Michel Blanc: “Meestal speel ik personages die me op de één of andere manier raken”

De Franse acteur, scenarist en filmregisseur Michel Blanc (geb. 1952) is nu al pakweg een halve eeuw één van de meest productieve artiesten in de Franse cinema. Als je naar zijn hele oeuvre kijkt, behoort hij tot het pantheon van acteurs in de Franse filmwereld, maar hij beschouwt zichzelf niet als een ster en wil ook niet als zodanig worden behandeld. Het maakt hem des te toegankelijker en aangenamer om mee te praten.

Onlangs had ik immers een one-on-one met hem tijdens het Love International Film Festival Mons, waar hij was uitgenodigd als eregast van het Festival. Toen hij de kamer binnenkwam van het hotel in Mons waar het Festival zijn kantoren had en waar ik hem opwachtte tot hij klaar was met zijn vorig interview, deed hij bij het binnenkomen zijn jas uit, legde die opzij en zei, ‘Wel, hallo! Waar wil je dat ik ga zitten?’ Je zag meteen dat hij heel bescheiden is, met beide voeten op de grond, hoe indrukwekkend zijn palmares en verwezenlijkingen ook mogen zijn.

Love International Film Festival in Mons

Komedie en drama hebben voor hem al lang geen geheimen meer. Nadat hij in de jaren zeventig van vorige eeuw in tal van films kleine rollen had gespeeld, werd hij bekend met “Les Bronzés” (1978), intussen uitgegroeid tot een cultkomedie in de Franse cinema. Het originele concept voor de film, evenals het scenario, werden geschreven door het café-théâtre gezelschap Le Splendid, dat hij had opgericht met drie van zijn jeugdvrienden, Christian Clavier, Gérard Jugnot en Thierry Lhermitte, en waar ook Josiane Balasko en Marie-Anne Chazel zich aansloten. Het café-théâtre van Le Splendid was—en is nog steeds—gelegen aan 48 Rue du Faubourg, Saint-Martin, in Parijs. Actrice Anémone vervoegde nadien ook het gezelschap.

“Les Bronzés” kende twee zeer succesvolle sequels, “Les Bronzés font du ski” (1979) en “Les Bronzés: Amis pour la vie” (2006), maar dat betekende niet dat Michel Blanc zich enkel in komedies liet opmerken. Door de jaren heen bleek de acteur, goed voor zeven Césarnominaties en ook tweevoudig laureaat op het Filmfestival van Cannes (als Beste Acteur voor zijn rol in “Tenue de soirée” in 1986, en voor zijn scenario van ”Grosse fatigue” in 1994) ook zeer bedreven in drama, waardoor hij tot op de dag van vandaag één van de meest veelzijdige artiesten van zijn generatie is.

Tussendoor laat hij zich soms opmerken in Engelstalige films en speelde hijin het verleden aan de zijde van Jerry Lewis, Bob Hoskins, Jeff Goldblum, Natasha Richardson en Helen Mirren.

Kort na dit gesprek introduceerde hij ’s avonds in Mons één van zijn filmklassiekers, “Tenue de soirée,” de tweede van zes films die hij maakte met Gérard Depardieu.

Straks neem je hier in Mons het woord om “Tenue de soirée” in te leiden. Is het ook één van je favoriete films?

Het is een belangrijke film in mijn carrière, en daarom heb ik hem uitgekozen. Ik vind hem zeer goed—er zijn nog een paar andere die ik ook geslaagd vind—maar “Tenue de soirée” heeft mijn carrière een andere wending gegeven. De film werd geselecteerd op het Filmfestival van Cannes waar ik werd bekroond tot Beste Acteur. Plots werd ik een acteur die interessant genoeg was voor regisseurs die bekend stonden om hun cinéma d’auteur. Voordien was ik vooral bekend als komisch acteur uit de Comédie française en uit het café-théâtre, en ook al leek dat goed te werken, ik dacht dat ik zou vastzitten aan het soort rollen en personages dat ik toen al een hele tijd speelde. Dus “Tenue de soirée” heeft voor mij veel veranderd, en dank zij die film kreeg ik nadien zeer uiteenlopende rollen aangeboden. Twee jaar later speelde ik in “Monsieur Hire” en tal van andere films volgden. Bovendien is “Tenue de soirée” ook één van de beste films die ik ooit heb gemaakt.

“Tenue de soirée” (1986, trailer)

Je bracht zonet de cinéma d’auteur ter sprake. Frankrijk is altijd één van de meest cinefiele landen geweest, en daar is ook de cinéma d’auteur ontstaan. Dat is geen toeval, neem ik aan?

Het hangt ervan af waar de cinéma d’auteur voor jou begint. Toen ik jong was, zag ik veel oude films op televisie, films van Julien Duvivier en zijn generatiegenoten. Die films hebben me echt verrast; af en toe zag ik een film en dacht, ‘Mon Dieu, dat is gewoon geweldig.’ Toen al werden de fundamenten van de cinéma d’auteur gelegd; het was niet nodig om te wachten tot de Nouvelle Vague om met de term cinéma d’auteur op de proppen te komen. Bovendien denk ik dat de Nouvelle Vague de carrière van Julien Duvivier voortijdig beëindigde door Les Cahiers du Cinéma. Ik vind ook dat Claude Chabrol lang niet zo opmerkelijk is; ik heb een keer met hem samengewerkt [“Le cheval d’orgeuil,” 1980], en voor mij is zijn werk niet zo bijzonder. Ik kijk liever een kwartier naar Duvivier in plaats van een film van Claude Chabrol. Maar natuurlijk was er ook François Truffaut of Jean-Luc Godard die ooit zei, ‘Je ne fais pas de film, je fais du cinéma’; dat gaf hem voldoende ruimte om te experimenteren en het maakte van hem een originele filmmaker. Maar wat de anderen betreft, hun werk raakt me niet echt.

Hebben die oude films je dan ook beïnvloed?

