FFO 2023: Ster voor Nederlandse actrice Thekla Reuten op Walk of Fame in Oostende

De Nederlandse actrice Thekla Reuten (geb. 1975) werd gisteren tijdens het Filmfestival Oostende gelauwerd met een ster op de Walk of Fame. Ze kwam naar de badstad om de première van “Narcosis” bij te wonen. Op de zeedijk werd ze verwelkomd met een prachtige hulde van actrice Eva Van der Gucht, haar tegenspeelster in “Iedereen beroemd!” (2020).

“Narcosis” (2022, trailer)

Tijdens de plechtigheid nam zij het woord en zei, ‘Lieve mensen, lieve Thekla, toen men mij voor het Filmfestival van Oostende vroeg om een laudatio te schrijven voor jou, zei ik meteen en volmondig, ‘Ja.’ Want wat is er fijner dan te spreken over iemand van wie je houdt en dat te delen met de wereld. Het was eind vorige eeuw dat ik het genoegen had om jou voor het eerst op de toneelschool van Amsterdam te zien spelen in een theatervoorstelling en ik was meteen fan. En zo blij als een kind was ik dan ook toen wij niet veel later samen op de set stonden van Dominique Deruddere’s “Iedereen beroemd!” Als het personage Debbie veroverde je de harten, niet alleen van mijzelf, maar van vele Belgen. Want die rol herinnerde er ons allemaal aan dat fietsen door het Vlaamse landschap een veel mooier streven is dan die oh zo lege fifteen minutes of fame.’

‘In “Bella Bettien” [2002] van Hans Pos verleidde je ons om met je mee te gaan op het ruige pad van de criminaliteit en de drugs waardoor we allemaal even konden voelen hoe dat zou zijn zonder er zelf aan ten prooi te vallen. En in “De tweeling” [2002] van Sam Sombogaart mochten we met Lotte ervaren wat verlangen is naar een leven wat zo anders had kunnen zijn. In de film “In Bruges” zorgde je met je charme en humor voor de verbroedering van de twee hoofdpersonages en dank zij jou mochten zij allemaal, mannen en vrouwen, even ervaren hoe het is om naast George Clooney te schitteren. Valerie [“Wit licht,” 2008], Suzie [“Ober,” 2006], Claire [“Het diner,” 2013], Tessa [“Speelman,” 2013], Alexandra [“Atlantic,” 2014], Sabine [“De reünie,” 2015], Sylvia [“Schone handen,” 2015], Marta [“Red Sparrow,” 2018], Merel [“Narcosis,” 2022]—het zijn maar een paar van de vrouwen wier levens je zo innemend hebt gespeeld en die je zo liefdevol hebt gedeeld met ons, je fans en je publiek.’

Thekla Reuten, Oostends Schepen Kurt Clayes, Natali Broods, Trent (producer van “Narcosis”) en Eva Van der Gucht | Film Talk

‘Door het spelen van die rollen gaf je ons allemaal inzichten, liet je ons dromen, werden we samen met jou verliefd, leerde je ons dansen, vechten, maar ook huilen. En ik ken je persoonlijk, maar toch heb je het mij al meermaals gelapt. Ik vergeet Thekla, en dat is niet gemakkelijk, maar toch, en ik leef volledig mee met je personages. Dat kan niet enkel door het onovertroffen talent wat je al had toen ik je voor het eerst zag spelen op de theaterschool. Dat doe je door aan je veelzijdigheid als actrice te blijven werken, dat talent verder uit te dagen en naar een hoger niveau te tillen, elke keer opnieuw, en bij elke nieuwe rol die je speelt.’

‘Bijna twintig jaar geleden was je al een shooting star op het Filmfestival van Berlijn en vandaag krijg jij hier in Oostende je eigen ster, allereerst om je te eren voor je carrière als actrice die zeker alstublieft nog jaren gaat duren. En ten tweede, om je te bedanken voor alle ervaringen en mooie films die je aan ons hebt gegeven. Maar vooral om jou en ons eraan te blijven herinneren dat je je talent niet enkel mag koesteren, maar ook moet uitdagen. En op je eigen unieke manier doe jij dat en maak je met de rollen die je speelt, de verhalen die je vertelt en de inzichten die wij er als publiek door krijgen, de wereld een beetje mooier en draaglijker voor ons allemaal. Merci voor dat grote geschenk en gefeliciteerd met je ster!’

Thekla Reuten, Kurt Claeys, Natali Broods, Trent | Film Talk
Thekla Reuten bij het tekenen van het gastenboek | Film Talk