Jeroen Perceval: “Film is voor mij een sociaal gebeuren, het brengt mensen samen”

Wat filmfestivals betreft moet Antwerpen het onderspit delven tegenover andere Vlaamse steden als Gent of Oostende waar elk jaar onder massale belangstelling gerenommeerde filmfestivals van start gaan. Maar één van de vaste waarden waar de Sinjorenstad wel op kan terugvallen, is Zeven Dagen Sociale Film, een kwalitatief evenwaardig festival dat een week lang een sociale spiegel voorhoudt met films en documentaires die uitpakken met sterke en authentieke verhalen.

Dit jaar gaat het Festival door van 24 tot en met 30 november en vindt het plaats in Filmhuis Klappei, Het Oude Badhuis en De Peperfabriek. Jonas Govaerts, regisseur van “Welp” (2014) en “H4Z4RD” (2022), is peter van het Festival.

In dat kader reikt Filmhuis Klappei dan ook jaarlijks de prijs uit voor Beste Sociale Film, en die onderscheiding, de Gulden Mira, ontworpen door kunstenaar Frans Wytack, gaat dit jaar naar de prominente en veelzijdige acteur-scenarioschrijver-regisseur Jeroen Perceval (geb. 1978) voor zijn film “Dealer” (2021). Ondanks de lockdown die in maart 2020 werd afgekondigd, kon hij de film met succes opnemen en afwerken, zij het dan met een onderbreking van enkele maanden.

De Gulden Mira wordt uitgereikt in samenwerking met verschillende partners, waaronder De Peperfabriek, Linx+, de Vereniging van de Vlaamse Filmpers, het digitale filmmaandblad Snapshots, het driemaandelijks tijdschrift Film, en Humbug.

“Dealer” (2021, trailer)

In “Dealer,” dat hij schreef en regisseerde (hij speelt er niet in mee), volgt Perceval een veertienjarige drugsdealer Johnny (rol voor Sverre Rous) in het Antwerpse straat- en drugsmulieu. Hij verblijft in een tehuis voor jongeren met een moeilijke thuissituatie, maar droomt van een beter leven, tot op een dag een beroemde en succesvolle acteur Antony (gespeeld door Ben Segers) een vaste klant wordt. Er ontstaat een bijzondere band tussen hen en beiden besluiten een ander pad te nemen.

Naast tal van nieuwe gezichten, een vervaarlijk ogende Ben Segers en Veerle Baetens als Johnny’s moeder, maakt ook Bart Hollanders indruk. In schril contrast met zijn rol van Randy Paret in de TV-serie “Callboys” (2016-2019) is hij hier te zien als een bendeleider met een kort kapsel, tatoeages en een gangsteroutfit. In een eerder interview zei Jeroen Perceval over de casting dat iedereen Ben Segers kent van TV of als komiek, maar hij had hem gekozen voor zijn tragische kwaliteiten waardoor hij perfect was voor de rol van Antony. “En Veerle Baetens speelt de moederrol van Eva. Zij is de beste moeder die ik me kon dromen,” vertelde hij. Het personage van Eva is ook een kunstenares met psychische problemen.

Veerle Baetens als Eva in “Dealer” | Filip Van Roe/Savage Film

De wereldpremière van “Dealer” vond in september vorig jaar plaats op het Fantastic Film Fest in Austin, in de Amerikaanse staat Texas; de Europese première volgde enkele weken later tijdens het Film Fest Gent. Sinds begin deze maand loopt de film ook in de Franse bioscopen.

De Gulden Mira is lang niet de eerste filmprijs die “Dealer” op zijn conto mag schrijven. In het voorjaar wist de film negen van de veertien nominaties te verzilveren bij de Ensors tijdens het Filmfestival Oostende, waaronder twee voor Perceval zelf (Beste Regie en Beste Scenario).

Je zou de carrière van Jeroen Perceval in drie woorden—of drie filmtitels—kunnen samenvatten: de Oscar-genomineerde “Rundskop” (2012), de misdaadthriller “D’Ardennen” (2015) en dan nu ook “Dealer.” Zo heb je meteen een uiterst krachtige en internationaal gelauwerde drie-op-een-rij, en leg je de nadruk op zijn veelzijdigheid als acteur, regisseur en scenarioschrijver (ook het scenario van “D’Ardennen” was van zijn hand, geschreven met Robin Pront). Na “Dealer” heeft Perceval immers meer dan ooit zijn plek in de regisseursstoel opgeëist.

