Tentoonstelling Romy Schneider: Hulde aan de gevierde actrice in Cinema Palace te Brussel

“Romy Schneider, Austrian-Born Screen Actress, Dead At 43.” Zo kondigde het Amerikaanse vakblad Variety op 2 juni 1982 het overlijden aan van actrice Romy Schneider nadat vier dagen eerder een hartstilstand in haar appartement te Parijs haar fataal werd. Het nieuws sloeg in als een bom.

Ofschoon ze intussen al meer dan veertig jaar geleden is overleden, klinkt haar naam nog steeds heel bekend in de oren—ook bij mensen die niet eens geboren waren toen zij nog films maakte. Want dat was haar grote passie: ze maakte films, véél films. Soms zelfs aan de lopende band zonder dat het bandwerk werd, en ze was een ster zonder ooit die sterrenstatus na te streven. Een personage spelen was voor haar nooit een routineklus; het bleef een uitdaging en het was in haar ogen nooit vanzelfsprekend wanneer ze aan een nieuwe film begon. Gelukkig liet ze een rijkgevulde filmerfenis na die moeiteloos de tand des tijds heeft doorstaan en, meer nog, die nu nog altijd tot de verbeelding blijft spreken.

Romy Schneider is immers altijd een heel populaire actrice geweest, en wanneer zoveel jaren later nog altijd met zoveel lof over haar wordt gesproken, zegt het iets over haar als legende. Populair is ze nu niet meer, dat kan ook niet, en die fakkel werd decennia geleden al vanwege haar afwezigheid op het scherm noodgedwongen doorgegeven een de volgende generaties. Maar nu is ze gewoon uitgegroeid tot een legende in de filmwereld, zoals Arletty of Simone Signoret, en wordt ze nu vooral bij een cinefiel publiek naar waarde geschat. Schneider zal altijd op hun blijvende belangstelling en appreciatie kunnen blijven rekenen. Dat is zonder meer een verdienste die lang niet iedereen te beurt valt.

De tentoonstelling over Romy Schneider in Cinema Palace te Brussel | Film Talk

Redenen genoeg om in Cinema Palace te Brussel de draad op te pikken en een uniek eerbetoon te brengen aan deze onvergetelijke actrice. Vorig jaar organiseerde de Cinémathèque française de tentoonstelling al over haar leven en werk, en het goede nieuws is dat nu Cinema Palace er volmondig zijn schouders onder zet. Nu kan je in Brussel terecht en krijg je er een zeer duidelijk beeld en een accurate impressie van de actrice die ze is geweest. Een tentoonstelling die beslist de moeite loont om haar als actrice te (her)ontdekken. Opdracht meer dan volbracht, dus.

Naast de tentoonstelling die loopt van 24 maart tot 25 juni, is er van haar films ook een uitgebreide retrospectieve in Cinema Palace, en komen enkele prominente gasten er films met Romy Schneider voorstellen: op donderdag 30 maart is regisseur en Oscarwinnaar Costa-Gavras te gast om “Clair de femme” (1979) in te leiden, de film die hij met Romy Schneider heeft gemaakt. Op dinsdag 4 april is het de beurt aan Sarah Baisini, de dochter van Romy Schneider. Zij komt “César et Rosalie” (1972) voorstellen. Twee dagen later, op 6 april, komt de Belgische en internationale actrice Lubna Azabal er “Le vieux fusil” (1975) toelichten, en op 12 april is het aan regisseur Joachim Lafosse. Hij komt er “L’enfer d’Henri-Georges Clouzot” (2009) voorstellen.

Mogelijk worden er tijdens de retrospective—afhankelijk van hun beschikbaarheid—nog gastsprekers toegevoegd. Best dus mogelijke updates controleren op de webstek van de tentoonstelling.

De tentoonstelling in Cinema Palace schetst een heel boeiend portret van Romy Schneiders carrière en oeuvre. De insteek van de tentoonstelling is dat ze kan worden beschouwd als de eerste Europese actrice aangezien ze decennia geleden al films maakte in het Duits, Frans, Italiaans en Engels; het maakte van haar een actrice avant la lettre die het begrip wereldcinema mee op de kaart zette. Vandaar dat haar rol als actrice centraal staat, en ze was een bijzonder gepassioneerde actrice die leefde voor haar vak en op een jaar tijd tot vier of zelfs vijf films maakte. Dat komt in de tentoonstelling allemaal perfect en heel goed uitgebalanceerd aan bod. Het is alsof de fotogenieke en gracieuze actrice je bij de hand neemt, je rondleidt doorheen gans haar levenswerk, en je toont hoe zij op haar eigen en zeer persoonlijke manier filmgeschiedenis heeft geschreven.

