Adrien Brody: “Het mooie aan het beroep van acteur is dat je dingen kan uitproberen die ongewoon zijn”

De Amerikaanse acteur Adrien Brody (geb. 1973) staat in de geschiedenisboeken vermeld als de jongste Oscarwinnaar ooit in de categorie Beste Acteur: hij was negenentwintig toen hij het goud veroverde voor zijn imponerende vertolking van de Poolse muzikant Wladyslaw Szpilman in Roman Polanski’s “The Pianist” (2002). Bovendien waren zijn vier medegenomineerden—Nicolas Cage, Michael Caine, Daniel Day-Lewis en Jack Nicholson—allen voormalige Oscarwinnaars, en ook de overhandiging van zijn Oscar, die hij op het podium ontving van actrice Halle Berry, staat bij menig filmfanaat nog in het geheugen gegrift. In Frankrijk werd hij eveneens bekroond met een César als Beste Acteur, waardoor hij de enige Amerikaan is om met de hoogste Franse filmonderscheiding in deze categorie te worden bekroond.

“The Pianist” (2002, trailer)

Dit terzijde, Adrien Brody is al jaren een vooraanstaand en toonaangevend acteur, zeer getalenteerd en veelzijdig. Naast acteren laat hij zich de afgelopen jaren overigens ook opmerken als producer, en er ligt nog heel wat werk op de plank—en eveneens films die binnenkort mogelijk ook hun opwachting maken, waaronder “Blonde” over Marilyn Monroe, met Brody momenteel aangekondigd in de rol van de ‘schrijver’ (personage gebaseerd op auteur Arthur Miller, Monroe’s derde echtgenoot). Een andere film die aan de horizon opduikt, is “The French Dispatch” met een zeer uitgebreide ensemble cast die namen als Timothée Chalamet, Saoirse Ronan, Elisabeth Moss, Léa Seydoux en Edward Norton omvat, aangevuld door o.m. Tilda Swinton, Christoph Waltz, Willem Dafoe, Bill Murray, Benicio Del Toro, Owen Wilson, Liev Schreiber, Frances McDermond, Cécile de France en Anjelica Huston.

Door de jaren speelde Brody hoofdrollen in o.m. “The Thin Red Line” (1998) van Terrence Malick, “King Kong” (2005) van Peter Jackson, de actiefilm “Predators” (2010), en hij was Salvador Dali in Woody Allens “Midnight in Paris” (2011), terwijl hij intussen een vaste acteur werd voor regisseur Wes Anderson. Na drie gezamenlijke films—”The Darjeeling Limited” (2007), “Fantastic Mr. Fox” (2009) en “The Grand Budapest Hotel” (2014)—wordt “The French Dispatch” hun vierde film.

In september 2014 was Adrien Brody één van de meest opmerkelijke gasten van het Filmfestival van Oostende waar hij toen “Third Person” van regisseur Paul Haggis kwam voorstellen, een film waarin hij de hoofdrol speelde naast o.m. Liam Neeson, Kim Basinger, Mario Bello en Moran Atias (zij was toen ook te gast in Oostende). Net zoals in Haggis’ meest gekende film “Crash” (2005) was ook “Third Person” een film met meerdere inventieve verhaallijnen. In deze film situeerden ze zich in Rome, Parijs en New York, en lag de focus op relationele problemen.

Het rendez-vous met Adrien Brody was een roundtable groepsgesprek in het Oostendse Thermae Palace met zicht op zee. Ook tegenspeelster Moran Atias schoof mee aan tafel, maar gezien Brody’s indrukwekkende carrière en (ondanks zijn jonge leeftijd) lange staat van dienst, werden nagenoeg alle vragen aan hem gesteld, en zo was hij de man die met zijn diepe en rustgevende stem eens te meer aangaf welke troef een acteur in handen heeft wanneer hij enkel met zijn intonatie je mond al doet openvallen.

Hoe ben je bij “Third Person” terechtgekomen? Was het vanwege regisseur Paul Haggis?

Ja, grotendeels dank zij hem, ik ben een fan van zijn werk. Gemeenschappelijke vrienden hadden me over deze film gesproken en ik was zeer gefascineerd in de complexiteit van de relatie tussen de personages onderling. Ik graaf graag iets dieper in de kwetsbaarheid van de personages, iets dat zowel Paul, Moran als de schrijvers ook nauw aan het hart ligt.