“Rundskop” (2012), “D’Ardennen” (2015) en “Dealer” (2021) dragen alle de signatuur van Jeroen Perceval

Als zoon van theaterregisseur Luk Perceval (geb. 1957) is de regisseurswereld hem overigens niet onbekend; hij zag tussendoor hoe zijn vader werkte, ook al is werken in het theater totaal anders dan op een filmset, maar zijn observatievermogen en leergierigheid deden de rest. Naast zijn scenario voor “Dealer” baadt de film ook in een eigen visuele stijl met neon en blauw en oranje licht die hij uittekende met zijn cameraman David Williamson.

Maar als creatieve duizendpoot speelde Jeroen Perceval ook iconische rollen in de psychologische thriller “Borgman” (2013) en TV-series als “Tabula Rasa” (2017) waarin zijn personage na een auto-ongeluk verwikkeld raakte met het hoofdpersonage, en de dramaserie “De Dag” (2018). Hij is eveneens theateracteur en –auteur (hij schreef o.m. het stuk “D’Ardennen” voor het Toneelhuis wat de basis werd van de gelijknamige film); hij regisseerde muziekvideo’s en de coming of age kortfilm “August” (2014), en als rapper maakte hij twee hiphopplaten en staat hij bekend onder de artiestennaam kRaMer.

Jeroen Perceval op de set van “Dealer” | Filip Van Roe/Savage Film

Het mag duidelijk zijn, vanwege al die creativiteit die hij bij eender welk project loslaat, behoort hij tot de absolute top van de Belgische filmwereld. En gelet op de internationale uitstraling van hetgeen hier filmgewijs tot stand komt, zou het lang niet misstaan mocht hij als regisseur ook in het buitenland aan de slag gaan. Hij heeft intussen een overeenkomst met twee belangrijke Amerikaanse filmagentschappen op zak; zij waren zó onder de indruk van “Dealer” dat ze momenteel uitzoeken of er opportuniteiten zijn die ze hem kunnen aanbieden.

Redenen genoeg dus om de Gulden Mira aan Jeroen Perceval uit te reiken. Dat gebeurde gisteren in Het Oude Badhuis te Antwerpen waar de filmprijs hem werd overhandigd door Jonas Govaerts, regisseur van “H4Z4RD” waarin Perceval ook één van de hoofdrollen speelt. Govaerts zei tijdens de uitreiking, ‘Ik ben tot mijn eigen verrassing peter van Zeven Dagen Sociale Film in Filmhuis Klappei dat gisteren van start is gegaan. Ik dacht dat mijn peterschap het gevolg was van een administratieve fout, want ik ben liefhebber van asociale cinema en niet zozeer van sociale cinema. In het programma van Zeven Dagen Sociale Film staat “H4Z4RD” er ook bij, maar die kreeg maar één ster in De Morgen, dus ik denk dat daar ook een foutje gebeurd is. Er is uiteraard ook “Dealer” die jullie vanavond kunnen zien. Wat mij betreft komt er elke kwarteeuw een film die de ziel van Antwerpen bevat. In de jaren vijftig was dat “Meeuwen sterven in de haven” [1955] met Julien Schoenaerts, in de jaren zeventig was het “De komst van Joachim Stiller” [1976] van Harry Kümel, begin jaren 2000 uiteraard “Any Way the Wind Blows” [2003] van Tom Barman, en nu is er “Dealer,” voor mij ook de perfecte titel voor een film die zich afspeelt in Antwerpen, the cocaine capital of Europe. Ik ben heel trots dat ik hier vanavond de Gulden Mira mag uitreiken aan de regisseur van de film, Jeroen Perceval.’

Jeroen Perceval met zijn Gulden Mira tijdens zijn dankwoord op het Festival Zeven Dagen Sociale Film te Antwerpen | Film Talk

In zijn dankwoord zei de laureaat, ‘Toen ik hoorde dat ik de Prijs van de Sociale Film won, had ik dat niet verwacht. Film is voor mij een sociaal gebeuren, het brengt mensen samen. Je kan in de wereld van andere mensen verdwijnen en andere mensen begrijpen, waardoor het een eer is om deze Prijs in ontvangst te mogen nemen. Geniet van de film, ik heb heel mijn ziel erin gestoken en ik hoop dat je hem begrijpt. Dank u wel, en bedankt om te komen.’

Na afloop trokken Jonas Govaerts en Jeroen Perceval te voet van Het Oude Badhuis naar het Filmhuis Klappei, een kilometer verderop, waar “H4Z4RD,” een cultfilm—nu al—met in de hoofdrollen Dimitri Vegas, Jeroen Perceval en Jennifer Heylen, voor een volle zaal werd vertoond. De film is intussen in het buitenland al in de prijzen gevallen, met name op het Filmfestival van Stitges in Spanje in de Orbita sectie.

