Émilie Dequenne: “Ik luister altijd naar dat stemmetje in mijn achterhoofd en ik volg mijn intuïtie”

De Waalse actrice Émilie Dequenne (geb. 1981) maakte haar filmdebuut in “Rosetta” (1999), geregisseerd door Jean-Pierre en Luc Dardenne. Haar verbluffende prestatie in de titelrol van dit tijdloze drama leverde haar destijds meteen de prijs op van Beste Actrice op het Filmfestival van Cannes.

Eerder deze maand publiceerde Paris Match een artikel met als titel ‘Les six reines de Cannes: la palme a changé leur vie.’ In navolging van het afgelopen Filmfestival van Cannes werden zes actrices samengebracht die ooit in de Zuid-Franse badplaats de prijs van Beste Actrice mee naar huis mochten nemen. In onderstaande youtube video staan, van links naar rechts, Émilie Dequenne (in 1999), Irène Jacob (“La double vie de Véronique,” 1991), Diane Kruger (“In the Fade,” 2017), Marie-Josée Croze (“Les invasions barbares,” 2003), Emmanuelle Bercot (“Mon roi,” 2015), en Natacha Régnier (“La vie rêvée des anges,” 1998).

‘Les six reines de Cannes’ van Paris Match

En nog geen twee weken later werd Émilie Dequenne herenigd met haar “Rosetta”-regisseurs, de gebroeders Dardenne, en tegenspeler Fabrizio Rongione. Deze reünie vond plaats in de Palace in Brussel tijdens een vertoning van de film in het kader van het BRIFF (Brussels International Film Festival), en dit ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de film. Eerder die dag hadden we onderstaand gesprek.

De vorige keer dat we elkaar ontmoetten, was iets meer dan twee jaar geleden, toen ze in Brussel “Chez nous” (2017) van Lucas Belvaux kwam voorstellen. De actrice, die altijd zeer loyaal, positief, upbeat en down-to-earth is, zei toen: “Ik ben heel voorzichtig wanneer ik een rol uitkies die ik wil spelen, ik vind het nooit vanzelfsprekend en ik ga er niet te licht over.” Een zeer interessante stelling, vooral als die woorden afkomstig zijn van één van de meest toonaangevende actrices uit de Franse cinema.

Omdat ze nu voor een keer geen nieuwe film kwam voorstellen, konden we het over een andere boeg gooien en uitzoeken wie de vrouw is achter al die prachtige vertolkingen uit de voorbije twintig jaar. Dat weerhield haar niet om er tijdens het gesprek (in het Frans) met een kwinkslag tussendoor een woord Nederlands en Engels tussen te zwiepen. Maar toch eerst nog even over “Rosetta.”

Wat heeft “Rosetta” je destijds geleerd als zeventienjarige actrice?

Ik was voordien lid van theatergezelschap, volgde workshops, en had enkel op de planken gestaan. “Rosetta” was dus mijn eerste film, mijn introductie tot film en mijn eerste ervaring met de camera, en via de gebroeders Dardenne heb ik de filmtaal leren kennen. Als je naar hun werkwijze kijkt, kun je ze met niemand vergelijken, omdat niemand anders werkt zoals zij. Ze hebben een heel unieke aanpak en dat werd meteen duidelijk na “Rosetta,” een kleine film met een kleine crew, terwijl mijn volgende film, “Le pacte des loups” [2001], volledig het tegenovergestelde was. Ik kreeg de regisseur [Christophe Gans] niet eens te zien, omdat hij alles op zijn monitor bekeek, en dus communiceerde ik met zijn assistent. Alles was minutieus voorbereid en zorgvuldig gepland. Die eerste twee films waren in verschillende opzichten mekaars tegenpolen, en nadien heb ik alles daar tussenin gedaan [lacht].

Zeer uiteenlopende films, maar dat geldt ook voor de rollen die je speelt. Als je je personages vergelijkt in films als “À perdre la raison” [2012] en je rol als kapster in “Pas son genre” [2014], het verschil kan haast niet groter zijn. Deze afwisseling, is dat jouw niche?