Hoe heb je je voorbereid op je rol?

Het belangrijkste was om een persoon uit te beelden die ik ken, maar die toch heel verschillend is van mezelf, iemand die in zekere zin op emotioneel vlak bankroet is en wordt gestuurd door verschillende motiveringen in zijn leven. Ik heb het geluk gehad om altijd te worden omringd door creatieve mensen en te worden gestimuleerd om creatief te zijn. Ik heb genoeg geleefd om de complexiteit van relaties en verlies in te schatten. Ik heb ook nog mijn verbeelding, maar om me in het personage onder te dompelen, moet ik gelukkig niet enkel beroep doen op die verbeelding. Ik kan me evengoed voorstellen dat ik tien kilo zwaarder ben of dat ik een wapen kan hanteren, dat zijn bepaalde skill sets waar je als acteur mee vertrouwd bent en die je ook onder de knie hebt.

Was het ook belangrijk dat het verhaal meer is dan enkel wat er gebeurt met de personages?

Dat is de storytelling die duidelijk maakt hoe de personages met elkaar zijn verweven, hoe ze een ruimer verhaal vertellen en hoe ze bepaalde zaken met elkaar delen. Film is een interessant medium voor regisseurs, en als je dan als acteur de kans krijgt om samen te werken met mensen die je bewondert, is het boeiend om te zien hoe de actie of interactie van jouw personage met de andere personages een weerslag kan hebben op elkaar. Anderzijds mag je ook de werkelijkheid van je eigen personage niet vergeten, want dat zorgt voor je eigen verhaal in de film—zonder daarom de film in zijn geheel uit het oog te verliezen.

Welke criteria gebruik je om een rol te accepteren of te weigeren?

Ik ben heel ernstig met mijn beroep bezig en ben me tevens heel erg bewust van de verantwoordelijkheden. Ik probeer het avontuur op te zoeken en dat te combineren met een zekere humor. Ik ben graag vrij en volg mijn eigen weg. Soms voel ik me aangetrokken tot bepaalde zaken en een aantal gevoeligheden bij de mensen waarmee ik samenwerk, maar uiteindelijk moet het een personage en een reis zijn om een rol te kunnen spelen die mijn nieuwsgierigheid wekt of waaruit ik iets kan leren. Dan wil ik die weg inslaan. Maar er zijn zoveel variabele factoren, er is niet echt een constante. Wat steeds terugkeert en waar ik zeker naar zoek, is dat mijn personage iets nieuws moet brengen. Daar is een zeker risico aan verbonden, maar dan krijg ik wel het gevoel dat ik kan groeien als acteur, of in mijn visie op het leven.

Heb je ook al personages gespeeld waarin je jezelf kon herkennen?

Ik denk daar niet echt over na, want ik kies meestal rollen die erg verschillend van me zijn—dat is het mooie aan het beroep van acteur, je kan dingen uitproberen die ongewoon zijn. Maar er moet allicht iéts zijn, een zekere band om de rollen te spelen die je accepteert, hoewel geen enkel personage op mij gelijkt. Ik kan je moeilijk een concreet voorbeeld geven, hoewel er periodes waren in mijn leven dat bepaalde rollen wel herkenbaar waren, maar hetgeen de personages dan deden of hoe hun leven er in het algemeen uitzag, dat was dan weer pure fictie.

Je ziet er vaak anders uit bij het spelen van een nieuwe rol. Is dat dan jouw idee, of van de regisseur?

