35ste Festival International du Film de Mons: Jean-Pierre Dardenne en Delphine Tomson over Les Films du Fleuve

Iedereen kent de gebroeders Jean-Pierre en Luc Dardenne. Als regisseurs, scenarioschrijvers en producers zijn ze de creatieve breinen achter de schermen van hun bekroonde films als “La promesse” (1994), “Rosetta” (1999), “Le fils” (2002), “L’enfant” (2005), “Le silence de Lorna” (2008), “Le gamin au vélo” (2011), “Deux jours, une nuit” (2014), “La fille inconue” (2016) en “Je jeune Ahmed” (2019). Ze werken met wereldsterren als Marion Cotillard tot niet-professionele of onbekende acteurs als Timur Magomedgadzhiev die allen op een gelijkwaardig niveau presteren in hun kenmerkende intimistische en diepgravende acteursfilms.

Les Films du Fleuve is dan, zeker bij het grote publiek, weer minder gekend. Het is de productiemaatschappij van de Dardennes, opgericht in 1994 en gehuisvest in Luik, dat zowel hun eigen films financiert maar ook de samenwerking met buitenlandse producties en regisseurs/producers verzorgt. Na de impuls van hun internationale doorbraak en eerste Gouden Palm in Cannes met “Rosetta” (1999), werd het team uitgebreid en nu, pakweg twee decennia later, is Les Films du Fleuve een gevestigd productiehuis zowel in binnen- als buitenland. Als co-producenten voor films van regisseurs als Jacques Audiard, Mohamed Ben Attia, Costa-Gavras, Stijn Coninx of Ken Loach zijn de gebroeders Dardenne onder de naam van Les Films du Fleuve meer en meer vertegenwoordigd op de begingeneriek van internationale producties. Eén van de drijvende krachten die bij deze internationale co-producties in de buik van Fleuve mee aan het roer staat, is Delphine Tomson. Zij doet dienst als uitvoerend producente.

Regisseurs Costa-Gavras en Jean-Pierre Dardenne | Leo/Film Talk

Om de werking van Les Films du Fleuve toe te lichten en in detail te bekijken, en welke concrete aanpak er wordt gehanteerd bij hun samenwerking met derden, werd tijdens het 35ste Festival International du Film de Mons in Bergen als eerbetoon “Le couperet” (2005) van Costa-Gavras voorgesteld (ook in aanwezigheid van Costa-Gavras zelf). Het is één van de vele films uit het rijkgevulde palmares van Les Films du Fleuve. Zowel Jean-Pierre Dardenne als Delphine Tomson namen vooraan plaats in een zaal van Imagix Mons om voor het talrijk opgekomen publiek het woord te nemen en de werking van Les Films du Fleuve op een boeiende manier voor te stellen, en dat zowel een thuishaven als een springplank kan zijn voor vindingrijk en/of aankomend filmtalent.

Delphine Tomson en Jean-Pierre Dardenne in Imagix Mons tijdens het Festival International du Film de Mons | Leo/Film Talk

Hier onderaan is de Franstalige audio van deze Q&A. Voor alle duidelijkheid, dit evenement ging door op maandag 9 maart jl., nog vóórdat er sprake was van de stay-at-home maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze werden vier dagen later afgekondigd, op vrijdag 13 maart.

Ter info, de volgende editie van het Festival International du Film de Mons vindt plaats van 5 tot 12 maart 2021.

 

DE FILMS VAN LES FILMS DU FLEUVE

1. FILMS VAN JEAN-PIERRE EN LUC DARDENNE ALS REGISSEURS – SCENARIOSCHRIJVERS – PRODUCERS

FALSCH (1987) DIR – SCR Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne CAM Walther Van den Ende, Yves Vandermeeren ED Denise Vindevogel MUS Jan Franssen, Jean-Marie Billy CAST Bruno Cremer, Jacqueline Bollen, Nicole Colchat, Christian Crahay, Millie Dardenne, Bérangère Dautun, John Dobrynine

JE PENSE À VOUS (1992) DIR – SCR Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Dirk Impens, Claude Waringo, Jean-Luc Ormières CAM Giorgos Arvanitis ED Ludo Troch, Denise Vindevogel MUS Wim Mertens CAST Robin Renucci, Fabienne Babe, Gil Lagay, Pietro Pizzuti, Angélique Astgen