Voor mij is het een combinatie van verschillende factoren, omdat ik geïnteresseerd ben in het spelen van uiteenlopende personages, alle soorten personages, en dat is wat zo aantrekkelijk is als je acteur bent. Als ik de hele tijd Rosetta, Murielle of Jennifer zou moeten spelen, zou het niet leuk meer zijn. Het is veel interessanter als je in de ene film een gravin kan spelen, en in de volgende een arme vrouw—verschillende personages in verschillende settings en verschillende verhalen. En je werkt bovendien met een andere regisseur die altijd een wereld op zich is. Zijn specifieke invalshoek maakt hem altijd uniek, en wanneer je een rol accepteert, stap je in zijn wereld en begin je eerst je personage te creëren met je lichaam: met een ander kapsel en aangepaste kostuums ga je jezelf al vermommen. Ik vond het geweldig om dat als kind te doen, en dat is precies wat we ook doen als we een film maken.

Heb je ooit overwogen om te regisseren?

Ik weet het niet, ik zou het nu zeker niet doen. Misschien later, maar ik voel me nog erg jong, ik ben pas zevenendertig en ik hou nog steeds van wat ik doe. Ik heb er al wel aan gedacht om ​​iets te produceren, maar tot nu toe ben ik nog te druk bezig met acteren, dat is nu mijn prioriteit.

En op je zevenendertigste ben je al twintig jaar een leading lady in de Franse cinema. Hangen daar ook ergens verantwoordelijkheden aan vast?

Daar heb ik nooit aan gedacht. Er is maar één persoon aan wie ik verantwoording moet afleggen, en dat ben ikzelf. Ik moet weten wat ik wil en wat ik doe. Ik luister altijd naar dat stemmetje in mijn achterhoofd, om zeker te zijn dat ik de juiste keuze maak, en ik volg altijd mijn intuïtie. En stel dat er iets is dat me zelfs maar een klein beetje stoort, dan zal ik de rol niet accepteren.

Zie je het zitten om in het buitenland te werken, in Engeland of in de Verenigde Staten? Is dat een optie?

Weet je, ik voel me niet zo op mijn gemak als ik Engels spreek. Toen ik jong was, heb ik het vaak gesproken, maar nu is het heel lang geleden, hoewel ik het nu thuis gemakkelijk zou kunnen oefenen met mijn dochter die perfect tweetalig is—thank you, Netflix [lacht]—en ze verslindt het ene Engelstalige boek na het andere. Haar uitspraak en tongval zijn perfect. Ze hebben me al wel scenario’s gestuurd, maar ik heb ze altijd afgewezen omdat het niet correct zou aanvoelen. Engels is niet mijn moedertaal, en daardoor vrees ik dat ik de betekenis en de waarheidsgetrouwe precisie van de [Engelse] taal zou mislopen. Ik heb wel meegespeeld in de BBC-serie “The Missing” [2014] dat was een heel interessante ervaring, maar ik vertolkte een Franse vrouw die vooral vertaalwerk deed, dus emotioneel gezien was dat niet echt een intense of een moeilijke rol. Bovendien vind ik ook dat Franse personages in Engelse of Amerikaanse films vaak nogal karikaturaal worden voorgesteld, dus op dit moment interesseert het me niet echt. Ik heb onlangs nog een uitnodiging gehad voor een buitenlandse casting, en ik ben er niet op ingegaan. Mijn agent was daar niet zo gelukkig mee, maar ik zei, “Dit is echt niets voor mij.” Anderzijds, stel dat ze me een script zouden sturen dat ik goed vind, en als ik het met een dialogue coach grondig zou kunnen voorbereiden om m’n accent juist te krijgen, dan wordt het misschien een heel ander verhaal.

Je bent een bekende en zeer gerespecteerde actrice, maar je leeft niet als een filmster, klopt dat? Ik bedoel, journalisten dragen je in hun artikels altijd hoog in het vaandel, niet enkel vanwege je passie voor je vak, maar ook omwille van je liefde voor je familie, voor Parijs en voor je kookkunst. Zo leven sterren niet, althans toch niet in de ogen van de buitenwereld.

Ik ben helemaal geen ster [lacht]. Een ster is iemand die levens redt, zoals een chirurg, of iemand met enorme verantwoordelijkheden die belangrijke en cruciale beslissingen neemt waarvan veel mensen afhankelijk zijn. Dàt zijn de echte sterren. En ik ben helemaal niet zo. Ik heb gewoon geluk gehad—iedereen die een job kan uitoefenen waar hij of zij altijd van gedroomd heeft, heeft gewoon geluk. Dan ben je geen ster, hé. En ook al komen wij in het nieuws, ik zou het verschrikkelijk vinden als ik niet zou kunnen leven zoals Jan-met-de-pet. Ik kan écht niet zonder mijn gewoon en alledaags leven.