Het is niet enkel een fysische transformatie. Als acteur kan je al die levens beleven in verschillende omstandigheden. Mijn nieuwsgierigheid is altijd aanwezig en het dilemma is, wanneer je in een rol goed bent in iets, dan krijg je vaak de kans om dat te herhalen. Doe je dat niet, dan wordt het enerzijds wel gewaardeerd, maar anderzijds wordt het misschien verwarrend voor de mensen die je willen aanwerven. Het maken van een film wordt vaak bepaald door je beschikbaarheid en daarom zie je een handvol acteurs steeds dezelfde rollen spelen. Ze hebben die personages in het verleden met succes gespeeld, zodat ze zonder risico die rol opnieuw aankunnen. Ik heb nu mijn doel bereikt qua diversiteit aan rollen, maar ik blijf het altijd een uitdaging vinden. Toen ik “Predators” [2010] maakte, kwamen er reacties van, ‘Ah, je wil een commerciële film maken,’ of ‘Er stond zeker een groot bedrag tegenover!’ Het was een gevecht met de studio om hen te overtuigen dat de acteur die Szpilman in “The Pianist” [2002] speelde, ook in de schoenen van Schwarzenegger kon stappen door zo integer mogelijk een huurling te spelen in een film met buitenaardse wezens. Dat was een grote uitdaging voor mij, en ik denk dat het is gelukt. Het was een belangrijke stap, want het is een genre waar ik ook veel plezier aan beleef. Obstakels proberen te overwinnen geeft altijd een zekere voldoening.

Heeft je Oscar voor “The Pianist” (2002) voor je nieuwe deuren geopend?

Natuurlijk, er zijn veel deuren geopend. Je krijgt zelden een film van zo’n kaliber te zien, met een rol waarin je je zó kunt verdiepen onder leiding van zo’n meesterlijke regisseur [Roman Polanski]. Zulke projecten zijn uiterst zeldzaam. Maar ik ga niet bewust op zoek naar zo’n tweede film, dus ik werk verder met het materiaal dat me wordt aangeboden. Er zijn acteurs die wachten op zo’n nieuwe perfecte filmrol. Intussen worden ze over het hoofd gezien en nadien hebben ze jammer genoeg hun draagkracht deels verloren. Dat is heel jammer. Als artiest werk je in een zeer competitieve en tezelfdertijd ook uiterst creatieve, maar kleine wereld om te laten zien wat je kan bieden. Dus moet je soms experimenteren, en dat is wat ik doe. Je neemt soms risico’s, je maakt keuzes gebaseerd op wat je inspireert. “Detachment” [2011] is een duidelijk voorbeeld van een film met weinig commerciële ambities, maar hij heeft wel een impact die mij raakt en hopelijk ook een publiek inspireert, iets dat vaak wordt genegeerd. De intelligentie van het publiek wordt zelfs vaak ondermijnd.

Filmfestival Oostende
19 september 2014

“Third Person” (2013, trailer)

FILMS

NEW YORK STORIES (1989) DIR Woody Allen, Francis Ford Coppola, Martin Scorsese PROD Barbara De Fina, Fred Fuchs, Robert Greenhut, Fred Roos SCR Robert Francis, Woody Allen, Francis Ford Coppola, Sofia Coppola CAST Nick Nolte, Rosanna Arquette, Steve Buscemi, Peter Gabriel, Deborah Harry, Heather McComb, Talia Shire, Giancarlo Giannini, Don Novello, Chris Elliott, Carole Bouquet, Woody Allen, Mia Farrow, Mae Questel, Julie Kavner, Mayor Edward I. Koch, Adrien Brody (Mel), Kirsten Dunst

THE BOY WHO CRIED BITCH (1991) DIR Juan José Campanella PROD Catherine May Levin, Louis Tancredi SCR Catherine May Levin CAST Harley Cross, Karen Young, Dennis Boutsikaris, Adrien Brody (Eddie), Gene Canfield, Moira Kelly, Jesse Bradford

KING OF THE HILL (1993) DIR Steven Soderbergh PROD Albert Berger, Barbara Maltby, Ron Yerxa SCR Steven Soderbergh (memoires ‘King of the Hill’ [1972] van A.E. Hotchner) CAST Jesse Bradford, Jeroen Krabbé, Lisa Eichhorn, Karen Allen, Spalding Gray, Elizabeth McGovern, Joseph Chrest, Adrien Brody (Lester), Cameron Boyd

ANGELS IN THE OUTFIELD (1994) DIR William Dear PROD Joe Roth, Roger Birnbaum, Irby Smith SCR Dorothy Kingsley, George Wells, Holly Goldberg Sloan (verhaal, Richard Conlin; scenario ANGELS IN THE OUTFIELD [1951] by Dorothy Kingsley, George Wells) CAST Danny Glover, Tony Danza, Brenda Fricker, Ben Johnson, Joseph Gordon-Levitt, Christopher Lloyd, Matthew McConaughey, Dermot Mulroney, Adrien Brody (Danny Hemmerling)

