Elke Sommer: “Misschien heeft mijn oprechtheid, of moet je het naïviteit noemen, me geholpen om er te geraken”

In de eerste scène van haar Amerikaans filmdebuut, “The Prize” (1963), introduceerde Elke Sommer (geb. 1940) zich bij Paul Newman met de woorden, ‘Hello, I’m Miss Inger Lisa Anderson of the Swedish Foreign Ministery, assigned for you for your stay here in Stockholm. I have a car waiting outside. Will you follow me, please?’ Waarop hij reageert met de woorden, ‘Things are looking up!’

Het zag er inderdaad zeer veelbelovend uit: de getalenteerde actrice, afkomstig uit Berlijn, en die vloeiend zeven talen spreekt, heeft zich nadien jarenlang ontpopt als een succesvolle actrice, zowel in Amerikaanse als ‘continentale’ films. Daardoor trad ze in de voetsporen van voormalige diva’s als Pola Negri (Polen), Greta Garbo en Ingrid Bergman (Zweden), Marlene Dietrich (Duitsland), Leslie Caron (Frankrijk), Audrey Hepburn (Nederland) en Sophia Loren (Italië). In de jaren zestig, na het verdwijnen van het studiosysteem, werden de mogelijkheden voor Europeanen aanzienlijk kleiner en voor slechts een handvol werden de poorten van Hollywood geopend, met vooral Elke Sommer en Claudia Cardinale als meest opvallende actrices.

Elke Sommer halverwege de jaren zestig in Hollywood | Marvin Paige Motion Picture and Television Archive

De toonaangevende Hollywood casting agent Marvin Paige introduceerde ons in maart 2003 en zo heb ik Elke Sommer eerst bij haar thuis in Beverly Hills ontmoet, en achteraf bij enkele officiële gelegenheden. Om aan te sluiten over de Europeanen in Hollywood, zegt ze meteen: “Het is nu inderdaad moeilijker geworden om het hier te kunnen waarmaken, misschien proberen ze iets té hard. Ik heb er vroeger ooit met Senta Berger over gesproken, zij was vastberaden om hier door te breken, maar ik zei haar, ‘Senta, if it is supposed to come, it will come.’ Misschien heeft mijn oprechtheid, of moet je het naïviteit noemen, me geholpen om er te geraken. Ik denk nog altijd dat Amerikanen dat soort van openheid appreciëren.”

Elke Sommer wilde op haar zeventiende aanvankelijk als tolk aan de slag gaan bij de VN, maar een zijsprong als fotomodel leidde haar naar haar eerste Duitse films (vanaf 1959), gevolgd door een twintigtal Europese films met tegenspelers als Horst Buchholz, Adriano Celentano, Gert Fröbe en Alain Delon, totdat filmregisseur Vittorio De Sica haar pas écht ontdekte. Zegt ze: “Voordat ik hier in Amerika voet aan de grond zette, had ik gewerkt in Duitsland, Spanje, Italië en Engeland [voor “The Victors” uit 1963 met haar generatiegenote Romy Schneider]. Het ging allemaal zo snel, ik had niet eens de tijd om echt na te denken. Ik werkte gewoon zoveel mogelijk. Voor mijn eerste film kreeg ik vijfduizend Mark en aangezien ik was ingeschreven aan de universiteit, hoopte ik hiermee de onkosten voor mijn eerste jaar te kunnen betalen, maar toen bood de tweede film zich aan, en ja, eerlijk gezegd, ik acteerde voor het geld.”

Elke Schletz, zoals haar echte naam klinkt, groeide met haar familie op in Duitsland waar ze het niet breed hadden: “Ik herinner me dat ik ooit tien koeien per dag melkte, zeven dagen per week, en dat voor enkele Marken. Toen mijn vader overleed, ik was toen veertien, hadden we thuis een budget van zeventig Mark per maand, dus ik had veel geluk dat ik enkele jaren later geld kon verdienen met mijn films.”