En dat lukt je in Parijs?

Absoluut. Weet je, TV-programma’s zijn altijd erg populair, en wanneer ik in films speel die op TV worden besproken of er wordt een nieuwsitem aan gewijd, ze praten dan altijd over de film, ze hebben het niet over mij. Dus ik ben helemaal geen publiek figuur. Je zou ook de hele tijd op televisie moeten verschijnen als je echt bankable wil zijn, maar als je dat ervoor moet doen, dan zal ik met minder genoegen nemen. En als dat betekent dat ik minder zal werken, of minder geld zou verdienen, dan is het maar zo. Ik zal me wel aanpassen. Ik heb me overigens nooit als een beroemdheid beschouwd: ik kan overal in Parijs of in Brussel op straat rondlopen, en ik kan zonder problemen de metro nemen.

Kom je nog vaak naar België?

Zeker, mijn familie woont hier. Dus als ik kan, kom ik naar hier. Gisteren was ik nog op het schoolfeest van mijn nichtje. Eerder deze week ben ik met de auto in Parijs vertrokken, en ben eerst nog enkele dagen bij mijn ouders geweest voordat ik naar hier ben doorgereden.

Émilie Dequenne in Cinema Palace te Brussel na de vertoning van “Rosetta” | Leo/Film Talk

Zie je de gebroeders Dardenne nog vaak?

Nee, niet veel, maar onze relatie is na twintig jaar nog steeds erg intact. We zijn allemaal verder gegaan met ons leven en onze carrière, maar we hebben wel een sterke band.

Herinner je je eerste filmervaring nog die je misschien heeft beïnvloed of die je heeft overtuigd om actrice te worden?

Bij mij waren het niet echt films, maar wel het theater dat me de liefde en de passie voor acteren heeft gegeven. Dit gebeurde in het Théâtre de la Relève in Ladeuze [Henegouwen], in de buurt waar ik ben opgegroeid. Ik ging er een paar keer per jaar met mijn ouders naartoe. Het was een geweldig amateurgezelschap, ze hadden die ongelooflijke sets en kostuums. Ik was echt onder de indruk van die mensen en van het werk dat ze deden. En muziek inspireerde me ook, als kind was ik altijd aan het dansen, vertelde verhalen of creëerde een bepaalde situatie. Maar in het begin had ik helemaal niet de ambitie om actrice te worden, ik wilde gewoon iemand anders spelen—en ik wilde dat mensen zouden betalen om me te zien spelen [lacht]. In zekere zin zijn acteurs kinderen gebleven en zijn ze nooit gestopt met spelen, iets wat ik ook mijn hele leven heb gedaan. En trouwens, de eerste film die ik in de bioscoop zag, was een Claude Berri-film, “Manon des Sources” [1986], en later heb ik met hem kunnen werken [“Une femme de ménage,”2002].

Kun je daar iets over vertellen?

C’était magique! Toen mijn agent me vertelde, ‘Claude Berri zou graag willen dat je dit boek leest, hij is het scenario aan het schrijven en hij zou je graag willen ontmoeten,’ het eerste dat ik dacht was, ‘Ah, Claude Berri…!’ Dat was zo opwindend toen kreeg ik de kans om met hem samen te werken. En hoe oud was ik toen ik “Manon de Sources” zag… Weet je, ik ben niet opgegroeid met cinema, want er was geen bioscoop in de buurt waar we woonden. We hadden de Plaza in Mons, en als kind keek ik vaak naar Disneyfilms, maar “Manon des Sources” met al die geweldige acteurs zoals Yves Montand, Daniel Auteuil en Emmanuelle Béart, dat was onvergetelijk. Zeer mooie herinneringen. En vanaf mijn achtste zag ik verschillende films op televisie en ik had een oom die voortdurend films op video huurde, dus zo kreeg ik veel films te zien.

Tot slot even terug naar Parijs: is het een voordeel om daar te wonen?

