FFO 2023: Dominique Deruddere’s “Met de helm geboren: Memoires van een filmmaker”

Gisteren stelde filmmaker Dominique Deruddere (geb. 1957) in de Grote Post in Oostende zijn autobiografie voor, “Met de helm geboren: Memoires van een filmmaker,” uitgegeven door Uitgeverij Vrijdag. In de V.S. zijn autobiografieën schering en inslag; in onze contreien is dat minder ingeburgerd. Maar met een internationale carrière als die van Dominique Deruddere, het indrukwekkende palmares dat hij door de jaren heeft opgebouwd en dat nu wordt aangevuld met zijn briljante verfilming van “The Chapel,” tevens openingsfilm van het Filmfestival Oostende, is de timing perfect om zijn boeiende relaas in boekvorm te vertellen.

In het kader van het FFO 2023 werden de boekvoorstelling en de signeersessie gevolgd door een vertoning van “Iedereen beroemd!” (2000) waarvoor hij ruim twee decennia geleden een Oscarnominatie kreeg in de categorie ‘Beste Niet-Engelstalige Film,’ zoals dat jarenlang heette—sindsdien omgedoopt tot categorie ‘Beste Internationale Film,’ waarvan “Close” nu ook deel uitmaakt. “Iedereen beroemd!” werd in de Grote Post ingeleid met een voorgesprek door o.m. Dominique Deruddere zelf.

“Met de helm geboren: Memoires van een filmmaker,” uitgegeven door Uitgeverij Vrijdag

De back cover van zijn boek geeft als info mee dat Dominique Deruddere een zoon was van een beroepsmilitair in Leopoldsburg, en van jongs af aan gebeten was door film. ‘In “Met de helm geboren: Memoires van een filmmaker” vertelt hij met een smeuïge en onnavolgbare vaart hoe hij opgroeide in de woelige jaren zestig en hoe hij aan de slag gaat met scenario’s, camera’s, castings en uiteindelijk de productie van de verhalen die hij wil brengen. Hij realiseert kaskrakers als “Crazy Love,” “Wait Until Spring, Bandini,” “Hombres Complicados” en “Iedereen beroemd!” wat hem een Oscarnominatie oplevert voor Beste Buitenlandse Film.’

‘Op de veelbewogen en wonderschone reis die het filmmaken is, ontmoet Deruddere een stoet aan talenten en legendes: Ornella Muti, Francis Ford Coppola, Sean Penn, Madonna, Charles Bukowski, Faye Dunaway evenals Marc Didden, Josse De Pauw, Raymond van het Groenewoud en Arno, zijn goede vriend wiens levensverhaal hij raak heeft verfilmd. Ook koning Filip, David Byrne, Will Tura en Firmin passeren de revue in deze vermakelijke en meeslepende memoires van iemand die zijn jongensdroom waarmaakt en deelt met vele kijkers én nu ook lezers,’ zo besluit de achterflap van het boek.

Het zal dan ook geen verrassing zijn dat “Met de helm geboren: Memoires van een filmmaker” méér is dan een absolute aanrader, geschreven door een meesterlijke verteller die de vertelkunst van zijn vak dermate beheerst dat we ons enkel gelukkig kunnen prijzen dat hij de lezer meeneemt en een blik gunt achter de coulissen, of in dit geval, achter de camera.

De boekvoorstelling van “Met de helm geboren: Memoires van een filmmaker” gebeurde in samenwerking met Boekhandel Corman.

Signeersessie van Dominique Deruddere’s “Met de helm geboren: Memoires van een filmmaker” | Film Talk