Marco Beltrami: “Schrijf je muzikale score zo eenvoudig en zo duidelijk mogelijk”

Filmcomponist Marco Beltrami (geb. 1966) werd tot op heden twee keer genomineerd voor een Oscar in de categorie Best Achievement in Music Written for Motion Pictures, Original Score, voor “3:10 to Yuma” (2007) en “The Hurt Locker” (2008). Aan de USC Thornton School of Music in Los Angeles werd hij in het begin van de jaren 90 van vorige eeuw opgeleid door veteraan Jerry Goldsmith (1929-2004). Na zijn debuut in 1994 groeide Beltrami uit tot één van de meest productieve filmcomponisten van zijn generatie.

Zoals zijn lange lijst van filmcredits onderaan deze pagina aangeeft, heeft hij meermaals samengewerkt met filmregisseurs als Guillermo del Toro, James Mangold, John Krasinski en Wes Craven (1939-2015) voor wie hij zeven films scoorde, waaronder de vier “Scream”-films. Tijdens zijn carrière heeft deze veelgevraagde componist-dirigent talloze mainstream horror- en actiefilms van een muzikale score voorzien, maar zijn oeuvre omvat eveneens onafhankelijke producties.

Het Film Fest Gent van 2019 zette hem in de bloemen tijdens de World Soundtrack Awards, en de man was toen eveneens beschikbaar voor dit roundtable gesprek.

Je hebt tot dusver veel soundtracks gecomponeerd, vaak in verschillende filmgenres. Heb je een bepaald plan of een zekere filosofie voor ogen die bepaalt wat je score moet inhouden?

Toen ik begon, wilde ik gewoon werken, en ik maakte vooral muziek voor horrorfilms, een genre waar ik niet echt van hield. Ik was gewoon geen fan van horrorfilms. “Scream” [1996] was de eerste horrorfilm die ik ooit gezien heb. Nadien heb ik geprobeerd om aan films te werken die me op één of andere manier inspireerden. Een film kon me op ideeën brengen, of hij boeide me zodanig dat ik met bepaalde ideeën aan de slag ging. Soms duurt het dan wel een tijd voordat er iets in me opkwam, want het is als een puzzel. Uiteindelijk ga ik mezelf dan pushen om ervoor te zorgen dat ik niet altijd hetzelfde doe.

“Scream” (1996, trailer)

Je bent een leerling van filmcomponist Jerry Goldsmith. Wat is de meest waardevolle les die hij je heeft meegegeven?

Ik vind dat Jerry een onderschat filmcomponist was. Wij filmcomponisten erkennen zijn werk wel, maar voor het grote publiek stond hij altijd in de schaduw van anderen. Dat is jammer, want hij was zeker één van de meest innovatieve en creatieve filmcomponisten—waarschijnlijk zelfs de beste. Mijn achtergrond was componist voor concertmuziek, en vanuit die academische omgeving schreef ik muziek op een complexe manier. Ik weet niet of ik dat deed om mezelf achter iets te verschuilen, of om te werken zoals anderen dat deden. Maar het belangrijkste dat Jerry me geleerd heeft, is spaarzaam omspringen met noten. Schrijf je muzikale score zo eenvoudig en zo duidelijk mogelijk. Dat komt niet alleen de muzikanten, maar ook je eigen ideeën ten goede. Als je luistert naar zijn score van “The Omen” [1976], waarvoor hij een Oscar won, die kan gereduceerd worden tot drie noten, en gans de soundtrack is gebaseerd op die drie noten. Telkens ik aan het werk ben, vraag ik me af, ‘Wat zou Jerry doen?’ Ik heb ooit op een filmfestival een Jerry Goldsmith Award ontvangen, en die staat op mijn piano. Hij kijkt altijd naar mij wanneer ik aan het componeren ben.

Series en games worden steeds belangrijker, vooral ook bij jongeren. Sommigen spreken niet langer over het beroep ‘filmcomponist’ maar ‘mediacomponist.’ Verandert jouw benadering daardoor?

Het proces verandert altijd. De manier waarop je je muziek schrijft, verandert vast sneller dan de tijd die ik krijg om me aan te passen. Er wordt tegenwoordig veel meer gebruik gemaakt van technologie bij het componeren, terwijl ik ben opgeleid met pen en papier. Ik weet hoe ik een computer moet aanzetten, maar al de rest wordt al een stuk moeilijker voor mij. Ik behoor waarschijnlijk tot de oude garde, maar ik probeer het zeker in m’n achterhoofd te houden tijdens het schrijven van muziek. Mijn stijl wordt gekenmerkt door akoestische geluiden en om die bij het beeld te laten passen, is een zekere technische expertise vereist. Daarvoor heb ik een partner, Buck Sanders, waarmee ik al vijfentwintig jaar samenwerk. Hij is mijn rechterhand en helpt mij op technisch vlak.

Filmcomponist Marco Beltrami tijdens het Film Fest Gent van 2019 | Film Talk

Heb je doorgaans een bepaald tijdschema om een score af te werken, en wat is voor jou daarvoor de ideale tijdspanne?

Dat is interessant, want als het te lang duurt, begint iedereen zich vragen te stellen over wat er gebeurt en je krijgt too many cooks in the kitchen. En wanneer er te weinig tijd is om je ideeën uit te werken… Ik heb alles meegemaakt, van films die anderhalf jaar in beslag namen tot een film als “Scary Movie” [2001, als score-coördinator, zonder screen credit] waarvoor ik maar vier of vijf dagen kreeg om de soundtrack af te werken. Dus het is zeer uiteenlopend. Maar voor mij is zes weken ideaal, ook al is dat een ruwe schatting en afhankelijk van veel factoren. Als ik me dus ergens op moet vastpinnen, dan zou ik zeggen zes weken.

“A Quiet Place” [2018] haalde het nieuws toen hij werd bestempeld als een stomme film, terwijl het eerder een film is die geluid op een erg slimme manier gebruikte.

Dat klopt.

“A Quiet Place” (2018, trailer)

Zijn er volgens jou bepaalde genres die het publiek dwingen om meer filmluisteraars dan filmkijkers te worden, en denk je dat het bioscooppubliek ook goed kan luisteren?

Ik vraag me dat voortdurend af. Die film dwong mensen inderdaad om ook met het auditieve aspect van film bezig te zijn, méér dan bij andere films, omdat er met geluiden werd gespeeld. En zo trok elk geluid of elke noot wel de aandacht. Maar wil dat zeggen dat mensen zich er meer bewust van zijn? Ik weet het niet. Ik hoop van wel, maar ik denk dat de totaalervaring voortdurend verandert. Met de VR stuff die nu wordt ontwikkeld, is het in de toekomst misschien minder belangrijk om films in de bioscoop te bekijken als je het thuis ook kan ervaren. Ook het geluid zal die evolutie moeten volgen. Ik denk dat het misschien een nieuwe ontwikkeling kan zijn.

Je hebt ook al gewerkt aan Europese en Aziatische producties. Is het anders om met Europese regisseurs te werken?

Ja. Ik werk graag samen met Europese regisseurs. Ik ben geen grote fan van het studiosysteem waarbij je voor heel veel mensen werkt, en waar ze zich baseren op testscreenings en marktonderzoek. De investering moet renderen, daar komt het op neer, en de filmindustrie is erg conservatief. Maar voor mij is de creatieve uitdaging van filmmuziek het grootst wanneer je moet samenwerken, je werkt nauw samen met de regisseur die een visie heeft en je deelt die visie. Bij de Europese films—Franse films vooral, maar ook de Deense films die ik heb gedaan—was dat proces heel boeiend.

Waarom werken filmcomponisten nog met een orkest, terwijl er zeer realistische samples van instrumenten en orkesten zijn, vaak ingespeeld door echte muzikanten. Misschien is dit vanwege tijdsdruk ook van belang?

Hoe goed de samples en de elektronica ook mogen zijn—en ze zijn écht heel goed—ze kunnen een orkest niet vervangen. Je kan het menselijke aspect van muzikanten die de muziek spelen die je voor hen hebt geschreven, nooit echt wegcijferen. De elektronica kan de intentie achter je soundtrack niet voelen en dus ook niet overbrengen. Op een kleinschalig niveau, als het nu gaat over de inbreng van een violist bijvoorbeeld, dan ga je het niet meteen horen als je samples gebruikt, maar bij een volledige soundtrack hoor je wel het verschil. We zijn nu nog niet zover dat samples al meteen een orkest kunnen vervangen.

Als je een nieuw project krijgt aangeboden en je ziet de film voor het eerst, heb je er dan graag meteen een temp score bij?

Dat hangt af van de film. Als ze me vragen voor een studiofilm en er is een bepaalde verwachting omtrent de score, dan is het voor mij gemakkelijker om meteen te weten wat ze liefst willen hebben. Zeker als ze al een temp score in het achterhoofd hebben. Anderzijds, om je eigen creativiteit niet teveel aan banden te leggen, zie ik de film liefst zonder enige muziek. Dan kan ik met mijn eigen ideeën aan de slag, en zo kwamen mijn beste scores tot stand: zonder temp, zodat ik volledig autonoom en zonder invloeden van buitenaf kan beslissen hoe de soundtrack zou klinken.