Ik had het grote geluk kennis te maken met die culture cinématographique. Begin jaren zestig kon je alle meesterwerken op televisie zien en ik groeide bijna op met al die geweldige acteurs. En van zodra je zelf acteert, ga je Louis Jouvet of Michel Simon niet imiteren, maar je hebt hun werk wel gezien en je bent ermee vertrouwd. Voor mij is het een voordeel om hun films te kennen. Anderzijds hebben sommige acteurs nooit de kans gehad om te ontdekken wat de filmgeschiedenis allemaal te bieden heeft, zijn ze ook nooit naar een toneelschool geweest, en doen ze alles op hun eigen manier—en dat kan werken. Die acteurs hebben une nature, maar omdat ze die historische achtergrond missen, wordt het voor hen misschien moeilijker om lang aan de slag te blijven. Ze hebben geen technische know-how en aangezien het hen misschien allemaal iets te gemakkelijk afgaat, is het voor hen geen vereiste om zich verder te verdiepen in hun vak. Ik heb drie jaar toneelschool gedaan voordat ik in het café-théâtre aan de slag ging. Ik deed Molière en Shakespeare—al hun toneelstukken dwingen je om je personage te creëren of te werken in een vreemde taal waar je niet mee vertrouwd bent. Dat bepaalt je als acteur; het is een geweldige manier om je vak te leren.

Ik vind dat je zowel als acteur en ook als filmmaker altijd veel empathie hebt voor je personages. Ben je daarmee akkoord?

Ja, ik denk van wel. Ik heb ooit een misdadiger gespeeld—un salaud complet—een schurk in de haven van Cherbourg die zich inliet met mensenhandel. Het was een kleine rol, maar ik speelde hem omdat ik nog nooit zo iemand had gespeeld. Dus ik was geïnteresseerd om te zien hoe het zou uitdraaien en hoe ik zo’n personage kon portretteren. Meestal speel ik personages die me op de één of andere manier raken. Dat maakt het interessant, vooral als de rol goed geschreven is en de filmregisseur weet wat hij doet.

Je schrijft niet al te veel scenario’s, maar is dat iets waar je ook rekening mee houdt wanneer je een scenario schrijft?

Ik schrijf niet zoveel meer voor mezelf. Na “Mauvaise passe” [1999] voor Daniel Auteuil—die film werd opgenomen in Engeland en ik speelde er niet in mee—deed ik “Embrassez qui vous voudrez” [2002] . Ik speelde maar een kleine rol in die film omdat ik me meer wilde concentreren op het regisseren van de film dan op een rol te spelen in de film.

Hoe ga je als regisseur tewerk?

Voordat ik een scène opneem, weet ik vrij goed wat ik wil en hoe die eruit zal zien. Dan praten we er met de acteurs over, en we zien wat ze kunnen toevoegen aan hun vertolking en aan de scène. Heel vaak verbazen ze me met hun ideeën. Zo wordt regisseren een heel boeiend vak.

Hoe doe je het om na bijna vijftig jaar nog steeds een toonaangevend filmacteur te zijn?

Ik heb geen idee [lacht]. Ik heb het geluk dat mensen me hebben gevraagd om interessante personages te spelen en dat ik de mogelijkheid had—of het talent, wat dat ook mag zijn—om die rollen te kunnen spelen. Het is dus tweeërlei. Als je veel geluk hebt, maar niet weet hoe je je personage moet spelen, sta je nergens. En als je een ongelooflijke acteur bent die enkel kleine of onbeduidende rollen krijgt, zit je ook vast. Uiteindelijk is het een combinatie van omstandigheden en geluk. Zo zou ik het omschrijven.

“The Hundred-Foot Journey” (2014, trailer)

Heb je ooit een carrière in Hollywood nagestreefd?

Daar moest ik nooit over nadenken. Die beslissing lag in hun landen en ze hebben mij niet gevraagd [lacht]. Ik speelde een kleine rol in “The Hundred-Foot Journey” [2014], een Amerikaanse film met Helen Mirren in de hoofdrol, opgenomen in Frankrijk. Mijn personage was een karikatuur: een Fransman die alleen maar aan eten denkt. Voordien had ik gewerkt met Jeff Goldblum, Natasha Richardson en Bob Hoskins [“The Favor, The Watch and the Very Big Fish,” 1991], maar verder kreeg ik geen aanbiedingen. Als ik denk aan de Franse acteurs die in Hollywood aan de slag kunnen, zij hebben iets dat ik niet heb. Maar ik heb er geen spijt van; bovendien ben ik meer geïnteresseerd in de Britse cinema dan de Amerikaanse, tenzij je het hebt over mensen als John Cassavetes. Dàt is heel belangrijke cinema. En als je nog verder teruggaat in de tijd, Ernst Lubitsch heeft met “To Be or Not to Be” [1942] de beste komedie ooit gemaakt. “Pret-à-Porter” [1994] bood me de kans om met Robert Altman te werken, maar het was de slechtste film die hij ooit heeft gemaakt. Het personage sprak me ook niet echt aan, maar ik zei wel meteen ‘Ja’ toen hij me vroeg, ‘Wil je in mijn volgende film spelen?’ Dat is dus niet mijn beste herinnering ooit, maar heb ik er spijt van? Niet echt; het zou leuk zijn als ik kon zeggen, ‘Ik heb een carrière in Hollywood,’ maar aangezien dat niet het geval is, lig ik er ’s nachts ook niet wakker van.

Love International Film Festival Mons, Mons
17 maart 2023

“To Be or Not to Be” (1942, trailer)

FILMS

LES FILLES DE MALEMORT (1974) DIR – PROD Daniel Baërt SCR Daniel Baërt, Jacques Valois CAM Georges Strouvé ED Noëlle Balenci MUS Vladimir Cosma CAST Pierre Forget, Christian Duroc, Marie-Hélène Règne, Catherine Laborde, Claudia Coste, Michel Blanc

QUE LA FÊTE COMMENCE… (1975) DIR Bertrand Tavernier PROD Michelle de Broca SCR Bertrand Tavernier, Jean Aurenche CAM Pierre-William Glenn ED Armand Psenny MUS Philippe d’Orléans CAST Philippe Noiret, Jean Rochefort, Jean-Pierre Mareille, Christine Pascal, Alfred Adam, Jean-Roger Caussimon, Gérard Desarthe, Nicole Garcia, Marina Vlady, Michel Blanc (Valet van Louis XV), Thierry Lhermitte, Marcel Dalio, Gérard Jugnot, Christian Clavier

ATTENTION LES YEUX! (1976) DIR Gérard Pirès PROD Pierre Braunberger SCR Nicole de Buron (adaptatie van Gérard Pirès) CAM Michael Seresin ED Jacques Witta MUS Guy Marchand CAST Claude Brasseur, Robert Castel, Nathalie Courval, Jean-Pierre Darras, Guy Marchand, Serge Marquand, André Pousse, Anémone, Daniel Auteuil, Michel Blanc (Agent), Thierry Lhermitte, Christian Clavier

