“Torpedo”: wervelende spektakelfilm met o.m. Koen De Bouw, Ella-June Henrard en Thure Riefenstein

We werden de voorbije decennia al behoorlijk verwend door het filmaanbod van en met Vlaams talent, maar vanaf nu kunnen we opnieuw een box afvinken: met “Torpedo” is er nu ook een volwaardige en spannende Vlaamse actie- en avonturenfilm—een spektakelfilm, zeg maar—die, zoals de titel doet vermoeden, zich afspeelt in de claustrofobische setting van een duikboot tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ofschoon de prent werd gedraaid met een beperkt budget van ca. drie miljoen euro, een peulschil in vergelijking met zijn Amerikaanse evenknieën, werd er bijzonder creatief en inventief omgesprongen met de beschikbare middelen en wordt de film geacht om in de bioscoop te kunnen wedijveren met gelijkaardige big-budget films vanuit het buitenland.

Voor regisseur Sven Huybrechts is “Torpedo” zijn filmdebuut, naar een eigen scenario dat al vele jaren klaar lag om te verfilmen, en de film heeft een indrukwekkende cast, aangevoerd door o.m. Koen De Bouw, Ella-June Henrard, Thure Riefenstein, Sven De Ridder, Gilles De Schryver en Robrecht Vanden Thoren. Zij geven het verhaal gestalte, over een team van Belgische verzetsstrijders die een Duitse onderzeeër kapen om uranium te smokkelen van Congo naar New York. De film is deels gebaseerd op waargebeurde feiten, aangezien Little Boy, de atoombom die Hiroshima heeft getroffen, grotendeels uit uranium bestond afkomstig uit het toenmalige Belgisch-Congo dat clandestien door de Belgische regering aan de VS werd verkocht.

De film roept enerzijds herinneringen op aan duikbootfilms als “Das Boot” (1981) en “Kursk” (2018), maar hij wordt evenzeer bestempeld als een ontspannende missiefilm—entertainment ten top—met een vleugje humor in de stijl van “The Dirty Dozen” (1967) of “Inglourious Basterds” (2009).

“Torpedo” ging op 15 oktober in avant-première in Kinepolis Antwerpen, en is vanaf woensdag 23 oktober te zien in de Belgische bioscopen. Filmverdeler: Independent Films.

“Torpedo” (2019, trailer)

TORPEDO (2019) DIR Sven Huybrechts PROD Kobe Van Steenberge, Hendrik Verthé SCR Sven Huybrechts, Johan Horemans CAM Kobe Van Steenberge, Danny Elsen, Robrecht Heyvaert ED Hannes Timermans MUS Hannes De Maeyer CAST Koen De Bouw (Stan), Ella-June Henrard (Nadine), Thure Riefenstein (Franz Jäger), Joren Seldeslachts (Filip), Sven De Ridder (Klisse), Stefan Perceval (Tamme), Bert Haelvoet (Fons), Vic De Wachter (Kapitein Maes), Martin Semmelrogge (Kriechbaum), Robrecht Vanden Thoren (Werner), Gilles De Schryver (Van Praag), Bruno Georis (Minister Jaspard)

Sven De Ridder, Ella-June Henrard en Thure Riefenstein tijdens de avant-première van “Torpedo” in Kinepolis Antwerpen | Leo/Film Talk
Koen De Bouw met Ella-June Henrard | Leo/Film Talk
Koen De Bouw tijdens de interviews n.a.v. de release van “Torpedo” | Leo/Film Talk