Ik weet niet of het een voordeel is. Ik ben het er nu gewoon, maar ik zou evengoed ergens anders kunnen wonen. En Parijs heeft ook zijn nadelen: de luchtvervuiling, het lawaai, les gens pressés. Maar ik hou van de stad, het is een mooie stad en ik wandel heel veel. Ik heb wel een auto, maar in Parijs doe ik de meeste verplaatsingen te voet—ik wandel tot vijftien kilometer per dag, indien nodig—dus mijn voeten zijn mijn belangrijkste vervoermiddel. Als ik een afspraak heb, vertrek ik thuis soms anderhalf uur eerder, afhankelijk van de afstand en waar ik moet zijn, en dus ben ik weg, ook als het regent. De stad heeft zoveel te bieden, ik hou van de schoonheid achter elke hoek van de straat en alles is binnen handbereik, het is zo handig. Dat had ik niet toen ik als kind op het platteland opgroeide. In Parijs is alles eenvoudig en snel. Niet dat ik gestrest ben of zo, maar het geeft me een boost, het geeft me energie. Dat is absoluut een voordeel als je in Parijs woont. Dus ik woon daar niet omwille van mijn werk, maar omdat het één van de belangrijkste en meest bruisende steden ter wereld is. Ik hou van het idee om in Parijs te wonen, maar ik zou evengoed in San Francisco kunnen wonen, nog zo’n stad die me zou liggen, of Londen. Mijn dochter wil graag in Londen wonen, en ik denk dat ze ooit die stap zal zetten. Dus tegen dat ik haar studies in Londen moet bekostigen, zal ik eerst nog heel wat moeten werken—misschien moet ik die aanbiedingen vanuit Hollywood toch maar accepteren en proberen daar een paar miljoen dollar te verdienen, zodat ik haar studies kan financieren [lacht].

Brussels International Film Festival, Brussel
22 juni 2019

Het nieuwsitem van France 3, dd. 23 mei 1999, waarin regisseur David Cronenberg aankondigt dat “Rosetta” de Gouden Palm in Cannes heeft gewonnen, en met Émilie Dequenne die op haar zeventiende werd uitgeroepen tot beste actrice.

FILMS

ROSETTA (1999) DIR – SCR Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Arlette Zylberberg, Laurent Pétin, Michèle Pétin CAM Alain Marcoen ED Marie-Hélène Dozo MUS Jean-Pierre Cocco CAST Émilie Dequenne (Rosetta), Fabrizio Rongione, Anne Yernaux, Olivier Gourmet, Bernard Marbaix, Frédéric Bodson

LE PACTE DES LOUPS (2001) DIR Christophe Gans PROD Richard Grandpierre, Samuel Hadida SCR Stéphane Cabel (adaptatie, Christophe Gans, Stéphane Cabel) CAM Dan Laustsen ED David Wu, Xavier Loutreuil, Sébastien Prangàre MUS Joseph LoDuca CAST Samuel Le Bihan, Vincent Cassel, Émilie Dequenne (Marianne), Monica Bellucci, Jérémie Renier, Mark Dacascos, Johan Leysen

OUI, MAIS… (2001) DIR – SCR Xavier Lavandier PROD François Kraus, Denis Pineau-Valencienne CAM Pascal Caubère ED Dominique Petrot MUS Philippe Rombi CAST Émilie Dequenne (Eglantine Laville), Gérard Jugnot, Alix de Konopka, Cyrille Thouvenin, Vanessa Jarry, Patrick Bonnel, Xavier Lavandier

UNE FEMME DE MÉNAGE (2001) DIR – PROD Claude Berri SCR Claude Berri (boek, Christian Oster) CAM Eric Gautier ED François Gédigier MUS Frédéric Botton CAST Jean-Pierre Bacri, Émilie Dequenne (Laura), Brigitte Catillon, Jacques Frantz, Axelle Abbadie, Catherine Breillat

MARIÉES MAIS PAS TROP (2003) DIR Catherine Corsini PROD Philippe Martin SCR Catherine Corsini, Philippe Blasband, Christophe Morand CAM Jeanne Lapoirie ED Yannick Kergoat MUS Krishna Levy CAST Jane Birkin, Émilie Dequenne (Laurence Milcaux), Pierre Richard, Clovis Cornillac, Jérémie Elkaïm, Laurent Grévill, Amera Casar

L’AMÉRICAIN (2004) DIR Patrick Timsit PROD Thomas Anargyros, Edouard de Vésinne SCR Patrick Timsit, Jean-Carol Larrivé CAM Pierre Morel ED Marcela Figueroa, Catherine Renault MUS Nicolas Errèra CAST Lorànt Deutsch, Thierry Lhermitte, Émilie Dequenne (Nelly), Patrick Le Luherne, Paolo Seganti, Mathias Mlekuz, Richard Berry

