“Zeppos-Het Mercatorspoor”: film met Carry Goosens als kapitein Zeppos nu in de zalen

De avontuurlijke familiefilm “Zeppos – Het Mercatorspoor” is afgelopen vrijdag 25 maart in première gegaan in Kinepolis Antwerpen. De film is geïnspireerd op het legendarische personage kapitein Zeppos van de Vlaamse jeugdschrijver en scenarist Louis de Groof, zoals het in 1964-1965 (15 afleveringen) op de toenmalige BRT werd uitgezonden; in 1968-1969 kwam er een vervolg met 16 nieuwe afleveringen. De iconische reeks was één van de eerste buitenlandse successen van de Vlaamse fictie, en werd vertoond in o.m. Nederland, Engeland, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Japan en Jamaica. Voor de nostalgici, de reeks is integraal te bekijken op VRT NU.

De rol van kapitein Zeppos werd toen gespeeld door Senne Rouffaer (1925-2006). In de afleveringen uit 1968-1969 reed hij in een Amphicar 770, de befaamde Zepposmobiel die bekend stond als amfibievoertuig. De andere hoofdrollen werden gespeeld door o.m. Raymond Bossaerts (1938-2020) als Ben Kurrel, Vera Veroft (1936-2014) als Ariane Despinal/Zwartjekker/Mevrouw Zeppos, Jetje Cabanier (1891-1984) als Oma, Cyriel Van Gent (1923-1997) als Gust, en Vic Moeremans (1913-1999) als Pukkel.

Begingeneriek van de TV-serie “Kapitein Zeppos” met de tune “Living It Up” (1963) van Bert Kaempfert

Nu is het de beurt aan Cary Goossens om de rol van kapitein Zeppos op zich te nemen. Nadat hij van 1990-1993 het personage van Oscar Crucke in 52 afleveringen van “F.C. De Kampioenen” onsterfelijk maakte, speelt hij nu in “Zeppos – Het Mercatorspoor” andermaal een legendarisch TV-personage dat ruim een generatie voordien al furore maakte.

In de film erft digital native Benjamin Kurrel, gespeeld door Nathan Naenen, op zijn 18de verjaardag het nalatenschap van zijn vermiste vader Ben Kurrel: een doos met heel oude voorwerpen, waaronder een zeldzaam oud boek. Wanneer hij het antieke boek schenkt aan Slien (rol voor Britt Scholte), het meisje waar hij een oogje op heeft, zet hij onbedoeld een kettingreactie in beweging. Een oude man die zich voorstelt als Zeppos (Carry Goossens) heeft grote interesse in het boek dat ooit aan cartograaf Mercator toebehoorde. Met behulp van de geheime boodschappen in het boek van Mercator ontsluiert het drietal steeds meer van het mysterie, maar een ongenadige tegenstander probeert hen te stoppen. Hun gevaarlijke zoektocht brengt hen niet alleen dichter bij het geheim van Mercator, maar confronteert Benjamin ook met zijn afkomst.

De avant-première van “Zeppos – Het Mercatorspoor” in Kinepolis Antwerpen, met v.l.n.r., regisseur Douglas Boswell, en acteurs Nora Gharib, Carlos Schram, Koen De Bouw, Nathan Naenen, Cary Goossens, Britt Scholte, Jolan De Bouw | Film Talk

Andere belangrijke rollen in de film worden gespeeld door Koen De Bouw, Nora Gharib en Carlos Schram (beiden bekend van o.m. “Patser” uit 2018), en Jolan De Bouw die de jongere versie van vader Koen De Bouw speelt. Douglas Boswell regisseerde de film, naar een scenario van Wouter Van Haver die eerder al “Cool Abdoul” (2021) had geschreven.

“Zeppos – Het Mercatorspoor” is een productie van Eyeworks Film & TV Drama, in coproductie met Phanta Basta (NL) en VRT/Eén. De film kwam tot stand met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Flanders Image, het Vlaams noodfonds corona van de Vlaamse regering, Screen Flanders, The Netherlands Film Production Incentive, Telenet, Streamz, Netflix en de Belgische tax shelter voor filmfinanciering, en in samenwerking met SCIO Productions en Kinepolis Film Distribution.

De film wordt verdeeld worden door Kinepolis Film Distribution (KFD) en loopt vanaf 30 maart 2022 in de bioscoop.

“Zeppos – Het Mercatorspoor” (2022, trailer)