FFO 2023: “Luka” van Jessica Woodworth met Geraldine Chaplin voorgesteld

Jessica Woodworth, Belgisch-Amerikaanse filmregisseuse gevestigd in België, heeft met “Luka” een nieuwe en ambitieuze film voltooid. Hij is een bewerking van de Kafkaiaanse roman “Il deserto dei Tartari” (1940), ook bekend als “The Desert of the Tartars” en “The Tartar Steppe,” geschreven door de Italiaanse auteur Dino Buzzatti. Woodworth liet voor het eerst haar oog vallen op de roman toen ze Italiaanse literatuur studeerde; ze wist meteen dat het verhaal bij een verfilming zich in een post-apocalyptische toekomst zou afspelen en dat ze de film in zwart-wit ging opnemen.

Geraldine Chaplin (geb. 1944) en de Nederlandse acteur Jonas Smulders (geb. 1994) spelen de hoofdrollen in deze Engelstalige film over het titelpersonage Luka, een jonge en ambitieuze soldaat, die zich vestigt in het legendarische Fort Kairos waar heldhaftige krijgers, onder bevel van de Generaal, gespeeld door Chaplin, de verdediging op zich nemen van wat rest van de beschaving. Hij hoopt om zich als elite sluipschutter te kunnen bewijzen, maar dat kan hij echter vergeten wanneer hij moet instaan voor het onderhoud en zich moet onderwerpen aan de code van Kairos: gehoorzaamheid, uithoudingsvermogen, opoffering. Terwijl hij zich opwerkt, put hij kracht uit de vriendschap met Konstantin (gespeeld door Samvel Tadevossian), een raadselachtige radaringenieur, en Geronimo (Django Schrevens), een lichtvoetige soldaat.

Screen Daily schreef in zijn filmrecensie van 29 januari 2023 dat de film ‘is elevated by spectacular settings and a magnetic supporting turn by iconic veteran Geraldine Chaplin.’ The International Cinephile Society besloot dat ‘a uniformly strong cast of character actors like Jan Bijvoet and Sam Louwyck, and particularly the actors portraying those in charge, turn “Luka” into a bizarre but beautiful meditative film about the fight between dogma and truth and perhaps a more poignant commentary on the stasis of Western society than one might think at first.’

“Luka” (2023, trailer)

Daags na de wereldpremière van “Luka” in de Big Screen Competition op het International Film Festival Rotterdam, werd de film voorgesteld op het Filmfestival Oostende; dat gebeurde gisteren in aanwezigheid van Jessica Woodworth en haar cast. Foto bovenaan op de rode loper van het FFO: Sam Louwyck, Bruno Georis, Jonas Smulders, Geraldine Chaplin, Jessica Woodworth, Samvel Tadevossian.

“Luka” is na haar speelfilmdebuut “The Virgin Diaries” (2002) de eerste film die Jessica Woodworth alleen regisseert; haar andere films draaide ze met Peter Brosens die nu “Luka” produceert voor Bo Films. “Luka“ is een Belgisch-Italiaans-Nederlands-Bulgaarse coproductie in samenwerking met Armenië, en wordt in september in België en Nederland uitgebracht door De Filmfreak. Dan worden de interviews gepubliceerd met Jessica Woodworth en acteurs Geraldine Chaplin en Jonas Smulders, afgenomen tijdens het Filmfestival Oostende. De internationale verkoop van “Luka” wordt verzorgd door Films Boutique.

Gisteren werd de vertoning van de film op het Filmfestival Oostende voorafgegaan door een ceremoniële rode loper.

Geraldine Chaplin met regisseuse en scenariste Jessica Woodworth | Film Talk
Jonas Smulders, Geraldine Chaplin, Jessica Woodworth | Film Talk
Geraldine Chaplin | Film Talk
Natali Broods, Master van het FFO, met Geraldine Chaplin en Jessica Woodworth | Film Talk