André Téchiné: “Wie weet, misschien maak ik ooit nog wel een film met een testamentaire waarde”

De Franse scenarioschrijver en filmregisseur André Téchiné (° 1943) begon zijn carrière als filmcriticus voor Cahiers du Cinéma van 1964-1967, en trad zo in de voetsporen van bekende Nouvelle Vague regisseurs als Claude Chabrol, François Truffaut en Jean-Luc Godard. Voordat hij als regisseur aan de slag kon, was hij eerst nog o.m. assistent-regisseur van Jacques Rivette (“L’amour fou,” 1969), zijn hoofdredacteur bij Cahiers du Cinéma.

André Téchiné’s laatste film tot dusver, “L’adieu à la nuit” (2019), met o.m. Catherine Deneuve en Kacey Mottet Klein in de hoofdrollen

In de loop der jaren werd Téchiné altijd geprezen en bewonderd voor de manier waarop hij menselijke relaties uitdiepte en via zijn personages hun ziel blootlegde. En zijn personages werden vertolkt door de meest getalenteerde artiesten van zijn generatie. Hij maakte vier films met Catherine Deneuve, vier met Marie-France Pisier, drie met Emmanuelle Béart en Michel Blanc, en twee met Gérard Depardieu, Isabelle Adjani en Daniel Auteuil. Hij werd zes keer genomineerd voor de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes, was in Cannes de Beste Regisseur voor “Rendez-vous” (1985) met Juliette Binoche, en heeft vijftien Césarnominaties op zijn naam staan waarvan hij er drie won voor “Les roseaux sauvages” (1994), een film die hem ook de Los Angeles Film Critics Association Award opleverde in de categorie Beste Buitenlandse Film.

Hij is diep onder de indruk van Quentin Tarantino’s “Once Upon a Time… in Hollywood” en bewondert Charlie Chaplin en Ingmar Bergman die beiden een film maakten met un valeur testamentique, zoals hij zegt, verwijzend naar “Limelight” (1952) en “Fanny och Alexander” (1982), iets wat hij ooit ook graag zou willen doen.

Nu, op 76-jarige leeftijd, maakt André Téchiné nog steeds indruk. Na een lovende carrière van vijftig jaar achter de camera, loopt hij nog over van ideeën. Dus toen hij naar het Festival International du Film Francophone in Namen kwam om er als juryvoorzitter te zetelen, wist hij perfect hoe hij de klus moest klaren. “Ik bekijk het vanuit een praktisch oogpunt,” zei hij, “je evalueert elke film die je ziet, de ene los van de andere, zodat je op het einde globaal overzicht hebt. Hoe vermijd je dan de competitiviteit tussen de films die je te zien krijgt? Want je moet onthouden dat elke film een werk op zich is, je mag dus geen films of vertolkingen gaan vergelijken. Daarom komen we [de juryleden] elke dag bij elkaar en praten we enkel over de film die we die dag hebben gezien, niet over de andere films. En wanneer je op het einde moet beslissen welke film je gaat kiezen, leggen we al onze kaarten op tafel—alle ideeën en meningen die we de afgelopen week hebben geventileerd, voordat we een definitieve beslissing nemen.”

Dit is de volledige Franstalige audio van dertig minuten van het groepsinterview van André Téchiné tijdens het FIFF in het Théâtre de Namur, waar hij eveneens herinneringen ophaalde aan een carrière van één van de meest opmerkelijke filmmakers die Frankrijk de afgelopen vijftig jaar heeft gekend.

 

Festival International du Film Francophone, Namur
3 oktober 2019

FILMS

BRIGITTE ET BRIGITTE (1966) DIR – SCR Luc Moullet CAM Claude Creton ED Cécile Decugis CAST Colette Descombes, Françoise Vatel, Claude Melki, Michel Gonzalès, Joël Montheilhet, Gilles Chusseau, Claude Chabrol, Samuel Fuller, Éric Rohmer, André Téchiné (Cinefiel)

LES IDOLES (1968) DIR – SCR Marc’o ASST DIR André Téchiné, Vincent Gardair PROD Henri Zaphiratos CAM Jean Badal, Gilbert Sarthre ED Jean Eustache, Francine Grubert MUS Stéphane Vilar, Patrick Greussay CAST Pierre Clémenti, Jean-Pierre Kalfon, Marie-Claude Breton, Philippe Bruneau, Michèle Moretti, Joël Barbouth, Bulle Ogier, Bernadette Lafont, André Téchiné (Figurant)