LA PROMESSE (1996) DIR – SCR Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne PROD Luc Dardenne, Hassen Daldoul, Claude Waringo CAM Alain Marcoen ED Marie-Hélène Dozo MUS Jean-Marie Billy, Denis M’Punga CAST Jérémie Renier, Olivier Gourmet, Assita Ouedraogo, Jean-Michel Balthazar, Frédéric Bodson

ROSETTA (1999) DIR – SCR Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Arlette Zylberberg, Laurent Pétin, Michèle Pétin CAM Alain Marcoen ED Marie-Hélène Dozo MUS Jean-Pierre Cocco CAST Émilie Dequenne, Fabrizio Rongione, Anne Yernaux, Olivier Gourmet, Bernard Marbaix, Frédéric Bodson

LE FILS (2002) DIR – SCR Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Denis Freyd CAM Alain Marcoen ED Marie-Hélène Dozo CAST Olivier Gourmet, Morgan Marinne, Isabella Soupart, Nassim Hassaïni, Kevin Leroy, Félicien Pitsaer, Rémy Renaud

L’ENFANT (2005) DIR – SCR Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Denis Freyd CAM Alain Marcoen ED Marie-Hélène Dozo CAST Jérémie Renier, Déborah François, Jérémie Segard, Fabrizio Rongione, Olivier Gourmet, Anne Gerard, Bernard Marbaix

CHACUN SON CINÉMA OU CE PETIT COUP AU COEUR QUAND LA LUMIÈRE S’ÉTEINT ET QUE LE FILM COMMENCE (2007) DIR Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne [segment ‘Dans l’Obscurité’]; andere segmenten, Theodoros Angelopoulos, Olivier Assayas, Bille August, Jane Campion, Youssef Chahine, Kaige Chen, Michael Cimino, Ethan Coen, Joel Coen, David Cronenberg, Manoel de Oliviera, Raymond Depardon, Atom Egoyan, Amos Gitai, Hsiao-Hsien Hou, Alejandro G. Iñárritu, Aki Kaurismäki, Abbas Kiarostami, Takeshi Kitano, Andrey Konchalovskiy, Claude Lelouch, Ken Loach, David Lynch, Nanni Moretti, Roman Polanski, Raoul Ruiz, Walter Salles, Elia Suleiman, Ming-liang Tsai, Gus Van Sant, Lars von Trier, Wim Wenders, Kar-Wai Wong, Yimou Zhang PROD Denis Carot, Robert Benmussa, Sandrine Brauer, Laura Briand, Rachel Curl, Gilles Ciment, Sergei Davidoff, Gilles Jacob, Aki Kaurismäki, Takeshi Kitano, Serge Lalou, Marie Masmonteil, Masayuki Mori, Rebecca O’Brien, Jacky Yee Wah Pang, Roman Polanski, Katrine Sahlstrøm, Alain Sarde, Vincent Wang, Corinne Golden Weber, Kar-Wai Wong, Takio Yoshida SCR Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne [segment ‘Dans l’Obscurité’], Manoel de Oliviera, Atom Egoyan, Olivier Assayas, William Chang, Amos Gitai, Alejandro G. Iñárritu, Aki Kaurismäki, Andrey Konchalovskiy, Nanni Moretti, War-Wai Wong, Yimou Zhang, Jingzhi Zou CAM Marc-André Batigne, Jacques Bouquin, Inti Briones, Dirk Brüel, Nick de Pencier, Eric Alan Edwards, Greig Fraser, Francis Grumman, Pung-Leung Kwan, Steven Lubensky, Emmanuel Lubezki, Alain Marcoen, Ramses Marzouk, Francisco Olivera, Alessandro Pesci, Mauro Pinheiro Jr., Andreas Sinanos, Masha Solovyova, Shinzi Suzuki, Alberto Venzago, Xiaoding Zhao, Xiaoshi Zhao ED Luc Barnier, William Chang, Long Cheng, Alexandre de Franceschi, Marie-Hélène Dozo, Olga Grinshpun, François Gédigier, Takeshi Kitano, Bodil Kjærhauge, Véronique Lange, Giuseppe Leonetti, Valérie Loiseleux, Stephen Mirrione, Gabriel Reed, Susan Shipton, Yannis Tsitopoulos MUS Mark Bradshaw, Howard Shore, Mychael Danna, Eleni Karaindrou CAST Isabelle Adjani, Anouk Aimée, Josh Brolin, David Cronenberg, Émilie Dequenne, Jean-Claude Dreyfus, Michael Lonsdale, Jeanne Moreau, Brooke Smith, Lars von Trier