Dat wordt geïllustreerd door tal van foto’s, waaronder ook heel wat unieke exemplaren, die allemaal voorzien zijn van onderschriften in het Nederlands, Frans en Engels. De structuur van de tentoonstelling is zowel chronologisch als thematisch ingedeeld, en legt ook de nadruk op de regisseurs waarmee ze heeft gewerkt, van Luchino Visconti tot Orson Welles, van Otto Preminger tot Claude Sautet. Er is heel wat exclusieve memorabilia te bewonderen zoals beroepsgerelateerde correspondentie (nota’s, brieven, een telegram…), gericht aan o.m. regisseur Claude Sautet, en geschreven in haar eigen spontane, openhartige en frivole taalgebruik, dat illustreert hoe sterk de band tussen hen beiden moet geweest zijn. Verder zijn er ook jurken uit sommige van haar films, en de Césars die ze als Beste Actrice won voor haar rollen in “L’important c’est d’aimer” (1975) en “Une histoire simple” (1978).

De tweede César van Romy Schneider voor haar vertolking in “Une histoire simple” (1978) | Film Talk

Ze maakte vijf films met acteur Alain Delon: “Christine” (1958), “Plein soleil” (1960), “L’amour à la mer” (1965), “La piscine” (1969), en “The Assassination of Trotsky” (1972). Hun samenwerking maakt ook deel uit van de rode draad die in haar werk is terug te vinden.

De in 1938 geboren actrice maakte als tiener—en als dochter van actrice Magda Schneider—naam en faam met drie “Sissi”-films (1955-1957), en naarmate haar carrière evolueerde, groeide ze uit tot een internationale actrice die in de jaren zestig in een aantal Engelstalige films speelde. Ze werkte ook in Hollywood aan de zijde van o.m. Jack Lemmon (“Good Neighbor Sam,” 1964), en later ook met acteurs als Peter Sellers en Peter O’Toole (“What’s New, Pussycat?” uit 1965), Richard Burton (“The Assassination of Trotsky,” 1972) en Audrey Hepburn (“Bloodline,” 1979). Maar het filmpubliek zal haar vooral herinneren als een topactrice uit de Franse cinema. In Frankrijk heeft ze immers het merendeel van haar films gemaakt en vond ze haar favoriete regisseur in de persoon van scenarioschrijver en filmmaker Claude Sautet (1924-2000). Ze maakten samen vijf films: “Les choses de la vie” (1970), “Max et les ferailleurs” (1971), “César et Rosalie” (1972), “Mado” (1975), en “Une histoire simple” (1978).

Kledij van Romy Schneider uit het oorlogsdrama “Le vieux fusil” (1975) van Robert Enrico | Film Talk

Tot slot, en zeker niet onbelangrijk, Romy Schneider overleed op 29 mei 1982 aan een hartstilstand, maar er wordt aangenomen dat de aanleiding van haar plotse dood een jaar eerder moet worden gezocht, toen haar zoon David Meyen op 14-jarige leeftijd verongelukte.

Het jaar 1982 was voor de filmwereld een heel ongelukkig jaar omdat meerdere talentvolle acteurs vroegtijdig stierven. Natalie Wood was een half jaar eerder, in november 1981, totaal onverwacht overleden op haar 43ste; John Belushi stierf in maart 1982 en werd 33; regisseur Rainer Werner Fassbinder in juni 1982 op zijn 37ste; de Franse acteur Patrick Dewaere in juli van dat jaar, hij werd 35. Grace Kelly was 52 toen ze in november 1982 overleed na een auto-ongeluk.

“Expo Romy Schneider” van 24 maart tot 25 juni 2023 in Cinema Palace te Brussel

FILMS

WENN DER WEIßE FLIEDER WIEDER BLÜHT, a.k.a. WITTE SERINGEN (1953) DIR Hans Deppe PROD Kurt Ulrich SCR Johanna Sibelius, Eberhard Keindorff (story by Fritz Rotter) CAM Kurt Schulz ED Walter Wischnieuwsky MUS Franz Doelle CAST Willy Fritsch, Magda Schneider, Romy Schneider-Albach [Romy Schneider] (Evchen Forster), Hertha Feiler, Paul Klinger, Albert Florath, Trude Wilke-Roßwog

FEUERWERK, a.k.a. VUURWERK en O! MIJN PAPA (1954) DIR Kurt Hoffmann PROD Erik Charell, Conrad Flockner SCR Erik Charell (toneelstuk van Erik Charell, Jürg Amstein) CAM Günther Anders ED Claus von Boro MUS Paul Burkhardt CAST Lilli Palmer, Karl Schönböck, Romy Schneider (Anna Oberholzer), Claus Biederstaedt, Werner Hinz, Rudolf Vogel, Lina Cartens, Liesl Karlstadt

MÄDCHENJAHRE EINER KÖNIGIN, a.k.a. MEISJESJAREN ENER KONINGIN (1954) DIR Ernst Marischka PROD Karl Ehrlich SCR Ernst Marischka (komedie “Mädchenjahre einer Königin” [1933] van Sil-Vara) CAM Bruno Mondi ED Hermann Leitner MUS Anton Profes CAST Romy Schneider (Prinses Victoria/Koningin Victoria), Adrian Hoven, Magda Schneider, Karl Ludwig Diehl, Christl Mardayn, Paul Hörbiger, Rudolf Vogel

