalejas, Julia Peña, Mayrata O’Wisiedo, Geraldine Chaplin (Gast [zonder screen credit])

SUR UN ARBRE PERCHÉ (1971) DIR Serge Korber PROD Raymond Danon SCR Pierre Roustang (adaptatie, Serge Korber, Jean Halain) CAM Edmond Séchan ED Marie-Claire Korber MUS Alain Goraguer CAST Louis de Funès, Geraldine Chaplin (Madame Muller), Alice Sapritch, Paul Préboist, Hans Meyer, Olivier de Funès

LA CASA SIN FRONTERAS (1972) DIR Pedro Olea EXEC PROD Imanol Olea, Jesús Sánchez SCR Pedro Olea, Juan Antonio Porto (verhaal ‘Lluvia’ van José Agustín) CAM Luis Cuadrado ED José Antonio Rojo MUS Carmelo A. Bernaola CAST Geraldine Chaplin (Lucía Alfaro), Tony Isbert, Viveca Lindfors, José Orjas, Patty Shepard, Julio Peña, Luis Ciges, María Arias

Z.P.G. (1972) DIR Michael Campus PROD Tom Madigan SCR Max Ehrich, Frank De Felitta CAM Michael Reed ED Dennis Lanning MUS Jonathan Hodge CAST Oliver Reed, Geraldine Chaplin (Carol), Don Gordon, Diane Cilento, David Markham, Bill Nagy, Sheila Reid, Aubrey Woods

INNOCENT BYSTANDERS (1972) DIR Peter Collinson PROD George H. Brown SCR James Mitchell (ook boek) CAM Brian Probyn ED Alan Patillo MUS Johnny Keating CAST Stanley Baker, Geraldine Chaplin (Miriam Loman), Donald Pleasence, Dana Andrews, Sue Lloyd, Derren Nesbitt, Vladek Sheybal

ANA Y LOS LOBOS (1973) DIR Carlos Saura PROD Elías Querejeta SCR Carlos Saura, Rafael Azcona (verhaal, Carlos Saura) CAM Luis Cuadrado ED Pablo G. del Amo MUS Luis de Pablo CAST Geraldine Chaplin (Ana), Fernando Fernán Gómez, José María Prada, José Vivó, Rafaela Aparicio, Charo Soriano

VERFLUCHT, DIES AMERIKA (1973) DIR Volker Vogeler PROD Elías Querejeta SCR Volker Vogeler, Ulf Miehe, Bernardo Fernández (verhaal, Volker Vogeler, Ulf Miehe, Bernardo Fernández) CAM Luis Cuadrado ED Pablo G. del Amo MUS Luis de Pablo CAST Geraldine Chaplin (Kate Elder), William Berger, Francisco Algora, Arthur Brauss, Sigi Graue, Joaquín Rodríguez, Fred Stillkrauth

THE THREE MUSKETEERS (1973) DIR Richard Lester PROD Ilya Salkind SCR George MacDonald Fraser (boek, Alexandre Dumas) CAM David Watkin ED John Victor Smith MUS Michel Legrand CAST Oliver Reed, Raquel Welch, Richard Chamberlain, Michael York, Frank Finlay, Christopher Lee, Geraldine Chaplin (Queen Anne), Simon Ward, Faye Dunaway, Charlton Heston, Jean-Pierre Cassel, Spike Mulligan, Roy Kinnear, Joss Ackland, Sybil Danning

LE MARIAGE À LA MODE (1973) DIR – SCR Michel Mardure PROD Véra Belmont CAM Alain Derobe CAST Catherine Jourdan, Yves Beneyton, Maurice Bénichou, Sylvette Cabrisseau, Geraldine Chaplin, Philippe Clévenot

SOMMERFUGLENE (1974) DIR Chris Boger CAST Geraldine Chaplin (Anne Zimmler), Sally Newton, Jonas Bergström, Marit Halset, Lars Nordrum, Paul Kael, Aud Fosse, Tor Åge Bringsværd

¿… Y EL PRÓJIMO? (1974) DIR Ángel del Pozo PROD Tadeo Villalba SCR Ángel del Pozo (ook verhaal) CAM José Luis Alcaine ED Pablo G. del Amo MUS Emilio de Diego CAST Geraldine Chaplin (Luisa), Antonio Ferrandis, Julián Mateos, Fernando Rey, Charo Soriano, Margot Cottens, Eduardo Fajardo, Juan Diego

THE FOUR MUSKETEERS (1974) DIR Richard Lester PROD Ilya Salkind, Michael Salkind SCR George MacDonald Fraser (boek, Alexandre Dumas) CAM David Watkin ED John Victor Smith MUS Lalo Schifrin CAST Oliver Reed, Raquel Welch, Richard Chamberlain, Michael York, Frank Finlay, Christopher Lee, Geraldine Chaplin (Queen Anne), Jean-Pierre Cassel, Simon Ward, Faye Dunaway, Charlton Heston, Roy Kinnear, Ángel del Pozo, Sybil Danning, Joss Ackland

NASHVILLE (1975) DIR – PROD Robert Altman SCR Joan Tewkesbury CAM Paul Lohman ED Sidney Levin, Dennis M. Hill MUS Arlene Barnett, Jonnie Barnett, Karen Black, Ronee Blakley, Gary Busey, Keith Carradine, Juan Grizzle, Allan F. Nicholls, Dave Peel, Joe Rapaso CAST Keith Carradine, Karen Black, Ronee Blakley, Shelley Duvall, Geraldine Chaplin (Opal), Scott Glenn, Jeff Goldblum, Barbara Harris, Lily Tomlin, Keenan Wynn, Elliott Gould, Julie Christie, Joan Tewkesbury

CRÍA CUERVOS (1976) DIR – SCR Carlos Saura PROD Elías Querejeta CAM Teo Escamalli ED Pablo G. del Amo CAST Geraldine Chaplin (María / Ana), Ana Torrent, Conchita Pérez, Mayte Sanchez, Mónica Randall, Florinda Chico, Josefina Díaz

BUFFALO BILL AND THE INDIANS, OR SITTING BULL’S HISTORY LESSON (1976) DIR – PROD Robert Altman SCR Robert Altman, Alan Rudolph (toneelstuk ‘Indians’ van Arthur Koppit) CAM Paul Lohmann ED Dennis M. Hill, Peter Appleton MUS Richard Baskin CAST Paul Newman, Joel Grey, Kevin McCarthy, Harvey Keitel, Burt Lancaster, Geraldine Chaplin (The Sure Shot / Annie Oakley), Shelley Duvall, Bert Remsen, Denver Pyle, Will Sampson

SCRIM (1976) DIR Jacob Bijl SCR Jacob Bijl, James Brockway CAM Eduard van der Enden, Robert Altena CAST Geraldine Chaplin (Ann), Jessamin Stärcke, Bruce Gray

WELCOME TO L.A. (1976) DIR – SCR Alan Rudolph PROD Robert Altman CAM David Myers ED Tom Walls, William A. Sawyer MUS Richard Baskin CAST Keith Carradine, Sally Kellerman, Geraldine Chaplin (Karen Hood), Harvey Keitel, Lauren Hutton, Viveca Lindfors, Sissy Spacek, Denver Pyle, John Considine, Richard Baskin, Diahnne Abbott, Ron Silver

