“F.C. De Kampioenen 4 Viva Boma”: avant-première van hun nieuwste film in Kinepolis Antwerpen

Gisteren ging onder massale belangstelling in Kinepolis Antwerpen de vierde film van ’s lands meest bekende voetbalploeg uit de lagere klasse in première. Na de veelvuldig geprezen en uiterst succesvolle TV-serie “F.C. De Kampioenen” (1990-2011), gevolgd door drie speelfilms, “F.C. De Kampioenen: Kampioen zijn blijft plezant” (2013), “F.C. De Kampioenen: Jubilee general” (2015) en “F.C. De Kampioenen: Kampioenen Forever” (2017) is er nu dus de vierde film uit de reeks, “F.C. De Kampioenen 4: Viva Boma!” die vanaf volgende week, woensdag 18 december, in de Vlaamse zalen wordt vertoond.

Gelet op de hoge kijkcijfers van de herhalingen die de vroegere afleveringen bij de heruitzendingen op één keer op keer blijven genereren (ook al staan alle afleveringen reeds lang hier op YouTube), en bovendien met een nieuwe reeks van TV-afleveringen in het verschiet, komt er vooralsnog geen sleet op het alomvertrouwde concept en de even herkenbare personages uit de reeks. Meer nog, nieuwe generaties voelen zich evenzeer aangesproken door De Kampioenen, net zoals hun ouders of grootouders bij het zien van de allereerste afleveringen in oktober 1990, toen “Nieuwe Truitjes” of “Koopjes” en “Vogelvrij” de spits afbeten van het eerste seizoen. Wie had toen kunnen denken dat de reeks haast onsterfelijk zou worden. Zelden was humor op de Vlaamse televisie zo aanstekelijk als bij het aanschouwen van de beste en meest memorabele afleveringen van “F.C. De Kampioenen.”

Enkele dipjes tussendoor, zoals het vertrek van populaire personages als Pico Coppens (1990-1993, gespeeld door Walter Michiels), Oscar Crucke (1990-1994, rol voor Carry Goossens) of Dimitri De Tremmerie (1990-1998, Jacques Vermeire), of de onfortuinlijke passage van Bernard Theofiel Waterslaeghers (1998-2000, gespeeld door Jakob Beks) om de hiaten op te vullen, konden het enthousiasme van de trouwe kijker niet temperen. Ze bleven de reeks trouw, in goede en in kwade dagen.

An Swartenbroekx tijdens de avant-première van “F.C. De Kampioenen 4: Viva Boma!” toen ze zei, ‘En dit is mijn papa!’ René Swartenbroekx, links, was één van de scenarioschrijvers van het eerste uur die mee aan de basis lag van het succes van “F.C. De Kampioenen” | Leo/Film Talk

En om deze kijker voor zich te blijven winnen, beschikte de openbare omroep naast een schitterende en perfect op elkaar ingespeelde cast ook over een ijzersterk team van scenarioschrijvers die bijzonder vindingrijke Kampioenenverhalen konden bedenken. Ofschoon steeds dezelfde ingrediënten terugkeerden—misverstanden en een dubbele verhaallijn—vormden de scenario’s van o.m. Bart Cooreman (75 afleveringen), René Swartenbroekx (32 afl.), Knarf Van Pellecom (30 afl.), Anton Klee (23 afl.), Frank Van Laecke (21 afl.), Wout Thielemans (19 afl.) en Koen Vermeiren (19 afl.) het solide fundament van de legendarische serie. Ook Ann Swartenbroekx zelf hoort thuis in dit rijtje, niet enkel vanwege de 9 afleveringen die ze door de jaren heen heeft geschreven, maar ze was eveneens co-scenariste van alle vorige Kampioenenfilms, en het scenario van “F.C. De Kampioenen 4: Viva Boma!” is integraal van haar hand.

Verder was er ook TV-regisseur Willy Vanduren. Als pionier bijna draaide hij seizoenen één, twee en drie (39 afl.), en gaf nadien de fakkel door aan o.m. Eric Taelman (29 afl. 1992-1996), Stef Desmyter (47 afl., 1996-1999), Johan Gevers (45 afl., 2008-2011), en vooral aan Etienne Vervoort die van 1999 tot 2007 liefst 94 afleveringen draaide, wat ruim een derde is van het totaal aantal afleveringen. Voor de buitenwereld zijn het allemaal nobele onbekenden, namen die slechts heel even op de eindgeneriek werden vermeld toen iedereen na het zien van een nieuwe aflevering al lang in de keuken was, maar zonder al dit talent àchter de schermen, nee, geen “F.C. De Kampioenen.”

