Christophe Lambert: “Ik houd van al mijn films want ze maken allemaal een deel uit van mij”

Christophe Lambert (geb. 1957), de iconische acteur uit films als “Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes” (1984), “Subway” (1985), “Highlander” (1986) en “Highlander II: The Quickening” (1991), was onlangs één van de genodigden tijdens het Festival International du Film Francophone in Namen om er zijn twee nieuwste films te komen voorstellen.

Terwijl hij intussen aan tal van andere projecten werkt, zijn “Mes jours de gloire,” de eerste film van regisseur Antoine de Bary, en “La source” van Rodolphe Lauga, de films in kwestie die tijdens het FIFF werden vertoond.

De affiche van “Mes jours de gloire” van Antoine de Bary

Christophe Lambert (soms ook vermeld als Christopher Lambert) is vooral in Frankrijk een gegeerd acteur, zowel voor hoofd- als karakterrollen. Als zoon van een Frans diplomaat die destijds voor de Verenigde Naties werkte, is hij geboren in de Verenigde Staten, maar groeide op in Zwitzerland en in zijn tienerjaren verhuisde de familie naar Parijs. Na een aantal kleinere rollen in Franse films in het begin van de jaren tachtig, werd hij een internationale ster na zijn vertolking van Tarzan in Hugh Wilsons “Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes” (1984).

Sedertdien is hij een vaste waarde in de Franse film en is hij er tot op de dag van vandaag een heuse vedette. Voorheen was hij getrouwd met de Amerikaanse actrice Diane Lane van 1988-1994 (Eleanor Lambert is hun dochter), en het afgelopen decennium schreef hij twee romans, “La fille porte-bonheur” (2011) en “Le juge” (2015). Christophe Lambert, een Césarwinnaar als Beste Acteur voor zijn rol in Luc Bessons “Subway” (1985), woont afwisselend in Zwitserland, Frankrijk en de V.S.

Dit is de Franstalige audio van het groepsgesprek met Christophe Lambert tijdens het FIFF in Namen op 29 september jl. waar hij de tijd nam om te praten over zijn films “Mes jours de gloire” en “La source,” maar ook terugblikte op zijn filmcarrière die nu vier decennia geleden begon.