NATURAL BORN KILLERS (1994) DIR Oliver Stone PROD Jane Hamsher, Don Murphy, Clayton Townsend SCR Oliver Stone, David Veloz, Richard Rutowski (verhaal, Quentin Tarantino) CAST Woody Harrelson, Juliette Lewis, Robert Downey, Jr., Tommy Lee Jones, Tom Siezmore, Roger Means, Rodney Dangerfield, Adrien Brody (Cameraman)

NOTHING TO LOSE (1995) DIR Eric Bross PROD Eric Bross, H.M. Coakley SCR Eric Bross, Tom Cudworth CAST Adrien Brody (Ray Diglovanni), Michael Gallagher, Sybil Temchen, Tony Gillan, James E. Moriarty, Lisa Roberts, Frank Vincent

SOLO (1996) DIR Norberto Barba PROD Joseph Newton Cohen, John Flock SCR David Corley (boek ‘Solo’ [1993] van Robert Mason) CAST Mario Van Peebles, William Sandler, Adrien Brody (Dr. Bill Stewart), Seidy Loez, Barry Corbin, Abraham Verduzco, Jaimie Gomez, Demian Bichir

BULLET (1996) DIR Julien Temple PROD John Flock SCR Eddie Cook [Mickey Rourke], Bruce Rubinstein CAST Mickey Rourke, Frank Senger, Adrien Brody (Ruby Stein), John Enos III, Ted Levine, Tupac Shakur

THE LAST TIME I COMMITTED SUICIDE (1997) DIR Stephen T. Kay PROD Edward Bates, Stephen Kay SCR Stephen Kay (brief van Neal Cassady) CAST Thomas Jane, Keanu Reeves, Adrien Brody (Ben), John Doe, Claire Forlani, Jim Haynie, Marg Helgenberger, Lucinda Jenney

THE UNDERTAKER’S WEDDING (1997) DIR – SCR John Bradshaw PROD Nicolas Stiliadis CAST Adrien Brody (Mario Bellini), Kari Wuhrer, Burt Young, Jeff Wincott, Holly Gagnier, Nicholas Pasco, Darren Andrea

SIX WAYS TO SUNDAY (1997) DIR Adam Bernstein PROD Adam Bernstein, David Collins, Michael Naughton SCR Adam Bernstein, Marc Gerald (boek ‘Portrait Of A Young Man Drowning’ [1962] van Charles Perry) CAST Norman Reedus, Deborah Harry, Adrien Brody (Arnie Finklestein), Paul D’Amato, Holter Graham, Peter Appel, Kathy Lee Hart

RESTAURANT (1998) DIR Eric Bross PROD Eric Bross, H.M. Coakley, Shana Stein SCR Tom Cudworth CAST Adrien Brody (Chris Calloway), Elise Neal, David Moscow, Simon Baker-Danny, Catherine Kellner, Malcolm-Jamal Warner

THE THIN RED LINE (1998) DIR Terrence Malick PROD Robert Michael Geisler, Grant Hill, John Roberdeau SCR Terence Malick (boek ‘The Thin Red Line’ [1962] van James Jones) CAST Sean Penn, Adrien Brody (Corporal Fife), Jim Caviezel, Ben Chaplin, Nick Nolte, Elia Koteas, John Cusack, Woody Harrelson, Jared Leto, Dash Mohik, Tim Blake Nelson, John C. Reilly, John Savage, George Clooney, John Travolta

SUMMER OF SAM (1999) DIR Spike Lee PROD Spike Lee, John Kilik SCR Spike Lee, Victor Colicchio, Michael Imperioli CAST John Leguizamo, Adrien Brody (Richie), Mira Sorvino, Jennifer Esposito, Anthony LaPlagia, Ben Gazzara, Bebe Neuwirth, John Savage, Spike Lee

OXYGEN (1999) DIR – SCR Richard Shepard PROD Richard Shepard, Mike Curb, Carole Curb Nemoy, Jonathan Stern CAST Adrien Brody (Harry), Maura Tierney, James Naughton, Laila Robins, Terry Kinney, Paul Calderon, Dylan Baker, Olek Krupa

LIBERTY HEIGHTS (1999) DIR – SCR Barry Levinson PROD Barry Levinson, Paula Weinstein CAST Adrien Brody (Van Kurtzman), Ben Foster, Orlando Jones, Bebe Neuwirth, Joe Mantegna, Rebekah Johnson, David Krumholtz