Jonas Govaerts in Filmhuis Klappei | Film Talk

In zijn introductie van de film in Klappei zei Govaerts nog al lachend, ‘Het stiekem plan was om met “H4Z4RD” hier in Klappei terecht te komen, dus dat is gelukt [lacht]. We waren net in Het Oude Badhuis om Jeroen de Prijs voor Beste Sociale Film 2022 te overhandigen; na deze voorstelling geeft hij mij de Prijs voor Meest Asociale Film [lacht]. Maar wat we echt gaan doen, op het einde houd ik een korte kwis met een vijftal vragen. Ik heb posters van “H4Z4RD” bij, T-shirts en een koffiemok, dus die ga ik dan uitdelen.” En zo geschiedde.

De avond, met twee introducties, de uitreiking van de Gulden Mira, en filmvoorstellingen van “Dealer” en “H4Z4RD,” zorgde voor een zeer geslaagde insteek om het lovenswaardige project Zeven Dagen Sociale Film te lanceren en een extra dimensie mee te geven.

Het Oude Badhuis en Filmhuis Klappei, Antwerpen,
25 november 2022

Jeroen Perceval en Jonas Govaerts in Het Oude Badhuis in Antwerpen tijdens de uitreiking van de Gulden Mira | Film Talk

FILMS

DAGEN ZONDER LIEF (2007) REG Felix van Groeningen PROD Dirk Impens SCR Fleix van Groeningen, Arne Sierens CAM Ruben Impens ED Nico Leunen MUS Jef Neve CAST Wine Dierickx, Jeroen Perceval (Frederic), Pieter Genard, Ann Miller, Koen De Graeve, Charlotte Vandermeersch, Tania Van der Sanden

NOWHERE MAN (2008) REG Patrice Toye PROD Vincent Tavier, Philippe Kauffmann, Guillaume Malandrin SCR Bjørn Olaf Johannessen CAM Richard Van Oosterhout ED Nico Leunen MUS John Parish CAST Frank Vercruyssen, Sara de Roo, Wim Willaert, Els Olaerts, Stijn Van Opstal, Robbie Cleiren, Jan Bijvoet, Titus De Voogdt, Charlotte Vandermeersch, Jeroen Perceval (Veiligheidsagent), Koen De Graeve

RUNDSKOP (2011) DIR – SCR Michaël R. Roskam PROD Bert Van Langendonck CAM Nicolas Karakatsanis ED Alain Dessauvage MUS Raf Keunen CAST Matthias Schoenaerts, Jeroen Perceval (Diederik Maes), Jeanne Dandoy, Barbara Sarafian, Tibo Vandenborre, Frank Lammers, Sam Louwyck, Baudoin Wolwertz

BORGMAN (2013) DIR – PROD – SCR Alex van Warmerdam CAM Tom Erisman ED Job ter Burg MUS Vincent Van Warmerdam CAST Jan Bijvoet, Hadewych Minis, Jeroen Perceval (Richard), Alex van Warmerdam, Tom Dewispelaere, Sara Hjort Ditlevsen, Gene Bervoets, Pierre Bokma

SON ÉPOUSE (2014) REG Michel Spinosa EXEC PROD Patrick Sobelman SCR Michel Spinosa, Agnès de Sacy CAM Rakesh Haridas ED Ewin Ryckaert MUS Siegfried CAST Yvan Attal, Janagi, Charlotte Gainsbourg, Angadi Theru Mahesh, Laguparan, Nirupama Nityanandan, Jeroen Perceval (Dieter), Corentin Lobet

PLAN BART (2014) REG Roel Mondelaers PROD Ivy Vanhaecke SCR Roel Mondelaers, Hans Van Nuffel CAM Philip van Volsem ED Philippe Ravoet MUS Raf Keunen CAST Wine Dierickx, Jeroen Perceval (Bart), Wouter Hendrickx, Eva Van der Gucht, Mourade Zeguendi, Maarten Mertens, Charlotte Timmers

PARADISE TRIPS (2015) DIR – SCR Raf Reyntjens PROD Frank Van Passel, Ivy Vanhaecke CAM Rik Zang ED Els Voorspoels MUS David van der Heyden CAST Gène Bervoets, Jeroen Perceval (Jim Dockers), Noortje Herlaar, Cédric van den Abbeele, Tania Vandersanden, Line Pillet, Charlotte Timmers

D’ARDENNEN (2015) DIR Robin Pront PROD Bart Van Langendonck SCR Robin Pront, Jeroen Perceval (toneelstuk “D’Ardennen” van Jeroen Perceval) CAM Robrecht Heyvaert ED Alain Dessauvage CAST Veerle Baetens, Kevin Janssens, Jeroen Perceval (Dave), Eric Gordon, Jan Bijvoet, Sam Louwyck, Peter Van den Begin, Viviane De Muynck

