Ben Segers en Naomi Janssens: peter en meter van 34ste editie van het JEF festival

Acteurs Ben Segers en Naomi Janssens vertegenwoordigen de 34ste editie van het JEF festival dat doorgaat van 19 februari t.e.m. 6 maart in Antwerpen, Gent, Brugge, Kortrijk, Leuven, Roeselare, Hamme én online. De festivalmeter en -peter zullen de aftrap geven in Kinepolis Antwerpen op zaterdag 19 februari, met de openingsfilm “Ook muizen gaan naar de hemel.” Vandaag start ook de ticketverkoop en ontdek je het volledige programma op JEFfestival.be. Nieuw dit jaar is de uitbreiding van het aantal locaties en activiteiten in Antwerpen, door de aangekondigde samenwerking met de stad.

Het ambassadeurschap voor de komende editie van het JEF festival valt op Ben Segers en Naomi Janssens. Beide acteurs verwelkomen het publiek tijdens de feestelijke opening van het JEF festival op zaterdag 19 februari in Kinepolis Antwerpen, waar de openingsfilm “Ook muizen gaan naar de hemel” wordt vertoond.

“Ook muizen gaan naar de hemel” (2022, trailer)

Ben Segers is een van de meest populaire gezichten op de Vlaamse schermen. Een vaste waarde in het komisch sketchprogramma “Wat als?” (2011-2020) of als Luc Turlinckx uit “Safety First” (2013-2014). Zijn meest recente wapenfeit is een gevierde dramatische rol als een getroebleerde filmacteur in de langspeelfilm “Dealer” (2021). Waarom hij in de wolken is als peter van JEF festival? ‘Ik ben niet minder dan vereerd om peter te mogen zijn. Jeugdseries en tekenfilms uit mijn jeugd spoken tot vandaag rond in mijn geheugen. Kinderen en jongeren worden dan ook gevoed door mooie verhalen. Ze triggeren de verbeelding in een tijd waarin korte content de norm lijkt geworden.’

Actrice Naomi Janssens debuteerde als 19-jarige in de Ketnet-reeks “Campus 12” (2018), waarna rollen in “D5R” (2018-2019), de VTM-telenovelle “Lisa” (2021-2022), en de Ketnet-musical “Knock-Out” en Ketnet-reeks “Schijtluizen” volgden. Dankzij haar meest recente rol als Sari in scifi-reeks “Gamekeepers” (2021) kan je haar bovendien alles vragen over het thema wetenschap: ‘Toen ik hoorde dat ik festivalmeter mocht zijn, was ik enorm blij! Ik ben super benieuwd naar de films. Jeugdfilms vormden mee mijn persoonlijkheid en mijn wereldbeeld.’

Samen trappen ze het festival af, metOok muizen gaan naar de hemel” (6+), een prachtige, hartverwarmende film voor de hele familie, over het overwinnen van vooroordelen en de kracht van vriendschap. De film kende eerder zijn wereldpremière op het Annecy International Animated Film Festival. Sindsdien won de film al meerdere prijzen op internationale filmfestivals, o.a. in Shanghai, Anifilm, Lucas Film Festival en Kids Kino. De film is vanaf 23 februari te zien in de Vlaamse bioscopen.

JEF Festival 2022 (trailer)

De 34ste editie van JEF festival ziet het groots: nog meer films, medialabs, workshops en filmexperimenten op nóg meer locaties. En dat geldt zeker en vast voor Antwerpen. Op meer dan 15 locaties kan je daar het festival beleven. Een perfecte reden voor een dagje uit.

Nabilla Ait Daoud, Schepen van Cultuur in Antwerpen, benadrukte het belang van het festival: ‘De festivalperiode van het JEF festival omvat laagdrempelige culturele evenementen die kinderen en jongeren–en hun ouders–laten proeven van film en van het culturele leven in de stad.  De stad Antwerpen gaat samen met JEF voor de verdere uitbouw en verankering van het jeugdfilmfestival in de stad. JEF werkt in heel Vlaanderen, maar Antwerpen is de uitvalsbasis. Die samenwerking tussen stad en JEF is in een overeenkomst gegoten in functie van de uitbouw van het festival als internationaal cultureel stadsfestival. En dat is wat mij betreft een goede zaak!’

Films kijken doe je o.a. in Lumière Antwerpen, Cinema Cartoon’s, De Cinema, Cinema Rix (Deurne) en CC De Kern (Wilrijk). Nieuw is de toevoeging van een 16+ jongerenprogramma. Door de samenwerking met Het Bos, Fameus en jonge programmatoren ligt er een spannend aanbod klaar. Zo komt o.a. regisseur Anthony Nti drie van zijn kortfilms toelichten in een Artist talk, waaronder “Da Yie” (2019). Speciaal voor JEF festival organiseren Het Bos en Boslabs de 4-daagse jongerenfilmweek. Onder begeleiding van twee regisseurs krijgen jongeren tools en knowhow aangereikt om te werken aan een eigen film en hem te tonen op de slotavond aan het publiek.

Voor het eerst kan je ook terecht in het Havenhuis. Daar kunnen families zich uitleven in de doe-cinema, een combinatie van film en workshop. Tijdens deze kortfilmcompilatie van “Buurman & Buurman” hoeft niemand stil te zijn, integendeel, je bouwt en experimenteert gewoon lekker mee in je eigen bubbel. In Kinepolis Antwerpen gaat de hele filmzaal onder begeleiding van een echte bruitage artiest enkele scènes van geluid voorzien voor de filmvertoning start.

In de Antwerpse wijken buiten het centrum vind je de opblaasbare cinema, recht uit Portugal. De cinema staat elke dag op een andere locatie waar er gratis prachtige kortfilmcompilaties voor verschillende leeftijden getoond worden.

Zin om met de hele familie te experimenteren en spelen met installaties en games? In Zuiderpershuis vind je het XL medialab en ook een mini-medialab voor de allerkleinsten. Experimenteer, hallucineer en transformeer in vier ruimtes vol audiovisuele installaties. Er is ook een mini-medialab voor de allerkleinsten, aangevuld met een peutercinema. Daar kunnen peuters en kleuters films zien in een aangepaste setting speciaal voor hen.

Tijdens het hele JEF festival vind je aan het Steenplein ook de fotoverhalen van de jonge vluchtelingen uit de documentaire “Shadow Game,” die in première gaat op het festival. Scan er de QR-tags en leer de personages nog beter kennen, via beeld, audio en tekst.

Naast Antwerpen kunnen families zich ook uitleven op de vele andere festivallocaties in Brugge, Gent, Kortrijk, Roeselare, Leuven en Hamme tijdens de krokusvakantie. Keuze genoeg voor een publiek van 2 tot 99 jaar.

Alle info, updates, enz. vind je op JEF festival.

[Einde persbericht. Bron: The PR Factory]