LA MEILLEURE FAÇON DE MARCHER… (1976) DIR Claude Miller PROD Jean Gontier SCR Claude Miller (adaptatie van Claude Miller, Luc Béraud) CAM Bruno Nuytten ED Jean-Bernard Bonis MUS  CAST Patrick Dewaere, Patrick Bouchitey, Christine Pascal, Claude Piéplu, Marc Chapiteau, Michel Blanc (Deloux), Michel Such, Frank D’Ascanio

JE T’AIME MOI NON PLUS (1976) DIR – SCR – MUS Serge Gainsbourg PROD Jacques-Eric Strauss CAM Willy Kurant ED Kenout Peltier CAST Jane Birkin, Joe Dallesandro, Hughes Quester, Reinhard Kolldehoff, Jimmy Davis, Maïté Nahyr, Michel Blanc (Arbeider), Gérard Depardieu

L’ORDINATEUR DES POMPES FUNÈRBES (1976) DIR Gérard Pirès PROD Roland Girard, Jean Bolvary, Raymond Danon SCR (adaptatie by Gérard Pirès, Jean-Patrick Manchette; boek van Walter Kempley) CAM Michael Seresin ED Jacques Witta MUS Claude Bolling CAST Jean-Louis Trintignant, Mirelle Darc, Bernadette Lafont, Lea Massari, Claude Piéplu, Claudia Marsani, Bernard Fresson, Anémone, Michel Blanc (Choukroun), Claude Miller

LE LOCATAIRE, a.k.a. THE TENANT (1976) DIR Roman Polanski PROD Andrew Braunsberg SCR Roman Polanski, Gérard Brach (boek “Le locataire” by Roland Topor) CAM Sven Nykvist ED Françoise Bonnot MUS Philippe Sarde CAST Isabelle Adjani, Melvyn Douglas, Jo Van Fleet, Roman Polanski, Shelley Winters, Bernard Fresson, Lila Kedrova, Claude Dauphin, Claude Piéplu, Rufus, Josiane Balasko, Michel Blanc (Scope’s Buurman), Gérard Jugnot, Alain Sarde, Philippe Sarde

ON AURA TOUT VU! (1976) DIR Georges Lautner PROD Alain Poiré SCR Francis Veber CAM Maurice Fellous ED Michelle David MUS Philippe Sarde CAST Pierre Richard, Miou-Miou, Jean-Pierre Marielle, Renée Saint-Cyr, Gérard Jugnot, Sabine Azéma, Gérard Chambre, Arlette Emmery, Michel Blanc, Thierry Lhermitte

LE DIABLE DANS LA BOÎTE (1977) DIR Pierre Lary PROD Mag Bodard SCR Pierre Lary, Jean-Claude Carrière, Huguette Debaisieux CAM Sacha Vierny ED Michel Bienvenu MUS Jean-Claude Dequéant CAST Jean Rochefort, Dominique Labourier, Michael Lonsdale, Anouk Ferjac, Micheline Presle, Alexandre Rignault, Michel Blanc, Thierry Lhermitte, Christian Clavier

DES ENFANTS GÂTÉS (1977) DIR Bertrand Tavernier PROD Michel Piccoli SCR Bertrand Tavernier, Christine Pascal, Charlotte Dubreuil CAM Alain Levant ED Armand Psenny MUS Philippe Sarde CAST Michel Piccoli, Christine Pascal, Michel Aumont, Gérard Jugnot, Arlette Bonnard, Liza Braconnier, Thierry Lhermitte, Michel Blanc (Jongeman in het Agentschap), Isabelle Huppert, Christian Clavier

VOUS N’AUREZ PAS L’ALSACE ET LA LORRAINE (1977) DIR – SCR Coluche PROD Claude Hauser CAM Claude Agostini ED Armand Psenny, Kenout Peltier MUS Jeff Jordan CAST Coluche, Gérard Lanvin, Anémone, Dominique Lavanant, Gérard Jugnot, Martin Lamotte, Michel Blanc (Antremont), Philippe Bruneau, Roland Giraud, Thierry Lhermitte

LE POINT DE MIRE (1977) DIR Jean-Claude Tramont SCR Jean-Claude Tramont, Gérard Brach (boek “Le photographe” van Pierre Boulle) CAM Henri Decaë ED Kenout Peltier MUS Georges Delerue CAST Annie Girardot, Jacques Dutronc, Claude Dauphin, Jean Bouise, Michel Robin, Philippe Rouleau, Jean-Claude Brialy, Michel Blanc (Agent), Denise Provence, Paul Crachet, Catherine Mongodin

LE BEAUJOLAIS NOUVEAU EST ARRIVÉ (1978) DIR Jean-Luc Voufow PROD Michel Seydoux, Serge Laski SCR Jean-Luc Voufow, Marco Pico (boek “Le beaujolais nouveau est arrivé” [1975] van René Fallet) CAM Jean-Paul Schwartz ED Armand Psenny MUS Carlo Rusticelli CAST Jean Carmet, Michel Galabru, Rabah Loucif, Pierre Mondy, Pierre Bertin, Pascale Roberts, Michel Blanc (Zoon van de Kapitein)

CHAUSSETTE SURPRISE (1978) DIR – PROD Jean-François Davy SCR Jean-François Davy, Jean-Claude Carrière CAM Jacques Guérin ED Thierry Derocles MUS Marie-Paule Belle CAST Bernadette Lafont, Anna Karina, Christine Pascal, Rufus, Bernard Le Coq, Bernard Haller, Michel Galabru, Agnes Soral, Claude Piéplu, Marcel Dalio, Jean-Claude Carrière, Michel Blanc (Intern)

LES HÉROS N’ONT PAS FROID AUX OREILLES (1978) DIR Charles Nemes PROD Georges V. Nemes SCR Charles Nemes, Gérard Jugnot CAM Étienne Fauduet ED Marie-Sophie Dubus MUS Jacques Delaporte CAST Gérard Jugnot, Anne Jousset, Daniel Auteuil, Henry Guybet, Patricia Karim, Roland Giraud, Josiane Balasko, Michel Blanc (Passerby), Thierry Lhermitte, Christian Clavier