L’AMOUR FOU (1969) DIR Jacques Rivette ASST DIR André Techiné, Philippe Fourastié PROD Roger Scipion, Georges de Beauregard SCR Jacques Rivette, Marilù Parolini CAM Akain Levent, Étienne Becker ED Anne Dubot, Nicole Lubtchansky MUS Jean-Claude Eloy CAST Bulle Ogier, Jean-Pierre Kalfon, Josée Destoop, Michèle Moretti, Celia, Françoise Godde, Maddly Bamy

PAULINE S’EN VA (1969) DIR André Téchiné PROD Pierre Neurisse SCR (adaptatie en dialogen) André Téchiné CAM Jean Gonnet, Pierre-William Glenn ED Roland Pradini, Fabienne Tzanck CAST Bulle Ogier, Yves Beneyton, Michèle Moretti, André Julien, Marie-France Pisier, Dennis Berry, Laura Betti

LA MAMAN ET LA PUTAIN (1973) DIR – SCR Jean Eustache PROD Bob Rafelson CAM Pierre Lhomme ED Jean Eustache, Denise de Casabianca CAST Bernadette Lafont, Jean-Pierre Léaud, Françoise Lebrun, Isabelle Weingarten, Jacques Renaud, Jean-Noël Picq, Jean Eustache, André Téchiné (Klant in Les Deux Magots)

SOUVENIRS D’EN FRANCE (1975) DIR André Téchiné PROD Véra Belmont SCR André Téchiné, Marilyn Goldon CAM Bruno Nuytten ED Anne-Marie Deshayes MUS Philippe Sarde CAST Jeanne Moreau, Marie-France Pisier, Michel Auclair, Orane Demazis, Claude Mann, Aran Stephan, Hélène Surgère

ALOÏSE (1975) DIR Liliane de Kermadec PROD Liliane de Kermadec, Guy Cavagnac, Paul Vecchiali, Alain Dahan SCR André Téchiné, Liliane de Kermadec CAM Jean Penzer ED Claudine Merlin CAST Isabelle Huppert, Delphine Seyrig, Marc Eyraud, Michael Lonsdale, Valérie Schoeller, Monique Lejeune, Julien Guiomar

BAROCCO (1976) DIR André Téchiné PROD Alain Sarde, André Génovès SCR André Téchiné, Marilyn Goldin CAM Bruno Nuytten ED Claudine Merlin MUS Philippe Sarde CAST Isabelle Adjani, Gérard Depardieu, Marie-France Pisier, Jean-Claude Brialy, Julien Guiomar, Hélène Surgère, Derek de Lint, Claude Brasseur

LES SOEURS BRONTË (1979) DIR André Téchiné PROD Yves Peyrot, Yves Gasser, Klaus Hellwig SCR André Téchiné CAM Bruno Nuytten ED Claudine Merlin CAST Isabelle Adjani, Marie-France Pisier, Isabelle Huppert, Pascal Greggory, Patrick Magee, Hélène Surgère

HÔTEL DES AMÉRIQUES (1981) DIR André Téchiné PROD Alain Sarde SCR André Téchiné, Gilles Taurand CAM Bruno Nuytten ED Claudine Merlin MUS Philippe Sarde CAST Catherine Deneuve, Patrick Dewaere, Etienne Chicot, Sabine Haudepin, Dominique Levanant, Josiane Balasko, François Perrot

RENDEZ-VOUS (1985) DIR André Téchiné PROD Alain Terzian SCR André Téchiné, Olivier Assayas CAM Renato Berta ED Martine Giordano MUS Philippe Sarde CAST Lambert Wilson, Juliette Binoche, Wadeck Stanczak, Jean-Louis Trintignant, Dominique Lavanant, Anne Wiazemsky, Jean-Louis Vitrac

LE LIEU DU CRIME (1986) DIR André Téchiné PROD Alain Terzian SCR André Téchiné, Olivier Assayas, Pascal Bonitzer CAM Pascal Marti ED Suzanne Koch, Martine Giordano MUS Philippe Sarde CAST Catherine Deneuve, Danielle Darrieux, Wadeck Stanzack, Victor Lanoux, Jean-Claude Adelin, Jean Bousquet