NOROÎT (1976) DIR Jacques Rivette PROD Stéphane Tchalgadjieff SCR Jacques Rivette, Eduardo de Gregorio, Marilù Parolini (toneelstuk, Cyril Tourneur) CAM William Lubtchansky ED Nicole Lubtchansky MUS Daniel Ponsard, Robert Cohen-Solal, Jean Cohen-Solal CAST Geraldine Chaplin (Morag), Bernadette Lafont, Kika Markham, Humbert Balsan, Larrio Ekson, Anne-Marie Reynaud, Babette Lamy

ELISA, VIDA MÍA, a.k.a. ELISA, MY LIFE and ELISA, MY LOVE (1977) DIR Carlos Saura PROD Elías Querejeta SCR Carlos Saura (ook verhaal) CAM Teo Escamilla ED Pablo G. del Amo MUS Giorgio Mainiero CAST Fernando Rey, Geraldine Chaplin (Elisa / Madre de Elisa), Isabel Mestres, Joaquín Hinojosa, Norman Briski, Francisco Guijar, Ana Torrent

IN MEMORIAM (1977) DIR Enrique Brasó PROD José Luis Borau, Emiliano Piedra SCR Enrique Brasó, Adolfo Bioy Casares, José María Carreño, Juan Tébar CAM Teo Escamilla ED Guillermo S. Maldonado MUS Luis Eduardo Aute CAST Geraldine Chaplin (Paulina Arevalo), José Luis Gómez, Eusebio Poncela, Eusibio Poncela, José Orjas, Eduardo Calvo

ROSELAND (1977) DIR James Ivory PROD Ismail Merchant SCR Ruth Prawer Jhabvala CAM Ernest Vincze ED Humphrey Dixon, Richard Schmiechen MUS Michael Gibson CAST Teresa Wright, Christopher Walken, Geraldine Chaplin (Marilyn / The Hustle), Lou Jacobi, Don De Natale, Louise Kirtland,

UNE PAGE D’AMOUR (1978) DIR – PROD Maurice Rabinowicz SCR Maurice Rabinowicz, Yvette Michelems CAM Yves Vandermeeren, Joel Marcipont, Jean-Jacques Mathy ED Jean-Claude Bonfanti MUS Marc Hérouet CAST Geraldine Chaplin (Lise), Sami Frey, Marcel Dalio, Jan Decleir, Quentin Milo, Guy Pion, Ève Bonfanti, Monette Loza, Chantal Lempereur

REMEMBER MY NAME (1978) DIR – SCR Alan Rudolph PROD Robert Altman CAM Tak Fujimoto ED Tom Walls, William A. Sawyer MUS Alberta Hunter, Kenneth Wannberg CAST Geraldine Chaplin (Emily), Anthony Perkins, Moses Gunn, Jeff Goldblum, Berry Berenson, Tim Thomerson, Alfre Woodard

LOS OJOS VENDADOS (1978) DIR Carlos Saura PROD Elías Querejeta SCR Carlos Saura (ook verhaal) CAM Teo Escamilla ED Pablo G. del Amo CAST Geraldine Chaplin (Emilia), José Luis Gómez, Xabier Elorriaga, Lola Cardona, André Falcon, Manuel Guitián, Carmen Maura

A WEDDING (1978) DIR – PROD Robert Altman SCR Robert Altman, John Considine, Patricia Resnick, Allan F. Nicholls (verhaal, Robert Altman, John Considine) CAM Charles Rosher Jr. ED Tony Lombardo CAST Desi Arnaz Jr., Carol Burnett, Geraldine Chaplin (Rita Billingsley), Howard Duff, Mia Farrow, Vittorio Gassman, Lillian Gish, Lauren Hutton, Viveca Lindfors, Pat McCormick, Dina Merrill, Nina Van Pallandt, Paul Dooley, Dennis Christopher, Peggy Ann Garner, Bert Remsen, Joan Allen, John Malkovich, Laurie Metcalf, Gary Sinise

L’ADOPTION (1979) DIR Marc Grunebaum PROD Jacques Perrin, Arthur Cohn SCR Marc Grunebaum, Magdeleine Dailloux, Peter Krall, Bernard Stora ED Kenout Peltier MUS Michel Portal CAST Geraldine Chaplin (Catherine), Jacques Perrin, Patrick Norbert, Gérard Lorin, May Chartrette, Chloé Caillat, Monique Delaroche

MAIS OÙ ET DONC ORNICAR (1979) DIR Bertrand Van Effenterre PROD Bertrand Van Effenterre, Herbert De Zaltza SCR Bertrand Van Effenterre, Dominique Woldon CAM Nurith Aviv ED Joële Van Effenterre MUS Antoine Duhamel CAST Geraldine Chaplin (Isabelle), Brigitte Fossey, Jean-François Stévenin, Didier Flamand, Jean-Jacques Biraud, Anna Prucnal, Claudine Renaux, Marie-Thérèse Saussure, Claire Denis

MAMÁ CUMPLE 100 AÑOS (1979) DIR – SCR Carlos Saura PROD Elías Querejeta CAM Teo Escamilla ED Pablo G. del Amo CAST Geraldine Chaplin (Ana), Amparo Muñoz, Fernando Fernán Gómez, Norman Briski, Rafaela Aparicio, Charo Soriano, José Vivó, Ángeles Torres, Elisa Nandi

LA VIUDA DE MONTIEL (1979) DIR Miguel Littin PROD Hernán Littin SCR Miguel Littin, José Agustín (verhaal, Gabriel García Márquez) CAM Patricio Castilla ED Nelson Rodríguez MUS Leo Brouwer CAST Geraldine Chaplin (Adelaida), Nelson Villagra, Katy Jurado, Eduardo Gil, Pilar Romero, Ernesto Gómez Cruz, Reynaldo Miravalles

LE VOYAGE EN DOUCE (1980) DIR – SCR Michel Deville PROD Maurice Bernart CAM Claude Lecomte ED Raymonde Guyot MUS Catherine Ardouin CAST Dominique Sanda, Geraldine Chaplin (Lucie), Jacques Zabor, Jean Crubelier, Valerie Masterson, Cécile Le Bailly, Jacqueline Parent

THE MIRROR CRACK’D (1980) DIR Guy Hamilton PROD John Barbourne, Richard Goodwin SCR Jonathan Hales, Barry Sandler (boek ‘The Mirror Crack’d’ [1962] van Agatha Christie) CAM Christopher Challis ED Richard Marden MUS John Cameron CAST Angela Lansbury, Geraldine Chaplin (Ella Zielinsky), Tony Curtis, Edward Fox, Rock Hudson, Kim Novak, Elizabeth Taylor, Wendy Morgan, Margaret Courtenay, Charles Gray, Pierce Brosnan

LES UNS ET LES AUTRES (1981) DIR – PROD – SCR Claude Lelouch CAM Jean Boffety ED Hugues Darmois, Sophie Bhaud MUS Francis Lai, Michel Legrand CAST Robert Hossein, Nicole Garcia, Geraldine Chaplin (Suzan / Sara Glenn), Jacques Villeret, Fanny Ardant, Evelyne Bouix, Jean-Claude Brialy, Jean-Pierre Kalfon, Francis Huster, Alexandra Stewart, James Caan, Sharon Stone, Simon Lelouch

LA VIE EST UN ROMAN (1983) DIR Alain Resnais PROD Philippe Dussart SCR Jean Gruault CAM Bruno Nuytten ED Jean-Pierre Besnard, Albert Jurgenson MUS Philippe-Gérard CAST Vittorio Gassman, Ruggero Raimondi, Geraldine Chaplin (Nora Winkle), Fanny Ardant, André Dussollier, Sabine Azéma, Robert Manuel