Je hebt veel ideeën, ook wanneer je geen gebruik maakt van een klassiek orkest. Bij “Scream” heb je bijvoorbeeld de fluittoon, en je hebt ook al soundtracks gemaakt met een vislijn. Hoe verwerk je zulke geluiden uit het dagelijks leven in je soundtracks?

Wat ik zo leuk vind aan het maken van filmmuziek is dat de opname meteen de performance is, terwijl je bij een concertcompositie iets schrijft dat meerdere keren wordt gespeeld. Je moet je niet teveel focussen op de praktische details, en bij het ontwikkelen van sommige geluiden, moet je proberen te benaderen wat je in gedachten hebt. Toen ik de soundtrack van “3:10 to Yuma” [2007] componeerde, was het mijn bedoeling om oude instrumenten op een nieuwe manier te bespelen. Zoals die ouderwetse piano, niet door erop te spelen zoals vroeger gebeurde in een houten saloon, maar er iets anders voor te bedenken. En de vislijn was een idee dat aanleunde bij het personage van die slijmerige gluiperd. Dat je zulke brede concepten op een creatieve manier kan realiseren, nodigt uit om af te stappen van het traditionele orkest. Toen ik concertmuziek schreef, pakte ik het met ongewone technieken op een soortgelijke manier aan, zoals door bijvoorbeeld violisten achter een brug te laten spelen. Je probeert gewoon meerdere dingen uit om iets nieuws te vinden. Bij filmmuziek kan je daar vaak nog verder in gaan.

Hoe kom je op de ideeën voor zo’n vreemde instrumentatie?

Het is niet zozeer een kwestie van, ‘Oh, wat voor iets raars kan ik met deze film doen?’ Ik redeneer meer zoals Jerry [Godsmith] dat deed: economisch omspringen met de muzieknoten, en zorgen dat je die drie noten van de muzikale toonladder gebruikt. Toen ik de muziek schreef voor “World War Z” [2013], viel het me op hoe de zombies mensen besmetten met hun beten en hun tanden, en dat werd doorslaggevend voor de score. Met de schedels van wilde varkens die communiceerden met hun tanden, hebben we ritmische geluiden opgenomen door de bijt- en tandgeluiden erin te verwerken. Dat werd de basis van de soundtrack van “World War Z.” Dus als ik weet waar de film om draait, kan ik geluiden beginnen ontdekken. Zoals in “The Homesman” [2014], dat zich afspeelde rond de eeuwwisseling en over die vrouwen ging, de homesteaders die gek werden omdat ze niemand hadden om mee te communiceren—ze waren alleen, ze hadden een Europese achtergrond en waren niet vertrouwd met die vreemde omgeving. En het belangrijkste in die omgeving was de wind, de constante aanwezigheid van de wind. Dus in plaats van de wind enkel te gebruiken als een sonische insteek, sprak ik met Tommy Lee Jones, die de regisseur was—ik hoefde geen verantwoording af te leggen aan producers, het waren alleen hij en ik, er was ook geen temp score—en ik vroeg hem, ‘Kunnen we de wind als muzikaal element gebruiken?’ En hij zei, ‘Ja.’ Dus begonnen Buck en ik het geluid van eolische harpen te bestuderen, die kleine dingen die je aan het raam hangt, en als het begint te waaien, resoneren de snaren, je kunt ze bijna afstemmen en verschillende frequenties verkrijgen. We deden dit op grote schaal en plaatsten een piano vlak bij de studio; we lieten de pianosnaren tachtig meter hoog de heuvel opgaan, en met de Santa Ana-winden die in de herfst in Californië waaien, begonnen ze te trillen. Dan kun je de snaren stemmen en kun je dus de wind stemmen, en dat werd een belangrijk onderdeel van de soundtrack. Het was heel arbeidsintensief, maar het was een grandioos avontuur. En dat zijn dingen die het hele proces uitzonderlijk maken.

“The Homesman” (2014, trailer)

Welke tips zou je jezelf geven in het begin van je carrière als filmcomponist?

Je moet openstaan voor samenwerking. Toen ik begon, was ik nog erg muziekcentrisch en ik gaf heel veel om mijn eigen muziek. Zo ben ik in de problemen geraakt na “Scream 2” [1997]. Voor die film had de studio een deel van mijn score geschrapt en vervangen door muziek van Hans Zimmer. Na de release liet ik in een interview met The Los Angeles Times ontvallen, ‘Dat is verschrikkelijk, hoe kunnen ze dat nu doen.’ Het bracht me in problemen, maar ik leerde dat geluid in een film niet de vijand is van de componist, wel iets waar je mee moet samenwerken. Je moet beseffen dat een film niet puur om muziek draait, en muziek staat niet los van een film. Dat was voor mij het grootste risico.

Hoe werk je dan samen met sound designers en andere leden van de crew? En moet je dan ook compromissen sluiten?

Ja, voor mij was “The Hurt Locker” [2008] een keerpunt. Hoewel de film qua stijl eerder als een documentaire aanvoelde, was de soundtrack redelijk lang, en dat mocht niet teveel opvallen. De kijker mocht die geluiden of muziek niet eens bewust horen. Bij deze film werd het me heel duidelijk dat nauw samenwerken met de geluidscrew van groot belang is. Ik moest weten wat zij deden, en we moesten met elkaar communiceren. Sindsdien staan we met elk project in directe verbinding met elkaar. We werken samen als een tandem, en niet langer apart. Dat was een belangrijke verandering.

Zijn er componisten of initiatieven in de filmwereld die je blijven inspireren?

Ik ben altijd verrast door nieuwe mensen. Zoals veel componisten werk ik alleen in de donkere kamer—meestal alleen—maar ik hoor dingen en ben onder de indruk van wat andere mensen doen. Ik denk dat je nu enkele specifieke voorbeelden wil [pauzeert]… ik kan op geen enkele naam komen [lacht].

Je bent begonnen als concertcomponist. Ga je dat in de toekomst nog doen?

Ik heb daar nu geen tijd voor gehad, maar ik had een project dat ik uiteindelijk wel ga afwerken. Er zijn trouwens al een aantal opnamen gebeurd; het wordt een ensemble met vijftien muzikanten en ik hoop ermee op tournee te gaan.

Heb je soms een writer’s block? En wat doe je als dat voorvalt?

Dat is waarschijnlijk één van de redenen waarom ik een slechte slaper ben. Als ik niet meteen weet hoe de puzzelstukjes in mekaar passen… Ik noem het wel eens een muzikale puzzel, en je hebt bijna een sleutel nodig om de film te ontgrendelen. Dat kan een melodisch of harmonisch idee zijn, of zelfs maar een geluid. En zolang je dat niet hebt gevonden, tast je in het duister en heb je gewoon niéts. Dan probeer ik wel op ideeën te komen, maar vraag me niet hoe dat proces werkt. Toen ik de muziek wilde maken voor “I, Robot” [2004], had ik na het bekijken van de film meteen een idee. De melodie schoot me direct te binnen en ik kon de score heel vlug schrijven. Maar soms gebeurt het dat ik na twee weken nog niets heb, en dan beginnen de regisseur en de producers je te bellen, want ze willen horen wat je al hebt. En je hebt dan niets, dat is echt angstaanjagend. Dus ik vertrouw gewoon dat het proces werkt en dat ik uiteindelijk wel iets vind.

Op je website breng je een hulde aan regisseur Wes Craven, maar er zijn andere regisseurs waarmee je ook al meerdere keren hebt gewerkt, waaronder Guillermo del Toro. Kun je daarover iets vertellen?

Ik ontmoette Guillermo al heel vroeg in mijn carrière. We werkten voor het eerst samen met “Mimic” [1997], dat was direct na “Scream” [1996]. Ik heb echt een goeie band met hem. Hij wilde dat ik de film op een heel opera-achtige manier benaderde, bijna vanuit de motivatie van de verschillende personages, en daar had ik veel plezier mee. Ik denk niet dat daar een temp score in zat, we werkten eerder met losse ideeën. Ik zette alles op papier terwijl hij aan het filmen was, en tussendoor stuurde ik alles naar hem door. Samenwerken met hem ging van een leien dakje. Ik denk dat ik nu mijn stem in de wereld van de filmmuziek voor een groot deel te danken heb aan de films waar ik toen mijn tanden in heb gezet, waaronder Guillermo’s films—zeker “Mimic” en “Hellboy” [2004], wat nog steeds één van mijn favoriete scores is. Dus ik ben hem veel verschuldigd. De Deense regisseur Ole Bornedal die de laatste tijd niet zo veel meer heeft gewerkt, was ook heel belangrijk voor mij. Iedereen kende mekaar toen, want we werkten allemaal voor die pas opgerichte productiemaatschappij van Bob Weinstein. We waren met een kleine groep en ik heb heel wat van hun scores gedaan. Er zijn veel regisseurs waarvoor ik heb gewerkt, en ik zou over elk van hen afzonderlijk heel wat verhalen kunnen vertellen.

Misschien één voorbeeld?