LA SILENCE DE LORNA (2008) DIR – SCR Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Denis Freyd CAM Alain Marcoen ED Marie-Hélène Dozo CAST Arta Dobroshi, Jérémie Renier, Fabrizio Rongione, Alban Ukaj, Morgan Marinne, Olivier Gourmet, Anton Yakovlev, Grigori Manoukov

LE GAMIN AU VÉLO (2011) DIR – SCR Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Denis Freyd CAM Alain Marcoen ED Marie-Hélène Dozo CAST Cécile De France, Thomas Doret, Jérémie Renier, Fabrizio Rongione, Egon Di Mateo, Olivier Gourmet, Baptiste Sornin, Samuel De Rijk, Carl Jadot

DEUX JOURS, UNE NUIT (2014) DIR – SCR Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Denis Freyd CAM Alain Marcoen ED Marie-Hélène Dozo CAST Marion Cotillard, Fabrizio Rongione, Catherine Salée, Baptiste Sornin, Pili Groye, Simon Caudry, Lara Persain, Olivier Gourmet

LA FILLE INCONNUE (2016) DIR – SCR Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne PROD Bart Van Langendonck CAM Alain Marcoen ED Marie-Hélène Dozo CAST Adèle Haenel, Olivier Bonnaud, Jérémie Renier, Louka Minnelli, Christelle Cornil, Nadège Ouedraogo, Olivier Gourmet, Fabrizio Rongione

LE JEUNE AHMED (2019) DIR – SCR Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Denis Freyd CAM Benoît Dervaux ED Marie-Hélène Dozo, Tristan Meunier CAST Idir Ben Addi, Olivier Bonnaud, Myriem Akheddiou, Victoria Bluck, Claire Bodson, Othmane Moumen

2. FILMS VAN JEAN-PIERRE EN LUC DARDENNE ENKEL ALS PRODUCERS / CO-PRODUCERS

NOUS ÉTIONS TOUS DES NOMS D’ARBRES (1983) DIR Armand Gatti PROD Luc Dardenne CAM Armand Marco ED Olivier van Malderghem CAST John Deehan, Brendan ‘Archie’ Jeeney, Paddy Doherty, Brent Archie, Neil McCaul, Nigel Haggan

FAUTE DE SOLEIL (1995) DIR – SCR Christophe Blanc PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Bertrand Gore CAM Pascale Poucet ED Mariette Gutherz MUS J. Thundres, Alan Vega CAST Christian Baltauss, Jean-Jacques Benhamou, Philippe Charrette, Jacques De la Bruneliere, Françoise Descarrega

LES SIESTES GRENADINE (1999) DIR Mahmoud Ben Mahmoud PROD Luc Dardenne, Hassen Daldoul, Saleh El Fouzen SCR Mahmoud Ben Mahmoud, Moncef Dhouib, Maryse León García CAM Gilberto Azevedo ED Kahena Attia Riveill, Karine Pourtaud, Arbi Ben Ali MUS Ismaël Lô CAST Yasmine Bahri, Hichem Rostom, Lubna Azabal, Kadhir Fardi, Issa Harrath, Jamila Chihi

LE LAIT DE LA TENDRESSE HUMAINE (2001) DIR Dominique Cabrera PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Philippe Martin SCR Dominique Cabrera, Gilles Marchand, Cécile Vargaftig CAM Hélène Louvart ED Francine Sandberg MUS Béatrice Thiriet CAST Patric Bruel, Marilyne Canto, Dominique Blanc, Sergi López, Claude Brasseur, Mathilde Seigneur, Yolande Moreau, Olivier Gourmet

STORMY WEATHER (2003) DIR Sólveig Anspach PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Baltasar Kormákur, Patrick Sobelman SCR Sólveig Anspach, Roger Bohbot, Cécile Vargaftig, Pierre-Erwan Guillaume CAM Benoît Dervaux ED Anne Riegel MUS Alexandre Desplat CAST Élodie Bouchez, Didda Jónsdóttir, Baltasar Kormákur, Ingvar E. Sigurðsson, Christophe Sermet, Natan Cogan