L’AMOUR PAR TERRE, a.k.a. LOVE ON THE GROUND (1984) DIR Jacques Rivette PROD Arthur Kohn SCR Jacques Rivette, Suzanne Schiffman, Pascal Bonitzer, Marilù Parolini CAM Wiliam Lubtchansky ED Nicole Lubtchansky CAST Jane Birkin, Geraldine Chaplin (Charlotte), André Dussollier, Jean-Pierre Kalfon, Isabelle Linnartz, Sandra Montaigu, Barbet Schroeder

WHITE MISCHIEF (1987) DIR Michael Radford PROD Simon Perry SCR Michael Radford, Jonathan Gems (boek, James Fox) CAM Roger Deakins ED Tom Priestley MUS George Fenton CAST Greta Scacchi, Charles Dance, Joss Ackland, Sarah Miles, Geraldine Chaplin (Nina Soames), Ray McAnally, Murray Head, John Hurt, Trevor Howard, Hugh Grant

THE MODERNS (1988) DIR Alan Rudolph PROD David Blocker, Carolyn Pfeiffer SCR Alan Rudolph, Jon Bradshaw CAM Toyomichi Kurita ED Debra T. Smith, Scott Brock MUS Mark Isham CAST Keith Carradine, Linda Fiorentino, Geneviève Bujold, Geraldine Chaplin (Nathalie de Ville), Wallace Shawn, Kevin J. O’Connor, John Lone

THE RETURN OF THE MUSKETEERS (1989) DIR Richard Lester PROD Pierre Spengler SCR George MacDonald Fraser (boek, Alexandre Dumas) CAM Bernard Lutic ED John Victor Smith MUS Jean-Claude Petit CAST Michael York, Oliver Reed, Frank Finlay, Thomas C. Howell, Kim Catrall, Geraldine Chaplin (Queen Anne), Roy Kinnear, Christopher Lee, Philippe Noiret, Richard Chamberlain, Jean-Pierre Cassel

I WANT TO GO HOME (1989) DIR Alain Resnais PROD Marin Karmitz SCR Jules Feiffer CAM Charles Van Damme ED Albert Jurgenson MUS John Kander CAST Adolph Green, Gérard Depardieu, Linda Lavin, Micheline Presle, Laura Benson, Geraldine Chaplin (Terry Armstrong), John Ashton, Caroline Silhol, Ludivine Sagnier

THE CHILDREN (1990) DIR – ED Tony Palmer PROD Andrew Montgomery SCR Timberlake Wertenbaker (boek, Edith Wharton) CAM Nicholas D. Knowland MUS Evelyn Glennie CAST Ben Kingskey, Kim Novak, Joe Don Baker, Geraldine Chaplin (Joyce Wheater), Britt Ekland, Karen Black, Siri Neal

GENTILE ALOUETTE (1990) DIR Sergio M. Castilla CAM Patricio Castilla CAST héctor Alterio, Geraldine Chaplin (Angela Duverger), John Leguizamo

BUSTER’S BEDROOM (1991) DIR Rebecca Horn PROD Luciano Gloor SCR Rebecca Horn, Martin Mosebach CAM Sven Nykvist ED Barbara von Weiterhausen MUS Sergei Kuryokhin CAST Donald Sutherland, Geraldine Chaplin (Diana Daniels), Amanda Ooms, Valentina Cortese, David Warrilow, Taylor Mead

HORS SAISON (1992) DIR Daniel Schmid PROD Marcel Hoehn SCR Daniel Schmid, Martin Suter CAM Renato Berta ED Daniela Roderer MUS Peter Raben CAST Sami Frey, Carlos Devesa, Ingrid Caven, Geraldine Chaplin (Anarchist), Andréa Ferréol, Marisa Paredes

kinopoisk.ru

CHAPLIN (1992) DIR Richard Attenborough PROD Richard Attenborough, Mario Kassar SCR Bryan Forbes, William Goldman, William Boyd (verhaal, Diana Hawkins; boeken van Charles Chaplin, David Robinson) CAM Sven Nykvist ED Anne V. Coates MUS John Barry CAST Robert Downey Jr., Dan Aykroyd, Geraldine Chaplin (Hannah Chaplin), Kevin Dunn, Anthony Hopkins, Milla Jovovich, Moira Kelly, Kevin Kline, Diane Lane, Penelope Ann Miller, Paul Rhys, Marisa Tomei, Nancy Travis, James Woods, Karen Lewis-Attenborough

THE AGE OF INNOCENCE (1993) DIR Martin Scorsese PROD Barbara De Fina SCR Martin Scorsese, Jay Cocks (boek, Edith Wharton) CAM Michael Ballhaus ED Thelma Schoonmaker MUS Elmer Bernstein CAST Daniel Day-Lewis, Michelle Pfeiffer, Winona Ryder, Geraldine Chaplin (Mrs. Welland), Mary Beth Hurt, Alec McCowen, Richard E. Grant, Stuart Wilson, Alexis Smith, Norman Lloyd, Claire Bloom, Martin Scorsese, Joanne Woodward (voice only)

WORDS UPON THE WINDOW PANE (1994) DIR Mary McGuckian PROD Mary McGuckian, Anna J. Devlin SCR Mary McGuckian (toneelstuk, William Butler Yates) CAM Des Whelan ED Kant Pan MUS Niall Byrne CAST Geraldine Chaplin (Miss McKenna), Brid Brennan, Geraldine James, Hugh O’Conor, Brendan Conroy, Donal Donnelly, Mikel Murfi

HOME FOR THE HOLIDAYS (1995) DIR Jodie Foster PROD Jodie Foster, Peggy Rajski SCR W. D. Richter (verhaal, Chris Radant) CAM Lajos Koltai ED Lynzee Klingman MUS Mark Isham CAST Holly Hunter, Robert Downey Jr., Anne Bancroft, Charles Durning, Geraldine Chaplin (Aunt Glady), Dylan McDermott, Steve Guttenberg, Claire Danes, David Strathairn

PARA RECIBIR EL CANTO DE LOS PÁJAROS (1995) DIR – SCR Jorge Sanjinés PROD Beatriz Palacios CAM César Pérez, Raúl Rodriguez, Guillermo Ruiz ED Jorge Sanjinés, Pedro Chaskel MUS Cergio Prudencio CAST Guido Arce, Marcelo Guzmán, Reynoldo Yujra, Geraldine Chaplin (Catherine), Lineth Herbas, Fernando Illanes

JANE EYRE (1996) DIR Franco Zeffirelli PROD Dyson Lovell SCR Franco Zeffirelli, Hugh Whitemore (boek, Charlotte Brontë) CAM David Watkin ED Richard Marden MUS Alessio Vlad, Claudio Capponi CAST William Hurt, Charlotte Gainsbourg, Joan Plowright, Anna Paquin, Geraldine Chaplin (Miss Scatcherd), Elle Macpherson, Fiona Shaw, Billie Whitelaw, Charlotte Attenborough, Maria Schneider

OS OLHOS DA ÁSIA, a.k.a. THE EYES OF ASIA (1996) DIR João Mário Grilo PROD Paulo Branco SCR João Mário Grilo, Paulo Filipe CAM Jean-Paul Rosa da Costa ED Christian Dor MUS Jorge Arriagada CAST José Abreu, Geraldine Chaplin (Jane Powell), António Cordeiro, Marques D’Arede, José Eduardo, Rui Gomes, Kyioto Harada, Edward Ishta