Tommy Lee Jones bijvoorbeeld is fantastisch om mee te werken, omdat hij creativiteit echt aanmoedigt en hijzelf heel innovatief is. Toen we de plannen op tafel legden om de piano buiten te plaatsen, zei hij meteen, ‘Laat ons dat doen!’ Hij kwam naar de studio en wilde het allemaal van dichtbij zien, hij wilde weten hoe de buitenopnamen met de muzikanten gingen verlopen. Hij moedigde dat echt aan, dus dat heeft echt gerendeerd. Eén van mijn beste ervaringen ooit, en één van de beste regisseurs waarmee ik heb gewerkt, is James Mangold. We hebben “3:10 to Yuma” [2007], “The Wolverine” [2013], “Logan” [2017] en onlangs “Ford v Ferrari” [2019] gedaan, wat nog altijd mijn favoriete film is, dat is de beste film die ik ooit heb gemaakt. James is geniaal, en ik heb heel veel van hem geleerd, zoals hoe je moet opnemen zonder die zuiver uitgebalanceerde sound na te streven, maar de instrumenten gerust een beetje ruwer mag laten klinken, en dat je het werk van individuele muzikanten lijnrecht kan plaatsen tegenover synthetische en metronomische sound. Alles bij elkaar genomen, het leuke aan filmmuziek is die samenwerking—werken met mensen die briljante ideeën hebben. De filmscore die ik schrijf maakt deel uit van die onvergetelijke reis.

Film Fest Gent
16 oktober 2019

“Ford v Ferrari” (2019, trailer)

FILMS

DEATH MATCH (1994) DIR Joe Coppoletta PROD Michael Meyer SCR Curtis Gleaves, Bob Wyatt, Steve Tymon (verhaal van Curtis Gleaves) CAM Wes Llewellyn ED Dasi Elnathan MUS Marco Beltrami CAST Matthias Hues, Martin Kove, Ian Jacklin, Renee Allman, Steven Vincent Leigh, Bob Wyatt, Nicholas Hill, Richard Lynch

THE WHISPERING (1995) DIR Gregory Gleras PROD Gregory Gleras, Leslie Danon, Stuart Hanna SCR Leslie Danon (ook verhaal) CAM Samuel Ameen ED Tracy Curtis MUS Marco Beltrami CAST Cedrick Terrell, Mette Holt, Scott Johnson, Leslie Danon, John Gripentrog, Louise Stratten, Joshua Brezner, Stuart Harna, Leif Garrett

SCREAM (1996) DIR Wes Craven PROD Cathy Conrad, Cary Woods SCR Kevin Williamson CAM Mark Irwin ED Patrick Lussier MUS Marco Beltrami CAST David Arquette, Neve Campbell, Courteney Cox, Matthew Lillard, Rose McGowan, Skeet Ulrich, Drew Barrymore, Linda Blair, Wes Craven, Henry Winkler

MIMIC (1997) DIR Guillermo del Toro PROD Ole Bornedal, B.J. Rack, Bob Weinstein SCR Guillermo del Toro, Matthew Robbins (verhaal van by Guillermo del Toro, Matthew Robbins; short story ‘Mimic’ van Donald A. Wollheim) CAM Dan Laustsen ED Patrick Lussier, Peter Devaney Flanagan MUS Marco Beltrami CAST Mira Sorvino, Jeremy Northam, Josh Brolin, Charles S. Dutton, Giancarlo Giannini, F. Murray Abraham

SCREAM 2 (1997) DIR Wes Craven PROD Cathy Conrad, Marianne Maddalena SCR Kevin Williamson (personages gecreëerd door Kevin Williamson) CAM Peter Deming ED Patrick Lussier MUS Marco Beltrami CAST David Arquette, Neve Campbell, Courteney Cox, Sarah Michelle Gellar, Jamie Kennedy, Jerry O’Connell, Jada Pinkett Smith, Liev Schreiber, Kevin Williamson, Tori Spelling, Wes Craven

54 (1998) DIR – SCR Mark Christopher PROD Dolly Hall, Richard N. Gladstein, Ira Deutchman CAM Alexander Gruszynski ED Lee Percy MUS Marco Beltrami CAST Ryan Philippe, Salma Hayek, Neve Campbell, Mike Myers, Sela Ward, Breckin Meyer, Sherry Stringfield, Ellen Albertini Drew, Mark Ruffalo, Lauren Hutton, Ron Jeremy, Michael York, Morgan Freeman, Sheryl Crow, Cindy Crawford, Art Garfunkel, Peter Bogdanovich, Lorna Luft, Valerie Perrine

THE FACULTY (1998) DIR – ED Robert Rodriguez PROD Elizabeth Avellan SCR Kevin Williamson (verhaal van David Wechter, Bruce Kimmel) CAM Enrique Chediak MUS Marco Beltrami CAST Josh Hartnett, Salma Hayek, Femke Janssen, Jordana Brewster, Laura Harris, Clea DuVall, Piper Laurie, Christopher McDonald, Bebe Neuwirth, Elijah Wood

THE MINUS MAN (1999) DIR Hampton Fancher PROD Fida Attieh SCR Hampton Fancher (boek van Lew McCreary) CAM Bobby Bukowski ED Todd C. Ramsay MUS Marco Beltrami CAST Owen Wilson, Janeane Garofalo, Brian Cox, Mercedes Ruehl, Sheryl Crow, Dennis Haysbert, Chloe Black

THE FLORENTINE (1999) DIR Nick Stagliano PROD Francis Ford Coppola, Nick Stagliano, Steven Weisman SCR Damien Gray, Tom Benson CAM Stephen Kazmierski ED Plummy Tucker MUS Marco Beltrami CAST Jeremy Davies, Chris Penn, Tom Sizemore, Michael Madsen, Luke Perry, Mary Stuart Masterson, Hal Holbrook, Jim Belushi, Burt Young

WALKING ACROSS EGYPT (1999) DIR Arthur Allan Seidelman PROD Madeline Bell, Bettina Tendler O’Mara, Heath McLaughlin, Paul Tamasy SCR Paul Tamasy (boek “Walking Across Egypt” [1987] van Clyde Edgerton) CAM Amy Vincent ED Jonathan P. Shaw, Bert Glatstein MUS Marco Beltrami CAST Ellen Burstyn, Jonathan Taylor Thomas, Judge Reinhold, Mark Hamill, Gwen Verdon, Edward Herrmann, Harve Presnell, Paul Tamasy

THE CROW: SALVATION (2000) DIR Bharat Nalluri PROD Edward R. Pressman, Alessandro Camon, Jeff Most SCR Chip Johannessen (comic strip series van James O’Barr) CAM Carolyn Chen ED Howard E. Smith, Luis Colina MUS Marco Beltrami CAST Kirsten Dunst, Eric Mabius, Debbie Fan, William Atherton, Grant Shaub, David Jean Thomas, Jodi Lyn O’Keefe

SCREAM 3 (2000) DIR Wes Craven PROD Kevin Williamson, Cathy Konrad, Marianne Maddalena SCR Ehren Kruger (personages gecreëerd door Kevin Williamson) CAM Peter Deming ED Patrick Lussier MUS Marco Beltrami CAST David Arquette, Neve Campbell, Courteney Cox Arquette, Patrick Dempsey, Jenny McCarthy, Parker Posey, Deon Richmond, Leiv Schreiber, Emily Mortimer, Carrie Fisher, Roger Corman, Lance Henriksen, Wes Craven

THE INCORPORATED (2000) DIR – ED Kenneth Guertin PROD Kenneth Guertin, David E. Baker SCR Kenneth Guertin (verhaal van Kenneth Guertin, James Bonner) CAM Robin Browne MUS Marco Beltrami CAST John Reneaud, Ed Oldani, Paige Stapleton, Jeff Boerger, Scott D. Brewster, Steve Gibbons, Richard Jewell, Kenneth Guertin

THE WATCHER (2000) DIR Joe Charbanic PROD Jeff Rice, Nile Niami, Christopher Eberts SCR David Elliot, Clay Ayers (verhaal van David Elliot, Darcy Meyers) CAM Michael Chapman ED Richard Nord MUS Marco Beltrami CAST James Spader, Marisa Tomei, Keanu Reeves, Ernie Hudson, Chris Ellis, Robert Cicchini, Yvonne Niami, Jenny McShane

HIGHWAY 395 (2000) DIR Fred Dryer PROD Victor A. Schiro SCR Derek Chase [D. Daller Chase] CAM Stefan von Björn ED Terry Blythe MUS Marco Beltrami CAST Fred Dryer, Blake Adams, Greg Crooks, Gregory Scott Cummins, Chad Todhunter, Diane Delano, Bob Fimiani, Christopher Neame

DRACULA 2000, a.k.a. DRACULA 2002 (2000) DIR Patrick Lussier PROD Joel Soisson, W.K. Border SCR Joel Soisson (verhaal van Patrick Lussier, Joel Soisson) CAM Peter Pau ED Patrick Lussier, Peter Devaney Flanagan MUS Marco Beltrami CAST Gerard Butler, Christopher Plummer, Justine Waddell, Jonny Lee Miller, Jennifer Esposito, Omar Epps, Sean Patrick Thomas