LE MONDE VIVANT (2003) DIR – SCR Eugène Green PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Martine de Clermont-Tonnerre, Claude Berda CAM Raphaël O’Byrne ED Benoit De Clerck, Xiaoxing Cheng CAST Christelle Prot, Alexis Loret, Adrien Michaux, Laurène Cheilan, Achille Trocellier, Marin Charvet

LE SOLEIL ASSASSINÉ (2003) DIR Abdelkrim Bahloul PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Martine de Clermont-Tonnerre SCR Abdelkrim Bahloul, Charlotte Guigue, Jean-Pierre Péroncel-Hugoz CAM Charles Van Damme ED Pierre Didier, Jacques Witta MUS Jean-Marie Sénia CAST Charles Berling, Mehdi Dehbi, Ouassini Embarek, Clothilde de Bayser, Abbes Zahmani, Julia Maraval, Lofti Abdelli

LE COUPERET (2005) DIR Costa-Gavras PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Michèle Ray-Gavras, José María Morales SCR Costa-Gavras, Jean-Claude Grumberg (novel by Donald E. Westlake) CAM Patrick Blossier ED Yannick Kergoat MUS Armand Amar CAST José Garcia, Karin Viard, Christa Monfils, Ulrich Tukur, Olivier Gourmet, Yolande Moreau, Dieudonné Kabongo Bashila, Olga Grumberg, John Landis, Romain Gavras

MON COLONEL (2006) DIR Laurent Herbiet PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Costa-Gavras, Michèle Ray-Gavras, Salem Brahimi SCR Laurent Herbiet, Jean-Claude Grumberg (story by Costa-Gavras, novel by Francis Zamponi) CAM Patrick Blossier ED Nicole Berckmans MUS Armand Amar CAST Olivier Gourmet, Robinson Stévenin, Cécile De France, Charles Aznavour, Bruno Solo, Éric Caravaca, Guillaume Gallienne, Georges Siatidis

VOUS ÊTES DE LA POLICE? (2007) DIR Romuald Beugnon PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Jérôme Bleitrach, Emmanuel Agneray, Olivier Bronckart SCR Romuald Beugnon, Benjamin Leroux CAM Laurent Brunet ED Erika Haglund MUS Sébastien Gaxie CAST Jean-Pierre Cassel, Philippe Nahon, Jean-Claude Brialy, Micheline Presle, Yolande Moreau, Firmine Richard, Marilyne Canto

LA PRIMA LINEA (2009) DIR Renato De Maria PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Andrea Occhipinti SCR Renato De Maria, Ivan Cotroneo, Fidel Signorile, Sandro Petraglia (autobiography ‘Miccia Corte’ by Sergio Segio) CAM Gian Filippo Corticelli ED Marco Spoletini, Alfonso Perugini MUS Max Richter CAST Riccardo Scamarcio, Giovanna Mezzogiorno, Fabrizio Rongione, Ario Aita, Michele Alhaique, Jacopo Maria Bicocchi

L’EXERCICE DE L’ÉTAT (2011) DIR – SCR – MUS Pierre Schoeller PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Denis Freyd CAM Julien Hirsch ED Laurence Briaud CAST Olivier Gourmet, Michel Blanc, Zabou Breitman, Laurent Stocker, Didier Bezace, Jacques Boudet, François Chattot

DE ROUILLE ET D’OS (2012) DIR Jacques Audiard PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Jacques Audiard, Pascal Caucheteux, Martine Cassinelli, Alix Raynaud, Annemie Degryse SCR Jacques Audiard, Thomas Bidegain (story by Craig Davidson) CAM Stéphane Fontaine ED Juliette Welfling MUS Alexandre Desplat CAST Marion Cotillard, Matthias Schoenaerts, Armand Verdure, Céline Sallette, Corinne Masiero, Bouli Lanners, Jean-Michel Correia

DUPA DEALURI (2012) DIR Cristian Mungiu PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Cristian Mungiu, Grégoire Sorlat, Pascal Caucheteux, Vincent Maraval SCR Cristian Mungiu (novels by Tatiana Niculescu-Bran) CAM Oleg Mutu ED Mircea Olteanu CAST Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Valeriu Andriuta, Dana Tapalaga, Catalina Harabagiu, Gina Tandura, Vica Agache, Nora Covali, Dionisie Vitcu