CRIMETIME (1996) DIR George Sluizer PROD David Pupkewitz SCR Brendan Somers CAM Jules van den Steenhoven ED Fabienne Rawley MUS David A. Stewart CAST Stephen Baldwin, Pete Postlethwaite, Sadie Frost, Geraldine Chaplin (Thelma), Karen Black, James Faulkner, Phil Davis, Marianne Faithfull, Emma Roberts

COUSIN BETTE (1998) DIR Des McAnuff PROD Sarah Radclyffe SCR Lynn Siefert, Susan Tarr (boek, Honoré de Balzac) CAM Andrzej Sekula ED Tariq Anwar, Barry Alexander Brown MUS Simon Boswell CAST Jessica Lange, Elisabeth Shue, Bob Hoskins, Aden Young, Kelly Macdonald, Geraldine Chaplin (Adeline), Hugh Laurie

FINISETERRE, DONDE TERMINA EL MUNDO (1998) DIR Xavier Villaverde PROD Xavier Villaverde, Pancho Casal, Gerardo Herrero SCR Xavier Villaverde, Ruth Toledano, Miguel Anxo Murado CAM Javier Salmones ED Carmen Frías MUS José Nieto CAST Nancho Novo, Elena Anaya, Enrique Alcides, Geraldine Chaplin (Madre), Chete Lera, Manuel Manquiña

TO WALK WITH LIONS (1999) DIR Carl Schultz PROD Julie Allan, Pieter Kroonenburg SCR Sharon Buckingham, Keith Ross Leckie CAM Jean Lépine ED Angelo Corrao MUS Alan Reeves CAST Richard Harris, Ian Bannen, John Michie, Kerry Fox, Honor Blackman, Geraldine Chaplin (Victoria Anrecelli), Hugh Quarshie, Guy Williams

BERESINA ODER DIE LETZTEN TAGE DER SCHWEIZ (1999) DIR Daniel Schmid PROD Marcel Koehn SCR Martin Suter CAM Renato Berta ED Daniela Roderer MUS Carl Hänggi CAST Elena Panova, Nartin Benrath, Geraldine Chaplin (Charlotte De), Ulrich Noethen, Iván Darvas, Marina Confalone, Stefan Kurt

¿TÚ QUÉ HARÍAS POR AMOR? (2000) DIR Carlos Saura Medrano PROD Eduardo Campoy SCR Carlos Saura Medrano, Antón Casariego, Nicolás Casariego (boek, Martín Casariego) CAM Teo Delgado, José-Luis López-Linares ED José Salcedo MUS Carlo Siliotto CAST Fele Martínez, Silke, Geraldine Chaplin (Madre), Francisco Rabal, Patxi Freytez, Aitor Merino, Alberto Escobar

EN LA CIUDAD SIN LÍMITES (2002) DIR Antonio Hernández PROD José Velasco SCR Antonio Hernández, Enrique Brasó CAM Unax Mendia ED Patricia Enis, Javier Laffaille MUS Victor Reyes CAST Leonardo Sbaraglia, Fernando Fernán Gómez, Geraldine Chaplin (Marie), Ana Fernández, Adriana Ozores, Leticia Brédice, Roberto Álvarez

LAS CARAS DE LA LUNA (2002) DIR Guita Schyfter EXEC PROD Guita Schyfter, Alejandro Clancy SCR Hugo Hiriart CAM Jaime Reynoso ED Carlos Puente MUS Eduardo Gamboa CAST Diana Bracho, Carmen Montejo, Geraldine Chaplin (Joan Turner), Ana Torrent, Haydee de Lev, Nora Velázquez, Gonzalo Vega

HABLE CON ELLA (2002) DIR – SCR Pedro Almodóvar EXEC PROD Agustín Almodóvar CAM Javier Aguirresarobe ED José Salcedo MUS Alberto Iglesias CAST Javier Cámara, Leonor Watling, Darío Gradinetti, Rosario Flores, Geraldine Chaplin (Katerina Bilova), Mariola Fuentes, Pina Bausch, Paz Vega

THE BRIDGE OF SAN LUIS REY (2004) DIR Mary McGuckian PROD Mary McGuckian, Garrett McGuckian, Michael Cowan, Denise O’Dell SCR Mary McGukian (novel by Thornton Wilder) CAM Javier Aguirresarobe ED Kant Pan MUS Lalo Schifrin CAST Robert De Niro, Bates, Gabriel Byrne, Harvey Keitel, F. Murray Abraham, Geraldine Chaplin (The Abbess), Émilie Dequenne, Samuel Le Bihan, Pilar López de Ayala, Jim Sheridan

HEIDI (2005) DIR Paul Marcus PROD Christopher Figg, Martyn Atherton SCR Brian Finch (boek, Johanna Spyri) CAM Peter Sinclair ED David Rees MUS Jocelyn Pook CAST Emma Bolger, Max von Sydow, Geraldine Chaplin (Rottenmeier), Diana Rigg, Pauline McLynn, Sam Friend, Jessica Claridge

OCULTO (2005) DIR Antonio Hernández PROD José Velasco, Antonio Saura, José Nolla, Albert Martinez Martin SCR Antonio Hernández, Enrique Brasó CAM Unax Mendia ED Javier Laffaille CAST Laia Marull, Angie Cepeda, Leonardo Sbaraglia, Geraldine Chaplin (Adele), Joaquín Climent, Gerardo Malla, William Miller, Emma Cohen

BLOODRAYNE (2005) DIR Uwe Boll PROD Uwe Boll, Shawn Williamson SCR Guinevere Turner CAM Mathias Neumann MUS Henning Lohner CAST Kristanna Loken, Michael Madsen, Ben Kingsley, Michelle Rodriguez, Geraldine Chaplin (Fortune Teller), Udo Kier, Meat Loaf, Michael Paré, Billy Zane

MELISSA P. (2005) DIR Luca Guadagnino PROD Claudio Amendola, José Ibáñez, Francesca Neri SCR Luca Guadagnino, Barbara Alberti, Christiana Farina (verhaal, Luca Guadagnino, Christiana Farina; memoir by Melissa Panarello) CAM Mario Amura ED Walter Fasano MUS Lucio Gogoy CAST María Valverde, Letizia Ciampa, Primo Reggiani, Geraldine Chaplin (Nonna Elvira), Nilo Zimmerman, Claudio Santamaria, Carlo Antonelli

MIGUEL Y WILLIAM (2007) DIR Inés París PROD Antonio Saura, José Velasco, Juan Luis Galiardo SCR Inés París (verhaal, Inés París, Miguel Ángel Gómez, Tirso Calero, Eva Cruz) CAM Néstor Calvo ED Julia Juaniz MUS Stephen Warbeck CAST Elena Anaya, Juan Luis Galiardo, Will Kemp, Josep Maria Pou, Geraldine Chaplin (Dueña), Malena Alterio, Miriam Giovanelli, Jorge Calvo

LES BOÎTES (2007) DIR – SCR Jane Birkin PROD Emmanuel Giraud CAM François Catonné ED Marie-Josée Audiard MUS Frank Eulry CAST Geraldine Chaplin (Maman), Michel Piccoli, Jane Birkin, Natacha Régnier, Lou Doillon, Adèle Exarchopoulos, John Hurt, Maurice Bénichou, Annie Girardot

