Richard Donner, 1930-2021: “Martin Ritt zette me als regisseur op het juiste spoor”

De Amerikaanse filmregisseur Richard Donner is op 5 juli jl. in Los Angeles overleden. Hij werd 91. Donner werd vooral bekend in de jaren zeventig van vorige eeuw, toen hij op korte tijd twee blockbusters wist af te leveren: “The Omen” (1976) en “Superman: The Movie” (1978).

Beter dan wie ook wist hij perfect wat hij het publiek moest bieden om in de daaropvolgende jaren aan die succesformule te blijven voldoen; hij zei ooit, “Als je depressief wil worden, kun je nog altijd naar het nieuws kijken.”

Vandaar dat hij met zijn volgende films, waaronder de vier “Lethal Weapon”-films met Mel Gibson en Danny Glover, en de bijhorende franchise—dit allemaal onder de vlag van The Donners’ Company—een immens filmimperium uitbouwde. Ook zijn vrouw, producente Lauren Shuler Donner, had daar een niet te onderschatten aandeel in.

Meer over het werk van Richard Donner, een innemende en empathische man, is hier terug te vinden in een Engelstalig gesprek. Het dateert uit april 2016 en vond plaats in zijn kantoor, gelegen aan Wilshire Boulevard in Los Angeles.

“Superman: The Movie” (1978, trailer)