DIE DEUTSCHMEISTER (1955) DIR Ernst Marischka PROD Ernst Marischka [uncredited] SCR Ernst Marischka (boek van Ernst Marischka, Gustav Holm) CAM Bruno Mondi ED Alfred Srp MUS Robert Stolz CAST Romy Schneider (Constanze ‘Stanzi’ Hübner), Magda Schneider, Gretl Schörg, Susi Nicoletti, Adrienne Gessner, Hans Moser, Paul Hörbiger

DER LETZTE MAN, a.k.a. DE LAATSTE MAN (1955) DIR Harald Braun PROD Georg Richter SCR Herbert Witt, Georg Hurdalek CAM Richard Angst ED Hilwa von Boro MUS Werner Eisbrenner CAST Hans Albers, Romy Schneider (Niddy Hoevelmann), Rudolf Forster, Joachim Fuchsberger, Camilla Spira, Michael Heltau, Michael Gebühr

SISSI (1955) DIR – SCR Ernst Marischka PROD Ernst Marischka, Karl Ehrlich CAM Bruno Mondi ED Alfred Srp MUS Anton Profes CAST Romy Schneider (Sissi), Karlheinz Böhm, Magda Schneider, Uta Franz, Gustav Knuth, Josef Meinrad, Vilma Degischer, Josef Meinrad, Peter Weck

KITTY UND DIE GROßE WELT (1956) DIR Alfred Weidenmann SCR Herbert Reinecker (verhaal van Emil Burri, Johannes Mario Simmel; toneelstuk van Stefan Donat) CAM Helmut Ashley ED Carl Otto Bartning MUS Hans-Martin Majewski CAST Romy Schneider (Kitty Dupont), Karlheinz Böhm, O.E. Hasse, Ernst Schröder, Paul Dahlke, Alice Treff, Peer Schmidt

SISSI—DIE JUNGE KAISERIN (1956) DIR – SCR Ernst Marischka PROD Ernst Marischka, Karl Ehrlich CAM Bruno Mondi ED Alfred Srp MUS Anton Profes CAST Romy Schneider (Sissi), Karlheinz Böhm, Magda Schneider, Gustav Knuth, Vilma Degischer, Walther Reyer, Senta Wengraf, Josef Meinrad

ROBINSON SOLL NICHT STERBEN (1957) DIR Josef von Báky PROD Harald Braun, Georg Richter SCR Emil Burri, Johannes Mario Simmel (play by Friedrich Forster [Friedrich Forster-Burggraf]) CAM Günther Anders ED Claus von Boro MUS Georg Haentzschel CAST Romy Schneider (Maud), Horst Buchholz, Erich Ponto, Mathias Wieman, Magda Schneider, Gustav Knuth, Rudolf Vogel, Elisabeth Flickenschildt, Gert Fröbe

MONTPI (1957) DIR Helmut Käutner PROD Harald Braun SCR Gábor Vaszary, Helmut Käutner (boek “Montpi” van Gábor Vaszary) CAM Heinz Pehlke ED Anneliese Schönnebeck MUS Bernhard Eichhorn CAST Romy Schneider (Anne-Claire Jouvain), Horst Buchholz, Mara Lane, Boy Gobert, Olive Moorefield, Bum Krüger, Iska Geri, Bobby Todd

SISSI—SCHICKSALSJAHRE EINER KAISERIN (1957) DIR Ernst Marischka PROD Ernst Marischka, Karl Ehrlich CAM Bruno Mondi ED Alfred Srp MUS Anton Profes CAST Romy Schneider (Sissi/Keizerin Elizabeth van Oostenrijk), Karlheinz Böhm, Magda Schneider, Gustav Knuth, Uta Franz, Walther Reyer, Vilma Degischer, Josef Meinrad

SCAMPOLO (1958) DIR Alfred Weidenmann PROD Herbert Tischendorf SCR Herbert Reinecker, Ilse Lotz-Dupont, Franz Höllering (toneelstuk “Scampolo” van Dario Niccodemi) CAM Bruno Mondi ED Carl Otto Bartning MUS Hans-Martin Majewski CAST Romy Schneider (Scampolo), Paul Hubschmid, Viktor de Kowa, Georg Thomolla, Eva Maria Meineke, Franca Parisi, Peter Carsten

MÄDCHEN IN UNIFORM, a.k.a. MEISJES IN UNIFORM (1958) DIR Geza Radvanyi [Géza von Radványi] PROD Artur Brauner, Joseph Spigler SCR Franz Höllering, F.D. Andam [Friedrich Dammann]; toneelstuk “Mädchen in Uniform” van Christa Winsloe) CAM Werner Krien ED Ira Oberberg MUS Peter Sandloff CAST Lilli Palmer, Romy Schneider (Manuela von Meinhardis), Therese Giehse, Blandine Ebinger, Adelheid Seeck, Gina Albert, Christine Kaufmann