TERESA, EL CUERPO DE CRISTO (2007) DIR – SCR Ray Loriga PROD Ximo Pérez, Andrés Vicente Gómez CAM José Luis Alcaine ED Pablo Blanco MUS Ángel Illarramendi, Michael Nyman CAST Paz Vega, Leonor Watling, Geraldine Chaplin (Priora), Eusebio Poncela, Ampero Valle, Manuel Morón, Francesc Garrido

EL ORFANATO (2007) DIR J.A. Bayona PROD Álvaro Augustin, Joaquín Padró, Mar Targarona SCR Sergio G. Sánchez CAM Oscar Faura ED Elena Ruiz MUS Fernando Velázquez CAST Belén Rueda, Fernando Cayo, Roger Príncep, Óscar Casas, Geraldine Chaplin (Aurora), Edgar Vivar, Montserrat Carulla

LOS TOTENWACKERS (2007) DIR – PROD Ibon Cormenzana SCR Ibon Cormenzana, David Muñoz, Antonio Trashorras (verhaal, David Muñoz, Antonio Trashorras) CAM Joan Benet ED José Luis Romeu MUS Eugenio Mira CAST Josep Julien, Hamid Krim, Azzdine Benaji, Mar Regueras, Elisa Drabben, Natalia Sánchez, Iván Morales, Geraldine Chaplin (Salgado), Celso Bugallo

PARLAMI D’AMORE (2008) DIR Silvio Muccino PROD Marco Chimenz, Giovanni Stabilini, Riccardo Tozzi SCR Silvio Muccino, Carla Vangelista (boek, Silvio Muccino, Carla Vangelista) CAM Arnaldo Catinari ED Patrizio Marone MUS Andrea Guerra CAST Silvio Muccino, Aitana Sánchez-Gijón, Carolina Crescentini, Andrea Renzi, Max Mazzotta, Flavio Parenti, Geraldine Chaplin (Amelie), Giorgio Colangeli

INCONCEIVABLE (2008) DIR – SCR Mary McGuckian PROD Mary McGuckian, Jeff Abberley, Martin Katz CAM Mark Wolf ED David Freemantle, Tad Seaborn MUS Kevin Banks CAST Jennifer Tilly, Andie MacDowell, Geraldine Chaplin (Frances Church-Chappel), Elizabeth McGovern, Colm Feone, Kerry Fox, Amanda Plummer, Oona Chaplin, Greta Scacchi

PARC (2008) DIR – ED Arnaud des Pallières PROD Serge Lalou, Marie Guirauden SCR Arnaud des Pallières (boek, John Cheever) CAM Jeanne Lapoirie MUS Martin Wheeler CAST Sergi López, Jean-Marc Barr, Nathalie Richard, Laurent Delbecque, Dephine Chuillot, Jean-Pierre Kalfon, Geraldine Chaplin (Marteau’s Mother), Judith Henry

RAMÍREZ (2008) DIR – SCR – ED Albert Arizza PROD Albert Arizza, Monica Goyanes CAM Albert Arizza, Dimas Almendros MUS Juan Belda CAST Christian Magaloni, Zoe Berriatúa, Sara Martin, Geraldine Chaplin (Galerist), Tacuara Casares, Huichi Chiu, Gaëlle Diego

DIARIO DE UNA NINFÓMANA (2008) DIR Christian Molina PROD Fernando Monje SCR Cuca Canals (boek, Valérie Tasso) CAM Javier Salmones ED Luis de la Madrid MUS Mariano Marín, Roque Baños CAST Belén Fabra, Leonardo Sbaraglia, Llum Barrera, Ángela Molina, Geraldine Chaplin (Marie Tasso / Abuela de Valére), Pedro Gutiérrez, José Chaves

IMAGO MORTIS (2009) DIR Stefano Bessoni PROD Sonia Raule SCR Stefano Bessoni, Luiso Berdejo (verhaal, Stefano Bessoni, Giulia Graglia, Filippo Meneghetti, Piero Tomaselli, Giovanni Antonio Marchesi) CAM Arnaldo Catinari ED Raimondo Aiello MUS Zacarias M. de la Riva CAST Alberto Amarilla, Oona Chaplin, Leticia Dolera, Álex Angulo, Francesco Carnelutti, Paolo De Vita, Franco Pistoni, Geraldine Chaplin (Countess Orsini), Silvia De Santis

LA ISLA INTERIOR (2009) DIR – SCR Dunia Ayaso, Félix Sabroso PROD José Herrero de Egaña, Juan Romero CAM Juan Antonio Castaño ED Ascen Marchena MUS Lucas Vidal CAST Candela Peña, Alberto San Juan, Cristina Marcos, Celso Bugallo, Antonio de la Torre, Geraldine Chaplin (Victoria), Emy Cazorla

THE WOLFMAN (2010) DIR Joe Johnston PROD Benicio Del Toro, Sean Daniel, Rick Yorn, Scott Stuber SCR David Self, Andrew Kevin Walker (scenario van THE WOLFMAN [1941] door Curt Siodmak) CAM Shelly Johnson ED Walter Murch, Dennis Virkler MUS Danny Elfman CAST Benicio Del Toro, Anthony Hopkins, Emily Blunt, Hugo Weaving, Art Malik, Geraldine Chaplin (Maleva), David Schofield, Max von Sydow

THE MAKING OF PLUS ONE (2010) DIR – SCR Mary McGuckian PROD Mary McGuckian, Jeff Abberley, Martin Katz CAM Mark Wolf ED Mary McGuckian, Matthew Booth, Alain Jakubowicz, David Freemantle CAST Lothaire Bluteau, Geraldine Chaplin (Geri, Casting Director), Donna D’Errico, Michael Eklund, Jordi Molla, Suzan-Lori Parks, Amanda Plummer, John Sessions, Sara Stockbridge, Jennifer Tilly

L’IMBROGLIO NEL LENZUOLO (2010) DIR Alfonso Arau PROD Maria Grazia Cuninotta SCR Maria Grazia Cuninotta, Giovanni Cucinotta, Francesco Costa, Chiara Clini, Romina Nardozi CAM Vittorio Storaro ED Consuelo Catucci, Roberto Perpignani MUS Ruy Folguera, Maria Entraigues CAST Geraldine Chaplin (Alma), Maria Grazia Cuninotta, Miguel Ángel Silvestre, Anne Parillaud, Ángelica Aragón, Giselda Volodi

LA MOSQUITERA (2010) DIR – SCR Agustí Vila PROD Lluis Miñarro CAM Neus Ollé ED Martí Roca CAST Emma Suárez, Eduard Fernández, Martina García, Fermí Reixach, Geraldine Chaplin (María), Marcos Franz, Anna Ycobalzeta

THERE BE DRAGONS (2011) DIR – SCR Roland Joffé PROD Roland Joffé, Guy J. Louthan, Ignacio Núñez CAM Gabriel Beristain MUS Stephen Warbeck, Robert Folk ED Richard Nord CAST Charlie Cox, Wes Bentley, Dougray Scott, Rodrigo Santoro, Jordi Mollà, Derek Jacobi, Golshifteh Farahani, Geraldine Chaplin (Abileyza), Unax Ugalde

¿PARA QUÉ SIRVE UN OSO? (2011) DIR – SCR Tom Fernández PROD Jaume Roures, Enrique González Macho CAM Arnau Valls Colomer ED Ángel Hernández Zoido MUS Mauricio Villavecchia CAST Javier Cámara, Emma Suárez, Geraldine Chaplin (Josephine), Jesse Johnson, Oona Chaplin, Gonzalo de Castro, Sira García

