Film Fest Gent: Matthias Schoenaerts, filmmaker Laure de Clermont-Tonnerre en de slotfilm “The Mustang”

“The Mustang” is een film geïnspireerd op waargebeurde feiten en is al enkele jaren een project waar de Franse regisseur Laure de Clermont-Tonnerre met bijzonder veel passie jarenlang aan heeft gewerkt. Matthias Schoenaerts sloot zich er nadien bij aan en maakte twee jaar lang deel van het team. Hij speelt de hoofdrol, een gevangene veroordeeld voor zware criminele feiten, en voor zijn research bezocht hij drie zwaarbeveiligde gevangenissen waar hij tijd doorbracht met gevangenen om hun wereld beter te leren kennen.

Zijn personage besluit om in de gevangenis, gelegen in de Amerikaanse staat Nevada, in een revalidatieprogramma te stappen om wilde paarden te temmen. Door zijn haast non-verbale interactie met zijn mustang doorloopt zijn personage een intuïtief en emotioneel groeiproces, zodat hijzelf en zijn paard betere versies van zichzelf kunnen worden. De film kreeg eerder dit jaar erg lovende kritieken in de VS; in zijn filmrecensie van 15 maart 2019 loofde The Hollywood Reporter Matthias Schoenaerts vanwege zijn ‘solide vertolking die centraal staat in deze humanistische film, en die geworteld is in de overtuiging dat zelfs gebroken mensen kunnen groeien.’ De film bracht er meer dan $ 5 miljoen dollar op, waar hij intussen ook al enige tijd beschikbaar is op dvd en Blu-ray. Robert Redford en Matthias Schoenaerts hebben de film mee geproduceerd, en Ruben Impens, de vaste cameraman Felix van Groeningen die verder ook films als “Brasserie Romantiek” (2012) en “Zagros” (2017) voor zijn rekening nam, is hier de DOP van dienst.

Regisseur Laure de Clermont-Tonnerre en Matthias Schoenaerts waren op 18 oktober aanwezig bij de vertoning van de film op het Film Fest Gent waar “The Mustang,” een klein maar waardevol project, werd vertoond als slotfilm van het Festival. Schoenaerts was slechts twee dagen in België en maakte zo van de gelegenheid gebruik om in Gent de release van de film te promoten.

“The Mustang” loopt vanaf 23 oktober in de Belgische bioscopen.

“The Mustang” (2019, trailer)

THE MUSTANG (2019) DIR Laure de Clermont-Tonnerre PROD Adrian Politowski, Catherine Morisse SCR Laure de Clermont-Tonnerre, Mona Fastvold, Brock Norman Brock CAM Ruben Impens ED Géraldine Mangenot MUS Jed Kurzel CAST Matthias Schoenaerts (Roman), Jason Mitchell (Henry), Bruce Dern (Myles), Gideon Adlon (Martha), Connie Britton (Psychologist), Josh Stuart (Dan), Thomas Smittle (Tom)

Matthias Schoenaerts met de Franse filmregisseur Laure de Clermont-Tonnerre tijdens de slotavond van Film Fest Gent | Leo/Film Talk
Matthias Schoenaerts poseert met zijn fans voor selfies op de rode loper van Kinepolis Gent | Leo/Film Talk