GOODBYE, CASANOVA (2000) DIR – SCR Mauro Borrelli PROD Mauro Borrelli, Jeff Kirshbaum CAM Steven Bernstein ED M. Edward Salier MUS Marco Beltrami, Gianluca Piersanti CAST Gian-Carlo Scandiuzzi, Yasmine Bleeth, Flea, Paul Ganus, Ellen Bradley, Carmen Filpi, Pamela Gidley, Mario Opinato

ANGEL EYES (2001) DIR Luis Mandoki PROD Bruce Berman, Marc Canton, Elie Shamana SCR Gerald Di Pego CAM Piotr Sobocinski ED Gerald B. Greenberg MUS Marco Beltrami CAST Jennifer Lopez, Jim Caviezel, Jeremy Sisto, Terrence Howard, Sônia Braga, Victor Argo, Monet Mazur, Shirley Knight

JOY RIDE (2001) DIR John Dahl PROD Chris Moore, J.J. Abrams SCR Clay Tarver, J.J. Abrams CAM Jeffrey Jur ED Eric L. Beason, Scott Chestnut, Tod E. Miller, Glen Scantlebury MUS Marco Beltrami CAST Steve Zahn, Paul Walker, Leelee Sobieski, Jessica Bowman, Stuart Stone, Basil Wallace, Brian Leckner, Mary Wickliffe

THE DANGEROUS LIVES OF ALTAR BOYS (2002) DIR Peter Care PROD Jodie Foster, Jay Shapiro, Meg LeFauve SCR Jeff Stockwell, Michael Petroni (boek “The Dangerous Life of Altar Boys” [1994] van Chris Fuhrman) CAM Lance Acord ED Chris Peppe MUS Marco Beltrami CAST Emile Hirsch, Kieran Culkin, Vincent D’Onofrio, Jena Malone, Jake Richardson, Jodie Foster, Scott Simpson, Melissa McBride

I AM DINA (2002) DIR Ole Bornedal, Tony Spataro PROD Paul Branco, Per Holst, Axel Helgeland SCR Ole Bornedal, Jonas Cornell (boek van Herbjørg Wassmo) CAM Dan Laustsen ED Molly Malene Stensgaard, Thomas Krag MUS Marco Beltrami CAST Marie Bonnevie, Gérard Depardieu, Christopher Eccleston, Bjørn Floberg, Pernilla August, Amanda Jean Kvakland, Hans Matheson, Mads Mikkelsen

RESIDENT EVIL (2002) DIR – SCR Paul W.S. Anderson PROD Paul W.S. Anderson, Jeremy Bolt, Samuel Hadida, Bernd Elchinger CAM David Johnson ED Alexander Berner MUS Marco Beltrami, Marilyn Manson CAST Milla Jovovich, Michelle Rodriguez, Ryan McClusky, Indra Ové, Anna Bolt, Joseph May, Robert Tannion, Oscar Pearce

BLADE II (2002) DIR Guillermo del Toro PROD Peter Frankfurt, Wesley Snipes, Patrick J. Palmer SCR David S. Goyer (personages gecreëerd door Marv Wolfman, Gene Colan) CAM Gabriel Beristain ED Peter Amundson MUS Marco Beltrami CAST Wesley Snipes, Kris Kristofferson, Ron Perlman, Leonor Varela, Norman Reedus, Thomas Kretschmann

THE FIRST $20 MILLION IS ALWAYS THE HARDEST (2002) DIR Mick Jackson PROD Trevor Albert SCR Jon Favreau, Gary Tieche (boek “The First $20 Million Is Always the Hardest” [1997] van Po Bronson) CAM Ronald Victor García ED Don Brochu MUS Marco Beltrami CAST Adam Garcia, Rosario Dawson, Jake Busey, Enrico Colantoni, Ethan Suplee, Anjul Nigam, Gregory Jbara, Dan Butler

DRACULA II: ASCENSION (2003) DIR Patrick Lussier PROD Joel Soisson, W.K. Border SCR Patrick Lussier, Joel Soisson CAM Douglas Milsome ED Lisa Mozden [Lisa Romaniw] MUS Marco Beltrami, Kevin Kliesch CAST Jason Scott Lee, Jason London, Craig Sheffer, Roy Scheider, Brande Roderick, Jennifer Kroll, Diane Neal, Khary Payton, Tom Kane, Rutger Hauer

TERMINATOR 3: RISE OF THE MACHINES (2003) DIR Jonathan Mostow PROD Mario Kassar, Hal Lieberman, Joel B. Michaels, Andrew G. Vajna, Colin Wilson SCR John Brancato, Michael Ferris (verhaal van John Brancato, Michael Ferris, Tedi Sarafian) CAM Don Burgess ED Nicolas De Toth, Neil Travis MUS Marco Beltrami CAST Arnold Scharzenegger, Nick Stahl, Claire Danes, Kristanna Loken, David Andrews, Mark Famiglietti, Earl Boen, Moira Sinise, Christopher Lawford

HELLBOY (2004) DIR Guillermo del Toro PROD Mike Richardson, Lawrence Gordon, Lloyd Levin SCR Guillermo del Toro (screen story van Guillermo del Toro, Peter Briggs; comic books van Mike Mignola) CAM Guillermo Navarro ED Peter Amundson MUS Marco Beltrami CAST Ron Perlman, John Hurt, Doug Jones, Selma Blair, Rupert Evans, Karel Roden, Jeffrey Tambor, Guillermo del Toro, Mike Mignola

I, ROBOT (2004) DIR Alex Proyas PROD Laurence Mark, Michael Lee Baron, John Davies, Topher Dow, Wyck Godfrey SCR Jeff Vintar, Akiva Goldsman (verhaal van Jeff Vintar; gesuggereerd door het boek van by Isaac Asimov) CAM Simon Duggan ED William Hoy, Richard Learoyd, Armen Minasian MUS Marco Beltrami CAST Will Smith, Bridget Moynahan, Alan Tudyk, James Cromwell, Bruce Greenwood, Adrian Ricard, Chi McBride, Shia LaBeouf

FLIGHT OF THE PHOENIX (2004) DIR John Moore PROD William Aldrich, Alex Blum, John Davis, Wyck Godfrey SCR Edward Burns, Scott Frank (scenario FLIGHT OF THE PHOENIX [1965] van Lukas Heller) CAM Brendan Galvin ED Don Zimmerman MUS Marco Beltrami CAST Dennis Quaid, Giovanni Ribisi, Tyrese Gibson, Miranda Otto, Hugh Laurie, Tony Curran, Sticky Fingaz, Jacob Vargas

CURSED (2005) DIR Wes Craven PROD Kevin Williamson, Marianne Maddalena SCR Kevin Williamson CAM Robert McLachlan ED Patrick Lussier, Lisa Mozden [Lisa Romaniw] MUS Marco Beltrami CAST Christina Ricci, Joshua Jackson, Jesse Eisenberg, Judy Greer, Milo Ventimiglia, Portia de Rossi

XXX: STATE OF THE UNION, a.k.a. XXX: THE NEXT LEVEL (2005) DIR Lee Tamahori PROD Neal H. Moritz, Richard Clark Jr. SCR Simon Kinberg (personages gecreëerd door Rich Wilkes) CAM David Tattersall ED Todd E. Miller, Steven Rosenblum, Mark Goldblatt MUS Marco Beltrami CAST Ice Cube, Samuel L. Jackson, Willem Dafoe, Scott Speedman, Peter Strauss, Xzibit, Michael Roof

THE THREE BURIELS OF MELQUIADES ESTRADA (2005) DIR Tommy Lee Jones PROD Tommy Lee Jones, Luc Besson, Pierre-Ange Le Pogam, Michael Fitzgerald SCR Guillermo Arriaga CAM Chris Menges ED Roberto Silvi MUS Marco Beltrami CAST Tommy Lee Jones, Barry Pepper, Julio Cesar Cedillo, Dwight Yoakam, January Jones, Melissa Leo, Levon Helm, Mel Rodriguez, Guillermo Arriaga

RED EYE (2005) DIR Wes Craven PROD Marianne Maddalena, Chris Bender SCR Carl Ellsworth (verhaal van Carl Ellsworth, Dan Foos) CAM Robert D. Yeoman ED Patrick Lussier, Stuart Levy MUS Marco Beltrami CAST Rachel McAdams, Cillian Murphy, Brian Cox, Laura Johnson, Max Kasch, Jayma Mays, Angela Paton, Suzie Plakson

UNDERWORLD: EVOLUTION (2006) DIR Len Wiseman PROD David Coatsworth, Richard S. Wright, Tom Rosenberg, Gary Lucchesi SCR Danny McBride (verhaal van Len Wiseman, Danny McBride; personages gecreëerd door Len Wiseman, Danny McBride, Kevin Grevioux) CAM Simon Duggan ED Nicolas De Toth MUS Marco Beltrami CAST Kate Beckinsdale, Scott Speedman, Bill Nighy, Derek Jacobi, Steven Mackintosh, Tony Curran, Shane Brolly, Brian Steele

THE OMEN (2006) DIR John Moore PROD John Moore, Glenn Williamson SCR David Seltzer CAM Jonathan Sela ED Dan Zimmerman MUS Marco Beltrami CAST Liev Schreiber, Julia Stiles, Seamus Davey-Fitzpatrick, Pete Postlethwaite, Mia Farrow, Marshall Cupp, David Thewlis, Richard Rees, Reggie Austin