LA MOINE (2011) DIR Dominik Moll PROD Michel Saint-Jean SCR Dominik Moll, Anne-Louise Trividic (boek, Matthew Lewis) CAM Patrick Blossier ED Sylvie Lager, François Gédigier MUS Alberto Iglesias CAST Vincent Cassel, Déborah François, Joséphine Japy, Sergi López, Catherine Mouchet, Jordi Dauder, Geraldine Chaplin (The Abbess), Roxane Duran

ET SI ON VIVAIT TOUS ENSEMBLE? (2011) DIR – SCR Stéphane Robelin PROD Aurélia Grossmann, Philippe Gompel, Christophe Bruncher CAM Dominique Colin ED Patrick Wilfert MUS Jean-Philippe Verdin CAST Guy Bedos, Daniel Brühl, Geraldine Chaplin (Annie Colin), Jane Fonda, Claude Rich, Pierre Richard, Bernard Malaka, Camino Fernández

AMERICANO (2011) DIR – PROD – SCR Mathieu Demy CAM Georges Lechaptois ED Jean-Baptiste Morin MUS Grégoire Hetzel CAST Mathieu Demy, Geraldine Chaplin (Linda), Chiara Mastroianni, Carlos Bardem, Jean-Pierre Mocky, Salma Hayek, André Wilms

MEMORIA DE MIS PUTAS TRISTES (2011) DIR Henning Carlsen PROD Nina Crone, Vicente Aldape, Enrique Hernández, Raquel Guajardo, Norbert Llaràs, Jordi Rediu, Leonardo Villareal SCR Henning Carlsen, Jean-Claude Carrière (novel by Gabriel García Márquez) CAM Alejandro Martínez ED Anders Refn CAST Emilio Echevarría, Paola Medina, Ángela Molina, Geraldine Chaplin (Rosa Cabarcas / Brothel Madam), Luis Miguel Lombana

O APÓSTOLO, a.k.a. THE APOSTLE (2012, animatie) DIR – SCR Fernando Cortizo PROD Susan Gee, Jacqueline Scott, Solomon J. LeFlore CAM Matthew Hazelrig ED Fernando Alfonsín MUS Philip Glass, Arturo Vaquero, Xavi Font CAST (voice only) Carlos Blanco, Xosé Manuel Olveira ‘Pico’, Paul Naschy, Geraldine Chaplin (Darinda), Manuel Manquiña, Luis Tosar

LO IMPOSIBLE, a.k.a. THE IMPOSSIBLE (2012) DIR J. A. Bayona PROD Ghislain Barrois, Belén Atienza, Álvaro Augustin SCR Gergio G. Sánchez (verhaal, María Belón) CAM Oscar Faura ED Elena Ruiz, Bernat Vilaplana MUS Fernando Velázquez CAST Naomi Watts, Ewan McGregor, Tom Holland, Samuel Joslin, Oaklee Pendergast, Marta Etura, Sönke Möhring, Geraldine Chaplin (Oude Vrouw), Ploy Jindachote

UN AMOR DE PELÍCULA (2012) DIR – SCR Diego Musiak PROD Maria Garcia Cucinotta CAM Ferran Paredes ED Chiara Griziotti CAST Antonio Chamizo, Maria Grazia Cucinotta, Geraldine Chaplin (Jean), Juan Fernández, Jorge Perugorría, Miguel Ángel Rodríguez

TRES 60 (2013) DIR Alejandro Ezcurdia PROD Luiso Berdejo, Mercedes Gamero, Santiago Segura, Mikel Lejerza SCR Luiso Berdejo CAM Johnny Yebra ED Fran Amaro MUS Roque Baños CAST Raúl Mérida, Guillermo Estrella, Sara Sálamo, Joaquim de Almeida, Geraldine Chaplin (Jean Christophe), Adam Jezierski, Manuel Morón

ANOTHER ME (2013) DIR Isabel Coixet PROD Mariela Besuievsky, Nicole Carmen-Davis, Rebekah Gilbertson SCR Isabel Coixet (boek “Another Me” van Cathy MacPhail) CAM Jean-Claude Larrieu ED Elena Ruiz MUS Michael Price CAST Claire Forlani, Sophie Turner, Jonathan Rhys Meyers, Ivana Baquero, Rhys Ifans, Geraldine Chaplin (Mrs. Brennan), Gregg Sulkin, Charlotte Vega

PANZER CHOCOLATE, a.k.a. PANZER (2013) DIR – PROD Robert Figueras SCR Robert Figueras, Gemma Dunjo, Pep Garrido CAM Íñigo Zubicaray ED Regino Hernández MUS Pep Sala CAST Melina Matthews, Geraldine Chaplin (Frau Frida), Ariadna Cabrol, Tony Corvillo, Mark Schardan, Josep Seguí, Richard Felix

WAX (2014) DIR Victor Matellano PROD Andrés Acevedo SCR Victor Matellano, Hugo Stuven (naar een origineel idee van Victor Matellano) CAM Daniel Salas Alberola ED Abián Molina MUS Sergio Jiménez Lacima CAST Jimmy Shaw, Geraldine Chaplin (Producer), Jack Taylor, Denis Rafter, Alito Rodgers, Yolanda Font, Almudena León

AMAPOLA (2014) DIR – SCR Eugenio Zanetti PROD Gonzalo Vila CAM Ueli Steiger ED Jane Miran MUS Emilio Kauderer CAST Camilla Belle, François Arnaud, Geraldine Chaplin, Leonor Benedetto, Lito Cruz, Elena Roger, Nicolas Scarpino, Esmeralda Mitre

DÓLARES DE ARENA (2014) DIR Israel Cárdenas, Laura Amelia Guzmán SCR Israel Cárdenas, Laura Amelia Guzmán (boek, Jean-Noël Pancrazi) CAM Israel Cárdenas, Jaime Guerra ED Andrea Kleinman MUS Ramón Cordero, Benjamin De Menil, Edilio Paredes CAST Geraldine Chaplin (Anne), Yanet Mojica, Ricardo Ariel Toribio, Bernard Bizel, Maria Gabriella Bonetti, Ramón Cordero

VALENTIN VALENTIN (2014) DIR Pascal Thomas PROD Saïd Ben Saïd, Nathalie Lafaurie, Michel Merkt SCR Pascal Thomas, Nathalie Lafaurie, Clémence de Biéville, François Caviglioli, Pascal Bonitzer (boek, Ruth Rendell) CAM Jean-Marc Fabre ED Yann Dedet MUS Reinhardt Wagner CAST Marilou Berry, Vincent Rottiers, Marie Gillain, Geraldine Chaplin (Jane), Arielle Dombasle, Christian Vadim, Felix Moati, Christian Morin, Louis-Do de Lencquesaing, Alexandra Stewart

THE FORBIDDEN ROOM (2015) DIR Guy Maddin, Evan Johnson PROD Guy Maddin, Phoebe Greenberg, Phyllis Laing, Penny Mancuso SCR Guy Maddin, Evan Johnson, Bob Kotyk CAM Benjamin Kasulke, Stéphanie Anne, Weber Biron ED John Gurdebeke MUS Guy Maddin, Jason Staczek, Galen Johnson CAST Roy Dupuis, Charlotte Rampling, Mathieu Amalric, Amira Casar, Louis Negin, Clara Furey, Geraldine Chaplin (The Master Passion / Nursemaid / Aunt Chance), Ariane Labed, Udo Kier