CHRISTINE (1958) DIR Pierre Gaspard-Huit PROD Angelo Rizzoli, Serge Silberman SCR Pierre Gaspard-Huit, Hans Wilhelm (toneelstuk “Liebelei” [1895] van Arthur Schnitzler) CAM Christian Matras ED Louisette Hautecoeur MUS Georges Auric CAST Romy Schneider (Christine Weiring), Alain Delon, Jean-Claude Brialy, François Chaumette, Jacques Duby, Sophie Grimaldi, Micheline Presle, Claudine Auger

DIE HALZBARTE, a.k.a. GEHEIM DAGBOEK VAN EEN JONG MEISJE (1959) DIR Rolf Thiele PROD Karl Ehrlich SCR Hans Jacoby (verhaal van Hans Jacoby, Fritz Rotter) CAM Klaus von Rauterfeld ED Henny Brünsch MUS Hans-Martin Majewski CAST Romy Schneider (Nicole), Carlos Thompson, Magda Schneider, Josef Meinrad, Rudolf Forster, Erni Mangold

EIN ENGEL AUF ERDEN (1959) DIR Géza von Radványi PROD René Bonef, Arys Nissotti, Arthur Brauner [Artur Brauner] SCR Géza von Radványi, René Barjavel CAM Roger Hubert ED Mike Leroy, René Le Hénaff MUS Gerhard Becker, Jean Wiener CAST Romy Schneider (Line), Henri Vidal, Michèle Mercier, Jean-Paul Belmondo, Erika von Thellman, Margarete Haagen, Jean Brochard, Paulette Dubost

DIE SCHÖNE LÜNGERIN (1959) DIR Axel von Ambesser PROD Arys Nissotti, Gyula Trebitsch SCR Answald Krüger, Maria Matray (toneelstuk van Ernst Nebhut; adaptatie van Jean Bernard-Luc, Pierre O’Connell) CAM Christian Matras ED Alice Ludwig MUS Martin Böttcher CAST Romy Schneider (Fanny Emmetsrieder), Jean-Pierre Cassel, Helmuth Lohner, Charles Regnier, Paul Guers, Hans Moser, Jacqueline Marbaux, Josef Meinrad, Helmut Qualtinger, Marcel Marceau

KATIA (1959) DIR Robert Siodmak PROD Michel Safra SCR Charles Spaak, Georges Neveux (boek van Prinses Marthe Bibesco) CAM Michel Kelber ED Louisette Hautecoeur, Henri Taverna MUS Joseph Kosma CAST Romy Schneider (Katia), Curd Jürgens, Pierre Blanchar, Antoine Balpêtré, Françoise Brion, Monique Mélinand, Senta Berger

PLEIN SOLEIL, a.k.a. VOLLE ZON (1960) DIR René Clément PROD Raymond Hakim, Robert Hakim, Goffredo Lombardo SCR René Clément, Paul Gégauff (boek “The Talented Mr. Ripley” van Patricia Higsmith; adaptatie van René Clément, Paul Gégauff) CAM Henri Decaë ED Françoise Javet MUS Nino Rota CAST Alain Delon, Marie Laforêt, Maurice Ronet, Erno Crisa, Frank Latimore, Billy Kearns, René Clément, Romy Schneider (Freddy’s gezel)

BOCCACCIO ‘70 (1962) DIR Vittorio De Sica, Federico Fellini, Mario Monicelli, Luchino Visconti PROD Carlo Ponti, Tonino Cervi CAM Otello Martelli, Armando Nannuzzi, Giuseppe Rotunno ED Leo Catozzo, Adriana Novelli, Mario Serandrei MUS Nino Rota, Armando Trovajoli, Piero Umiliani CAST Anita Ekberg, Peppino De Filippo, Romy Schneider (Pupe), Tomas Milian, Romolo Valli, Sophia Loren, Alfio Vita

LE COMBAT D’ÎLE, a.k.a. GEVECHT OP HET EILAND (1962) DIR Alain Cavalier PROD Louis Malle SCR Alain Cavalier, Jean-Paul Rappeneau CAM Pierre Lhomme ED Pierre Gillette MUS Serge Nigg CAST Romy Schneider (Anne), Jean-Louis Trintignant, Henri Serre, Diane Lepvrier, Robert Bousquet, Jacques Berlioz, Armand Meffre

LE PROCÈS, a.k.a. THE TRIAL (1962) DIR Orson Welles PROD Alexander Salkind, Michael Salkind SCR Orson Welles (boek “The Trial” [1925] van Franz Kafka; adaptatie van Pierre Cholot) CAM Edmund Richard ED Yvonne Martin, Fritz H. Muller [Frederick Muller] MUS Jean Ledrut CAST Anthony Perkins, Jeanne Moreau, Elsa Martinelli, Suzanne Flon, Madeline Robinson, Romy Schneider (Leni), Orson Welles, Akim Tamiroff, Michael Lonsdale