CAPTIVITY (2007) DIR Roland Joffé PROD Mark Damon, Gary Mehlman, Leonid Minkovski SCR Larry Cohen, Joseph Tura (verhaal van Larry Cohen) CAM Daniel Pearl ED Richard Nord MUS Marco Beltrami CAST Elisha Cuthbert, Daniel Gillies, Pruitt Taylor Vince, Michael Harney, Laz Alonso, Maggie Damon, Carl Paoli

VIKAREN, a.k.a. THE SUBSTITUTE (2007) DIR Ole Bornedal PROD Michael Obel SCR Ole Bornedal, Henrik Prip CAM Dan Laustsen ED Thomas Krag MUS Marco Beltrami CAST Paprika Steen, Ulrich Thomsen, Jonas Wandschneider, Nikolaj Falkenberg-Klok, Emma Juel Justesen, Mollie Maria Gilmartin

THE INVISIBLE (2007) DIR David S. Goyer PROD Gary Barber, Roger Birnbaum, Neal Edelstein, Jonathan Glickman, Mike Macari SCR Mick Davis, Christine Roum (boek van Mats Wahl) CAM Gabriel Beristain ED Conrad Smart MUS Marco Beltrami CAST Justin Chatwin, Margarita Levieva, Marcia Gay Harden, Chris Marquette, Alex O’Loughlin, Callum Keith Rennie, Michelle Harrison

DIE HARD 4.0, originally titled LIVE FREE OR DIE HARD (2007) DIR Len Wiseman PROD Michael Fottrell  SCR Mark Bomback (verhaal van Mark Bomback, David Marconi; artikel “A Farewell to Arms” [1997] van John Carlin; personages gecreëerd door Roderick Thorp) CAM Simon Duggan ED Nicolas De Toth MUS Marco Beltrami CAST Bruce Willis, Justin Long, Timothy Olyphant, Maggie Q, Cliff Curtis, Jonathan Sadowski, Andrew Friedman

3:10 TO YUMA (2007) DIR James Mangold PROD Cathy Konrad SCR Derek Haas, Michael Brandt (scenario 3:10 TO YUMA [1957] van Halsted Welles; short story van Elmore Leonard) CAM Phedon Papamichael ED Michael McCusker MUS Marco Beltrami CAST Russell Crowe, Christian Slater, Ben Foster, Logan Lerman, Dallas Roberts, Peter Fonda, Vinessa Shaw, Alan Tubyk, Luce Rains

THE EYE (2008) DIR David Moreau, Xavier Palud PROD Michelle Manning, Paula Wagner, Don Granger SCR Sebastian Gutlerrez (scenario GIN GWAI, a.k.a. JIAN GUI [2002] van Yuet-Jan Hul, Oxide Chun Pang, Danny Pang) CAM Jeffrey Jur ED Patrick Lussier MUS Marco Beltrami CAST Jessica Alba, Alessandro Nivola, Parker Posey, Rade Serbedzjia, Fernanda Romero, Rachel Ticotin, Obba Babatundé, Chloë Grace Moretz

THE HURT LOCKER (2008) DIR Kathryn Bigelow PROD Kathryn Bigelow, Mark Boal, Nicolas Chartier, Greg Shapiro SCR Mark Boal CAM Barry Ackroyd ED Bob Murawski, Chris Innis MUS Marco Beltrami, Buck Sanders CAST Jeremie Renner, Anthony Mackie, Brian Geraghty, Evangeline Lilly, Ralph Fiennes, David Morse, Guy Pearce

L’INSTINCT DE MORT, a.k.a. MESRINE PART 1: KILLER INSTINCT (2008) DIR Jean-François Richet PROD Thomas Langmann SCR Abdel Raouf Dafri (adaptatie van Jean-François Richet, Abdel Raouf Dafri; boek van Jacques Mesrine) CAM Robert Gantz ED Hervé Schneid, Stéphane Garnier MUS Marco Beltrami, Marcus Trumpp CAST Vincent Cassel, Cécile de France, Gérard Depardieu, Gilles Lellouche, Ludivine Sagnier, Roy Dupuis, Elena Anaya, Deano Clavet, Leïla Bekhti, Olivier Gourmet, Michel Duchaussoy

AMUSEMENT (2008) DIR John Simpson PROD Neal Edelstein, Mike Macari SCR Jake Wade Wall CAM Mark Garrett ED David Handman, Chris G. Willingham MUS Marco Beltrami CAST Katheryn Winnick, Laura Breckenridge, Jessica Lucas, Keir O’Donnell, Tad Hilgenbrink, Reid Scott, Rena Owen, Kevin Gage

MAX PAYNE (2008) DIR John Moore PROD John Moore, Julie Yorn, Scott Faye SCR Beau Thorne (video game van Sam Lake) CAM Jonathan Sela ED Dan Zimmerman MUS Marco Beltrami, Buck Sanders CAST Mark Wahlberg, Mila Kunis, Beau Bridges, Chris ‘Ludacris’ Bridges, Chris O’Donnell, Donal Logue, Amaury Nolasco

L’ENNEMI PUBLIC N° 1, a.k.a. MESRINE PART II: PUBLIC ENEMY # 1 (2008) DIR Jean-François Richet PROD Thomas Langmann, Maxime Rémillard, André Rouleau SCR Abdel Raouf Dafri (adaptatie van Jean-François Richet, Abdel Raouf Dafri) CAM Robert Gantz ED Stéphane Garnier, Bill Pankow, Hervé Schneid MUS Marco Beltrami, Marcus Trumpp CAST Vincent Cassel, Ludivine Sagnier, Mathieu Amalric, Samuel Le Bihan, Gérard Lanvin, Olivier Gourmet, Georges Wilson, Michel Duchaussoy

IN THE ELECTRIC MIST (2009) DIR Bertrand Tavernier PROD Frédéric Bourboulon, Michael Fitzgerald SCR Jerzy Kromolowski, Mary Olson-Kromolowski (boek “In the Electric Mist With Confederate Death” [1993] van James Lee Burke) CAM Bruno de Keyzer ED Larry Madarras, Roberto Silvi MUS Marco Beltrami CAST Tommy Lee Jones, John Goodman, Peter Sarsgaard, Mary Steenburgen, Kelly Macdonald, Justina Machado, Ned Beatty, James Gammon

KNOWING (2009) DIR Alex Proyas PROD Alex Proyas, Todd Black, Jason Blumenthal, Steve Tisch SCR Ryne Douglas Pearson, Juliet Snowden, Stiles White (verhaal van Ryne Douglas Pearson) CAM Simon Duggan ED Richard Learoyd MUS Marco Beltrami CAST Nicolas Cage, Chandler Canterbury, Rose Byrne, Lara Robinson, D.G. Maloney, Nadia Townsend, Alan Hopgood

REPO MEN (2010) DIR Miguel Sapochnik PROD Scott Stuber SCR Eric Garcia, Garrett Lerner (boek “The Repossession Mambo” [2009] van Eric Garcia) CAM Enrique Chediak ED Richard Francis-Bruce MUS Marco Beltrami CAST Jude Law, Forest Whitaker, Alice Braga, Liev Schreiber, Carice van Houten, Chandler Canterbury, Joe Pingue, Liza Lapira

JONAH HEX (2010) DIR Jimmy Hayward PROD Andrew Lazar, Akiva Goldsman SCR Brian Taylor, Mark Neveldine (verhaal van Brian Taylor, Mark Neveldine, William Farner; personages gecreëerd door Tony DeZuniga, John Albano) CAM Mitchell Amundsen ED Kent Beyda, Daniel P. Hanley, Tom Lewis, Fernando Villena MUS Marco Beltrami, Mastodon CAST Josh Brolin, Megan Fox, John Malkovich, Michael Fassbender, Will Arnett, John Gallagher Jr.

MY SOUL TO TAKE (2010) DIR – SCR Wes Craven PROD Wes Craven, Iya Labunka CAM Petra Korner ED Peter McNulty MUS Marco Beltrami CAST Max Thieriot, John Magaro, Denzel Whitaker, Zena Grey, Nick Lashaway, Paulina Olszynski, Jeremy Chu, Emily Meade

DON’T BE AFRAID OF THE DARK (2010) DIR Troy Nixey PROD Guillermo del Toro, Mark Johnson SCR Guillermo del Toro, Matthew Robbins (scenario van TV-film DON’T BE AFRAID OF THE DARK [1973] van Nigel McKeand) CAM Oliver Stapleton ED Jill Bilcock MUS Marco Beltrami, Buck Sanders CAST Katie Holmes, Guy Pearce, Bailee Madison, Jack Thompson, Julia Blake, Garry McDonald, Bailee Madison, Guillermo del Toro

SOUL SURFER (2011) DIR Sean McNamara PROD Sean McNamara, Douglas Schwartz, David Zelon, David Brookwell, Dutch Hofstetter SCR Sean McNamara, Deborah Schwartz, Douglas Schwartz, Michael Berk (screen story van Sean McNamara, Deborah Schwartz, Douglas Schwartz, Michael Berk, Matt Allen, Caleb Wilson, Brad Gann; boek “Soul Surfer: A True Story of Faith, Family and Fighting to Get Back on Board” [2004] van Bethany Hamilton, Sheryl Berk, Rick Bundschuh) CAM John R. Leonetti ED Jeff Canavan MUS Marco Beltrami CAST AnnaSophia Robb, Helen Hunt, Lorraine Nicholson, Carrie Underwood, Dennis Quaid, Kevin Sorbo, Ross Thomas