MARGUERITE ET JULIEN (2015) DIR Valérie Donzelli PROD Alice Girard, Edouard Weil SCR Valérie Donzelli, Jérémie Elkaïm (origineel scenario van Jean Gruault) CAM Céline Bozon ED Pauline Gaillard MUS Yuksek CAST Anaïs Demoustier, Jérémie Elkaïm, Frédéric Pierrot, Aurélia Petit, Catherine Mouchet, Raoul Fernandez, Sami Frey, Geraldine Chaplin (Lefebvre’s Mother)

ICH UND KAMINSKI (2015) DIR Wolfgang Becker PROD Frank Tönsmann, Uwe Schott, Barbara Buhl, Stefan Arndt SCR Wolfgang Becker, Thomas Wendrich (boek, Daniel Kehlmann) CAM Jürgen Jürges ED Peter R. Adam, Christoph Strothjohann MUS  CAST Daniel Brühl, Jesper Christensen, Amira Casar, Geraldine Chaplin (Therese), Denis Lavant, Bruno Cathomas, Jördis Triebel, Jan Decleir

SEANCES (2016) DIR Guy Maddin PROD Phyllis Lang SCR Guy Maddin, Evan Johnson, Bob Kotyk CAM Benjamin Kasulke ED John Gurdebeke CAST Mathieu Amalric, Deena Aziz, Vasco Bailly-Gentaub, Jacques Bonnaffé, Céline Bonnier, Amira Casar, Geraldine Chaplin, Udo Kier, Charlotte Rampling

A MONSTER CALLS (2016) DIR J. A. Bayona PROD Belén Atienza SCR Patrick Ness (boek, Patrick Ness; naar een origineel idee van Siobhan Dowd) CAM Oscar Faura ED Jaume Marti, Bernat Vilaplana MUS Fernando Velázquez CAST Sigourney Weaver, Felicity Jones, Lewis MacDougall, Toby Kebbell, Dominic Boyle, Geraldine Chaplin (Head Teacher), Liam Neeson (voice only)

ANCHOR AND HOPE (2017) DIR Carlos Marques-Marcet PROD Sophie Venner, Tono Folguera, Sergi Moreno SCR Carlos Marques-Marcet, Jules Nurrish CAM Dagmar Weaver-Madsen ED Carlos Marques-Marcet, Juliana Montañés MUS Merche Blasco CAST Oona Chaplin, Natalia Tena, David Verdaguer, Geraldine Chaplin (Germaine), Lara Rossi, Charlotte Atkinson, Trevor White, David Verdaguer

THE BROKEN KEY (2017) DIR – ED Louis Nero EXEC PROD Louis Nero, Gary Collins, Jason Wood SCR Louis Nero, As Chianese, Giancarlo Guerreri CAM Louis Nero, Davide Borsa MUS Lamberto Curtoni CAST Rutger Hauer, Michael Madsen, Geraldine Chaplin (Tower Woman), Christopher Lambert, William Baldwin, Maria de Medeiros, Kabir Bedi, Franco Nero

JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM (2018) DIR J. A. Bayona PROD Patrick Crowley, Belén Atienza EXEC PROD Steven Spielberg, Colin Trevorrow SCR Colin Trevorrow, Derek Connolly (personages van Michael Crichton) CAM Oscar Faura ED Bernart Vilaplana MUS Michael Giacchino CAST Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Rafe Spall, Justice Smith, Daniella Pineda, James Cromwell, Jeff Goldblum, Geraldine Chaplin (Iris)

RED LAND (ROSSO ISTRIA) (2018) DIR Maximiliano Hernando Bruno PROD Maximiliano Hernando Bruno, Alessandro Centenaro SCR Maximiliano Hernando Bruno, Antonello Belluco CAM Giovanni Andreotta ED Marco Spoletini, Francesco Tasselli MUS Fabrizio Castania CAST Francesco Amodio, Enrico Bergamasco, Valentina Bivona, Vincenzo Bocciarelli, Eleanora Bolla, Vittorio Boscolo, Maximiliano Hernando Bruno, Geraldine Chaplin (Giulia Visantrin Adulta)

CAMINO SINUOSE (2018) DIR – SCR Juan Pablo Kolodziej PROD Jorge Gundín CAM Horacio Maira ED Pablo Mari MUS Fito Páez CAST Juan Viale, Arturo Puig, Geraldine Chaplin (Miny Barrios), María Marull, Hugo Arana, Javier Drolas, Gustavo Pardi

HOLY BEASTS (2019) DIR – SCR Israel Cárdenas, Laura Amelia Guzmán PROD Israel Cárdenas, Laura Amelia Guzmán, Rafael Elias Munoz CAM Israel Cárdenas ED Israel Cárdenas, Pablo Chea, Andrea Kleinman MUS Leandro de Loredo CAST Geraldine Chaplin (Vera), Udo Kier, Luis Ospina, Jaime Piña, Jackie Ludueña, Pau Bertolini, Jeradin Asencio, Fifi Poulakidas

THE BAREFOOT EMPEROR (2019) DIR – PROD – SCR Peter Brosens, Jessica Woodworth CAM Tom Peters ED David Verdurme CAST Peter Van den Begin, Lucie Debay, Udo Kier, Geraldine Chaplin (Lady Liz), Bruno Georis, Titus De Voogdt, Pieter van der Houwen

LOS RODRÍGUEZ Y EL MÁS ALLÁ (2019) DIR – PROD – SCR Paco Arango CAM Charles Gusi ED Renato Sanjuán MUS Nathan Wang CAST Edu Soto, Mariana Treviño, Geraldine Chaplin (Isabel), Plácido Domingo, Santiago Segura, Rossy De Palma, Omar Chaparro, Rodrigo Simón

THE WIND BLEW ON (2020) DIR – PROD Katrin Ólafsdóttir CAM Mauro Herce, Arnar Thor Thorisson CAST Geraldine Chaplin, Elina Löwensohn, Ángela Molina, Matthew Barney, Floki Molina

SIMONE (2020) DIR Betty Kaplan PROD Betty Kaplan, Peter Rawley, Robert Katz SCR Betty Kaplan, Eduardo Lalo MUS Geronimo Mercado CAST Steph Song, Geraldine Chaplin (Bookseller), Armando Riesco, Caterina Murino, Esai Morales, Jon Arias

99 SECONDS WITHOUT SHADOW (2020) DIR – SCR Juan Pablo Richter PROD Paolo Gosalvez CAM Luis Otero Prada CAST Geraldine Chaplin (Clara Luz), Quim del Rio, Fernando Arze Echalar, Patricia García, Iran Zeitun

TV-FILMS

DER KURZE BRIEF ZUM LANGEN ABSCHIED (1978) DIR Herbert Vesely PROD Jörn Schröder, Wili Segler TELEPLAY Herbert Vesely (boek, Peter Handke) CAM Petrus R. Schlömp ED Christa Pohland MUS Brian Eno CAST Geraldine Chaplin (Judith Seldan), Thomas Astan, Alexandra Hay, Fritz Schwennicke, Elisabeth Schwenicke, Miguel Canteras