THE VICTORS (1963) DIR – PROD Carl Forman SCR Carl Forman (boek “The Human Kind” [1953] van Alexander Baron) CAM Christopher Challis ED Alan Osbiston MUS Sol Kaplan CAST Melina Mercouri, Jeanne Moreau, Rosanna Schiaffino, Romy Schneider (Regine), Elke Sommer, Senta Berger, Albert Finney, Vince Edwards, George Hamilton, George Peppard, Maurice Ronet, Eli Wallach, Peter Fonda, James Mitchum

THE CARDINAL (1963) DIR – PROD Otto Preminger SCR Robert Dozier (boek “The Cardinal” [1950] van Henry Morton Robinson) CAM Leon Shamroy ED Louis R. Loeffler MUS Jerome Moross CAST Tom Tryon, Romy Schneider (Annemarie), Carol Lynley, Jill Haworth, Raf Vallone, John Saxon, Josef Meinrad, Burgess Meredith, Ossie Davis, Dorothy Gish, Tullio Carminati, Cecil Kellaway, John Huston, Murray Hamilton

GOOD NEIGHBOR SAM (1964) DIR – PROD David Swift SCR David Swift, Everett Greenbaum, James Fritzell (boek “Good Neighbor Sam” [1963] van Jack Finney) CAM Burnett Guffey ED Charles Nelson MUS Frank De Vol CAST Jack Lemmon, Romy Schneider (Janet Lagerlof), Dorothy Provine, Michael Connors, Edward Andrews, Louis Nye, Robert Q. Lewis, Edward G. Robinson

L’ENFER, a.k.a. INFERNO (1964) DIR Henri-Georges Clouzot SCR Henri-Georges Clouzot, Jean Ferry, José-André Lacour CAM Andréas Winding CAST Romy Schneider (Odette), Serge Regianni, Claude Brasseur, Jean-Claude Bercq, Catherine Allégret, Jean-Louis Trintignant, Barbara Sommers

L’AMOUR À LA MER (1965) DIR – SCR Guy Gilles CAM Jean-Marc Ripert ED Noun Serra MUS Jean-Pierre Stora CAST Daniel Moorsman, Geneviève Thénier, Josette Krief, Jean-Pierre Léaud, Jean-Claude Brialy, Alain Delon, Juliette Gréco, Romy Schneider (De Ster)

WHAT’S NEW, PUSSYCAT? (1965) DIR Clive Donner PROD Charles K. Feldman SCR Woody Allen CAM Jean Badal ED Fergus McDonell MUS Burt Bacharach CAST Peter Sellers, Peter O’Toole, Romy Schneider (Carole Werner), Capucine, Paula Prentiss, Woody Allen, Ursula Andress, Richard Burton, Françoise Hardy, Louise Lasser

LA VOLEUSE (1966) DIR Jean Chapot PROD Hans Oppenheimer, Claude Jaeger SCR Jean Chapot (naar een idee van Jean Chapot, Alain Fatou) CAM Jean Penzer ED Ginette Boudet MUS Antoine Duhamel CAST Romy Schneider (Julia Kreuz), Michel Piccoli, Hans Christian Blech, Sonja Schwarz, Mario Huth

10:30 P.M. SUMMER (1966) DIR Jules Dassin PROD Jules Dassin, Anatole Litvak SCR Jules Dassin, Marguerite Duras (boek “Dix heures et demie du soir en été” [1960] van Marguerite Duras) CAM Gábor Pogány ED Roger Dwyre MUS Cristóbal Halffter CAST Melina Mercouri, Romy Schneider (Claire), Peter Finch, Julián Mateos, Isabel María Pérez, Juan Estelrich, Beatriz Savón

TRIPLE CROSS (1966) DIR Terence Young PROD Jacques-Paul Bertrand SCR René Hardy (boek van Frank Owen) CAM Henri Alekan ED Roger Dwyre MUS Georges Garvarentz CAST Christopher Plummer, Romy Schneider (Helga Lindstrom), Trevor Howard, Gert Fröbe, Claudine Auger, Yul Brynner, Harry Meyen, Georges Lycan, Jess Hahn

LA PISCINE, a.k.a. THE SWIMMING POOL (1969) DIR Jacques Deray PROD Gérard Beytout SCR (verhaal van Alain Page [Jean-Emmanuel Conil]; adaptatie van Jacques Deray, Jean-Claude Carrière) CAM Jean-Jacques Tarbès ED Paul Cayatte MUS Michel Legrand CAST Alain Delon, Romy Schneider (Marianne), Maurice Ronet, Jane Birkin, Paul Crauchet, Suzie Jaspard, Maddly Bamy