BREAD AND ROSES (2000) DIR Ken Loach PROD Rebecca O’Brien SCR Paul Laverty CAST Pilar Padilla, Adrien Brody (Sam Shapiro), Elpidia Carrillo, Jack McGee, Monica Rivas, Frank Davila, Lillian Hurst

HARRISON’S FLOWERS (2000) DIR Élie Chouraqui PROD Élie Chouraqui, Albert Cohen SCR Élie Chouraqui, Didier Le Pêcheur, Michael Katims (boek ‘Le diable a l’avantage’ van Isabel Ellsen) CAST Andie McDowell, David Strathairn, Elias Koteas, Adrien Brody (Kyle Morris), Brendan Gleeson, Alun Armstrong, Diane Baker, Marie Trintignant, Gerard Butler

LOVE THE HARD WAY (2001) DIR Peter Sehr PROD Wolfram Tichy SCR Peter Sehr, Marie Noëlle (boek ‘Yi Ban Shi Huo Yan, Yi Ban Shi Hai Hui’ van Shuo Wang) CAST Adrien Brody (Jack Grace), Charlotte Ayanna, Jon Seda, August Diehl, Pam Grier, Katherine Moenning

THE AFFAIR OF THE NECKLACE (2001) DIR Charles Shyer PROD Charles Shyer, Broderick Johnson, Andrew A. Kosove, Redmond Morris SCR John Sweet CAST Hilary Swank, Jonathan Pryce, Simon Baker, Adrien Brody (Count Nicolas De La Motte), Brian Cox, Joely Richardson, Christopher Walken, Hayden Panettiere

DUMMY (2002) DIR – SCR Greg Pritikin PROD Bob Fagan, Richard Temtchine CAST Adrien Brody (Steven), Milla Jovovich, Illeana Douglas, Vera Farmiga, Jessica Walter, Ron Leibman, Jared Harris

THE PIANIST (2002) DIR Roman Polanski PROD Roman Polanski, Alain Sarde, Robert Benmussa SCR Ronald Harwood (memoires ‘Smierc Miasta’ [1946] van Wladyslaw Szpilman) CAST Adrien Brody (Wladyslaw Szpilman), Thomas Kretschmann, Frank Finlay, Maureen Lipman, Emilia Fox, Ed Stoppard, Julia Rayner, Jessica Kate Meyer

THE SINGING DETECTIVE (2003) DIR Keith Gordon PROD Mel Gibson, Bruce Davey, Steven Haft SCR Dennis Potter CAST Robert Downey, Jr., Robin Wright Penn, Mel Gibson, Jeremy Northam, Katie Holmes, Carla Gugino, Adrien Brody (First Hood), Jon Polito

THE VILLAGE (2004) DIR – SCR M. Night Shyamalan PROD M. Night Shyamalan, Sam Mercer, Scott Rudin CAST Joaquin Phoenix, Adrien Brody (Noah Percy), William Hurt, Sigourney Weaver, Bryce Dallas Howard, Brendan Gleason, Judy Greer

THE JACKET (2005) DIR John Maybury PROD George Clooney, Steven Soderbergh, Peter Guber SCR Massy Tadjedin (verhaal van Tom Bleecker, Marc Rocco) CAST Adrien Brody (Jack Starks), Keira Knightley, Jennifer Jason Leigh, Kris Kristofferson, Daniel Craig, Kelly Lynch, Brad Renfo, Mackenzie Phillips

KING KONG (2005) DIR Peter Jackson PROD Peter Jackson, Fran Walsh, Jan Blenkin SCR Peter Jackson, Fran Walsh, Phillipa Boyens (verhaal van Merian C. Cooper, Edgar Wallace) CAST Jack Black, Adrien Brody (Jack Driscoll), Naomi Watts, Thomas Kretschmann, Colin Hanks, Andy Serkis, Evan Pake, Jamie Bell

HOLLYWOODLAND (2006) DIR Allen Coulter PROD Glenn Williamson SCR Paul Bernbaum CAST Adrien Brody (Louis Simo), Diane Lane, Ben Affleck, Bob Hoskins, Lois Smith, Robin Tunney, Larry Cedar, Jeffrey DeMunn, Caroline Dhavernas