L’ÉQUIPIER, a.k.a. THE LIGHT (2004) DIR Philippe Lioret PROD Christophe Rossignon SCR Philippe Lioret, Emmanuel Courcol, Christian Sinniger (original idea by Gilles Legrand) CAM Patrick Blossier ED Mireille Leroy MUS Nicola Piovani CAST Sandrine Bonnaire, Philippe Torreton, Grégori Derangère, Émilie Dequenne (Brigitte), Anne Consigny, Martine Sarcey, Nicolas Bridet

THE BRIDGE OF SAN LUIS REY (2004) DIR Mary McGuckian PROD Mary McGuckian, Garrett McGuckian, Michael Cowan, Denise O’Dell SCR Mary McGukian (boek, Thornton Wilder) CAM Javier Aguirresarobe ED Kant Pan MUS Lalo Schifrin CAST Robert De Niro, Bates, Gabriel Byrne, Harvey Keitel, F. Murray Abraham, Geraldine Chaplin, Émilie Dequenne (Doña Clara), Samuel Le Bihan, Pilar López de Ayala, Jim Sheridan

AVANT QU’IL NE SOIT TROP TARD (2005) DIR Laurent Dussaux PROD Frédéric Bal, Véronique Rofé SCR Alain Layrac CAM Myriam Vinocour ED Loïc Jaspard MUS Loïc Dury, Aymeric Penguin, Aymeric Béguin CAST Frédéric Diefenthal, Émilie Dequenne (Aurélia), Elodie Navarre, Olivier Sitruk, Edouard Montoute, Lisa Martino, Vanessa Larre, Eric Savin, Arthur Jugnot

LES ÉTATS-UNIS D’ALBERT (2005) DIR André Forcier PROD Yves Fortin, David Kodsi, André Martin SCR André Forcier, Linda Pinet CAM Daniel Jobin ED Elisabeth Guido MUS Jean-Philippe Héritier CAST Éric Bruneau, Émilie Dequenne (Grace Carson), Andréa Feréol, Roy Dupuis, Céline Bonnier, Laurent Deshusses, Alex Descas

LA RAVISSEUSE (2005) DIR Antoine Santana PROD Daniel Leconte SCR Antoine Santana, Véronique Puybaret CAM Giorgos Arvanitis ED Nadine Verdier CAST Isild Le Besco, Émilie Dequenne (Charlotte), Grégoire Colin, Anémone, Frédéric Pierrot, Bernard Blancan, Christian Gasc

LE GRAND MEAULNES (2006) DIR Jean-Daniel Verhaeghe PROD Pascal Houzelot SCR Jean-Daniel Verhaeghe, Jean Cosmos (boek, Alain-Fournier) CAM Yves Lafaye ED Dominique Faysse MUS Philippe Sarde CAST Nicolas Duvauchelle, Jean-Baptiste Maunier, Clémence Poesy, Jean-Pierre Marielle, Philippe Torreton, Émilie Dequenne (Valentine), Malik Zidi, Valérie Stroh, Florence Thomassin

ÉCOUTE LE TEMPS (2006) DIR – SCR Alante Kavaite PROD Antoine Simkine CAM Dominique Colin ED Agnès Mouchel CAST Émilie Dequenne (Charlotte), Mathieu Demy, Ludmila Mikaël, Jacques Spessier, Etienne Chicot, Eva Ionesco, Gilles David, Joël Lefrançois, Bruno Flender