OTLEY (1969) DIR Dick Clement PROD Bruce Cohn Curtis SCR Dick Clement, Ian La Frenais (boek van Martin Waddell) CAM Austin Dempster ED Richard Best MUS Stanley Myers CAST Tom Courtenay, Romy Schneider (Imogen), Alan Badel, James Villiers, Leonard Rossiter, James Bolam, Fiona Lewis, Freddie Jones

LES CHOSES DE LA VIE (1970) DIR Claude Sautet PROD Raymond Danon, Roland Girard, Jean Bolvary SCR Paul Guimard (boek “Les choses de la vie” [1967] van Paul Guimard; adaptatie van Claude Sautet, Jean-Loup Dabadie) CAM Jean Boffety ED Jacqueline Thiédot MUS Philippe Sarde CAST Michel Piccoli, Romy Schneider (Hélène), Gérard Lartigau, Jean Bouise, Boby Lapointe, Hervé Sand, Jacques Richard, Betty Beckers

MY LOVER, MY SON (1970) DIR John Newland PROD Wilbur Stark SCR Jeni Hall, William Marchant (verhaal “Second Level” van Wilbur Stark; boek “Reputation for a Song” [1952] van Edward Grierson) CAM David Muir ED Peter Musgrave MUS Norrie Paramor, Michael Vickers CAST Romy Schneider (Francesca), Donald Houston, Dennis Waterman, Patricia Brake, Peter Sallis, William Dexter, Alexandra Bastedo

QUI? (1970) DIR – SCR Léonard Kiegel PROD Raymond Danon, Edmondo Amati CAM Jean Bourgoin ED André Delage MUS Claude Bolling CAST Romy Schneider (Marina), Maurice Ronet, Léonard Keigel, Simone Bach, Jacques Duby, Jean-Jacques Bourgeois, Anne-Marie Coffinet, Suzy Hannier

LA CALIFFA (1970) DIR Alberto Bevilacqua PROD Mario Cecchi Gori SCR Alberto Bevilacqua (ook boek “Caliph” [1964]) CAM Roberto Gerardi ED Sergio Montanari MUS Ennio Morricone CAST Ugo Tognazzi, Romy Schneider (Irene Corsini), Marina Berti, Roberto Bisacco, Guido Alberti, Gigi Ballista

BLOOMFIELD (1970) DIR Richard Harris, Uri Zohar PROD Wolf Mankowitz, John Heyman SCR Wolf Mankowitz (boek van Joseph Gross) CAM Otto Heller ED Kevin Connor MUS Johnny Harris CAST Richard Harris, Romy Schneider (Nira), Kim Burfield, Maurice Kaufmann, Yossi Yadin, Shraga Friedman, Aviva Marks, Yossi Graber

MAX ET LES FERAILLEURS (1971) DIR Claude Sautet PROD Jean Bolvary, Roland Girard, Raymond Danon SCR Claude Sautet, Jean-Loup Dadabie, Claude Néron (boek van Claude Néron) CAM René Mathelin ED Jacqueline Thiédot MUS Philippe Sarde CAST Michel Piccoli, Romy Schneider (Julia Anna ‘Lili’ Ackermann), François Périer, Georges Wilson, Boby Lapointe, Philippe Léotard, Michel Creton, Bernard Fresson

THE ASSASSINATION OF TROTSKY (1972) DIR Joseph Losey PROD Norman Shaftel SCR Nicholas Mosley CAM Pasqualino De Santis ED Reginald Beck MUS Egisto Macchi CAST Richard Burton, Alain Delon, Romy Schneider (Gita Samuels), Valentina Cortese, Luigi Vannucchi, Jean Desailly, Simone Valère, Duilio Del Prete, Peter Chatel, Giorgio Albertazzi

CÉSAR ET ROSALIE (1972) DIR Claude Sautet PROD Michelle de Broca SCR Claude Sautet, Jean-Loup Dabadie CAM Jean Boffety ED Jacqueline Thiédot MUS Philippe Sarde CAST Yves Montand, Romy Schneider (Rosalie), Sami Frey, Bernard Le Coq, Eva Marie Meineke, Henri-Jacques Huet, Isabelle Huppert, Gisela Hahn, Betty Beckers

LUDWIG (1973) DIR Luchino Visconti PROD Ugo Santalucia SCR Luchino Visconti, Enrico Madioli (verhaal van Luchino Visconti, Enrico Madioli) CAM Armando Nannuzzi ED Ruggero Mastroianni CAST Helmut Berger, Romy Schneider (Elizabeth van Oostenrijk), Trevor Howard, Silvana Mangano, Gert Fröbe, Helmut Griem, Izabella Telezynska, Umberto Orsini, John Moulder-Brown

LE TRAIN (1973) DIR Pierre Granier-Deferre PROD Raymond Danon SCR (boek “Le train” [1961] van Georges Simenon; adaptatie van Pierre Granier-Deferre, Pascal Jardin) CAM Walter Wottitz ED Jean Ravel MUS Philippe Sarde CAST Jean-Louis Trintignant, Romy Schneider (Anna Kupfer), Maurice Biraud, Serge Marquand, Nike Arrighi, Paul Le Person, Anne Wiazemsky, Régine

