Sarah Biasini: “Mijn moeder [Romy Schneider] speelde vrouwen die een verschil maakten”

Sarah Biasini (geb. 1978) is een Franse toneel- en filmactrice; ze is ook de dochter van de legendarische Romy Schneider (1938-1982) en haar tweede echtgenoot, journalist Daniel Biasini (geb. 1949), en de kleindochter van de Duitse actrice Magda Schneider (1909-1996). Dat maakt haar in de familie een actrice van de derde generatie.

Ze studeerde eerst kunst en geschiedenis aan de Sorbonne in Parijs, daarna volgde ze acteerlessen aan het Lee Strasberg Theatre and Film Institute in Los Angeles en aan de Actor’s Studio in New York.

Als auteur schreef ze “La beauté du ciel” (2021), waarin ze terugblikte op haar moeder en vertelde dat ‘mijn moeder de schoonheid van de lucht is.’ Ze schreef het boek op 43-jarige leeftijd—de leeftijd die haar moeder had toen ze stierf aan een hartstilstand in haar appartement in Parijs. Toen had Romy Schneider daar vele jaren gewerkt en gewoond, en had ze de sprookjesachtige wereld en de succesvolle periode van haar “Sissi”-films uit de jaren vijftig, toen ze nog een tiener was, al lang achter zich gelaten.

Sarah Biasini, nu zelf actrice, werd uitgenodigd om naar Brussel te komen om er één van haar moeders filmklassiekers, “César et Rosalie” (1972) van Claude Sautet, in te leiden tijdens een retrospectieve in Cinema Palace. Daar wordt overigens de tentoonstelling over Romy Schneider georganiseerd die nog te bezichtigen is tot 25 juni 2023. Tal van items en memorabilia uit haar professioneel en privéleven zijn er ondergebracht.

Sarah Biasini en Eric Franssen, directeur van Cinema Palace, kwamen gisteren de film inleiden; hun gesprek, dat in het Frans plaatsvond, is hier in een iets ingekorte versie terug te vinden.

“César et Rosalie” (1972, trailer)

Waarom is “César et Rosalie” je favoriete film in het oeuvre van je moeder?

Het is de film die ik het meest heb gezien, en het is de eerste van haar films die ik als volwassene zag. In de film is er geen geweld en geen seks; nu ik de film misschien al tien of vijftien keer heb gezien, ken ik hem uit mijn hoofd. De muziek is uitstekend, de dialogen zijn geweldig en alle bijrollen zijn zeer goed. Na de tentoonstelling van haar werk in Parijs werden haar films vaak vertoond op de Franse televisie—op Arte, bijvoorbeeld. En toen ik “César et Rosalie” opnieuw zag, stond ik versteld van het personage van César, gespeeld door Yves Montand. Ik herontdekte het toen pas, en hij is ongelooflijk in de film. Toen ik naar haar films keek, concentreerde ik me altijd op de personages die zij speelde en besteedde ik niet al te veel aandacht aan de andere acteurs. Maar de rol van César is meeslepend en erg grappig, en net door de manier waarop Yves Montand zijn personage speelt, raad ik iedereen aan om deze film te zien. De film geeft je ook een heel goed beeld hoe het leven in Frankrijk was in de jaren zeventig en hoe het was om vrouw te zijn in die tijd.

Na “Les choses de la vie” [1970] en “Max et les ferailleurs” [1971] is dit de derde film die je moeder maakte met Claude Sautet. Ze werd een symbool voor veel Franse vrouwen.

Dat klopt. Haar samenwerking met Claude Sautet was uniek omdat ze mekaars visie deelden. De rollen die hij haar bezorgde, waren zeer substantieel; ze speelde vrouwen die een verschil maakten, en dat was iets waar het publiek zich snel mee kon identificeren.

Sarah Biasini tijdens de introductie van “César et Rosalie” in Cinema Palace te Brussel | Film Talk

De tentoonstelling laat zien dat je moeder een leidinggevende figuur was; ze had de touwtjes in handen en ze was een onafhankelijke vrouw. Dat geldt ook voor haar personage in “César et Rosalie.

Ja. Haar personage kan goed om met al hetgeen op haar afkomt; het is een heel menselijk personage met zijn sterke en zwakke kanten.

Ben je momenteel bezig met nieuwe projecten?

Ik ben net klaar met een toneelstuk waarmee ik doorheen Frankrijk ben getrokken. Ik ben nu aan het schrijven, en voor volgend jaar is een nieuw toneelstuk gepland.

