BRIFF 2022:Coupez! van Oscarwinnaar Michel Hazanavicius openingsfilm van de 5de editie

De 5de editie van het Brussels International Film Festival (BRIFF) werd gisteren in UGC De Brouckère feestelijk ingezet. De Franse regisseur en scenarist Michel Hazanavicius, eerder Oscarwinnaar voor de regie van “The Artist” (2011), kwam er zijn nieuwste film “Coupez!” voorstellen, tevens de openingsfilm van het BRIFF. De film was vorige maand bij het 75ste Filmfestival van Cannes eveneens de openingsfilm.

Michel Hazanavicius op de rode loper van het BRIFF te Brussel | Film Talk

Als gepassioneerd cineast heeft Michel Hazanavicius (geb. 1967) duidelijk een zwak voor films over film, gelet op het onovertroffen “The Artist” en “Le redoubtable” (2017, hulde aan Jean-Luc Godard). Maar ook zijn twee hilarische spoofs en retro-spionagekomedies “OSS 117: le Caire, nid d’espions” (2006) en “OSS 117: Rio ne répond plus” (2009, beide met Jean Dujardin als geheim agent OSS 117) staan, net als “Coupez!” overigens, met de neus in dezelfde richting. Zijn laatste prent gaat immers over een filmploeg die tracht een goedkope zombiefilm te maken; zoiets impliceert vaak bloederige scènes, en in deze film krijg je ze, zoals onderstaande YouTube clips aantonen, zoals je voorheen zelden te zien kreeg. Maar de lichtvoetigheid waarmee bijna twee uur lang de ketchup van het scherm spat of lichaamsdelen in het rond vliegen, wordt ondersteund door het even frivole acteerwerk van hoofdrolspelers Romain Duris en Bérénice Bejo. Duris speelt de regisseur van de zombiefilm die naar zijn acteurs roept en tiert, Bejo’s personage verzorgt de make-up van de acteurs en vertelt hen dat in het gebouw waar ze filmen het Japanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog experimenten uitvoerde. Volgens de legende kunnen de living dead van weleer terug tot leven komen, wat leidt tot een subplot die de chaotische hilariteit van de film-in-de-film enkel maar versterkt.

De synopsis van “Coupez!” gaan we hier niet verder uit de doeken doen; de knotsgekke en spitsvondige film met tal van intrinsieke kwaliteiten mag immers een verrassing blijven. Maar Hazanavicius klaart de klus door van een out-of-the-box en over-the-top scenario een film te maken die als een denderend, wervelend en freewheeling avontuur op je afkomt, haast in de stijl van de Amerikaanse cartoonanimator Tex Avery. Met zijn luchtige aanpak en zonder zichzelf al te ernstig te nemen, verwijst Hazanavicius met een gepaste knipoog naar zijn collega Quentin Tarantino, één van de weinige regisseurs die een soortgelijke film zou kunnen maken als eerbetoon voor het vak waarin beide manschappen al jaren schitteren.

Gelet op de roep vanuit Amerika om in films voortaan minder wapens te gebruiken en minder geweld te tonen, wordt geacht dat de kijker “Coupez!” in de wereld van vandaag met de nodige dosis gezond verstand benadert.

Michel Hazanavicius tijdens de openingsavond van het BRIFF aan UGC De Brouckère | Film Talk

“Coupez!” is een vrij getrouwe herwerking van Shin’ichirô Ueda’s Japanse cultklassieker “One Cut of the Dead” (2017), een uiterst bescheiden film, gedraaid met een budget van 25.000 dollar en die wereldwijd 60.000.000 dollar opleverde.

Terwijl het BRIFF op volle kracht blijft draaien tot en met zaterdag 2 juni, loopt “Coupez!” al vanaf volgende woensdag, 29 juni, in de Belgische zalen. Verdeler: O’Brother Film Distribution.

“Coupez!” (2022, teaser met Bérénice Bejo)

“Coupez!” (2022, teaser met Romain Duris)

COUPEZ! (2022) DIR Michel Hazanavicius PROD Michel Hazanavicius, Brahim Chioua, Noémie Devide, Alain de la Mata, John Penotti, Vincent Maraval SCR Michel Hazanavicius (scenario ONE CUT OF THE DEAD [2017] van Shin’ichirô Ueda; toneelstuk van Ryoichi Wada) CAM Jonathan Ricquebourg ED Mickael Dumontier MUS Alexandre Desplat CAST Romain Duris, Bérénice Bejo, Grégory Gadebois, Finnegan Oldfield, Matilda Lutz, Sébastien Chassagne, Raphaël Quenard, Lyes Salem, Simone Hazanavicius, Agnès Hurstel, Charlie Dupont

Romain Duris, Bérénice Bejo, Simone Hazanavicius in “Coupez!” | O’Brother Film Distribution
Scène uit “Coupez!” | O’Brother Film Distribution