Tussendoor was de reeks ook een springplank voor jong en aanstormend talent met kleine rollen voor destijds nog onbekende acteurs als Lucas Van den Eynde (1990), Koen De Bouw (1991), Koen De Graeve (1996), Wouter Hendrickx (1998), Geert Van Rampelberg (1998) en Clara Cleymans (2 afleveringen, in 2006 en 2010). Ook haar moeder Karin Jacobs was ooit van de partij in 2 afleveringen, de eerste in 1995 in het hilarische “DDT getrouwd” waarin zijn ma haar wil koppelen aan DDT, en de tweede volgde in 1998. Ella Leyers had als Saartje een iets groter aandeel, verspreid over 18 afleveringen en meerdere jaargangen (2003-2006).

Maar terug naar de actualiteit van vandaag, met “F.C. De Kampioenen 4: Viva Boma!” Net zoals bij het publiek geven ook de personages in de reeks de fakkel stilaan door aan de volgende generatie. Niels Destadsbader als Ronaldinho brengt in de film in zijn kielzog ook andere jongeren mee, zodat naast de vertrouwde personages van dag één, waaronder Carmen, Xavier, Bieke of Mijnheer Boma, ook nieuwe gezichten worden geïntroduceerd en de verhaallijn op een natuurlijke manier blijft evolueren. De Kampioenen groeien mee met hun publiek.

“F.C. De Kampioenen 4: Viva Boma!” (2019, trailer)

Bij de druk bijgewoonde avant-première van “F.C. De Kampioenen 4: Viva Boma!” in Antwerpen op dinsdag 10 december waren regisseur Jan Verheyen en de voltallige cast van de film aanwezig. De Kampioenen zijn nog lang niet uitgeblust: aan de reacties en de massale opkomst te zien, schuilt er nog steeds heel wat potentieel in de formule van “F.C. De Kampioenen.”

Hieronder alvast een impressie van het evenement dat in Kinepolis Antwerpen voor een ware overrompeling zorgde—de film werd in meerdere zalen vertoond—met o.m. de cast op de rode loper, de sterlegging en het fotomoment, en foto’s van enkele interviews voor Telenet dat op kanaal 11 de première rechtstreeks op televisie uitzond (alle foto’s onderaan: © Leo/Film Talk).

Ben Rottiers en Ann Tuts | Leo/Film Talk
Marijn De Valck en Johny Voners | Leo/Film Talk
Niels Destadsbader en Danni Heylen | Leo/Film Talk
Ann Tuts, Tuur De Weert, Jaak Van Assche, Loes Van den Heuvel en Johny Voners | Leo/Film Talk
Johny Voners | Leo/Film Talk
Johny Voners | Leo/Film Talk
Loes van den Heuvel | Leo/Film Talk
Herman Verbruggen en Johny Voners | Leo/Film Talk
De filmploeg van de film tijdens de première in Kinepolis Antwerpen | Leo/Film Talk
Regisseur Jan Verheyen, Johny Voners, Loes van den Heuvel, Ann Tuts (deels verborgen), An Swartenbroekx | Leo/Film Talk
Johny Voners, Loes van den Heuvel, Ann Tuts, An Swartenbroekx | Leo/Film Talk
Loes van den Heuvel, Machteld Timmermans, Danni Heylen, Marijn De Valck | Leo/Film Talk
Niels Destadsbader | Leo/Film Talk
Marijn De Valck, An Swartenbroekx | Leo/Film Talk
Jacques Vermeire (links) en dochter Julie Vermeire | Leo/Film Talk
Tuur De Weert, Danni Heylen en Jan Verheyen in gesprek met Ben Roelants | Leo/Film Talk
Ben Rottiers, Ann Tuts en Ben Roelants | Leo/Film Talk
Jacques Vermeire, Jaak Van Assche, Ben Roelants | Leo/Film Talk
Niels Destadsbader met Ben Roelants | Leo/Film Talk