THE DARJEELING LIMITED (2007) DIR Wes Anderson PROD Wes Anderson, Roman Coppola, Scott Rudin, Lydia Scott Pilcher SCR Wes Anderson, Roman Coppola, Jason Schwartzman CAST Owen Wilson, Jason Schwartzman, Adrien Brody (Peter), Anjelica Huston, Amara Karan, Wallace Wolodarsky, Barbet Schroeder, Bill Murray

THE BROTHERS BLOOM (2008) DIR – SCR Rian Johnson PROD Ram Bergman, James D. Stern CAST Rachel Weisz, Mark Ruffalo, Adrien Brody (Bloom), Rinko Kikuchi, Robbie Coltrane, Maximillian Schell, Zachary Gordon, Max Records

CADILLAC REDORDS (2008) DIR – SCR Daniel Martin PROD Andrew Lack, Sofia Sondervan CAST Adrien Brody (Leonard Chess), Jeffrey Wright, Beyoncé Knowles, Gabrielle Union, Cedric the Entertainer, Columbus Short, Eamonn Walker

A MATADOR’S MISTRESS (2008) DIR – SCR Menno Meyjes PROD Andrés Vicente Gómez CAST Adrien Brody (Manuel Rodríguez Sánchez, a.k.a. ‘Manolete’), Penélope Cruz, Santiago Segura, Juan Echanove, Ann Mitchell, Joseph Linuesa

FANTASTIC MR. FOX (2009, animatie) DIR Wes Anderson PROD Wes Anderson, Scott Rudin, Allison Abbate, Jeremy Dawson SCR Wes Anderson, Noah Baumbach (boek ‘Fantastic Mr. Fox’ [1970] van Roald Dahl) CAST (enkel stem) George Clooney, Meryl Streep, Jason Schwatrzman, Bill Murray, Wally Wolodarsky, Eric Anderson, Michael Gambon, Willem Dafoe, Owen Wilson, Adrien Brody (Field Mouse)

GIALLO (2009) DIR Dario Argento PROD Adrien Brody, Rafael Primorac, Richard Rionda Del Castro SCR Dario Argento, Jim Agnew, Sean Keller CAST Adrien Brody (Inspector Enzo Avolfi / Giallo), Emmanuelle Seigner, Elsa Pataky, Robert Miano, Valentina Izumì, Sato Oi, Luis Molteni

SPLICE (2009) DIR Vincenzo Natali PROD Steven Hoban SCR Vincenzo Natali, Antoinette Terry Bryant, Doug Taylor (verhaal van Vincenzo Natali, Antoinette Terry Bryant) CAST Adrien Brody (Clive Nicoli), Sarah Polley, Delphine Chanéac, Brandon McGibbon, Simona Maicanescu, David Hewlett, Abigail Chu

HIGH SCHOOL (2010) DIR John Stahlberg, Jr. PROD Arcadiy Golubovich, Raymond J. Markovich, Warren Zide SCR John Stahlberg, Jr., Erik Linthorst, Stephen Susco (verhaal van John Stahlberg Jr., Erik Linthorst) CAST Adrien Brody (Psycho Ed), Sean Marquette, Matt Busch, Colin Hanks, Adhir Kalyan, Michael Chiklis

PREDATORS (2010) DIR Nimród Antal PROD Elizabeth Avellán, John Davis, Robert Rodriguez SCR Alex Litvak, Michael Finch (personages gecreëerd door Jim Thomas, John Thomas) CAST Adrien Brody (Royce), Topher Grace, Alice Braga, Walton Goggins, Oleg Taktarov, Laurence Fishburne, Danny Trejo, Louis Ozawa Chanchien

THE EXPERIMENT (2010) DIR Paul T. Scheuring PROD Marty Adelstein, Bill Johnson, Maggie Monteith, Scott Nemes, Dawn Parose SCR Paul T. Scheuring, (scenario DAS EXPERIMENT [2001] van Mario Giordano, Christoph Darnstädt, Don Bohlinger; boek ‘Das Experiment’ [1999, a.k.a. ‘The Black Box’] van Mario Giordano) CAST Adrien Brody (Travis), Forest Whitaker, Cam Cigandet, Clifton Collins Jr., Ethan Cohn, Fisher Stevens, Travis Fimmel, Maggie Grace

