“Une soeur”: Oscarnominatie in de categorie live action short voor Belgische kortfilm met Veerle Baetens

Kortfilms vallen meestal buiten het gezichtsveld van het grote publiek. Speelfilms en TV-series spelen immers zo kort op de bal dat de meeste shorts onopvallend en slechts langs een achterpoortje de kans krijgen om te worden bekeken. Tenzij ze zich kunnen laten opmerken, zoals nu het geval is met “Une soeur” (2018). Je zou voor minder als je een Oscarnominatie binnenhaalt.

Een nacht. Een auto. Een vrouw in gevaar. Een oproep. Zo kondigt deze zestien minuten durende dramatische en psychologische thriller zich aan. Veerle Baetens vertolkt de rol van een noodlijnoperatrice die in een complexe dialoog een vrouw, gespeeld door Selma Alaoui, uit een benarde situatie moet helpen; zij belt zogezegd naar haar zus, maar contacteert eigenlijk de hulpdiensten.

“Une soeur” werd geproduceerd door Versus Production in samenwerking met de Franstalige openbare omroep RTBF, en werd reeds bij eerdere filmfestivals in binnen- en buitenland vertoond en bekroond.

“Une soeur” (2019, trailer)

Voor scenariste en regisseur Delphine Girard is “Une soeur” haar derde kortfilm. Ze was de afgelopen jaren ook regie-assistente van o.m. Joachim Lafosse (met “L’économie du couple” uit 2016 met Bérénice Bejo en Marthe Keller) en Bavo Defurne (“Souvenir” uit 2016 met Isabelle Huppert en Johan Leysen).

In de strijd voor het goud moet “Une soeur” het in de categorie ‘live action short film’ opnemen tegen “Brotherhood” van Meryam Joobeur en Maria Gracia Turgeon, “Saria” van Bryan Buckley en Matt Lefebvre, “Nefta Football Club” van Yves Piat en Damien Megherbi, en mogelijk biedt de Amerikaanse short “The Neighbors’ Window” van de viervoudig Oscargenomineerde Marshall Curry nog het meeste weerwerk.

De Oscaruitreiking vindt plaats in de nacht van 9 op 10 februari in het Dolby Theatre in Hollywood. Op televisie zenden Telenet Play More Cinema (standaard kanaal 300) en Zes het gebeuren rechtstreeks uit, met vanaf middernacht tot 02 u. de rode loper, gevolgd door de Oscaruitreiking van 02 tot 06 u. Commentaar van Barbara Sarafian (nu in de bioscoop te zien in “All of Us”) en Jani Kazaltzis.

Bij de speelfilms zijn de grootste kanshebbers o.m. “The Joker” (elf nominaties), het oorlogsepos “1917,” Quentin Tarantino’s “Once Upon a Time… in Hollywood” en “The Irishman” van Martin Scorsese (elk tien nominaties).