LE MOUTON ENRAGÉ (1974) DIR Michel Deville PROD Léo L. Fuchs SCR Christopher Frank (boek “Le mouton enragé” [1956] van Roger Blondel) CAM Claude Lecomte ED Raymonde Guyot CAST Jean-Louis Trintignant, Jean-Pierre Cassel, Romy Schneider (Roberte), Jane Birkin, Henri Garcin, Georges Wilson, Florinda Bolkan, Jean-François Balmer

LE TRIO INFERNAL, a.k.a. THE INFERNAL TRIO (1974) DIR Francis Girod PROD Raymond Danon, Jacques Dorfmann, Wolfdieter von Stein SCR Francis Girod, Jacques Rouffio (novel “Le trio infernal” by Solange Fasquelle) CAM Andréas Winding ED Claude Barrois MUS Ennio Morricone CAST Michel Piccoli, Romy Schneider (Philomena Schmidt), Maschka Gonska, Philippe Brizard, Jean Rigaux, Monica Fiorentini, Andréa Ferréol

L’IMPORTANT C’EST D’AIMER (1975) DIR Andrzej Zulawski PROD Albina du Boisrouvray SCR Andrzej Zulawski, Christopher Frank (boek “La nuit américaine” van Christopher Frank) CAM Ricardo Aronovich ED Christiane Lack MUS Georges Delerue CAST Romy Schneider (Nadine Chevalier), Fabio Testi, Jacques Dutronc, Claude Dauphin, Roger Blin, Gabrielle Doulcet, Michel Robin, Guy Mairesse, Klaus Kinski

LES INNOCENTS AUX MAINS SALES (1975) DIR Claude Chabrol PROD André Génovès SCR (boek “The Damned Innocents” van Rchard Neely; adaptatie van Claude Chabrol) CAM Jean Rabier ED Jacques Gaillard MUS Pierre Jansen CAST Romy Schneider (Julie), Rod Steiger, François Maistre, Paolo Giusti, François Perrot, Hans Christian Biech, Pierre Santini, Jean Rochefort

LE VIEUX FUSIL (1975) DIR Robert Enrico PROD Pierre Caro SCR Robert Enrico, Pascal Jardin, Claude Veillot CAM Étienne Becker ED Ava Zora [Eva Zora] MUS François de Roubaix CAST Philippe Noiret, Romy Schneider (Clara Dandieu), Jean Bouise, Joachim Hansen, Robert Hoffman, Karl Michael Vogler, Caroline Bonhomme, Catherine Ozeray

MADO (1975) DIR Claude Sautet PROD André Génovès SCR Claude Sautet, Claude Néron CAM Jean Boffety ED Jacqueline Thiédot MUS Philippe Sarde CAST Michel Piccoli, Ottavia Piccoli, Jacques Dutronc, Charles Denner, Romy Schneider (Hélène), Julien Guiomar, Claude Dauphin, Michel Aumont, Jean Bouise

UNE FEMME À SA FENÊTRE (1976) DIR Pierre Granier-Deferre PROD Albina du Boisrouvray, Hans Pflüger SCR Pierre Granier-Deferre, Jorge Semprún (boek “Hotel Acropolis” [1929] van Pierre Drieu La Rochelle) CAM Aldo Tonti ED Jean Ravel MUS Carlo Rustichelli CAST Romy Schneider (Margot), Philippe Noiret, Victor Lanoux, Umberto Orsini, Gastone Moschin, Delia Boccardo, Martine Brochard

GRUPPENBILD MIT DAME (1977) DIR Aleksander Petrovic PROD Martin Hellstern SCR Aleksander Petrovic, Jürgen Kolbe (boek “Gruppenbild mit Dame” [1971] van Heinrich Böll) CAM Pierre-William Glenn ED Marika Radvanyi, Agape Dorstewitz [Agape von Dorstewitz] CAST Romy Schneider (Leni Gruyten), Brad Dourif, Michel Galabru, Vadim Glowna, Richard Münch, Vitus Zeplichal, Milena Dravic, Rüdiger Vogler

UNE HISTOIRE SIMPLE (1978) DIR – SCR Claude Sautet PROD Claude Berri, Alain Sarde, Claude Contamine, Jean-Charles Edeline, Horst Wendlandt CAM Jean Boffety ED Jacqueline Thiédot MUS Philippe Sarde CAST Romy Schneider (Marie), Bruno Cremer, Claude Brasseur, Roger Pigaut, Arlette Bonnard, Francine Bergé, Sophie Daumier, Éva Darlan, Nadine Alari