LA TORTUE SUR LE DOS (1978) DIR Luc Béraud PROD Luc Béraud, Hubert Niogret SCR Luc Béraud, Claude Miller CAM Bruno Nuytten ED Joële Van Effenterre MUS Maurice Jarre, Antoine Duhamel CAST Bernadette Lafont, Jean-François Stévenin, Virginie Thévenet, Sandy Whitelaw, Marion Game, Valérie Quennessen, Poussine Mercanton, Michel Blanc, Christian Clavier

LES BRONZÉS (1978) DIR Patrice Leconte PROD Yves Rousset-Rouard SCR L’Équipe du Splendid [Josiane Balasko, Michel Blanc, Anne-Marie Chazel, Christian Clavier, Gérard Jugnot, Dominique Lavanant, Thierry Lhermitte, Bruno Moynot] CAM Jean-François Robin ED Noëlle Boisson MUS Michel Bernholc CAST Josiane Balasko, Luis Rego, Marie-Anne Chazel, Michel Blanc (Jean-Claude Dusse), Martin Lamotte, Bruno Moynot, Gérard Jugnot, Michel Creton, Thierry Lhermitte, Dominique Lavanant, Christian Clavier, Patrice Leconte

CAUSE TOUJOURS… TU M’INTÉRESSES! (1979) DIR Édouard Molinaro PROD Albina du Boisrouvay SCR Francis Veber (boek van Peter Marks) CAM Gérard Hameline MUS Vladimir Cosma ED Monique Isnardon CAST Annie Girardot, Jean-Pierre Mareille, Christian Marquand, Brigitte Roüan, Umbañ U Kset, Pierre Vernier, Michel Blanc (Agent)

LES BRONZÉS FONT DU SKI (1979) DIR Patrice Leconte PROD Yves Rousset-Rouard SCR Josiane Balasko, Michel Blanc, Anne-Marie Chazel, Christian Clavier, Gérard Jugnot, Dominique Lavanant, Thierry Lhermitte, Bruno Moynot CAM Jean-François Robin ED Noëlle Boisson MUS Pierre Bachelet CAST Josiane Balasko, Michel Blanc (Jean-Claude Dus), Marie-Anne Chazel, Christian Clavier, Gérard Jugnot, Dominique Lavanant, Thierry Lhermitte, Bruno Moynot, Maurice Chevit

LA GUEULE DE L’AUTRE (1979) DIR Pierre Tchernia PROD – SCR Jean Poirot CAM René Mathelin ED Nicole Gauduchon MUS Claude Bolling CAST Jean Poirot, Michel Serrault, Curd Jürgens, Georges Géret, Roger Carel, Michel Blanc (Taboureau), Marco Perrin, Marcelle Ranson-Hervé, Lily Fayol, Dominique Lavanant, Bernadette Lafont

L’ADOLESCENTE (1979) DIR Jeanne Moreau PROD Philippe Dussart, Tarak Ben Ammar SCR Jeanne Moreau, Henriette Jelenik CAM Pierre Gautard ED Colette Leloup, Albert Jurgenson MUS Philippe Sarde CAST Edith Clever, Francis Huster, Jacques Weber, Laetitia Chauveau, Simone Signoret, Roger Blin, Frank Muth, Maurice Baquet, Jean-François Balmer, Hugues Quester, Michel Blanc (Bertin), Nadine Basile, Bérangère Bonvoisin

RIEN NE VA PLUS (1979) DIR Jean-Michel Ribes PROD Ariel Zeitoun SCR Jean-Michel Ribes, Philippe Khorsand (adaptatie van Jean-Michel Ribes, Philippe Khorsand) CAM Bernard Zitzermann ED Jacques Witta MUS Michel Rivard CAST Jacques Villeret, Patrick Chesnais, Éva Darlan, Philippe Khorsand, Roland Blanche, Micheline Presle, Tonie Marshall, Michel Blanc (Marcel Dupain), Evelyne Bouix, Jacques François, Henri Crémieux, Daniel Prévost, François Lalande, Danièle Girard, Anémone

LE CHEVAL D’ORGEUIL (1980) DIR Claude Chabrol PROD Georges de Beauregard SCR (adaptatie van Claude Chabrol, Daniel Boulanger; book by Pierre-Jakez Hélias) CAM Jean Rabier ED Monique Fardoulis MUS Pierre Jansen CAST Jacques Dufilho, Bernadette La Saché, François Cluzet, Paul Le Person, Pierre Le Rumeur, Michel Robin, Dominique Lavanant, Michel Blanc (Corentin Calvez)

VIENS CHEZ MOI, J’HABITE CHEZ UNE COPINE (1981) DIR Patrice Leconte SCR (adaptatie van Michel Blanc, Patrice Leconte; toneelstuk van Luis Rego, Didier Kaminka) CAM Bernard Zitzermann ED Jacqueline Thiédot MUS Ranaud CAST Michel Blanc (Guy), Bernard Giraudeau, Thérèse Liotard, Anémone, Sylvie Granotier, Marie-Anne Chazel, Béatrice Constantini,

MA FEMME S’APPELLE REVIENS (1982) DIR Patrice Leconte SCR Michel Blanc, Joe Morheim, Patrice Leconte (boek van Joe Morheim) CAM Robert Fraisse ED Jacqueline Thiédot MUS William Sheller CAST Michel Blanc (Bernard Fizet), Anémone, Xavier Saint-Macary, Catherine Gandios, Pascale Rocard, Christophe Malavoy

LE PÈRE NOËL EST UNE ORDURE (1982) DIR Jean-Marie Poiré PROD Yves Rousset-Rouard SCR Jean-Marie Poiré, Josiane Balasko, Anne-Marie Chazel, Christian Clavier, Gérard Jugnot, Thierry Lhermitte, Bruno Moynot CAM Robert Alazraki ED Catherine Kelber MUS Vladimir Cosma CAST Anémone, Josiane Balasko, Marie-Anne Chazel, Christian Clavier, Gérard Jugnot, Thierry Lhermitte, Bruno Moynot, Michel Blanc (Stem aan de Telefoon)

CIRCULEZ Y A RIEN À VOIR! (1983) DIR Patrice Leconte PROD Bernard Artigues, Christian Fechner SCR Patrice Leconte, Martin Veyron CAM Robert Fraisse ED Joëlle Hache MUS Ramon Pipin, Jean-Philippe Goude CAST Jane Birkin, Michel Blanc (Leroux), Jacques Villeret, Michel Robbe, Dominique Faysse, Gaëlle Legrand, Luis Rego, Alan Adair, Martin Lamotte