Cinema Palace, Brussel
4 april 2023

Sarah Biasini brengt een bezoek aan de tentoonstelling van haar moeder. Rechts, een foto van haar met haar moeder in 1980, toen ze twee was | Film Talk

FILMS

MON PETIT DOIGHT M’A DIT… (2005) DIR Pascal Thomas PROD Pascal Thomas, Alain Cadier SCR Pascal Thomas, Nathalie Lafaurie, François Caviglioli (boek “By the Pricking of My Thumbs” [1968] van Agatha Christie) CAM Renan Pollès ED Catherine Dubeau MUS Reinhardt Wagner CAST Catherine Frot, André Dussollier, Geneviève Bujold, Laurent Terzieff, Valérie Kaprisky, Bernard Verley, Alexandra Stewart, Sarah Biasini (Marie-Christine), François Bettens

UN HOMME ET SON CHIEN (2008) DIR Francis Huster PROD Jean-Louis Livi SCR Cesare Zavattini (adaptatie van Francis Huster) CAM Vincent Jeannot ED Luciana Reali MUS Philippe Rombi CAST Jean-Paul Belmondo, Hafsia Herzi, Sarah Biasini (Young Woman), Sophie Bouilloux, Rachida Brakni, Nicole Calfan

BLIND TEST (2010) DIR – SCR Georges Ruquet CAM Christophe Blémon [Christophe Dewarne] CAST Sarah Biasini (Joyce), Manuel Blanc, Johan Libéreau

ASSOCIÉS CONTRE LE CRIME: L’OEUF D’AMBROISE (2012) DIR Pascal Thomas PROD Nathalie Lafaurie SCR Pascal Thomas, Clémence de Biéville, Nathalie Lafaurie (adaptatie van Pascal Thomas, Clémence de Biéville, Nathalie Lafaurie; kort verhaal “The Case of the Missing Lady” in de bundel “Partners in Crime” [1929] van Agatha Christie) ED Catherine Dubeau MUS Reinhardt Wagner CAST André Dussollier, Catherine Frot, Linh-Dan Pham, Nicolas Marié, Agathe de la Boulaye, Éric Nagger, Bernard Verley, Sarah Biasini (Marie-Christine), François Bettens

RECON: A FILMMAKER’S QUEST (2012) DIR – MUS – ED Mattia Ballerini PROD Mariana Ortega CAM Nicolas Beauchamp, Clyde Baxter CAST Stevie Guttman, Johnny Acero, Bobby Smith, Sarah Biasini, Simon Abkarian, Matthia Ballerini

DORS MON LAPIN (2013) DIR – SCR Jean-Pierre Mocky CAM Jean-Paul Sergent MUS Vladimir Cosma CAST Frédéric Diefenthal, Richard Bohringer, Sarah Biasini (Claire), Maxence Boulmé, Philippe Phaeton de Lasserre, Idriss, Karine Dogliani, Dominique McCormick

TV MOVIES

NOUS NOUS SOMMES TANT HAÏS (2007) DIR Franck Apprederis PROD Wolfgang Rest SCR Frank Apprederis, Jacqueline Cauët, Jean-Michel Gaillard, Sébastien Ossard CAM Flore Thulliez ED Hugues Orduna MUS Jean Musy CAST Sarah Biasini (Marie Destrade), Pawel Delag, Bernard-Pierre Donnadieu, François Marthouret, Christine Boisson

LE TEMPS DU SILENCE (2011) DIR Franck Apprederis PROD Sylvette Frydman, Jean-François Lepetit SCR Franck Apprederis, Jorge Semprún CAM Yves Dahan ED Laurence Leininger MUS Jean Musy CAST Loïc Corbery, Audrey Marnay, Barbara Cabrita, Arnaud Appréderis, Bernard Le Coq, Sarah Biasini (Julie), Anne Loiret

LE GÉNÉRAL DU ROI (2014) DIR Nina Companeez PROD Alain Bessaudou SCR (adaptatie van Lina Companeez; boek “The King’s General” [1946] van Daphne Du Maurier) CAM Dominique Brabant ED Michèle Hollander CAST Louise Monot, Samuel Le Bihan, Natacha Lindinger, Jean-Pierre Lorit, Sarah Biasini (Marie-Anne), Christian Brendel

COULEUR LOCALE (2014) DIR Coline Serreau, Samuel Tasinaje PROD Philippe Schirrer, Serge Hugon SCR Coline Serreau (naar een idee van Samuel Tasinaje) CAM Bruno Privat ED Catherine Renault MUS Samuel Tasinaje, Philippe Begin CAST Isabelle Nanty, Valentin Bellegarde-Chappe, Alexandre Medvedev, Juliette Meyniac, Diego Bordonaro, Sarah Biasini (Charlotte)

TV SERIES

JULIE, CHEVALIER DE MAUPIN (2004), 2 afleveringen
SUITE NOIRE (2009), 1 aflevering