MARINA (2013) DIR Stijn Coninx PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Peter Bouckaert, Cristiano Bortone, Delphine Thomson SCR Stijn Coninx, Rik D’Hiet CAM Lou Berghmans ED Philippe Ravoet MUS Michelino Bisceglia CAST Matteo Simoni, Evelien Bosmans, Luigi Lo Cascio, Donatella Finocchiaro, Maité Redal, Warre Borgmans, Chris van den Durpel, Jan Bijvoet, Rocco Granata, Wim Willaert

JE FAIS LE MORT (2013) DIR Jean-Paul Salomé PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Michel Saint-Jean SCR Jean-Paul Salomé, Cécile Telerman, Jérôme Tonnerre CAM Pascal Ridao ED Sylvie Lager MUS Bruno Coulais CAST François Damiens, Géraldine Nakache, Lucien Jean-Baptiste, Anne Le Ny, Jean-Marie Winling, Kévin Azaïs, Nanou Garcia

VIE SAUVAGE (2014) DIR Cédric Kahn PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Delphine Tomson, Kristina Larsen SCR Cédric Kahn, Nathalie Najem CAM Yves Cape ED Simon Jacquet MUS Mathias Duplessy CAST Mathieu Kassovitz, Céline Sallette, David Gastou, Sofiane Neveu, Romain Depret, Jules Ritmanic, Jenna Thiam, Tara-Jay Bangalter

JOURNAL D’UNE FEMME DE CHAMBRE (2015) DIR Benoît Jacquot PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Jean-Pierre Guérin SCR Benoît Jacquot, Hélène Zimmer (novel by Octave Mirbeau) CAM Romain Winding ED Julia Gregory MUS Bruno Coulais CAST Léa Seydoux, Vincent Lindon, Clotilde Mollet, Hervé Pierre, Mélodie Valemberg, Vincent Lacoste

LES COWBOYS (2015) DIR Thomas Bidegain PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Jan De Clercq, Annemie Degryse, Alexander Vandeputte, Arlette Zylderberg, Alain Attal, Romain Le Grand, Delphine Tomson SCR Thomas Bidegain, Noé Debré (original idea from Thomas Bidegain, Laurent Abitbol) CAM Arnaud Potier ED Géraldine Mangenot MUS Moritz Reich CAST François Damiens, Finnegan Oldfield, Agathe Dronne, Ellora Torchia, Antoine Chappey, Maxim Driesen, Jean-Louis Coulloc’h, John C. Reilly, Sam Louwyck

VIVA LA SPOSA (2015) DIR – SCR Ascanio Celestini PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Alessandra Acciai, Roberto Lombardi, Giorgio Magliulo, Arnaud Louvet, Francesca Feder SCR  CAM Luca Bigazzi ED Cecilia Zanuso MUS François Couturier CAST Ascanio Celestini, Alba Rohrwacher, Salvatore Striano, Francesco De Miranda, Veronica Cruciani, Pietro Faiella

LE FILS DE JOSEPH (2016) DIR – SCR Eugène Green PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Didier Jacob, Francine Jacob CAM Raphaël O’Byrne ED Valérie Loiseleux CAST Victor Ezenfis, Natacha Régnier, Fabrizio Rongione, Mathieu Amalric, Maria de Medeiros, Julia Gros de Gasquet, Jacques Bonnaffé, Eugène Green

INHEBEK HEDI (2016) DIR – SCR Mohamed Ben Attia PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Dora Bouchoucha, Nadim Cheikhrouha CAM Frédéric Noirhomme ED Azza Chaabouni MUS Omar Aloulou CAST Majd Mastoura, Rym Ben Messaoud, Sabah Bouzouita, Omnia Ben Ghali, Hakim Boumsaoudi

BACALAURÉAT (2016) DIR – SCR Cristian Mungiu PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Cristian Mungiu, Grégoire Sorlat, Vincent Maraval, Pascal Caucheteux, Jean Labadie CAM Tudor Vladimir Panduru ED Mircea Olteanu CAST Adrien Titieni, Maria-Victoria Dragus, Rares Andrici, Lia Bugnar, Malina Manovici, Vlad Ivanov