PAPY FAIT DE LA RÉSISTANCE (1983) DIR Jean-Marie Poiré PROD Christian Fechner SCR Jean-Marie Poiré, Christian Clavier, Martin Lamotte (verhaal van Christian Clavier, Martin Lamotte) CAM Robert Alazraki ED Catherine Kelber MUS Jean Musy CAST Christian Clavier, Michel Galabru, Gérard Jugnot, Martin Lamotte, Dominique Lavanant, Jacqueline Maillan, Jacques Villeret, Josiane Balasko, Michel Blanc (Leboeuf), Jean-Claude Brialy, Jean Carmet, Bernard Giraudeau, Thierry Lhermitte, Jean Yanne

RETENEZ MOI… OU JE FAIS UN MALHEUR! (1984) DIR Michel Gérard SCR Michel Gérard (adaptatie van Michel Gérard, David Milhaud) CAM Jean Monsigny ED Gérard Le Du MUS Vladimir Cosma CAST Jerry Lewis, Michel Blanc (Laurent Martin), Charlotte de Turkheim, Maurice Risch, Laura Betti, Michel Peyrelon, Gérard Hérold, Mylène Demongeot

MARCHE À L’OMBRE (1984) DIR Michel Blanc PROD Bernard Artigues, Christian Fechner SCR Michel Blanc, Patrick Dewolf CAM Eduardo Serra ED Joëlle Hache MUS Jacques Delaporte, Xalam CAST Michel Blanc (Denis), Gérard Lanvin, Sophie Duez, Katrine Boorman, Mimi Félixine, Béatrice Camurat, Pierre Forget, Patrice Leconte

NEMO (1984) DIR Arnaud Sélignac PROD John Boorman, Claude Nedjar SCR Arnaud Sélignac, Telsche Boorman, Jean-Pierre Esquenazi CAM Philippe Rousselot ED Tom Priestley MUS Gabriel Yared CAST Harvey Keitel, Jason Connery, Mathilda May, Carole Bouquet, Michel Blanc (Boris), Katrine Boorman, Dominique Pinon, Charley Boorman

DRÔLE DE SAMEDI (1985) DIR Bay Okan [Tunç Okan] PROD Bay Okan [Tunç Okan], Francis von Buren SCR Bay Okan [Tunç Okan] (kort verhaal “Die Wurst” van Friedrich Dürrenmatt) CAM Ramón F. Suárez ED Bay Okan [Tunç Okan], Charles Bonvin MUS Vladimir Cosma CAST Tunç Okan, Carole Laure, Michel Blanc (Student), Francis Huster, Jacques Villeret, Catherine Alric, Jean-Luc Bideau, Bay Okan [Tunç Okan]

LES SPECIALISTES (1985) DIR Patrice Leconte PROD Bernard Artigues SCR Michel Blanc, Patrice Leconte, Patrick Dewolf, Bruno Tardon CAM Eduardo Serra ED Joëlle Hache MUS Éric Demarsan CAST Bernard Giraudeau, Gérard Lanvin, Christiane Jean, Maurice Barrier, Daniel Jégou, Bertie Cortez

TENUE DE SOIRÉE (1986) DIR – SCR Bertrand Blier PROD René Cleitman CAM Jean Penzer ED Claudine Merlin MUS Serge Gainsbourg CAST Gérard Depardieu, Michel Blanc (Antoine), Miou-Miou, Michel Creton, Jean-François Stévenin, Mylène Demongeot, Caroline Silhol, Jean-Yves Berteloot, Bruno Cremer

JE HAIS LES ACTEURS (1986) DIR Gérard Krawczyk PROD Jean Nainchrik SCR Gérard Krawczyk (adaptatie van Gérard Krawczyk; boek “I Hate Actors” [1944] van Ben Hecht) CAM Michel Cénet ED Marie-Josèphe Yoyotte MUS Roland Vincent CAST Michel Blanc (Monsieur Albert), Bernard Blier, Michel Galabru, Pauline Lafont, Patrick Floersheim, Dominique Lavanant, Sophie Duez, Guy Marchand, Wojtek Pszoniak, Jean-François Stévenin, Claude Chabrol, Gérard Depardieu

LES FUGITIFS (1986) DIR – SCR Francis Veber PROD Jean-José Richer CAM Luciano Tovoli ED Marie-Sophie Dubus MUS Vladimir Cosma CAST Gérard Depardieu, Pierre Richard, Jean Carmet, Maurice Barrier, Jean Benguigui, Roland Blanche, Anaïs Bret, Philippe Lelièvre, Michel Blanc (Dokter Bourdarias [zonder screen credit])

UNE NUIT À L’ASSEMBLÉE NATIONALE (1988) DIR – PROD Jean-Pierre Mocky SCR Jean-Pierre Mocky, Patrick Rambaud CAM Marcel Combes ED Jean-Pierre Mocky, Hélène Sicard, Marielle Guichard, Sophie Moyse MUS Gabriel Yared CAST Jean Poiret, Michel Blanc (Walter Arbeit), Jacqueline Maillan, Isabelle Mergault, Jean Abeillé, Julien Verdier, Dominique Zardi, Bernadette Lafont, Josiane Balasko

SANS PEUR ET SANS REPROCHE (1988) DIR Gérard Jugnot PROD António de Chunha Telles SCR Gérard Jugnot, Christian Biegalski, Jean-Bernard Pouy CAM Gérard de Battista ED Catherine Kelber MUS Yves de Bujadoux CAST Gérard Jugnot, Rémi Martin, Roland Giraud, Victoria Abril, Ann-Gisel Glass, Ticky Holgado, Martin Lamotte, Anémone, Josiane Balasko, Michel Blanc (The Surgeon)

MONSIEUR HIRE (1989) DIR Patrice Leconte PROD Philippe Carcassonne, René Cleitman SCR Patrice Laconte, Patrick Dewolf (kort verhaal “Les fiançailles de M. Hire” van Georges Simenon) CAM Denis Lenoir ED Joëlle Hache MUS Michael Nyman CAST Michel Blanc (Monsieur Hire), Sandrine Bonnaire, Luc Thuillier, André Wilms, Eric Bérenger, Marielle Berthon, Philippe Dormoy

CHAMBRE À PART (1989) DIR – SCR Jacky Cukier CAM Yves Angelo ED Anne Lafarge MUS Philippe Sarde CAST Michel Blanc (Martin), Jacques Dutronc, Lio, Frances Barber, Engelbert Humperdinck, Catherine Frot, Christine Murillo, Nicolas Asken, Roger Ashton-Griffiths, Peter Moffatt, Lollie May