CHACUN SON CINÉMA OU CE PETIT COUP AU COEUR QUAND LA LUMIÈRE S’ÉTEINT ET QUE LE FILM COMMENCE (2007) DIR Theodoros Angelopoulos, Olivier Assayas, Bille August, Jane Campion, Youssef Chahine, Kaige Chen, Michael Cimino, Ethan Coen, Joel Coen, David Cronenberg, Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Manoel de Oliviera, Raymond Depardon, Atom Egoyan, Amos Gitai, Hsiao-Hsien Hou, Alejandro G. Iñárritu, Aki Kaurismäki, Abbas Kiarostami, Takeshi Kitano, Andrey Konchalovskiy, Claude Lelouch, Ken Loach, David Lynch, Nanni Moretti, Roman Polanski, Raoul Ruiz, Walter Salles, Elia Suleiman, Ming-liang Tsai, Gus Van Sant, Lars von Trier, Wim Wenders, Kar-Wai Wong, Yimou Zhang PROD Denis Carot, Robert Benmussa, Sandrine Brauer, Laura Briand, Rachel Curl, Gilles Ciment, Sergei Davidoff, Gilles Jacob, Aki Kaurismäki, Takeshi Kitano, Serge Lalou, Marie Masmonteil, Masayuki Mori, Rebecca O’Brien, Jacky Yee Wah Pang, Roman Polanski, Katrine Sahlstrøm, Alain Sarde, Vincent Wang, Corinne Golden Weber, Kar-Wai Wong, Takio Yoshida SCR Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Manoel de Oliviera, Atom Egoyan, Olivier Assayas, William Chang, Amos Gitai, Alejandro G. Iñárritu, Aki Kaurismäki, Andrey Konchalovskiy, Nanni Moretti, War-Wai Wong, Yimou Zhang, Jingzhi Zou CAM Marc-André Batigne, Jacques Bouquin, Inti Briones, Dirk Brüel, Nick de Pencier, Eric Alan Edwards, Greig Fraser, Francis Grumman, Pung-Leung Kwan, Steven Lubensky, Emmanuel Lubezki, Alain Marcoen, Ramses Marzouk, Francisco Olivera, Alessandro Pesci, Mauro Pinheiro Jr., Andreas Sinanos, Masha Solovyova, Shinzi Suzuki, Alberto Venzago, Xiaoding Zhao, Xiaoshi Zhao ED Luc Barnier, William Chang, Long Cheng, Alexandre de Franceschi, Marie-Hélène Dozo, Olga Grinshpun, François Gédigier, Takeshi Kitano, Bodil Kjærhauge, Véronique Lange, Giuseppe Leonetti, Valérie Loiseleux, Stephen Mirrione, Gabriel Reed, Susan Shipton, Yannis Tsitopoulos MUS Mark Bradshaw, Howard Shore, Mychael Danna, Eleni Karaindrou CAST Isabelle Adjani, Anouk Aimée, Josh Brolin, David Cronenberg, Émilie Dequenne (The Crying Woman, segment ‘Dans l’obscurité’), Jean-Claude Dreyfus, Michael Lonsdale, Jeanne Moreau, Brooke Smith, Lars von Trier

LA VIE D’ARTISTE (2007) DIR – SCR Marc Fitoussi PROD Carole Scotta, Simon Arnal, Caroline Benjo, Barbara Letellier CAM Pénélope Pourriat ED Serge Turquier MUS Tim Gane, Seán O’Hagan CAST Sandrine Kiderlain, Émilie Dequenne (Cora), Denis Podalydès, Valérie Benguigui, Grégoire Leprince-Ringuet, Jean-Marie Winling, Alain Libolt, Maria Schneider

LA FILLE DE RER (2009) DIR André Téchiné PROD Saïd Ben Saïd SCR André Téchiné, Jean-Marie Besset, Odile Barski (toneelstuk, Jean-Marie Besset) CAM Julien Hirsch ED Martine Giordano MUS Philippe Sarde CAST Émilie Dequenne (Jeanne), Catherine Deneuve, Michel Blanc, Ronit Elkabetz, Mathieu Demy, Nicolas Duvauchelle, Jérémy Quaegebeur

J’AI OUBLIÉ DE TE DIRE (2009) DIR – SCR Laurent Vinas-Raymond PROD Pascal Servais CAM Gérard Sterin ED Agathe Cauvin MUS Joanna Bruzdowicz Cali CAST Omar Sharif, Émilie Dequenne (Marie), Franck Gourlat, Anne Canovas, Olivier Brun, Jérôme Pouly, Philippe Laudenbach, Valérie Baurens

LA MEUTE (2010) DIR – SCR Franck Richard PROD Franck Ribière, Vérane Frédiani CAM Laurent Barès ED Olivier Gajan CAST Yolande Moreau, Émilie Dequenne (Charlotte Massot), Benjamin Biolay, Philippe Nahon, Matthias Schoenaerts, Ian Fonteyn, Georges Lini

À PERDRE LA RAISON (2012) DIR Joachim Lafosse PROD Jacques-Henri Bronckart, Olivier Bronckart SCR Joachim Lafosse, Matthieu Reynaert, Thomas Bidegain CAM Jean-François Hensgens ED Sophie Vercruysse CAST Tahar Rahim, Niels Arestrup,  Émilie Dequenne (Murielle), Stéphane Bissot, Mounia Raoui, Radouane Behache, Baya Belal, Nathalie Boutefeu, Yannick Renier

