“Het geheugenspel”: nieuwste film van Jan Verheyen en Lien Willaert in avant-première

Gisteren ging in Kinepolis Antwerpen onder massale belangstelling “Het geheugenspel” in première. Het is de nieuwste film van scenaristen- en regisseursduo Jan Verheyen en echtgenote Lien Willaert, en is gebaseerd op “The Memory Game” (1997), de eerste roman van het Britse schrijversechtpaar Nicci French (pseudoniem voor Nicci Gerrard en Sean French).

Het gaat razendsnel met de familie Verheyen; het zeer productieve duo had in 2021 met “Red Sandra” en “Bittersweet Sixteen” twee films uitgebracht, en nu is er al meteen een volgende film. Maar je hoort ons zeker niet klagen. Met “Het geheugenspel” grijpt Jan Verheyen terug naar de misdaadfilm, een genre waar hij eerder met Vlaamse filmklassiekers als “Dossier K.” (2009), “Het vonnis” (2013), en “Het tweede gelaat” (2017) toonde hoe hij bij het maken een meeslepende en empathische film een stevig verhaal op een krachtdadige manier kan bundelen en verpakken. Dat is overigens altijd zijn handelsmerk geweest, en ook nu toont hij zich opnieuw—en terug aan de zijde van Lien Willaert—als een gedreven scenarist en een uiterst deskundig cineast. Eender welk genre is bij hem—bij hen—in goede handen.

Het verhaal van “Het geheugenspel” begint op het landgoed van de familie Deridder waar het lijk van Nathalie wordt gevonden; zij was destijds de 16-jarige dochter die 25 jaar geleden verdween. De lugubere vondst maakt een einde aan jarenlange onzekerheid, maar brengt ook een lang verborgen misdaad aan het licht. Wanneer familiegeheimen worden opgerakeld, wordt het heden overschaduwd door het verleden en zal niets meer hetzelfde zijn.

“Het geheugenspel” is een schitterende, spannende en stijlvolle whodunit met Vic De Wachter als Alain Deridder, de patriarch van de familie. Gert Winckelmans vertolkt de rol van zoon Claude Deridder; zijn echtgenote Eva wordt gespeeld door de Nederlandse actrice Anna Drijver (bekend als de undercoveragente in het eerste seizoen van de Belgisch-Nederlandse fictiereeks “Undercover” uit 2019), en Louis Talpe speelt Theo Deridder, nog een telg uit de vooraanstaande familie Deridder.

In de film zijn ook o.m. Gilda De Bal, Lynn Van Royen, Elke Van Mello, Sven De Ridder, Marilou Mermans, en Anna Verheyen (dochter van het regisseursduo) te zien. Iedereen was gisteren ook aanwezig in Kinepolis Antwerpen; op de bovenste foto enkel de regisseurs, auteurs van het boek en de hoofdrolspelers, met v.l.n.r. Sean French, Nicci Gerrard, Vic De Wachter, Gilda De Bal, Lynn Van Royen, Gert Winckelmans, Anna Drijver, Louis Talpe, Lien Willaert, Jan Verheyen, Peter Thyssen.

“Het geheugenspel” (2023, trailer)

“Het geheugenspel” ging in avant-première in Kinepolis Antwerpen met een feestelijke rode loper in de foyer van de bioscoop en in aanwezigheid van Jan Verheyen, Lien Willaert, het schrijversduo Nicci French, alsook de voltallige cast van de film.

Vanaf 17 mei loopt de film in de Belgische bioscopen. Verdeler: Kinepolis Film Distribution. De film gaat volgende week ook in Nederland in première.

Hieronder een impressie van rode loper.

Lien Willaert, Jan Verheyen | Film Talk
Sean French, Nicci Gerard (samen het schrijversduo Nicci French), Lien Willaert, Jan Verheyen | Film Talk
Gert Winckelmans, Anna Drijver, Jan Verheyen | Film Talk
Gert Winckelmans, Anna Drijver, Gilda De Bal, Vic De Wachter | Film Talk
Lynn Van Royen, Gert Winckelmans, Anna Drijver, Louis Talpe, Lien Willaert | Film Talk
Jan Verheyen | Film Talk
Lynn Van Royen | Film Talk
Louis Talpe | Film Talk
Francesca Vanthielen, gastvrouw van de feestelijke avant-première van “Het geheugenspel,” na de filmvoorstelling in gesprek met Jan Verheyen; verder ook het schrijversduo Nicci French, Anna Drijver, Gilda De Bal, Vic De Wachter | Film Talk