STRIKE IT RICH (1990) DIR James Scott PROD Graham Easton, Christine Oestreicher SCR James Scott (novella “Loser Takes All” [1955] van Graham Greene) CAM Robert Paynter MUS Shirley Walker CAST Robert Lindsay, Molly Ringwald, John Gielgud, Marianne Price, Jeffrey Robert, Willy Ross, Harriet Reynolds, Michel Blanc (Hotel Manager)

URANUS (1990) DIR Claude Berri SCR Claude Berri, Arlette Langmann (boek “Uranus” [1948] van Marcel Aymé) CAM Renato Berta ED Hervé de Luze MUS Jean-Claude Petit CAST Michel Blanc (René Gaigneux), Gérard Depardieu, Jean-Pierre Marielle, Philippe Noiret, Gérard Desarthe, Michel Galabru, Daniele Lebrun, Fabrice Luchini, Daniel Prévost

MERCI LA VIE (1991) DIR – SCR Bertrand Blier PROD Jean-Louis Livi CAM Philippe Rousselot ED Claudine Merlin CAST Charlotte Gainsbourg, Anouk Grinberg, Michel Blanc (Raymond Pelleveau), Jean Carmet, Annie Girardot, Catherine Jacob, Jean-Louis Trintignant, Thierry Frémont, Gérard Depardieu, François Perrot, Anouk Ferjac

LES SECRETS PROFESSIONNELS DU DOCTEUR APFELGLUCK (1991) DIR Alessandro Capone, Stéphane Clavier, Mathias Ledoux, Thierry Lhermitte, Hervé Palud PROD Thierry Lhermitte, Alain Clert, Claudio Bonivento, Louis Becker SCR Thierry Lhermitte, Philippe Bruneau CAM Claude Agostini, Jean-Jacques Tarbès, Roberto Girometti, Gérard Sterin ED Sophie Schmit MUS Jacques Delaporte, Laurent de Gaspéris CAST Jacques Villeret, Micha Bayard, Ticky Holgado, Claire Nadeau, Martin Lamotte, Charlotte de Turckheim, Philippe Bruneau, Thierry Lhermitte, Gérard Jugnot, Christian Clavier, Michel Blanc (Hindu), Josiane Balasko, Jean Yanne

THE FAVOR, THE WATCH AND THE VERY BIG FISH (1991) DIR Ben Lewin PROD Michelle de Broca SCR Ben Lewin (kort verhaal van Marcel Aymé) CAM Bernard Zitzermann ED John Grover MUS Vladimir Cosma CAST Jeff Goldblum, Bob Hoskins, Natasha Richardson, Michel Blanc (Norbert), Jacques Villeret, Angela Pleasence, Jean-Pierre Cassel, Samuel Chaimovitch, Sacha Vikouloff, Claudine Mavros

PROSPERO’S BOOKS (1991) DIR Peter Greenaway PROD Kees Kasander SCR Peter Greenaway (toneelstuk “The Tempest” [ca. 1610] van William Shakespeare) CAM Sacha Vierny ED Marina Bodbijl MUS Michael Nyman CAST John Gielgud, Michael Clark, Michel Blanc (Alonso), Erland Josephson, Isabelle Pasco, Tom Bell

TOXIC AFFAIR (1993) DIR Philomène Esposito PROD Michel Seydoux SCR Philomène Esposito, Antoine Lacomblez CAM Pierre Lhomme ED Noëlle Boisson MUS Goran Bregovic CAST Isabelle Adjani, Clémentine Célarié, Sergio Castillitto, Hippolyte Girardot, Fabrice Luchini, Michel Blanc (Man met Zelfmoordneigingen), Michel Seydoux

GROSSE FATIGUE (1994) DIR Michel Blanc PROD Daniel Toscan du Plantier SCR Michel Blanc (naar een idee van Bertrand Blier) CAM Eduardo Serra ED Maryline Monthieux MUS René-Marc Bini CAST Michel Blanc (Michel Blanc/Patrick Olivier), Carole Bouquet, Philippe Noiret, Josiane Balasko, Marie-Anne Chazel, Christian Clavier, Charlotte Gainsbourg, Gérard Jugnot, Dominique Lavanant, Thierry Lhermitte, Mathilde May, Roman Polanski

IL MOSTRO (1994) DIR Roberto Benigni PROD Roberto Benigni, Yves Attal, Luigi De Laurentiis Jr., Aurelio De Laurentiis, Frédérique Dumas-Zajdela, Guy Verrecchia, Denis Offrey, Yves Marmion, Pierre Lescure, Jérôme Clément SCR Roberto Benigni (verhaal van Roberto Benigni, Vincenzo Cerami; adaptatie Franstalige versie van Michel Blanc) CAM Carlo Di Palma ED Franco Fraticelli, Nino Baragli MUS Evan Lurie CAST Roberto Benigni, Michel Blanc (Paride Taccone), Nicoletta Braschi, Dominique Lavanant, Jean-Claude Brialy, Laurent Spielvogel, Ivano Marescotti

PRÊT-À-PORTER, a.k.a. READY TO WEAR (1994) DIR – PROD Robert Altman SCR Robert Altman, Barbara Shulgasser CAM Pierre Mignot, Jean Lépine ED Geraldine Peroni, Suzy Elmiger MUS Michel Legrand CAST Sophia Loren, Marcello Mastroianni, Julia Roberts, Tim Robbins, Kim Basinger, Stephen Rea, Anouk Aimée, Lauren Bacall, Lily Taylor, Sally Kellerman, Tracey Ullman, Linda Hunt, Rupert Everett, Forest Whitaker, Richard E. Grant, Danny Aiello, Teri Garr, Lyle Lovett, Jean Rochefort, Michel Blanc (Inspecteur Forget), Jean-Pierre Cassel, Chiara Mastroianni, Sam Robards, Harry Belafonte, Cher, Björk, Carla Bruni, Naomi Campbell, David Copperfield, Claudia Schiffer

LES GRANDS DUCS (1996) DIR Patrice Leconte PROD Thierry de Ganay SCR Patrice Leconte, Serge Frydman CAM Eduardo Serra ED Joëlle Hache MUS Jean-Claude Nachon, Angélique Nachon CAST Jean-Pierre Mareille, Philippe Noiret, Jean Rochefort, Catherine Jacob, Michel Blanc (Shapiron), Clotilde Courau, Pierre-Arnaud Juin, Jacques Mathou