HOME (2016) REG Fien Troch PROD Antonio Lombardi SCR Fien Troch, Nico Leunen CAM Frank van den Eeden ED Nico Leunen MUS Johnny Jewel CAST Sebastian Van Dun, Mistral Guidotti, Lena Suijkerbuijk, Loïc Batog, Robbie Cleiren, Karlijn Sileghem, Koen Mortier, Tom Audenaert, Natali Broods, Jeroen Perceval (Loodgieter), Kevin Janssens, Charlotte Vandermeersch

PATSER (2018) DIR Adil El Arbi, Bilall Fallah PROD Kobe Van Steenberghe, Hendrik Verthé SCR Adil El Arbi, Bilall Fallah, Nabir Ben Yadir, Bram Renders, Kove Van Steenberghe, Hendrik Verthé CAM Robrecht Heyvaert ED Adil El Arbi, Bilall Fallah, Thijs Van Nuffel MUS Hannes De Maeyer CAST Matteo Simono, Gene Bervoets, Jeroen Perceval (Geert), Dimitri Thivaios, Axel Daeseleire, Hans Royaards, Bond Mgebrishvili

KREW BOGA (2018) REG Bartosz Konopka PROD Anna Wydra SCR Bartosz Konopka, Anna Wydra, Przemyslaw Nowakowski CAM Jacek Podgórski ED Andrzej Dabrowski MUS Jerzy Rogiewicz CAST Krzysztof Pieczynski, Karol Bernacki, Jacek Koman, Wiktoria Gorodeckaja, Jan Bijvoet, Jeroen Perceval (Karenga), Olivier De Sagazan

L’ENNEMI (2020) REG – SCR Stephan Streker PROD Boris Van Gils, Michaël Goldberg CAM Léo Lefèvre CAST Jérémie Renier, Alma Jodorowski, Emanuelle Bercot, Félix Maritaud, Zacharie Chasseriaud, Sam Louwyck, Peter Van den Begin, Bruno Vanden Broecke, Jeroen Perceval (Rudy), Stefan Jakiela

DE OOST (2020) REG Jim Taihuttu PROD Shanty Harmayn, Sander Verdonk, Benoit Roland, Julius Ponten SCR Jim Taihuttu, Mustafa Duygulu CAM Lennart Verstegen ED Mieneke Kramer, Emiel Nuninga MUS Gino Taihuttu CAST Martijn Lakemeier, Marwan Kenzari, Jeroen Perceval (Janssen), Jim Deddes, Mike Reus, Huub Smit

10 SONGS FOR CHARITY (2021) REG Karin Junger PROD Annemiek van Gorp, René Goossens SCR Karin Junger, Brigit Hillenius CAM Danny Elsen ED Patrick Minks CAST Tina Ibe Abebe, Saïd Boumazoughe, Saar Niragire De Groof, Jeroen Perceval (Johan), Sam Louwyck, Simon Kahn, Christophe Haddad

H4Z4RD (2022) REG Jonas Govaerts PROD Dimitri ‘Vegas’ Thivaos, Peter De Maegd, Lize Lefaible, Tom Hameeuw SCR Trent Haaga CAM Dries Delputte ED Maarten Janssens MUS Adam Wiltzie CAST Dimitri ‘Vegas’ Thivaos, Jeroen Perceval (Carlos), Jennifer Heylen, Gène Bervoets, Frank Lammers, Tim Mielants, Monic Hendrickx, Tom Vermeir

THE HUNTER (2023) REG – SCR Ricky Rijneke PROD Erik Schut CAM Dirk Rijneke, Bert Pot, Rimvydas Leipus, Piotr Sodocinski Jr., Mikhail Krichman MUS Andrey Dergachev CAST Jeroen Perceval (Lorenzo), Yoann Zimmer, Zelkie Rixhon, Raouf Hadj Mohamed

TV-REEKSEN

SUPER 8 (2009)
DUTS (2010), 1 aflevering
CODE 37 (2011), 1 aflevering
ZONE STAD (2011-2012), 8 afleveringen
VERMIST (2011-2015), 2 afleveringen
VOSSENSTREKEN (2015), 1 aflevering
WAT ALS? (2016-2020), 8 afleveringen
GENERATIE B (2017), 1 aflevering
TABULA RASA (2017), 9 afleveringen
13 GEBODEN (2018), 8 afleveringen
DE DAG (2018), 12 afleveringen
CONNIE & CLYDE (2018), 1 aflevering
DE BENDE VAN JAN DE LICHTE (2018), 10 afleveringen
OVER WATER (2018-2020), 16 afleveringen
COLD COURAGE (2020), 2 afleveringen
FAIR TRADE (2021), 7 afleveringen
RED LIGHT (2020-2021), 8 afleveringen
EEN GOED JAAR (2020-2022), 7 afleveringen
BILLIE VS. BENJAMIN (2022), 6 afleveringen