SCREAM 4 (2010) DIR Wes Craven PROD Wes Craven, Kevin Williamson, Iya Labunka SCR Kevin Williamson CAM Peter Deming ED Peter McNulty MUS Marco Beltrami CAST David Arquette, Neve Campbell, Courteney Cox, Emma Roberts, Hayden Pannetiere, Lucy Hale, Shenae Grimes-Beech, Anna Paquin, Kristen Bell, Wes Craven

THE THING (2011) DIR Matthijs van Heijningen Jr. PROD Eric Newman, Marc Abraham SCR Eric Helsserer (scenario THE THING FROM ANOTHER WORLD [1951] van Charles Lederer; scenario THE THING [1982] van Bill Lancaster; novella “Who Goes There?” [1938] van John W. Campbell Jr.) CAM Michael Abramowicz ED Peter Boyle, Julian Clarke MUS Marco Beltrami CAST Mary Elizabeth Winstead, Joel Edgerton, Ulrich Thomsen, Eric Christian Olsen, Adewale Akinnouye-Agbaje, Paul Braunstein

THE SESSIONS (2012) DIR Ben Lewin PROD Ben Lewin, Stephen Nemeth, Judi Levine SCR Ben Lewin (essay “On Seeing a Sex Surrogate” [1990] van Mark O’Brien) CAM Geoffrey Simpson ED Lisa Bromwell MUS Marco Beltrami CAST John Hawkes, Helen Hunt, William H. Macey, Moon Bloodgood, Annika Marks, Adam Arkin, Rhea Perlman, W. Earl Brown

THE WOMAN IN BLACK (2012) DIR James Watkins PROD Richard Jackson, Simon Oakes, Brian Oliver SCR Jane Goldman (boek “The Woman in Black” [1983] van Susan Hill) CAM Tim Maurice-Jones ED Jon Harris MUS Marco Beltrami CAST Daniel Radcliffe, Janet McTeer, Clarán Hinds, Shaun Dooley, Alfie Field, Tim McMullan, Liz White

DEADFALL (2012) DIR Stefan Ruzowitzky PROD Shelley Clippard, Ben Cosgrove, Todd Wagner, Gary Levinsohn SCR Zach Dean CAM Shane Hurlbut ED Arthur Tarnowski, Dan Zimmerman MUS Marco Beltrami CAST Eric Bana, Olivia Wilde, Charlie Hunnan, Kris Kristofferson, Sissy Spacek, Dennis Lafond, Patrick Kerton, Treat Williams

TROUBLE WITH THE CURVE (2012) DIR Robert Lorenz PROD Clint Esatwood, Robert Lorenz SCR Randy Brown CAM Tom Stern ED Gary Roach, Joel Cox MUS Marco Beltrami CAST Clint Esatwood, Amy Adams, Justin Timberlake, John Goodman, Ed Lauter, Scott Eastwood, Peter Herrman, Josh Warren

STAB 6: GHOSTFACE RETURNS (2012) DIR – SCR – ED Joshua Patrick Dudley PROD Karen Ferrandino, Frank Ferrandino CAM Joshua Patrick Dudley, Rachel Alexandria Arnold MUS Marco Beltrami CAST Stephanie Maheu, Joshua Patrick Dudley, Rachel Alexandria Arnold, Mandi Russell, Fredrick Collier, Cara Shields

WARM BODIES (2013) DIR Jonathan Levine PROD Todd Lieberman, David Hoberman, Bruna Papandrea SCR Jonathan Levine (boek “Warm Bodies” [2010] van Isaac Marion) CAM Javier Aguirresarobe ED Nancy Richardson MUS Marco Beltrami, Buck Sanders CAST Nicholas Hoult, Teresa Palmer, John Malkovich, Analeigh Tipton, Rob Corddry, Dave Franco, Cory Hardrict, Daniel Rindress-Kay

A GOOD DAY TO DIE HARD (2013) DIR John Moore PROD Alex Young, Wyck Godfrey SCR Skip Woods (personages gecreëerd door Roderick Thorp) CAM Jonathan Sela ED Dan Zimmerman MUS Marco Beltrami CAST Bruce Willis, Jai Courtney, Sebastian Koch, Mary Elizabeth Winstead, Yulia Snigir, Radivoje Bukvic, Cole Hauser

WORLD WAR Z (2013) DIR Marc Foster PROD Brad Pitt, Ian Bryce, Dede Gardner, Jeremy Kleiner SCR Matthew Michael Carnahan, Damon Lindelof, Drew Goddard (screen story van Matthew Michael Carnahan, J. Michael Straczynski; boek “World War Z: An Oral History of the Zombie War” [2006] van Max Brooks) CAM Ben Seresin ED Matt Chesse, Roger Barton MUS Marco Beltrami CAST Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz, James Badge Dale, Ludi Boeken, Matthew Fox, Fana Mokoena, David Morse

THE WOLVERINE (2013) DIR James Mangold PROD Lauren Shuler Donner, Hutch Parker, Kazutoshi Wadakura SCR Mark Bomback, Scott Frank CAM Ross Emery ED Michael McCusker MUS Marco Beltrami CAST Hugh Jackman, Tao Okamoto, Rila Fukushima, Hiroyuki Sanada, Svetlana Khodchenkova, Brian Tee, Hal Yamanouchi, Will Yun Lee

SNOWPIERCER (2013) DIR Bong Joon Ho PROD Steven Nam, Chan-wook Park, Wonjo Jeong, Tae-sung Jeong [Jeong Tae-sung] SCR Bong Joon Ho, Kelly Masterson (screen story van Bong Joon Ho; boek “Le Transperceneige” [1982] van Benjamin Legrand, Jean-Marc Rochette, Jacques Lob) CAM Kyung-pyo Hong ED Steve M. Choe MUS Marco Beltrami CAST Chris Evans, Kang-Ho Song, Tilda Swinton, Jamie Bell, Octavia Spencer, John Hurt, Ed Harris, Ewen Bremner, Ko Asung, Alison Pill

SLASH (2013) DIR – SCR – ED Jack Stanis CAM Jack Stanis, Jonathan McGrath MUS Marco Beltrami CAST Jack Stanis, Chris Kerr, Brianna Lilavois, Jonathan McGrath, Liana Mott, Kendall Parish, Donya Parsa, Eric Slota

CARRIE (2013) DIR Kimberly Peirce PROD Kevin Misher SCR Lawrence D. Cohen, Roberto Aguirre-Sacasa (scenario CARRIE [1976] van Lawrence D. Cohen; boek “Carrie” [1974] van Stephen King) CAM Steve Yedlin ED Lee Percy, Nancy Richardson MUS Marco Beltrami CAST Julianne Moore, Chloë Grace Moretz, Gabriella Wilde, Portia Doubleday, Zoë Belkin, Samantha Weinstein, Judy Greer

THE HOMESMAN (2014) DIR Tommy Lee Jones PROD Luc Besson, Peter Brant, Brian Kennedy SCR Tommy Lee Jones, Kieran Fitzgerald, Wesley A. Oliver (boek “The Homesman” [1988] van Glendon Swarthout) CAM Rodrigo Prieto ED Roberto Silvi MUS Marco Beltrami CAST Tommy Lee Jones, Hilary Swank, Grace Gummer, Miranda Otto, Sonja Richter, Jo Harvey Allen, Barry Corbin, David Dencik, William Fichtner

THE GIVER (2014) DIR Phillip Noyce PROD Jeff Bridges, Neil Koenigsberg, Nikki Silver SCR Robert B. Weide, Michael Mitnick (boek “The Giver” [1993] van Lois Lowry) CAM Ross Emery ED Barry Alexander Brown MUS Marco Beltrami CAST Jeff Bridges, Meryl Streep, Brenton Thwaites, Alexander Skarsgård, Odeya Rush, Katie Holmes, Taylor Swift, Cameron Monaghan

NOVEMBER MAN (2014) DIR Roger Donaldson PROD Sriram Das, Beau St. Clair SCR Michael Finch, Karl Gajdusek (boek “There Are No Spies” [1987] van Bill Granger) CAM Romain Lacourbas ED John Gilbert MUS Marco Beltrami CAST Pierce Brosnan, Luke Bracey, Olga Kurylenko, Bill Smitrovich, Amila Terzimehic, Lazar Ristovski, Mediha Musliovic, Eliza Taylor, Caterina Scorsone

SLASH 2 (2014) DIR Jack Stanis, Schyler Coghlan PROD – SCR – CAM – ED Jack Stanis MUS Marco Beltrami CAST Jack Stanis, Jonathan McGrath, Schyler Coghlan, Travis Hollingsworth, Shawn Tellekamp, Carolyn Mraz, Chris Kerr, Pat Coghlan