WRECKED (2010) DIR Michael Greenspan PROD Kyle Mann SCR Christopher Dodd CAST Adrien Brody (Man), Caroline Dhavernas, Ryan Robbins, Adrien G. Hughes, Adrian Holmes, Lloyd Adams, Mark McConchie, Jacob Blair

DETACHMENT (2011) DIR Tony Kaye PROD Carl Lund, Bingo Gubelman, Benji Kohn, Chris Papavasiliou, Greg Shapiro, Austin Clark EXEC PROD Adrien Brody SCR Carl Lund CAST Adrien Brody (Henry Barthes), Marcia Gay Harden, Christina Kendricks, Bryan Cranston, William Petersen, Tim Blake Nelson, Betty Kaye, Lucy Liu, Blythe Danner, James Caan

MIDNIGHT IN PARIS (2011) DIR – SCR Woody Allen PROD Letty Aronson, Jaume Roures, Stephen Tenenbaum CAST Owen Wilson, Rachel McAdams, Marion Cotillard, Michael Sheen, Kathy Bates, Adrien Brody (Salvador Dali), Mimi Kennedy, Carla Bruni

BACK TO 1942 (2012) DIR Xiaogang Feng PROD Sanping Han, Peter Lam, Guangquan Liu, Dai Song, Yiyang Wang, Zhongjun Wang SCR (memoires ‘Remembering 1942’ van Zhenyun Liu) CAST Zhang Guoli, Chen Daoming, Li Xuejian, Zhang Hanyu, Fan Wein, Tim Robbins, Adrien Brody (Theodore Harold White)

INAPPROPRATE COMEDY (2013) DIR Vince Offer PROD Courtney Bingham, Ken Pringle, Robert B. Shapiro SCR Vince Offer, Ken Pringle, Ari Shaffir (aanvullende dialogen van Adrien Brody, Christina Pazsitzky, Dante, John Ryan Jr.) CAST Rob Schneider, Michelle Rodriguez, Adrien Brody (Flirty Harry), Lindsay Lohan, Ari Shaffir, Dante

THIRD PERSON (2013) DIR – SCR Paul Haggis PROD Paul Haggis, Paul Breuls, Michael Nozik CAST Liam Neeson, Mila Kunis, Adrien Brody (Scott), Olivia Wilde, James Franco, Moran Atias, Maria Bello, Kim Basinger

THE GRAND BUDAPEST HOTEL (2014) DIR Wes Anderson PROD Wes Anderson, Scott Rudin, Jeremy Dawson, Steven Rales SCR Wes Anderson, Hugo Guinness (verhaal van Wes Anderson, Hugo Guinness; geïnspireerd door het werk van Stefan Zweig) CAST Ralph Fiennes, F. Murray Abraham, Mathieu Amalric, Adrien Brody (Dmitri), Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton, Jason Schwatzman, Tilda Swinton, Tom Wilkinson, Owen Wilson, Bob Balaban

AMERICAN HEIST (2014) DIR Sarik Andreasyan PROD Sarik Andreasyan, Govand Andreasyan, Tove Christensen, Georgy Malkov, Vladimir Poliakov SCR Paul Inglis CAST Adrien Brody (Frankie), Hayden Christensen, Aaron V. Williamson, Jordana Brewster, Laura Cayouette, Tory Kittles

TIAN JIANG XIONG SHI (2015) DIR – SCR Daniel Lee PROD Susanna Tsang CAST Jackei Chan, John Cusack, Adrien Brody (Tiberius), Si Won Choi, Peng Lin, Mika Wang, Yang Xiao, Tin Chiu Hung

BACKTRACK (2015) DIR – SCR Michael Petroni PROD Michael Petroni, Antonia Barnard, Jamie Hilton CAST Adrien Brody (Peter Bower), Jenni Baird, Sam neill, Anna Lise Phillips, Bruce Spence, Greg Poppleton, Barbara Gouskos, Jill McKay

SEPTEMBERS OF SHIRAZ (2015) DIR Wayne Blair PROD Hanna Weg, Gerard Butler, Heidi Jo Markel, Danielle Robinson, Alan Siegel, Les Weldon SCR Hanna Weg (boek, Dalia Sofer) CAST Adrien Brody (Isaac), Salma Hayek-Pinault, Alon Aboutboul, Gabriella Wright, Anthony Azizi, Nasser Memarzia

