Louise Fletcher, 1934-2022: “Afgewezen worden is iets alledaags, alsof het je ontbijt is”

Gisteren is actrice en Oscarwinnares Louise Fletcher overleden. Ze werd 88 en stierf een natuurlijke dood in haar woning in het Zuid-Franse Montdurausse, een klein gehucht van nog geen 300 inwoners. Fletcher schreef filmgeschiedenis toen ze in “One Flew Over the Cuckoo’s Nest” (1975) het personage van een eigenzinnige hoofdverpleegster Nurse Ratched speelde die een psychiatrische instelling leidde. Haar tegenspeler Jack Nicholson was even indrukwekkend als één van haar patiënten.

Ze werd nadien steeds geassocieerd met haar memorabele vertolking van de verpleegster; volgens het American Film Institute was Ratched de vijfde grootste screen villain aller tijden. “One Flew Over the Cuckoo’s Nest” won de vijf belangrijkste Oscars (Beste Film, Regisseur, Acteur, Actrice en Scenario), en werd zo, na Frank Capra’s “It Happened One Night” (1934), de tweede film in de geschiedenis van de Oscars die deze klus klaarde. “Toen ‘One Flew Over the Cuckoo’s Nest’ die vijf Oscars won, stuurde Frank Capra me een telegram om me welkom te heten in the five Oscar club. Dat was heel fijn,” vertelde ze later. Nadien is enkel “Silence of the Lambs” (1991) nog toegetreden tot deze exclusieve club.

In de loop der jaren is Fletcher blijven acteren in tal van films met een grote verscheidenheid aan vooral bijrollen, maar haar latere werk werd steeds overschaduwd door “One Flew Over the Cuckoo’s Nest,” het ultieme hoogtepunt uit haar lange carrière. In 1980 speelde ze aan de zijde van Maria Schneider de titelrol in “Mama Dracula” van de Brusselse regisseur Boris Szulzinger; die film werd in België opgenomen.

Ze begon haar carrière al op het einde van de jaren vijftig van vorige eeuw, maar stopte enkele jaren later met acteren om haar twee zonen op te voeden uit haar huwelijk met producer Jerry Bick, totdat ze een onopvallende comeback maakte met een rol in Robert Altmans “Thieves Like Us” (1974), een film die overigens werd geproduceerd door haar echtgenoot.

Drie films met Louise Fletcher: “Thieves Like Us” (1974), “One Flew Over the Cuckoo’s Nest” (1975) en “Brainstorm” (1983), de laatste film met Natalie Wood die bijna twee jaar na haar dood werd uitgebracht

In februari 2016 ontving Fletcher de Mary Pickford Award ‘for Outstanding Artistic Contribution to the Entertainment Industry’; Jodie Foster, Susan Sarandon, Gena Rowlands en Ellen Burstyn waren actrices die deze Satellite Award eerder al hadden gewonnen. Diezelfde maand had ik een gesprek met Louise Fletcher in haar appartement in West Los Angeles; dat interview is hier integraal terug te vinden.

Ze bereikte nooit een sterrenstatus, maar onderscheidde zich des te meer als een vakkundige working actress. Ik zal haar altijd herinneren als een zeer aangename dame, nuchter en bescheiden, die met veel respect en beroepsernst terugblikte op haar carrière en de mensen waarmee ze door de jaren heen had samengewerkt.

Louise Fletcher als de mysterieuze Marlene DuChard en voormalige vriendin van privé-detective Lou Peckinpaugh, gespeeld door Peter Falk, in “The Cheap Detective” (1978). De film was een parodie op Humphrey Bogartfilms zoals “The Maltese Falcon” (1941) en “Casablanca” (1942) | Film Talk Archive