“Cleo”: avant-première en Q&A in Cinema Cartoon’s in aanwezigheid van Eva Cools en Anna Franziska Jäger

Een film van en met nieuw en aanstormend talent kan vaak een bijzonder aangename kennismaking zijn. Soms kan je spreken van een verrijkende ervaring. En dat geldt zeker voor “Cleo,” de debuutfilm van regisseur Eva Cools die ook het scenario schreef, en die je zonder meer vanaf dag één als een revelatie mag bestempelen. Van een verrassing gesproken dus, want het is niet de logica zelve. En net zoals Anke Blondé eerder dit jaar van zich liet horen met haar opmerkelijk regiedebuut “The Best of Dorien B.,” is het nu dus de beurt aan nieuwkomer Eva Cools—beide dames hebben overigens in de Vlaamse filmwereld een gelijkaardige voorgeschiedenis als casting director. Met “Cleo” geeft Eva Cools meteen een visitekaartje af om u tegen te zeggen: de film is een somber, maar tevens ijzersterk, relevant en overtuigend drama.

Op maandag 25 november ging “Cleo” in aanwezigheid van Cools en hoofdactrice Anna Franziska Jäger in première in Cinema Cartoon’s in Antwerpen, waar na de voorstelling in Sous Sol, de Antwerpse bier- en wijnkelder verscholen onder de Cartoon’s, een Q&A volgde met het talrijk opgekomen publiek.

De film is persoonlijk geïnspireerd nadat Eva Cools iemand uit haar familie had verloren bij een verkeersongeval met vluchtmisdrijf. In de film bekijkt ze welke impact zo’n ingrijpend drama teweegbrengt en hoe de nabestaanden daarmee omgaan. Cools vertelt geen autobiografisch verhaal, maar ze gebruikte voor de film wel dezelfde emoties als uitgangspunt en ze legt de klemtoon op de nabestaanden die met tal van onbeantwoorde vragen achterblijven en het rouwproces niet kunnen afsluiten. En dat is de aangrijpende zoektocht waar de jonge Cleo mee worstelt.

Het titelpersonage van de film wordt gespeeld door Anna Franziska Jäger, die eerder al schitterde als Karo in Dorothée Van Den Berghe’s “My Queen Karo” (2009) met Déborah François en Matthias Schoenaerts. In “Cleo” speelt ze een zeventienjarig meisje dat met haar jonge broer door hun grootmoeder (gespeeld door Yolande Moreau) wordt grootgebracht nadat hun ouders bij een tragisch verkeersongeluk met vluchtmisdrijf om het leven zijn gekomen. Ze zoekt en vindt troost in de muziek van Rachmaninov—muziek is een belangrijke katalysator in de film, aangezien het personage van haar vader een concertpianist was. Muziek is haar manier om gevoelsmatig dicht bij hem te kunnen blijven en om zichzelf niet de illusie te moeten ontnemen dat hun band definitief is verbroken. Intussen leert de ietwat rebelse tiener in het Brusselse nachtleven ook een vrij mysterieuze man kennen.

De film werd vorige maand tijdens Film Fest Gent voorgesteld en is intussen op het Filmfestival van Rome bekroond met de Alice My Movies Award als het beste speelfilmdebuut in de competitie Alice Nella Città wat meteen de internationale première van de film betekende. Actrice Anna Franziska Jäger kreeg de Rising Star Award.

Eva Cools en Anna Franziska Jäger tijdens de Q&A in Sous Sol, de benedenverdieping van de Antwerpse Cartoon’s | Leo/Film Talk

“Cleo” heeft een heel parcours afgelegd voordat hij was afgewerkt en in Gent werd voorgesteld. Drie jaar geleden al kreeg Cools voor haar scenario de Visser-Neerlandiaprijs, maar toch moest ze blijven knokken om de financiering rond te krijgen. Ze zocht zelf sponsers en mede dank zij een geslaagde crowdfundingsactie kon ze een cruciale scène inblikken die in het scenario enkel stond omschreven als ‘Cleo gaat naar een Rachmaninov-concert in Parijs.’ De kostprijs om dit pianoconcert met symfonisch orkest onder leiding van Dirk Brossé te verfilmen, bedroeg twintigduizend euro, en dat is het bedrag dat werd opgehaald met de crowdfunding.

Hoofdrolspeelster Anna Franziska Jäger is de dochter van choreografe Anna Teresa De Keersmaeker; haar tegenspeelsters in “Cleo” zijn, naast Yolande Moreau in haar eerste Vlaamse film, o.m. Roy Aernouts als de jongeman die ze in een nachtclub leert kennen, en Lucie Debay speelt zijn vriendin. Natali Broods, deze keer in een kleine rol, is haar tante; Koen De Sutter speelt Cleo’s pianoleraar, en verder is er ook nog een nevenrol voor Martha Canga Antonio die vier jaar geleden debuteerde in “Black” van Adil El Arbi en Bilall Fallah.

“Cleo” loopt vanaf 27 november in de Belgische zalen. Distributeur: Lumière.

Hier volgt de audio van de vijftien minuten durende Q&A dd. 25 november, n.a.v. de avant-première in Cinema Cartoon’s. Aan het woord komen Eva Cools, Anna Franziska Jäger en zanger-gitarist Mauro Pawlowski die mee de soundtrack van de film verzorgde.


CLEO
(2019) REG – SCR Eva Cools PROD Jan De Clercq, Annemie Degryse CAM Brecht Goyvaerts ED Alain Dessauvage MUS Mauro Pawlowski CAST Anna Franziska Jäger (Cleo), Roy Aernouts (Leos), Yolande Moreau (Grootmoeder), Lucie Debay (Jeanne), Natali Broods (Tante Arianne), Martha Canga Antonio (Myra), Ishaq El Akel (Bruno), Koen De Sutter (Pianoleraar), Marijke Pinoy (Schooldirectrice), Jan Hammenecker (De Wachter)

De trailer van “Cleo”