MAUVAISE PASSE (1999) DIR Michel Blanc PROD Claude Berri SCR Michel Blanc (adaptatie van Nick Love) CAM Barry Ackroyd ED Maryline Monthieux MUS Barry Adamson CAST Daniel Auteuil, Julie Wilson Nimmo, Luisa Bradshaw-White, Michelle Gomez, Jack Pierce, Stuart Townsend, Kriss Dosanjh, Ben Drake, Lee Williams

EMBRASSEZ QUI VOUS VOUDREZ (2002) DIR Michel Blanc PROD Yves Marmion SCR Michel Blanc (boek “Summer Things” [1998] van Joseph Connolly) CAM Sean Bobbitt ED Maryline Monthieux MUS Mark Russell CAST Charlotte Rampling, Jacques Dutronc, Carole Bouquet, Michel Blanc (Jean-Pierre), Karin Viard, Vincent Elbaz, Clotilde Courau, Denis Podalydès, Lou Doillon, Mélanie Laurent

MADAME EDOUARD (2004) DIR Nadine Monfils PROD Jacques Ouaniche SCR Nadine Monfils, Patrick Ligardis CAM Luc Drion ED Isabelle Proust MUS Bénabar CAST Michel Blanc (Léon), Didier Bourbon, Josiane Balasko, Annie Cordy, Dominique Lavanant, Rufus, Andréa Ferréol, Olivier Broche, Bouli Lanners

JE VOUS TROUVE TRÈS BEAU (2005) DIR – SCR Isabelle Mergault PROD Jean-Louis Livi CAM Laurent Fleutot ED Marie-Josèphe Yoyotte, Colette Beltran MUS Alain Wisniak, Bob Lenox CAST Michel Blanc (Aymé Pigrenet), Medeea Marinescu, Wladimir Yordanoff, Benoît Turjman, Éva Darlan, Élisabeth Commelin

LES BRONZÉS 3: AMIS POUR LA VIE (2006) DIR Patrice Leconte PROD Christian Fechner SCR Josiane Balasko, Michel Blanc, Anne-Marie Chazel, Christian Clavier, Gérard Jugnot, Thierry Lhermitte CAM Jean-Marie Dreujou ED Joëlle Hache MUS Étienne Perruchon CAST Josiane Balasko, Michel Blanc (Jean-Claude Dus), Marie-Anne Chazel, Christian Clavier, Gérard Jugnot, Thierry Lhermitte, Ornella Muti, Caterina Murino

LES TÉMOINS (2007) DIR André Téchiné PROD Saïd Ben Saïd SCR André Téchiné, Laurent Guyot, Viviane Zingg (naar een idee van Michel Canesi, Jamil Rahmani) CAM Julien Hirsch ED Martine Giordano MUS Philippe Sarde CAST Michel Blanc (Adrien), Emmanuelle Béart, Sami Bouajila, Julie Depardieu, Johan Libéreau, Constance Dollé, Lorenzo Balducci

LE DEUXIÈME SOUFFLE (2007) DIR Alain Corneau PROD Michèle Pétin, Laurent Pétin SCR (adaptatie van Alan Corneau; boek van José Giovanni) CAM Yves Angelo ED Marie-Josèphe Yoyotte MUS Bruno Coulais CAST Daniel Auteuil, Monica Bellucci, Michel Blanc (Blot), Jacques Dutronc, Eric Cantona, Daniel Duval, Gilbert Melki, Nicolas Duvauchelle

NOS 18 ANS (2008) DIR Frédéric Berthe PROD Edouard Weil, Marina Gefter SCR Eric Assous (scenario NOTTE PRIMA DEGLI ESAMI [2006] van Fausto Brizzi, Marco Martani, Massimiliano Bruno) CAM Philippe Pavans de Ceccatty ED Célia Lafitedupont CAST Valentina Catzéflis, Théo Frilet, Arthur Dupont, Julia Piaton, Liza Manili, Pierre Boulanger, Michel Blanc (Professor Martineau), Bernadette Lafont, Maruschka Detmers

MUSÉE HAUT, MUSÉE BAS (2008) DIR – SCR Jean-Michel Ribes PROD Gilles Legrand, Frédéric Brillion CAM Pascal Ridao ED Yann Malcor MUS Reinhardt Wagner CAST Michel Blanc (Mosk), Simon Abkarian, Victoria Abril, Josiane Balasko, Isabelle Carré, André Dussollier, Gérard Jugnot, Fabrice Luchini, Yolande Moreau, Micheline Presle, Daniel Prévost

LA FILLE DU RER (2009) DIR André Téchiné PROD Saïd Ben Saïd SCR André Téchiné, Jean-Marie Besset, Odile Barski (toneelstuk “RER” van Jean-Marie Besset) CAM Julien Hirsch ED Martine Giordano MUS Philippe Sarde CAST Émilie Dequenne, Catherine Deneuve, Michel Blanc (Samuel Bleistein), Ronit Elkabetz, Mathieu Demy, Nicolas Duvauchelle, Jérémy Quaegebeur, Djibril Pavadé, Alain Cauchi, Amer Aiwan, Mélanie Leconte

UNE PETITE ZONE DE TURBULENCES (2009) DIR Alfred Lot PROD Yves Marmion SCR Michel Blanc (boek van Mark Haddon; adaptatie van Michel Blanc, Alfred Lot) CAM Jérôme Alméras ED Virgibnie Bruant MUS Nathaniel Méchaly CAST Michel Blanc (Jean-Paul Muret), Miou-Miou, Melanie Doutey, Gilles Lelouche, Cyril Descours, Wladimir Yordanoff, Yannick Renier, Éric Caravaca

ET SOUDAIN, TOUT LE MONDE ME MANQUE (2011) DIR – SCR Jennifer Devoldère PROD Aïssa Djabri, Farid Lahouassa CAM Laurent Tangy ED Stéphane Pereira MUS Nathan Johnson CAST Mélanie Laurent, Michel Blanc (Eli Dhrey), Florence Moiret Daille, Claude Perron, Guillaume Gouix, Sébastien Castro, Géraldine Nakache, Many Payet, Jean-Yves Roan, Romain Lévy

L’EXERCICE DE L’ÉTAT (2011) DIR – SCR – MUS Pierre Schoeller PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Denis Freyd CAM Julien Hirsch ED Laurence Briaud CAST Olivier Gourmet, Michel Blanc (Gilles), Zabou Breitman, Laurent Stocker, Sylvain Deblé, Didier Bezace, Jacques Boudet, François Chattot