THE HOUSE OF MIRTH (1981) DIR Adrian Hall TELEPLAY Adrian Hall, Richard Cumming (boek, Edith Wharton) CAM Paul Goldsmith, Hart Perry ED Charlotte Zwerin CAST William Atherton, Geraldine Chaplin (Lily Bart), Barbara Blossom, Lois Smith, Timothy Crowe, Barbara Damashek, Virginia Donaldson, Tim Donoghue

THE CORSICAN BROTHERS (1985) DIR Ian Sharp PROD David A. Rosemont TELEPLAY Robin Muller (boek, Alexandre Dumas) CAM Frank Watts ED David Spiers, Alan Pattillo MUS Allyn Ferguson CAST Trevor Eve, Olivia Hussey, Geraldine Chaplin (Madame Savilia de Franchi), Nicholas Clay, Jean Marsh, Benedict Taylor, Simon Ward, Donald Pleasence, Patsy Kensit

DUEL OF HEARTS (1991) DIR – PROD John Hough TELEPLAY Terence Feely (boek, Barbara Cartland) CAM Terry Cole ED Peter Weatherley MUS Laurie Johnson CAST Alison Doody, Michael York, Geraldine Chaplin (Mrs. Miller), Benedict Taylor, Billie Whitelaw, Virginia McKenna, Richard Johnson, Jeremy Kemp, Beryl Reid

MOTHER TERESA: IN THE NAME OF GOD’S POOR (1997) DIR Kevin Connor PROD Peter Shepherd, Leslie McRay TELEPLAY Dominique Lapierre, Carol Kaplan (verhaal, Dominique Lapierre, Jan Hartman) CAM Mike Frift ED Barry Peters MUS Irwin Fisch CAST Geraldine Chaplin (Mother Teresa), Keene Curtis, Helena Carroll, David Byrd, William Katt, Ravindra Randeniya

MARY, MOTHER OF JESUS (1999) DIR Kevin Connor PROD Howard Ellis TELEPLAY Albert Ross CAM Elemér Ragályi ED Barry Peters MUS Ken Thorne CAST Christian Bale, Pernilla August, Melinda Kinnaman, David Threfall, Simone Bendix, Hywell Bennett, Geraldine Chaplin (Elizabeth)

WINTER SOLSTICE (2003) DIR Martyn Friend PROD Verena von Heeremann, David Cunliffe TELEPLAY William Corlett (novel by Rosamunde Pilcher) CAM Simon Kossoff ED Josh Cunliffe MUS Alan Parker CAST Jan Niklas, Geraldine Chaplin (Gloria Bludell), Sinéad Cusack, Emilia Streets, Sophie Schütt, Ralf Bauer, Peter Ustinov, Jean Simmons

A CHRISTMAS CAROL (2004) DIR Arthur Allan Seidelman PROD Howard Ellis, Steven North TELEPLAY Lynn Ahrens (musical, Lynn Ahrens, Mike Ockrent; boek, Charles Dickens) CAM Hanania Baer ED Bert Glatstein MUS Alan Menken CAST Kelsey Grammer, Jesse L. Martin, Jane Krakowski, Jennifer Love Hewitt, Geraldine Chaplin (Ghost of Christmas Future / Blind Beggerwoman), Jason Alexander, Brian Bedford

LES AVENTURIERS DES MERS DU SUD (2006) DIR Daniel Vigne PROD François Sauvagnargues TELEPLAY Jean-François Goyet, Jean-Claude Baillon (verhaal, Daniel Vigne, Michel Le Bris) CAM Flore Thulliez ED Thierry Simonnet MUS Michel Portal CAST Stéphane Freiss, Jane Birkin, Geraldine Chaplin (Maggie), Karine Belly, Stéphane Medez, John Potini, Maria Teresa Carrasco, Pablo Guevera

TV-MINIREEKSEN

THE WORD (1978) DIR Richard Berg, Robert L. Joseph, Richard Lang PROD David Manson TELEPLAY Richard Berg, Robert L. Joseph, Irving Wallace, Richard Fielder, S. S. Schweitzer CAM Michel Hugo ED Thomas Fries, Anthony DiMarco MUS Alex North CAST David Janssen, James Whitmore, Florinda Bolkan, Eddie Albert, Geraldine Chaplin (Naomi Dunn), John Huston, John McEnery, Ron Moody, Diana Muldaur, Janice Rule

MY COUSIN RACHEL (1983) DIR Brian Farnham PROD Richard Beynon TELEPLAY Daphne Du Maurier, Hugh Whitemore ED Tariq Anwar MUS Patrick Gowers CAST Geraldine Chaplin (Contessa Rachel Sangalletti), Christopher Guard, Jamie Cresswell, Charles Kay, Amanda Kirby, Bert Parnaby, John Shrapnel

LES UNS ET LES AUTRES (1981) DIR – PROD – TELEPLAY Claude Lelouch CAM Jean Boffety ED Hugues Darmois, Sophie Bhaud MUS Francis Lai, Michel Legrand CAST James Caan, Fanny Ardant, Jorge Donn, Robert Hossein, Nicole Garcia, Richard Bohringer, Evelyne Bioux, Geraldine Chaplin (Sara Glenn), Francis Huster, Jacques Villeret

GULLIVER’S TRAVELS (1996) DIR Charles Sturridge PROD Duncan Kenworthy TELEPLAY Simon Moore (boek, Jonathan Swift) CAM Howard Atherton ED Peter Coulson MUS Trevor Jones CAST Ted Danson, Mary Steenburgen, Ned Beatty, Geraldine Chaplin (Empress Munodi), Graham Crowden, Edward Fox, John Gielgud, Isabelle Huppert, Kristin Scott Thomas, Omar Sharif, Peter O’Toole

THE ODYSSEY (1997) DIR Andrey Konchalovskiy PROD Dyson Lovell TELEPLAY Andrey Konchalovskiy, Chris Solimine (gedicht van Homer) CAM Sergei Kozlov ED Michael Ellis MUS Eduard Artemev CAST Armand Assante, Greta Scacchi, Isabella Rossellini, Bernadette Peters, Eric Roberts, Irene Papas, Jeroen Krabbé, Geraldine Chaplin (Eurycleia), Christopher Lee, Vanessa Williams

IN THE BEGINNING (2000) DIR Kevin Connor PROD Paul Lovin TELEPLAY John Goldsmith CAM Elemér Ragályi ED Barry Peters, Bill Blunden MUS Ken Thorne CAST Martin Landau, Jacqueline Bisset, Billy Campbell, Eddie Cibrian, Frederick Weller, Alan Bates, Steven Berkoff, Geraldine Chaplin (Yocheved), Christopher Lee, Diana Rigg, David Warner

DINOTOPIA (2002) DIR Marco Brambilla PROD Dusty Symonds, William P. Cartlidge TELEPLAY Simon Moore, James Gurney CAM Tony Pierce-Roberts ED Oral Norrie Ottey MUS Trevor Jones CAST David Thewlis, Katie Carr, Alice Krige, Wentworth Miller, Colin Salmon, Geraldine Chaplin (Oriana), Lee Evans, Terry Jones

AU-DELÀ DES MURS (2016) DIR Hervé Hadmar TELEPLAY Sylvie Chanteux (creatie van Hervé Hadmar, Marc Herpoux) CAM Philippe Piffeteau ED Aurique Delannoy, Emmanuelle Labbé, Diane Logan MUS Éric Demarsan CAST Veerle Baetens, François Deblock, Geraldine Chaplin (Rose), Lili-Rosa Gilberti, Georges Siatidis, Cédric Lechapelier