THE DROP (2014) DIR Michaël R. Roskam PROD Mike Larocca, Peter Chernin, Dylan Clark SCR Dennis Lehane (ook short story ‘Animal Rescue’) CAM Nicolas Karakatsanis ED Christopher Tellefsen MUS Marco Beltrami, Raf Keunen CAST Tom Hardy, Noomi Rapace, James Gandolfini, Matthias Schoenbaerts, John Ortiz, Elizabeth Rodriguez, Michael Aronov

SEVENTH SON (2014) DIR Sergei Bodrov PROD Lionel Wigram, Thomas Tull, Basil Iwanyk SCR Steven Knight, Charles Leavitt, Matt Greenberg (boek “The Spook’s Apprentice” [2004, a.k.a. “The Last Apprentice: Revenge of the Witch”] van Joseph Delaney) CAM Newton Thomas Sigel MUS Marco Beltrami CAST Jeff Bridges, Ben Barnes, Julianne Moore, Alicia Vikander, Olivia Williams, John DeSantis, Jason Scott Lee

THE WOMAN IN BLACK 2: ANGEL OF DEATH (2014) DIR Tom Harper PROD Tobin Armbrust, Ben Holden, Simon Oakes SCR John Croker, Susan Hill CAM George Steel ED Mark Eckersley MUS Marco Beltrami, Brandon Roberts, Marcus Trumpp CAST Phoebe Fox, Merryn Pearse, Mary Roscoe, Helen McCrory, Jeremy Irvine, Amelia Crouch, Amelia Pidgeon, Caspar Allpress, Pip Pearce

TRUE STORY (2015) DIR Rupert Goold PROD Jeremy Kleiner, Anthony Katagas, Dede Gardner SCR Rupert Goold, David Kajganich (boek van Michael Finkel) CAM Masanobu Takayanagi ED Nicolas De Toth, Christopher Tellefsen MUS Marco Beltrami CAST James Franco, Jonah Hill, Felicity Jones, Maria Dizzia, Ethan Suplee, Conor Kikot, Charlotte Driscoll

THE GUNMAN (2015) DIR Pierre Morel PROD Sean Penn, Andrew Rona, Ron Halpern SCR Sean Penn, Don MacPherson, Pete Travis (boek “La Position du Tireur Couché” [1981], a.k.a. “The Prone Gunman” en “Like a Sniper Lining Up His Shot” van Jean-Patrick Manchette) CAM Flavio Martínez Labiano ED Frédéric Thoraval MUS Marco Beltrami CAST Sean Penn, Jasmine Trinca, Javier Bardem, Ray Winstone, Mark Rylance, Idris Elba, Peter Franzén, Mark Billingham

FANTASTIC FOUR (2015) DIR Josh Trank PROD Gregory Goodman, Simon Kinberg, Robert Kulzer, Hutch Parker, Matthew Vaughn SCR Josh Trank, Jeremy Slater, Simon Kinberg (Marvel comic book [#1 uitgebracht in 1961] van Stan Lee, Jack Kirby) CAM Matthew Jensen ED Stephen E. Rivkin, Elliot Greenberg MUS Marco Beltrami, Philip Glass CAST Miles Teller, Michael B. Jordan, Kate Mara, Jamie Bell, Toby Kebbell, Reg E. Cathey, Tim Blake Nelson, Joshua Montes

HITMAN: AGENT 47 (2015) DIR Aleksander Bach PROD Skip Woods, Adrian Alter, Charles Gordon, Alex Young SCR Skip Woods, Michael Finch (verhaal van Skip Woods; video game van Morten Iversen, Peter Gjellerup Koch) CAM Óttar Guðnason ED Nicolas De Toth MUS Marco Beltrami CAST Rupert Friend, Hannah Ware, Zachary Quinto, Jerry Hoffman, Jürgen Prochnow, Johannes Suhm

NO ESCAPE (20) DIR John Erick Dowdle PROD Drew Dowdle, David Lancaster, Michel Litvak SCR John Erick Dowdle, Drew Dowdle CAM Léo Hinstin ED Elliot Greenberg MUS Marco Beltrami, Buck Sanders CAST Owen Wilson, Lake Bell, Pierce Brosnan, Sterling Jerins, Claire Geare, Thanawut Ketsaro, Chatchawai Kamonsakpitak

THE NIGHT BEFORE (2015) DIR Jonathan Levine PROD Seth Rogen, Evan Goldberg, James Weaver SCR Jonathan Levine, Evan Goldberg, Kyle Hunter, Ariel Shaffir (verhaal van Jonathan Levine) CAM Brandon Trost ED Zene Baker MUS Marco Beltrami, Miles Hankins CAST Joseph Gordon-Levitt, Seth Rogen, Anthony Mackie, Jillian Bell, Lizzy Caplan, Heléne Yorke, Michael Shannon

GODS OF EGYPT (2016) DIR Alex Proyas PROD Alex Projas, Basil Iwanyk SCR Matt Sazama, Burk Sharpless CAM Peter Menzies Jr. ED Richard Learoyd MUS Marco Beltrami CAST Brenton Thwaites, Nikolaj Coster-Waldau, Gerard Butler, John Samaha, Courtney Eaton, Elodie Yung, Bryan Brown, Emma Booth

THE SHALLOWS (2016) DIR Jaume Collet-Serra PROD Lynn Harris, Matti Leshem SCR Anthony Jaswinski CAM Flavio Martínez Labiano ED Joel Negron MUS Marco Beltrami CAST Blake Lively, Óscar Jaenada, Angelo Josue Lozano Corzo, Joseph Salas [Jose Manuel Trujillo Salas], Brett Cullen, Sedona Legge

BEN-HUR (2016) DIR Timur Bekmanbetov PROD Sean Daniel, Joni Levin, Duncan Downey SCR Keith R. Clarke, John Ridley (scenario BEN-HUR: A TALE OF THE CHRIST [1925] van Carey Wilson, adaptatie van June Mathis; scenario BEN-HUR [1959] van Karl Tunberg; boek “Ben-Hur: A Tale of the Christ” [1880] van Lew Wallace) CAM Oliver Wood ED Richard Francis-Bruce, Dody Dorn MUS Marco Beltrami CAST Jack Huston, Toby Kebbell, Rodrigo Santoro, Nazanin Boniadi, Ayelet Zurer, Pilou Asbæk, Sofia Black-D’Elia

LOGAN (2017) DIR James Mangold PROD Lauren Shuler Donner, Hutch Parker, Simon Kinberg SCR James Mangold, Scott Frank, Michael Green (verhaal van James Mangold; personages gecreëerd door Herb Trimpe, Roy Thomas, Len Wein, John Romita Sr.; comic book “Wolverine: Old Man Logan” [2008] van Mark Millar, Steven McNiven) CAM John Mathieson ED Dirk Westervelt, Michael McCusker MUS Marco Beltrami CAST Hugh Jackman, Patrick Stewart, Dafne Keen, Boyd Holbrook, Stephen Merchant, Elizabeth Rodriguez, Richard E. Grant, Eriq La Salle

FIRST THEY KILLED MY FATER (2017) DIR Angelina Jolie PROD Angelina Jolie, Rithy Panh, Ted Sarandos, Michael Vleira SCR Angelina Jolie, Loung Ung (boek “First They Killed My Father: A Daughter of Cambodia Remembers” [2000] van Loung Ung) CAM Anthony Dod Mantle ED Xavier Box, Patricia Rommel MUS Marco Beltrami CAST Sareum Srey Moch, Phoeung Kompheak, Sveng Socheata, Mun Kimhak, Heng Dara, Khoun Sothea, Sarun Nika, Run Malyna, Oun Srey Neang, Horm Chhora, Mony Ros

LITTLE EVIL (2017) DIR – SCR Eli Craig PROD Jason Michael Berman, Nicholas David Nesbitt CAM Matthew Clark ED Tia Nolan MUS Marco Beltrami, Brandon Roberts, Marcus Trumpp CAST Adam Scott, Evangeline Lilly, Owen Atlas, Marcus Terrell Smith, James Weir, Russ Mitchell, Paul Slimak, Bridget Everett, Clancy Brown

THE SNOWMAN (2017) DIR Thomas Alfredson PROD Tim Bevan, Robyn Slovo, Plodor Gustafsson, Eric Fellner SCR Peter Straughan, Hossein Amini, Søren Sveistrup (boek “Snømannen” [2007] a.k.a. “The Snowman” van Jo Nesbø) CAM Dion Beebe ED Thelma Schoonmaker, Claire Simpson MUS Marco Beltrami CAST Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsbourg, Jonas Karlsson, Michael Yates, Ronan Vibert, J.K. Simmons, Val Kilmer, Chloë Sevigny

MATILDA (2017) DIR Aleksey Uchitel PROD Aleksey Uchitel, Aleksandr Dostman, Vladimir Vinokur SCR Aleksandr Terekhov CAM Yurly Klimenko ED Daria Danilova MUS Marco Beltrami CAST Lars Eidinger, Michalina Olszanska, Danila Kozlovsky, Luise Wolfram, Sergey Garmash, Ingeborga Dapkunalte

A QUIET PLACE (2018) DIR John Krasinski PROD Michael Bay, Andrew Form, Brad Fuller SCR John Krasinski, Bryan Woods, Scott Beck (verhaal van Bryan Woods, Scott Beck) CAM Charlotte Bruus Christensen ED Christopher Tellefsen MUS Marco Beltrami CAST Emily Blunt, John Krasinski, Millicent Simmonds, Noah Jupe, Cade Woodward, Leon Russom, Rhoda Pell