CLAIR DE FEMME (1979) DIR Costa-Gavras PROD Georges Alain-Vuille, Mauro Berardi SCR Costa-Gavras (boek “Clair de femme” [1977] van Romain Gary) CAM Ricardo Aronovich ED Françoise Bonnot MUS Jean Musy CAST Romy Schneider (Lydia Tovalski), Yves Montand, Romolo Valli, Lila Kedrova, Heinz Bennent, Roberto Begnini, Catherine Allégret, Jean Reno

BLOODLINE (1979) DIR Terence Young PROD Sidney Beckerman, David V. Picker SCR Laird Koenig (boek van Sidney Sheldon) CAM Freddie Young ED Bud Molin MUS Ennio Morricone CAST Audrey Hepburn, Ben Gazzara, James Mason, Romy Schneider (Hélène Roffe-Martin), Omar Sharif, Claudia Mori, Irene Papas, Michelle Philips, Maurice Ronet, Gert Fröbe, Gabrielle Ferzetti

LA MORT EN DIRECT (1980) DIR Bertrand Tavernier PROD Elie Kfouri SCR Bertrand Tavernier, David Rayfiel (boek “The Unsleeping Eye” [1973] van David G. Compton) CAM Pierre-William Glenn ED Michael Ellis, Armand Psenny MUS Antoine Duhamel CAST Romy Schneider (Katherine Mortenhoe), Harvey Keitel, Harry Dean Stanton, Thérèse Liotard, Max von Sydow, Caroline Langrishe, William Russell, Vadim Glowna, Eva Maria Meineke, Bernhard Wicki, Bill Nighy

LA BANQUIÈRE (1980) DIR Francis Girod PROD Ariel Zeitoun SCR Francis Girod, Georges Conchon CAM Bernhard Zitzermann ED Geneviève Winding MUS Ennio Morricone CAST Romy Schneider (Emma Eckhert), Marie-France Pisier, Claude Brasseur, Jean-Claude Brialy, Jean Carmet, Jean-Louis Trintignant, Jacques Fabbri, Daniel Mesguich, Daniel Auteuil, Thierry Lhermitte

FANTASMA D’AMORE (1981) DIR Dino Risi PROD Pio Angeletti, Adriano De Micheli SCR Dino Risi, Bernardino Zapponi (boek “Fantasma d’amore” van Mino Milani) CAM Tonino Delli Colli ED Alberto Gallitti MUS Riz Ortolani CAST Marcello Mastroianni, Romy Schneider (Anna Brigatti Zighi), Eva Maria Meineke, Wolfgang Preiss, Michael Kroecher, Paolo Baroni, Victoria Zinny, Giampiero Becherelli

GARDE À VUE (1981) DIR Claude Miller PROD Georges Dancigers, Alexandre Mnouchkine SCR Claude Miller (boek “Brainwash” [1979] van John Wainwright; adaptatie van Jean Herman) CAM Bruno Nuytten ED Albert Jurgenson MUS Georges Delerue CAST Lino Ventura, Michel Serrault, Romy Schneider (Chantal Martinaud), Guy Marchand, Didier Agostini, Patrick Depeyrrat, Pierre Maguelon, Annie Miller

LA PASSANTE DU SANS-SOUCI (1982) DIR Jacques Rouffio PROD Raymond Danon, Artur Brauner SCR Jacques Rouffio, Jacques Kirsner (boek “La passante du Sans-Souci” [1936] van Joseph Kessel [Joseph Kessel de l’Académie Française]; adaptatie van Jacques Rouffio, Jacques Kirsner) CAM Jean-Bernard Penzer [Jean Penzer] ED Anna Ruiz MUS Georges Delerue CAST Romy Schneider (Elsa Wiener/Lina Baumstein), Michel Piccoli, Helmut Griem, Dominique Labourier, Gérard Klein, Mathieu Carrière, Maria Schell, Jean Reno

TV MOVIES

DIE SENDUNG DER LYSISTRATA (1961) DIR Fritz Kortner PROD Gyula Trebitsch SCR Fritz Kortner (toneelstuk van Aristophanes) CAM Wolfgang Zeh, Frank A. Banuscher ED Klaus Dudenhöfer, Ingeborg Taschner MUS Herbert Brün CAST Romy Schneider (Myrrhine/Uschi Hellwig), Barbara Rütting, Ruth-Maria Kubitschek, Karin Kernke, Herta Worell, Ursula Graeff, Peter Arens

DOMMAGE QU’ELLE SOIT UNE PUTAIN (1961) DIR Luchino Visconti SCR (toneelstuk “’Tis Pity She’s a Whore” [ca. 1626] van John Ford; adaptatie van Georges Beaume) CAST Alain Delon, Romy Schneider (Annabella/Sister), Silvia Monfort

TAUSEND LIEDER OHNE TON (1977) DIR Claudia Holldack SCR Christiane Höllger CAST Eva Mattes, Michael Tregor, Dorothea Moritz, Jo Herbst, Christine Gerlach, Ralph Lothar, Franz-Otto Krüger, Romy Schneider ([zonder screen credit])