LA TRAVERSÉE (2012) DIR Jérôme Cornuau PROD Yves Marmion SCR Jérôme Cornuau, Alexandra Deman CAM Jean-Paul de Zaeytijd ED Brian Schmitt MUS André Dziezuk CAST Fanny Valette, Émilie Dequenne (Sarah Arendt), Michaël Youn, Pauline Haugness, Jules Werner, Jean-François Wolff

MÖBIUS (2013) DIR – SCR Éric Rochant PROD Mathias Rubin, Christophe Cervoni, Eric Juhérian CAM Pierre Novion ED Pascale Fenouillet MUS Jonathan Morali CAST Jean Dujardin, Tim Roth, Cécile De France, Émilie Dequenne (Sandra), John Lynch, Maxim Vitorgan, Brad Leland, Branka Katic, Dean Constantin

DIVIN ENFANT (2014) DIR Olivier Doran PROD Christian Gozlan, Nicolas Steil SCR Olivier Doran, Patrick Lefèbvre CAM Philippe Guilbert ED Emma Baude MUS André Dziezuk CAST Sami Bouajila, Émilie Dequenne (Sarah), Géraldine Pailhas, Guillaume de Tonquédec, Linh-Dan Pham, Pascal Demolon, Marco Prince, Natacha Lindinger

PAS SON GENRE (2014) DIR Lucas Belvaux PROD Patrick Sobelman, Patrick Quinet SCR Lucas Belvaux (boek, Philippe Vilain) CAM Pierric Gantelmi d’Ille ED Ludo Troch MUS Frédéric Vercheval CAST Émilie Dequenne (Jennifer), Loïc Corbery, Sandra Nkake, Charlotte Talpaert, Anne Coesens, Daniela Bisconti, Didier Sandre

PAR ACCIDENT (2015) DIR – SCR Camille Fontaine PROD Denis Carot, Marie Masmonteil CAM Elin Kirschfink ED Albertine Lastera, Marion Monnier MUS Christophe CAST Hafsia Herzi, Émilie Dequenne (Angélique), Mounir Margoum, Emmanuel Salinger, Thelma Deroche Marc, Roméo Escala, Béatrice Mendolia

MAMAN A TORT (2016) DIR – SCR Marc Fitoussi PROD Caroline Bonmarchand CAM Laurent Brunet ED Damien Chesnot CAST Jean Jestin, Émilie Dequenne (Cyrielle Le Quellec), Nelly Antignac, Camille Chamoux, Annie Grégorio, Sabrina Ouazani, Jean-François Cayrey, Stéphane Bissot

CHEZ NOUS (2017) DIR Lucas Belvaux PROD David Frenkel, Patrick Quinet SCR Lucas Belvaux, Jérôme Leroy CAM Pierric Gantelmi d’Ille ED Ludo Troch MUS Frédéric Vercheval CAST Émilie Dequenne (Pauline Duhez), André Dussollier, Guillaume Gouix, Catherine Jacob, Anne Marivin, Patrick Descamps, Charlotte Talpaert

AU REVOIR LÀ-HAUT (2017) DIR Albert Dupontel PROD Catherine Bozorgan SCR Albert Dupontel, Pierre Lemaitre (boek, Pierre Lemaitre) CAM Vincent Mathias ED Christophe Pinel CAST Mélanie Thierry, Laurent Lafitte, Émilie Dequenne (Madeleine), Niels Arestrup, Albert Dupontel, Nahuel Pérez Biscayart, Travis Kerschen

JE NE RÊVE QUE DE LUI (2019) DIR Laurent Heynemann PROD Nelly Kafsky SCR Luc Béraud CAM Jean-François Robin ED Marion Monestier MUS Bruno Coulais CAST Elsa Zylberstein, Hippolyte Girardot, Émilie Dequenne, Mathilda May, Thomas Chabrol

TV-FILMS

JEAN MOULIN (2002) DIR Yves Boisset PROD Florence Dormoy, Jean Labib, Joëy Faré SCR Dan Franck (personages, Pierre Péan) CAM Yves Dahan ED Laurence Leininger MUS Jean-Claude Nachon, Angélique Nachon CAST Charles Berling, Elsa Zylberstein, Émilie Dequenne (Lili), Christine Boisson, Christophe Malavoy, Jérémie Renier, Jean-Pierre Donnadieu, Brigitte Catillon