MANHATTAN NOCTURNE (2016) DIR Brian DeCubellis PROD Adrien Brody, Brian DeCubellis SCR Brian DeCubellis (boek, Colin Harrison) CAST Adrien Brody (Porter Wren), Yvonne Strahovski, Campbell Scott, Jennifer Beals, Steven Berkoff, Linda Lavin, Frank Deal, Stan Carp

BULLET HEAD (2017) DIR – SCR Paul Solet PROD Paul Solet, Les Weldon, Raphael Swann, Victor Shapiro, Yariv Lerner, David Gardner, Milos Djukelic CAST Adrien Brody (Stacy), Antonio Banderas, John Malkovich, Rory Culkin, Ori Pfeffer, Alexandra Dinu, James Robinson, Jeko Bogoslovov

AIR STRIKE (2018) DIR Xiao Feng PROD Stephen Eckelberry, Stephen J. Eads, Jian-Xiang Shi, Buting Yang SCR Ping Chen CAST Bruce Willis, Ye Liu, Adrien Brody (Steve), Seung-heon Song, William Wai-Ting Chan, Wei Fan, Gang Wu, Su Ma, Yongli Che

CLEAN (2020) DIR Paul Solet PROD Adrien Brody, Daniel Sollinger SCR Adrien Brody, Paul Solet CAST Adrien Brody, John Bianco, Pat Buck, Aaron Callahan, Michael Callahan, Sonia Conlin, Gerard Cordero, Alex Corrado

THE FRENCH DISPATCH (2020) DIR Wes Anderson PROD Wes Anderson, Jeremy Dawson, Steven Rales SCR Wes Anderson (verhaal van Wes Anderson, Ramon Coppola, Jason Schwartzman, Hugo Guinness) CAST Timothée Chalamet, Saoirse Ronan, Elisabeth Moss, Adrien Brody (Julian Cadazio), Léa Seydoux, Edward Norton, Tilda Swinton, Christoph Waltz, Willem Dafoe, Bill Murray, Benicio Del Toro, Owen Wilson, Liev Schreiber, Frances McDermond, Cécile de France, Anjelica Huston, Jason Schwartzman, Henry Winkler, Griffin Dunne, Morgane Polanski, Bob Balaban

BLONDE (2020) DIR Andrew Dominick PROD Brad Pitt, Dede Gardner, Jeremy Kleiner, Tracey Landon, Scott Robertson SCR Andrew Dominick (boek, Joyce Carol Oates) CAST Ana de Armas, Adrien Brody (De schrijver), Catherine Dent, Bobby Cannavale, Julianne Nicholson, Sara Paxton

EL TONTO (2020) DIR – SCR Charlie Day PROD John Rickard, Alex Saks, Tim Zajaros, Christopher Lemole CAST Travis Fimmel, Kate Beckinsdale, Adrien Brody, Alanna Ubach, Ray Liotta, John Malkovich, Katherine McNamara, Jimmi Simpson, Ken Jeong

EMPEROR (2020) DIR Lee Tamahori PROD Paul Breuls, Catherine Vandeleene, Michael John Fedun SCR Michael Thomas CAST Adrien Brody (Keizer Karel V), Sophie Cookson, Paz Vega, Thomas Kretschmann, Oliver Platt, Bill Skarsgård, Eddie Marsan, Götz Otto, Sam Louwyck, Michael Pas, Rutger Hauer, Veerle Dobbelaere

TV-FILMS

HOME AT LAST (1988) DIR – TELEPLAY David Devries PROD Chris Brigham CAST Adrien Brody (Billy), Joel Savani, Tom Wees, Rod McCullough, William Duff-Griffin, Lanny Flaherty, Kenneth Freese

BULLET HEARTS (1996) CAST Adrien Brody (Chuckie Bragg), Rob Estes, Heather Graham, Leon, Roddy McDowall

MINISERIE

HOUDINI (2014) DIR Uli Edel PROD Ildiko Kemeny TELEPLAY Bernard C. Meyer, Nicholas Meyer CAST Adrien Brody (Harry Houdini), Kristen Connelly, Evan Jones, Tim Pigott-Smith, Tom Benedict Knight, Shaun Williamson