ACHTER DE WOLKEN (2016) DIR Cecilia Verheyden PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Peter Bouckaert SCR Michael De Cock (ook toneelstuk) ED Philippe Ravoet MUS Steve Willaert CAST Chris Lomme, Jo De Meyere, Charlotte De Bruyne, Katelijne Verbeke, Lucas Van den Eynde, François Beukelaers, Charlotte Anne Bongaerts

PLANETARIUM (2016) DIR Rebecca Zlotowski PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Frédéric Jouve SCR Rebecca Zlotowski, Robin Campillo ED Julien Lacheray MUS Robin Coubert CAST Natalie Portman, Lily-Rose Depp, Emmanuel Salinger, Amira Casar, Pierre Salvadori, Louis Garrel, David Bennent

ESPÈCES MENACÉES (2017) DIR Gilles Bourdos PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Kristina Larsen SCR Gilles Bourdos, Michel Spinoza (korte verhalen, Richard Bausch) CAM Ping Bin Lee ED Yannick Kergoat MUS Alexandre Desplat CAST Alice Issaz, Vincent Rottiers, Grégory Gadebois, Suzanne Clément, Eric Elmosnino, Alice de Lencquesaing, Christa Théret

DRÔLE DE PÈRE (2017) DIR Amélie van Elmbt PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne SCR Amélie van Elmbt, Matthieu de Braconier CAM Eric Gauthier ED Ewin Ryckaert, Yannick Kergoat MUS Michael Andrews CAST Isabelle Barth, Thomas Blanchard, Judith Chemla, Kristof Coenen, Alice de Lencquesaing, Lina Doillon

CARNIVORES (2018) DIR Jérémie Renier, Yannick Renier PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Vincent Mazel, Hugo Sélignac SCR Jérémie Renier, Yannick Renier, Bulle Decarpentries, Agnès de Sacy CAM Georges Lechaptios CAST Leïla Bekhti, Zita Hanrot, Bastien Bouillon, Johan Heldenbergh, Hiam Abbass, Octave Bossuet, Christophe Sermet

NIET SCHIETEN (2018) DIR Stijn Coninx PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Peter Bouckaert, Maarten Swart SCR Stijn Coninx, Rik D’Hiet CAM Danny Elsen ED Philippe Ravoet CAST Jan Decleir, Viviane de Muynck, Mo Bakker, Kes Bakker, Jonas Van Geel, Inge Paulussen, Louis Talpe, Elke Van Mello, Ann Tuts, Lucas Van den Eynde, Nico Sturm

DERNIER AMOUR (2018) DIR Benoît Jacquot PROD Kristina Larsen, Jean-Pierre Guérin CO-PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne SCR Benoît Jacquot, Jérôme Beaujour, Chantal Thomas ED Julia Gregory MUS Bruno Coulais CAST Vincent Lidon, Stacy Martin, Valeria Golino, Julia Roy, Nancy Tate, Anna Cottis, Hayley Carmichael, Nathan Willcocks

LES FRÈRES SISTERS, a.k.a. THE SISTERS BROTHERS (2018) DIR Jacques Audiard PROD John C. Reilly, Pascal Caucheteux, Alison Dickey, Michael De Luca, Michel Merkt ASSOC PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Valerie Schermann SCR Jacques Audiard, Thomas Bidegain (boek, Patrick DeWitt) CAM Benoît Debie ED Juliette Welfling MUS Alexandre Desplat CAST John C. Reilly, Joaquin Phoenix, Jake Gyllenhaal, Riz Ahmed, Rebecca Root, Allison Tolman, Rutger Hauer, Carol Kane

PAUL SANCHES EST REVENU! (2018) DIR Patricia Mazuy PROD Patrick Sobelman CO-PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Saïd Ben Saïd, Michel Merkt, Gilles Sibton SCR Patricia Mazuy, Yves Thomas CAM Frédéric Noirhomme ED Mathilde Muyard MUS John Cale CAST Laurent Lafitte, Zita Hanrot, Philippe Girard, Idir Chender, Anne-Lise Heimburger, Anthony Paliotti, Achille Reggiani

WELDI (2018) DIR – SCR Mohamed Ben Attia PROD Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Dora Bouchoucha Fourati, Nadim Cheikhrouha CAM Frédéric Noirhomme ED Nadia Ben Rachid CAST Imen Cherif, Mouna Mejri, Zakaria Ben Ayyed, Mohamed Dhrif