LES INNOCENTS (1987) DIR André Téchiné PROD Alain Terzian, Philippe Carcassonne SCR André Techiné, Pascal Bonitzer CAM Renato Berta ED Martine Giordano MUS Philippe Sarde CAST Sandrine Bonnaire, Simon de la Brosse, Abdel Kechiche, Jean-Claude Brialy, Tanya Lopert, Jacques Nolot, Christine Paolini

J’EMBRASSE PAS (1991) DIR André Téchiné PROD Jacques-Eric Strauss, Maurice Bernart, Jean Labadie SCR André Téchiné, Jacques Nolot, Michel Grisolia (verhaal, Jacques Nolot) CAM Thierry Arbogast ED Claudine Merlin, Edith Vassard MUS Philippe Sarde CAST Philippe Noiret, Emmanuelle Béart, Michel Blanc, Hélène Vincent, Ivan Desney, Christophe Bernard, Roschdy Zem

MAUVAISE FILLE (1991) DIR Régis Franc PROD Sylvette Frydman SCR André Téchiné, Régis Franc, Michèle Andreucci CAM Jean-Claude Larrieu ED Jean-François Naudon CAST Izia Higelin, Carole Bouquet, Arthur Dupont, Bob Geldof, Yvan Attal, Christian Vadim, Florence Pernel

MA SAISON PRÉFÉRÉE (1993) DIR André Téchiné PROD Alain Sarde SCR André Téchiné, Pascal Bonitzer CAM Thierry Arbogast ED Martine Giordano MUS Philippe Sarde CAST Catherine Deneuve, Daniel Auteuil, Marthe Villalonga, Michèle Moretti, Chiara Mastroianni, Carmen Chaplin, Jean-Pierre Bouvier, Roschdy Zem

LES ROSEAUX SAUVAGES (1994) DIR André Téchiné PROD Alain Sarde, Georges Benayoun SCR André Téchiné, Gilles Taraund, Olivier Massart CAM Jeanne Lapoirie ED Martine Giordano CAST Élodie Bouchez, Gaël Morel, Stéphane Rideau, Frédéric Gorny, Michèle Moretti, Jacques Nolot, Michel Ruhl

LES VOLEURS (1996) DIR André Téchiné PROD Alain Sarde SCR André Téchiné, Gilles Taurand CAM Jeanne Lapoirie ED Martine Giordano MUS Philippe Sarde CAST Catherine Deneuve, Daniel Auteuil, Laurence Côte, Benoît Magimel, Fabienne Babe, Didier Bezace, Julien Rivière, Ivan Desny, Chiara Mastroianni

TRANSATLANTIQUE (1996) DIR Christine Laurent PROD Paulo Branco SCR André Téchiné, Christine Laurent, Philippe Arnaud CAM Jeanne Lapoirie ED Rudolfo Wedeles MUS Jorge Arriagada CAST Laurence Côte, Joaquin Olarreaga, Héctor Spinelli, Monique Mélimand, Julio Calcagno, José Oliveira, Evelyne Didi

ALICE ET MARTIN (1998) DIR André Téchiné PROD Alain Sarde SCR André Téchiné, Olivier Assayas, Gilles Taurand CAM Caroline Champetier ED Martine Giordano MUS Philippe Sarde CAST Juliette Binoche, Alexis Loret, Mathieu Amalric, Carmen Maura, Jean-Pierre Lorit, Marthe Villalonga, Roschdy Zem

LOIN (2001) DIR André Téchiné PROD Saïd Ben Saïd SCR André Téchiné, Faouzi Bensaïdi CAM Germain Desmoulins ED Hervé de Luze MUS Juliette Garrigues CAST Stéphane Rideau, Lubna Azabal, Mohamed Hamaidi, Yasmina Reza, Jack Taylor, Gaël Morel, Rachida Brakni, Faouzi Bensaïdi

CAFÉ DE LA PLAGE (2001) DIR Benoît Graffin PROD Pauline Duhault, Cyriac Auriol SCR André Téchiné, Benoît Grafin (boek “Le café de la plage” van Mohammed Mrabet) CAM Yorick Le Saux ED Camille Cotte MUS Philippe Miller CAST Jacques Nolot, Ouassini Embarek, Leïla Belarbi, Delia Amrani, Meriem Serbah, Mohamed El Hasnaoui, Ayoub Rachati