L’EMPEREUR DE PARIS, a.k.a. THE EMPEROR OF PARIS (2018) DIR Jean-François Richet PROD Eric Altmayer, Nicolas Altmayer SCR Éric Besnard (adaptatie van Jean-François Richet) CAM Manuel Dacosse ED Hervé Schneid MUS Marco Beltrami, Marcus Trumpp CAST Vincent Cassel, Olga Kurylenko, August Diehl, Fabrice Luchini, Freya Mavor, Patrick Chesnais, Denis Lavant, Freya Mavor

EXTREMELY WICKED, SHOCKINGLY EVIL AND VILE (2019) DIR Joe Berlinger PROD Joe Berlinger, Nicolas Chartier, Michael Costigan, Michael Simkin, Ara Keshishian SCR Michael Werwie (boek “The Phantom Prince: My Life With Ted Bundy” [1981] van Elizabeth Kendall) CAM Brandon Trost ED Josh Schaeffer MUS Marco Beltrami, Dennis Smith CAST Zac Efron, Lily Collins, Kaya Scodelario, John Malkovich, Angela Sarafyan, Sydney Vollmer

VELVET BUZZSAW (2019) DIR – SCR – ED Dan Gilroy PROD Jennifer Fox CAM Robert Elswit MUS Marco Beltrami CAST Jake Gyllenhaal, Rene Russo, Zawe Ashton, Tom Sturridge, Toni Collette, Natalia Dyer, Daveed Diggs, John Malkovich, Billy Magnussen, Alan Mandell

LONG SHOT (2019) DIR Jonathan Levine PROD Seth Rogen, Charlize Theron, James Weaver, Evan Goldberg, Beth Kono, A.J. Dix SCR Dan Sterling, Liz Hannah (verhaal van Dan Sterling) CAM Yves Bélanger ED Melissa Bretherton, Evan Henke MUS Marco Beltrami, Miles Hankins CAST Seth Rogen, Charlize Theron, June Diane Raphael, Ravi Patel, Bob Odenkirk, Andy Serkis, Randall Park, Alexander Skarsgård

SCARY STORIES TO TELL IN THE DARK (2019) DIR André Øvredal PROD Guillermo del Toro, Sean Daniel, J. Miles Dale, Elizabeth Grave, Jason F. Brown SCR Dan Hageman, Kevin Hageman (screen story van Guillermo del Toro, Patrick Melton, Marcus Dunstan; boeken “Scary Stories to Tell in the Dark” [1981], “More Scary Stories to Tell in the Dark” [1984], “Scary Stories 3: More Tales to Chill Your Bones” [1991] van Alvin Schwartz) CAM Roman Osin ED Patrick Larsgaard MUS Marco Beltrami, Anna Drubich CAST Zoe Margaret Colletti, Michael Garza, Gabriel Rush, Austin Abrams, Dean Norris, Gil Bellows, Austin Zajur

FORD V FERRARI, a.k.a. LE MANS ‘66 (2019) DIR James Mangold PROD James Mangold, Jenno Topping, Peter Chernin SCR Jez Butterworth, John-Henry Butterworth, Jason Keller CAM Phedon Papamichael ED Andrew Buckland, Michael McCusker, Dirk Westervelt MUS Marco Beltrami, Buck Sanders CAST Matt Damon, Christian Bale, Jon Bernthal, Caitriona Balfe, Josh Lucas, Noah Jupe, Tracy Letts, Remo Girone, Ray McKinnon

UNDERWATER (2019) DIR William Eubank PROD Peter Chernin, Tonia Davis, Jenno Topping SCR Brian Duffield, Adam Cozad (verhaal van Brian Duffield) CAM Bojan Bazelli ED Tod E. Miller, Brian Berdan MUS Marco Beltrami, Brandon Roberts CAST Kristen Stewart, Jessica Henwick, T.J. Miller, Vincent Cassel, John Gallagher Jr., Mamoudou Athie, Gunner Wright

A QUIET PLACE PART II (2020) DIR John Krasinski PROD Michael Bay, Bradley Fuller, Andrew Form SCR John Krasinski (personages gecreëerd door Bryan Woods, Scott Beck) CAM Polly Morgan ED Michael P. Shawver MUS Marco Beltrami CAST Emily Blunt, John Krasinski, Millicent Simmonds, Cilliam Murphy, Noah Jupe, Dlimon Hounsou, Lauren-Ashley Cristiano

LOVE AND MONSTERS (2020) DIR Michael Matthews PROD Shawn Levy, Dan Cohen SCR Brian Duffield, Matthew Robinson (verhaal van Brian Duffield) CAM Lachlan Milne ED Debbie Berman, Nancy Richardson MUS Marco Beltrami, Marcus Trumpp CAST Dylan O’Brien, Jessica Henwick, Michael Rooker, Dan Ewing, Ariana Greenblatt, Ellen Hollman, Tre Hale, Pacharo Mzembe

CHAOS WALKING (2021) DIR Doug Liman PROD Doug Davison, Allison Shearmur, Erwin Stoff, Alison Winter SCR Patrick Ness, Christopher Ford (boek “The Knife of Never Letting Go” [2008] van Patrick Ness) CAM Ben Seresin ED Doc Crotzer MUS Marco Beltrami, Brandon Roberts CAST Daisy Ridley, Tom Holland, Demián Bichir, David Oyelowo, Kurt Sutter, Cynthia Erivo, Bethany Anne Lind, Mads Mikkelsen, Nick Jonas

AMERICAN NIGHT (2021) DIR Alessio Jim Della Valle PROD Martha Capello, Ilaria Dello Iacono SCR Alessio Jim Della Valle (ook verhaal) CAM Ben Nott ED Zach Staenberg MUS Marco Beltrami CAST Jonathan Rhys Meyers, Emile Hirsch, Jeremy Piven, Paz Vega, Michael Madsen, Maria Grazia Cucinotta, Annabelle Belmondo, Marco Leonardi

VENOM: LET THERE BE CARNAGE (2021) DIR Andy Serkis PROD Avi Arad, Kelly Marcel, Matt Tolmach, Amy Pascal SCR Kelly Marcel CAM Robert Richardson ED Lucy Bevan MUS Marco Beltrami CAST Tom Hardy, Michelle Williams, Woody Harrelson, Stephen Graham

TV MOVIES

INHUMANOID (1996) DIR – TELEPLAY Victoria Muspratt PROD Darin Spillman CAM John B. Aronson ED Nancy Rosenblum MUS Marco Beltrami CAST Richard Grieco, Lara Harris, Corbin Bernsen, Edie McClurg, Robin Gammell, Brittany Ashton Holmes, Ilia Volok

STRANGER IN MY HOME (1997) DIR Farhad Mann PROD Jeff Morton TELEPLAY Rovert Hamilton CAM Christopher Taylor ED M. Edward Salier MUS Marco Beltrami CAST Veronica Hamel, Joe Penny, Daniel Hugh Kelly, Leigh Taylor-Young, Robert Curtis Brown, Michael Angarano, Betsy Beard

DAVID AND LISA (1998) DIR Lloyd Kramer TELEPLAY Eleanor Perry, Lloyd Kramer, Theodore Isaac Rubin (scenario DAVID AND LISA [1962] van Eleanor Perry; novella “Lisa and David” van Theodore Isaac Rubin) CAM James D. Cooper ED Igor Kovalik MUS Marco Beltrami CAST Sidney Poitier, Lukas Haas, Brittany Murphy, Debi Mazar, Allison Janney, Kim Murphy, Giuseppe Andrews

DYBT VAND (1999) DIR Ole Bornedal PROD Bo Leck Fischer TELEPLAY Ole Bornedal, Ulf Ryberg CAM Dan Laustsen ED Rie Wanting MUS Marco Beltrami CAST Jens Jørn Spottag, Lotte Andersen, Henning Moritzen, Søren Sætter-Lassen, Gerda Gilboe, Gyrd Løfquist, Ulf Pilgaard

TUESDAYS WITH MORRIE (1999) DIR Mick Jackson TELEPLAY Thomas Rickman (boek “Tuesdays With Morrie” [1997] van Mitch Albom) CAM Theo van de Sande ED Carol Littleton MUS Marco Beltrami CAST Jack Lemmon, Hank Azaria, Wendy Moniz-Grillo, Caroline Aaron, Bonnie Bartlett, John Carroll Lynch, Cloud Michaels

GOODNIGHT MOON & OTHER SLEEPYTIME TALES (1999) DIR – PROD Amy Schatz ED Ken Eluto MUS Marco Beltrami, Mecca Bodega, John Debney CAST Justin Arnold, Tony Bennett, Lauryn Hill, Patti LaBelle, Aaron Neville, Susan Sarandon, Billy Crystal

THE SUNSET LIMITED (2011) DIR Tommy Lee Jones TELEPLAY Cormac McCarthy (ook toneelstuk, gepubliceerd in 2006) MUS Marco Beltrami CAST Tommy Lee Jones, Samuel L. Jackson