DEMI-SOEUR (2013) DIR Josiane Balasko PROD Jean-Baptiste Dupont, Cyril Colbeau-Justin SCR Josiane Balasko, Franck Lee Joseph (adaptatie van Josiane Balasko, Franck Lee Joseph) CAM Sabine Lancellin ED Andrea Sedlácková MUS Christophe Julien CAST Michel Blanc (Paul Bérard), Josiane Balasko, Brigitte Roüan, Françoise Lépine, George Aguilar, Christine Murillo, Grégoire Baujat

THE HUNDRED-FOOT JOURNEY (2014) DIR Lasse Hallström PROD Steven Spielberg, Oprah Winfrey, Juliet Blake SCR Steven Knight (boek “The Hundred-Foot Journey” [2010] van Richard C. Morias) CAM Linus Sandgren MUS A.R. Rahman CAST Helen Mirren, Om Puri, Manish Dayal, Charlotte Le Bon, Amit Shah, Farzana Dua Elahe, Dillon Mitra, Aria Pandya, Michel Blanc (Burgemeester)

LES SOUVENIRS (2014) DIR Jean-Paul Rouve PROD Romain Rousseau, Maxime Delauney SCR Jean-Paul Rouve, David Foenkinos (boek “Les souvenirs” [2011] van David Foenkinos) CAM Christophe Offenstein ED Christel Dewynter MUS Alexis Rault CAST Annie Cordy, Michel Blanc (Michel Esnard), Mathieu Spinosi, Chantal Lauby, William Lebghill, Flore Bonaventura, Audrey Lamy, Jean-Paul Rouve, Jacques Boudet

LES NOUVELLES AVENTURES D’ALADIN (2015) DIR Arthur Benzaquen PROD Jérôme Seydoux, Daniel Tordjman SCR Daive Cohen CAM Pierre Aïm ED Brian Schmitt MUS Michaël Tordjman, Maxime Desprez CAST Kev Adams, Jean-Paul Rouve, Vanessa Guide, William Lebghil, Audrey Lamy, Eric Judor, Michel Blanc (Sultan), Ramzy Bedia

UN PETIT BOULOT (2016) DIR Pascal Chaumeil PROD Sidonie Dumas, Yann Arnaud SCR Michel Blanc (boek “Since the Layoffs” [2003] van Iain Levison; adaptatie van Michel Blanc) CAM Manuel Dacosse ED Sylvie Landra MUS Mathieu Lamboley CAST Romain Duris, Michel Blanc (Gardot), Alice Belaïdi, Gustave Kervern, Alex Lutz, Charlie Dupont, Philippe Grand’Henry, Thomas Mustin, Patrick Descamps

RAID DINGUE (2016) DIR Dany Boon PROD Jérôme Seydoux SCR Dany Boon, Sarah Kaminsky (adaptatie van Dany Boon, Sarah Kaminsky) CAM Denis Rouden MUS Michaël Tordjman, Maxime Desprez CAST Alice Pol, Dany Boon, Michel Blanc (Jacques Pasduali), Yvan Attal, Sabine Azema, Patrick Mille, François Levantal, Florent Peyre, Anne Marivin, Urbain Chancelier

PAUL SANCHEZ EST REVENU! (2018) DIR Patricia Mazuy PROD Patrick Sobelman SCR Patricia Mazuy, Yves Thomas (naar een origineel idee van Yves Thomas) CAM Frédéric Noirhomme ED Mathilde Muyard MUS John Cale CAST Laurent Lafitte, Zita Hanrot, Philippe Girard, Idir Chender, Anthony Paliotti, Anne-Lise Heimburger, Anthony Paliotti, Achille Reggiani, Michel Blanc (Gendarme)

VOYEZ COMME ON DANSE (2018) DIR Michel Blanc PROD Yves Marmion SCR Michel Blanc (personages van Joseph Connolly) CAM Pierre Gantelmi d’Ille ED Maryline Monthieux CAST Karin Viard, Carole Bouquet, Charlotte Rampling, Jean-Paul Rouve, William Lebghil, Jacques Dutronc, Michel Blanc (Jean-Pierre)

DOCTEUR? (2019) DIR Tristan Séguéla PROD Bruno Nahon SCR Tristan Séguéla, Jim Birmant CAM Frédéric Noirhomme ED Grégoire Sivan MUS Grégoire Hetzel CAST Michel Blanc (Serge Mamou-Mani), Hakim Jemeli, Solène Rigot, Franck Gastambide, Artus, Fadily Camara, Ophélia Kolb, Maxence Tual

LES TUCHE 4 (2021) DIR Olivier Baroux PROD Richard Grandpierre SCR Olivier Baroux, Jean-Paul Rouve, Nessim Chikhaoui, Julien Hervé, Philippe Mechelen CAM Christian Abomnes MUS Martin Rappeneau CAST Jean-Paul Rouve, Isabelle Nanty, Michel Blanc (Jean-Yves Marteau), Claire Nadeau, Sarah Stern, Pierre Lottin, Théo Fernandez

LES CADORS (2022) DIR Julien Guetta PROD Lionel Dutemple, Romain Rousseau, Benjamin Morgaine, Maxime Delauney, Mathieu Ageron SCR Julien Guetta, Lionel Dutemple (adaptatie van Julien Guetta, Lionel Dutemple; naar een origineel idee van Lionel Dutemple) CAM Philippe Guilbert ED Samuel Fassi CAST Jean-Paul Rouve, Grégoire Ludig, Michel Blanc (Jean-Pierre Deloup), Marie Gillain, Aurore Broutin, Niels Hamel-Brochen

LES PETITES VICTORES (2023) DIR Mélanie Auffret PROD Foucauld Barre, Nicolas Duval Adassovsky SCR Mélanie Auffret, Michaël Souhaité CAM Laurent Dailland ED Jeanne Kef MUS Julien Glabs CAST Michel Blanc (Emile Menoux), Julia Piaton, Lionel Abelanski, Marie Bunel, India Hair, Marie-Pierre Casey, Sébastien Chassagne, Géraldine Schitter, Caroline Ferrus, Franck Trillot, Caroline Creac’h, Odette Simoneau, Cathy Cerda, Daphné Richard, Adrien Guionnet, Soën Abenon, Marie Podeur, Eliot Bouger Van Goethem, Lila Coraillon