HENRY DUNANT: DU ROUGE SUR LA CROIX (2006) DIR Dominique Othenin-Girard PROD Knut Orgis, Philippe Berthet, André Martin, Ève Vercel, Sigi Borutta SCR Claude-Michel Rome (adaptatie, Dominique Othenin-Girard; origineel idee, Claire Level)  CAM Vincent Jeannot ED Didier Ranz, Maya Schmid MUS Didier Julia CAST Thomas Jouannet, Émilie Dequenne (Cécile Thuillier), Noémie Kocher, Michel Galabru, Jean-François Balmer, Vincent Winterhalter

CHARLOTTE CORDAY (2008) DIR Henri Helman PROD Jean Nainchrik SCR Henri Helman, Odile Barski (boyk ‘On ne meurt qu’une fois: Charlotte Corday,’ Jean-Denis Bredin) CAM Bernard Malaisy ED Marie-Françoise Michel MUS Marc Marder CAST Émilie Dequenne (Charlotte Corday), Bernard Blancan, Thierry Gibault, Marc Fayet, Raphaël Personnaz, Martine Gautier

MIROIR, MON BEAU MIROIR (2008) DIR Serge Meynard PROD Bénédicte Lesage, Ariel Askézani SCR Serge Meynard (boek ‘Un bel âge pour mourir,’ Barbara Abel) CAM Bruno Privat MUS Éric Neveu CAST Marie-France Pisier, Émilie Dequenne (Marion), Malik Zidi, Michel Aumont, Romann Berrux, Sophie Le Tellier, Noémi Kocher

RIEN DANS LES POCHES (2008) DIR Marion Vernoux PROD Alain Chabat, Armandine Billot, Christine Rouxel SCR Marion Vernoux, Laëtitia Trapet CAM Vincent Muller ED Laure Marcier MUS Nico Bogue CAST Emma De Caunes, Cécile Cassel, Nicolas Bogue, Émilie Dequenne (Judith Miro), Alain Chabat, Elio

OBSESSION(S) (2009) DIR Frédéric Tellier PROD Christophe Carmona, François Charlent SCR Franck Thilliez CAM Matias Boucard ED Stratos Gabrielidis MUS Christophe Lapinta CAST Émilie Dequenne (Sarah Lisbourne), Samuel Le Bihan, Olivier Sitruk, Lionnel Astier, Lannick Gautry

MYSTÈRE AU MOULIN ROUGE (2011) DIR Stéphane Kappes PROD Stéphane Moatti SCR Elsa Marpeau, Mathieu Missoffe CAM Stéphane Cami ED Bénédicte Gellé MUS François Castello CAST Émilie Dequenne (Diane Barraud), Grégory Fitoussi, Dominique Besnehard, Adrienne Pauly, Marius Colucci, Guy Lecluyse

SOUVIENS-TOI, a.k.a. REMEMBER ME (2015) DIR Philippe Venault PROD Thomas Anargyros, Edouard de Vésinne SCR Sabine Carion, Philippe Madral (novel by Mary Higgins Clark) CAM Yves Lafaye ED Aurique Delannoy MUS Fabrice Aboulker CAST Émilie Dequenne (Émilie Auclair), Patrick Mille, Benjamin Bellecour, Sophie-Charlotte Husson, Pauline Serieys

LA CONSOLATION (2017) DIR Magaly Richard-Serrano PROD Nicole Collet SCR Magaly Richard-Serrano, Flavie Flament (boek, Flavie Flament) CAM Pénélope Pourriat ED Catherine Schwartz MUS Louis Sclavis CAST Léa Drucker, Lou Gable, Philip Schurer, Émilie Dequenne (Flavie, as Adult), Xavier Mathieu, Patrick Préjean, Hervé Pierre

UNE VIE APRÈS (2018) DIR Jean-Marc Brondolo PROD Pierre Javaux SCR Jean-Marc Brondolo, Emmanuel Mauro, Pierre Javaux CAM Marc Falchier ED Caroline Descamps MUS Bruno Linck CAST Émilie Dequenne (Marion), Frédéric Pierrot, Marilyne Canto, Laurent Bateau, François Loriquet, Wim Willaert

MA MÈRE, LA CRABE ET MOI (2018) DIR Yann Samuell PROD Martine Lheureux SCR Elise Benroubi, Victoria Musiedlak (boek, Anne Percin) CAM Lubomir Bakchev ED Mike Frometin MUS Cyrille Aufort CAST Émilie Dequenne (Cathy), Lorette Nyssen, Jérôme Robart, Miveck Packa, Melchior Lebeaut, Jean-Michel Fête