“Zillion” van Robin Pront: hoofdrollen voor o.m. Matteo Simoni, Jonas Vermeulen en Charlotte Timmers

Over de legendarische en veelbesproken Antwerpse discotheek de Zillion, die van 1997 tot 2003 mee het uitgangsleven en de discotheekhype domineerde, maar na vijf jaar van succes en decadentie de deuren moest sluiten vanwege misdrijven en wanbeleid, wordt nu een film gemaakt. Voor regisseur Robin Pront, vooral bekend van zijn overtuigende en internationaal bejubelde debuutfilm “D’Ardennen” (2015), wordt het zijn eerstvolgende project. In zijn aanwezigheid werd tijdens een persconferentie op donderdag 27 februari de cast van “Zillion” voorgesteld in die andere discotheek, de Carré in Willebroek, waar voor de gelegenheid het interieur was omgevormd tot de Zillion.

Robin Pront schreef het scenario met Kevin Meul (scenarist-regisseur van o.m. “My First Highway,” 2016), en blikt in de film terug op de opkomst en de ondergang van de Antwerpse megadiscotheek en zijn flamboyante eigenaar Frank Verstraeten die zelf de persconferentie bijwoonde en ook even het woord nam, toen hem werd gevraagd wat het met hem deed, een film over de Zillion. “In het begin was het even schrikken,” zei hij, “maar ik heb heel veel tijd doorgebracht met Robin en Kevin, heel veel verhalen verteld, en ik heb vooral geprobeerd om een beeld te schetsen van achter de schermen, de dingen die de mensen niet in de kranten hebben kunnen lezen. Ik heb het scenario gelezen, en het gaat een topfilm worden.” Of de film een droom is die uitkomt, antwoordde hij, “Voor mij is het een hoofdstuk dat is afgesloten. Ik heb toffe dingen meegemaakt, maar ook heel veel ellende, het is the rise and the fall, dat ga je wel kunnen zien in de film, denk ik.”

De affiche van “Zillion”

De Antwerpse acteur Jonas Vermeulen, bekend van de TV-serie “Studio Tarara” speelt de rol van Frank Verstraeten; Matteo Simoni neemt de rol van Dennis Black Magic voor zich; Geert Van Rampelberg is de eigenaar van de Carré; Barbara Sarafian speelt Marleen, de moeder van Frank, en Charlotte Timmers kruipt in de huid van Vanessa Goossens, de vriendin van Frank. Zij waren allen aanwezig tijdens de persconferentie. Tot de andere hoofdrolspelers die er niet konden bijzijn, behoren Dirk Roofthooft, hij speelt Herman Goossens, de vader van Vanessa, en Frank Vercruyssen is Nico Tackaert, de belastingcontroleur. DOP Robrecht Heyvaert neemt plaats achter de camera; hij verzorgde eerder het camerawerk van Pronts “D’Ardennen” en nadien ook van “Black” (2015), “Dode Hoek” (2017), “Patser” (2018), “Torpedo” (2019) en “Bad Boys For Life” (2020).

De synopsis van de film kan als volgt worden samengevast: Frank Verstraeten, een computergenie met een onwaarschijnlijke neus voor zaken, een fascinatie voor het nachtleven en een ongezonde bewijsdrang, wil slechts één ding, een eigen discotheek die de concurrentie niet alleen overtreft maar simpelweg vernedert. De futuristische megadiscotheek Zillion is een feit en Frank ontpopt zich van computermarchand uit Meise tot de spilfiguur van het Antwerpse nachtleven. Hij paradeert met de mooiste vrouwen van België en smeedt een alliantie met Dennis Black Magic, de pornokoning die voor de pikante extra’s zorgt. Helaas duren ook hier mooie liedjes niet lang. Frank creëert vijanden binnen en buiten z’n discotheek, verliest de controle en gaat met zijn eigen danstempel ten onder.

Op 16 maart a.s. beginnen de opnamen, nog vóór de zomer zouden de eerste beelden beschikbaar zijn, en op 3 februari 2021 gaat “Zillion” in première.

Gesprekken met Robin Pront en Geert van Rampelberg volgen in de aanloop naar de start van de opnamen. Hieronder een impressie van de castvoorstelling in de Carré.

Geert Van Rampelberg, Matteo Simoni, Charlotte Timmers, Robin Pront, Jonas Vermeulen en Barbara Sarafian | Leo/Film Talk
Bovenaan, Geert Van Rampelberg, Robin Pront. Onderaan, geflankeerd door twee danseressen, Charlotte Timmers, Frank Verstraeten, Jonas Vermeulen, Barbara Sarafian en Matteo Simoni | Leo/Film Talk