LES ÉGARÉS (2003) DIR André Téchiné PROD Jean-Pierre Ramsay-Levi SCR André Téchiné, Gilles Taurand (boek van Gilles Perrault) CAM Agnès Godard ED Martine Giordano MUS Philippe Sarde CAST Emmanuelle Béart, Gaspard Ulliel, Grégoire Leprince-Ringuet, Cléménce Meyer, Samuel Labarthe, Jean Fornerod

LES TEMPS QUI CHANGENT (2004) DIR André Téchiné PROD Paulo Branco SCR André Téchiné, Pascal Bonitzer, Laurent Guyot CAM Julien Hirsch ED Martine Giordano MUS Juliette Garrigues CAST Catherine Deneuve, Gérard Depardieu, Gilbert Melki, Malik Zidi, Lubna Azabal, Tanya Lopert, Nabila Baraka, Idir Elomri

LES TÉMOINS (2007) DIR André Téchiné PROD Saïd Ben Saïd SCR André Téchiné, Laurent Guyot, Viviane Zingg (idee van Michel Canesi, Jamil Rahmani) CAM Julien Hirsch ED Martine Giordano MUS Philippe Sarde CAST Michel Blanc, Emmanuelle Béart, Sami Bouajila, Julie Depardieu, Johan Libéreau, Constance Dollé, Lorenzo Balducci

LA FILLE DE RER (2009) DIR André Téchiné PROD Saïd Ben Saïd SCR André Téchiné, Jean-Marie Besset, Odile Barski (toneelstuk, Jean-Marie Besset) CAM Julien Hirsch ED Martine Giordano MUS Philippe Sarde CAST Émilie Dequenne, Catherine Deneuve, Michel Blanc, Ronit Elkabetz, Mathieu Demy, Nicolas Duvauchelle, Jérémy Quaegebeur

IMPARDONNABLES (2011) DIR André Téchiné PROD Saïd Ben Saïd SCR André Téchiné, Mehdi Ben Attia (boek van Philippe Dijan) CAM Julien Hirsch ED Hervé de Luze MUS Max Richter CAST André Dussollier, Carole Bouquet, Mélanie Thierry, Adriana Asti, Mauro Conté, Alexis Loret, Zoé Duthion

L’HOMME QU’ON AMAIT TROP (2014) DIR André Téchiné PROD Olivier Delbosc, Marc Missonnier SCR André Téchiné, Renée Le Roux, Cédric Anger (boek van Renée Le Roux) CAM Julien Hirsch ED Hervé de Luze MUS Benjamin Biolay CAST Catherine Deneuve, Guillaume Canet, Adèle Haenel, Judith Chemla, Mauro Conté, Jean Corso, Hugo Sablic, Jean-Pierre Getti

QUAND ON A 17 ANS (2016) DIR André Téchiné PROD Olivier Delbosc, Marc Missonnier SCR André Téchiné, Céline Sciamma CAM Julien Hirsch ED Albertine Lastera MUS Alexis Rault CAST Sandrine Kimberlain, Kacey Mottet Klein, Corentin Fila, Jean Corso, Alexis Loret, Jean Fornerod, Mama Prassinos, Rémi Garcia

NOS ANNÉES FOLLES (2017) DIR André Téchiné PROD Michèle Pétin, Laurent Pétin SCR André Téchiné, Cédric Anger (boek van Fabrice Virgili, Danièle Voldman) CAM Julien Hirsch ED Albertine Lastera MUS Alexis Rault CAST Pierre Deladonchamps, Céline Sallette, Grégoire Leprince-Ringuet, Michel Fau, Virginie Pradel, Mama Prassimos, Anthony Bajon

L’ADIEU À LA NUIT (2019) DIR André Téchiné PROD Olivier Delbosc SCR André Téchiné, Léa Mysius (idee van André Téchiné, Amer Alwan) CAM Julien Hirsch ED Albertine Lastera MUS Alexis Rault CAST Catherine Deneuve, Kacey Mottet Klein, Oulaya Amamra, Stéphane Back, Kamel Ladroudi, Mohamed Djouhri, Amer Alwan, Jacques Nolot