“Bittersweet Sixteen”: film van Lien Willaert, Anna Verheyen en Jan Verheyen in de zalen

Na eerdere avant-premières van “Bittersweet Sixteen” in Hasselt en Lier was het gisteren, op 21 december, de beurt aan Kinepolis Antwerpen om deze nieuwe Vlaamse film te lanceren. Jan Verheyen en zijn echtgenote Lien Willaert regisseerden de film, naar een scenario van hun 16-jarige dochter Anna Verheyen. Het verhaal is gebaseerd op haar eigen, soms pijnlijke, ervaringen op school.

De hoofdrollen in deze film—uiteindelijk een montere tienerkomedie—worden gespeeld door een diverse ensemble cast met vooral onbekende, jonge acteurs, maar er zijn ook bekende namen als Joke Devynck, Sven De Ridder, Tine Embrechts, Kürt Rogiers, Leen Denievel, Steve Geerts, en Ellis De Beule (zoon van Jelle De Beule) die eerder al sterk debuteerde in Willem Wallyns “All of Us” (2021). Tijdens de avant-première van “Bittersweet Sixteen” in Antwerpen werd de rode loper—of in dit geval, de gouden loper—uitgerold voor de familie Verheyen en de cast, en werd de film in drie uitverkochte zalen aan het publiek voorgesteld.

In de film is het hoofdpersonage van Lotte een tiener van 15 die uitkijkt uit naar haar 16de verjaardag, haar ‘sweet sixteen.’ Ze heeft een moeilijk jaar achter de rug; een toxische relatie met Astrid, het mooiste meisje van de klas, beschadigde haar zelfbeeld. Op het thuisfront is er ook een verrassende wending: haar ouders gaan uit elkaar. Ondertussen razen hormonen door de puberlichamen, worden de dagen gekleurd door ontluikende liefdes, de lastige maar mooie zoektocht naar seksuele identiteit, het ontwijken van de valkuilen van de middelbare school, existentiële twijfels en vragen zoals waarom moeten ze weten uit welke grondlagen de Kempische bodem bestaat, en waarom moest X in godsnaam sterven in “The Walking Dead”? Alle grote en kleine verhaallijnen kruisen mekaar en komen tot een climax op het feest voor Lotte’s 16de verjaardag.

Lien Willaert, Anna Verheyen en Jan Verheyen tijdens de avant-première van “Bittersweet Sixteen” in Kinepolis Antwerpen | Film Talk

“Bittersweet Sixteen” loopt vanaf vandaag 22 december in de bioscopen en wordt verdeeld door Kinepolis Film Distribution (KFD). De film werd geproduceerd door Max Rockatansky NV i.s.m. Banijay Belgium, Kinepolis Film Distribution (KFD), Dutch FilmWorks (DFW) en met de steun van Screen Flanders en de tax shelter van de Federale Regering. Partners zijn Powerplus, Xior Student Housing, Désirée, Trilec, Jet Import, Cardoen, JBC, Stad Antwerpen en Ministerie van Onderwijs.

“Bittersweet Sixteen” (2021, trailer)

BITTERSWEET SIXTEEN (2022) DIR – SCR Jan Verheyen, Lien Willaert, Anna Verheyen PROD Dirk Ver Hoeye, Isabelle Dams CAM Diego Dezuttere ED Hammes Timmermans MUS Miguel Wiels, Pallieter Van Buggenhout CAST Aaron Blommaert (David), Nell Cattrysse (Kat), Imea Enooze (Alexa), Stien Edlund (Stefanie), Maxine Janssens (Eva), Zion Luts (Tymen), Steffie Mercie (Angel), Ninalotte Roose (Astrid), Yana Steenhout (Lotte), Héritier Tipo (Juma), Emma Van Raemdonck (Amber), Nidal van Rijn (Max), Ayco Weets (Fleur), Tine Embrechts (Samantha), Joke Devynck (Jo), Steve Geerts (Mathias), Isabelle van Hecke (Mevr. Troch), Kürt Rogiers (Directeur), Sven De Ridder (Mr. Roskam), Maarten Nulens (Mr. Coulier), Leen Dendievel (Veronique), Ellis De Beule (Axel)