De film die haar richting Los Angeles stuurde, was “Das Mädchen und der Staatsanwalt” (1962) met Wolfgang Preiss, ginder vertoond voor de Golden Globes. Producer Pandro S. Berman kreeg de film te zien en was meteen onder de indruk van haar screen persona. Miss Sommer: “Toen ik hem voor het eerst ontmoette, had hij acht of negen Oscars op zijn schoorsteen staan. Hij had ons telefoonnummer bemachtigd en belde ons thuis in Duitsland op. Mijn moeder zei toen, ‘Elke, er is telefoon voor jou vanuit Los Angeles.’ ‘Los Angeles?!’ Dus ik zei, ‘Hello?’ ‘Are you Elke Sommer? Would you like to star in a picture opposite Paul Newman?’ Hij vroeg me wanneer ik kon overkomen, hij stuurde me de vliegtickets, enz.”

Elke Sommer als 23-jarige starlet in “The Prize” (1963), de film die haar visitekaartje werd in de V.S.| Film Talk Archive

De Amerikaanse pers en publiek omarmden haar als hun nieuwe ster. Critici waren lovend over haar rol in “The Prize” (1963, het vakblad Variety schreef dat ze iemand was om in de toekomst in ’t oog te houden) en vooral in de jaren zestig was ze in Hollywood bijzonder productief met tot dusver meer dan negentig films op haar actief. Na haar rol van Maria Gambrelli in “A Shot in the Dark” (1964), de tweede en voor velen de beste film uit de Pink Panther reeks, omschreef de New York Times haar als ‘a bright, comic foil.’ In Norman Jewisons komische satire “The Art of Love” (1965) stond ze pal tegenover o.m. James Garner, Dick Van Dyke en Angie Dickinson, en in “The Money Trap” (1966) manifesteerde ze zich met lof als de echtgenote van Glenn Ford, met Rita Hayworth in een nevenrol als zijn voormalige vriendin.

Andere succesfilms zijn o.m. “The Venetian Affair” (1967), “The Wrecking Crew” (1969) met Dean Martin als Matt Helm, “And Then There Were None” (1975), “The Swiss Conspiracy” (1975), en de nieuwste remake van “The Prisoner of Zenda” (1979). Miniseries waarin ze schitterde, zijn o.m. “Inside The Third Reich” (1983) en “Peter the Great” (1986). Alles bij elkaar een grote verscheidenheid aan rollen. Elke Sommer was zeker niet het slachtoffer van typecasting en dat staat in schril contrast met andere acteurs.

Elke Sommer en Glenn Ford in “The Money Trap” (1965) | Film Talk Archive

“Dat klopt,” zegt ze, “neem nu Gert Fröbe of Curd Jurgens, zij waren zeer goed in de rollen die ze speelden, maar hun waaier van mogelijkheden was eerder beperkt. Curd Jurgens zag je bijvoorbeeld niet in een musical, hij was altijd de ‘acteur’. Toen ik hier arriveerde, voelde ik me zeer onbekwaam. Want wat zag je? Iedereen volgde acteerlessen, de actrices hadden allen lang haar, ze waren zeer slank, hadden lange benen en als je hen zag lachen, was het alsof ze vierenzestig tanden hadden [lacht]. Op fysisch vlak stonden ze ver boven mij. Dus toen ik op een keer in het restaurant van de studio zat, vroeg ik aan Pandro Berman, ‘Pandro, why did you call me all the way in Germany, when you got all these beautiful women here at the studio?’ Hij zei me toen, ‘You have to look at the screen: behind you there is an aura. I can’t explain it, but you got it and they haven’t, despite all their beauty, their physical charms and their features.’”

Logisch dus dat ze nooit in een vakje van één bepaalde rol terechtkwam. “Komedies hadden echter altijd wel mijn voorkeur,” zegt ze, “en gelukkig voor mij is “A Shot in the Dark” een klassieker geworden. Het gebeurt nog steeds, als ik bijvoorbeeld golf speel, hoor ik in de verte soms iemand roepen, ‘Hey Maria Gambrelli! Hoe gaat het ermee?!’ Dat doet me nog steeds veel plezier. Tijdens de opnamen van de film waren Peter Sellers en ik geen soulmates of zo, daarvoor hadden we teveel uiteenlopende interesses, maar hij was zeer getalenteerd. Je kan hem best omschrijven als een zeer tragische persoon, boordevol energie, met een ongelooflijk brein en een perfect gevoel voor humor. Dan ben je een goed acteur voor dramatische én voor komische rollen.”

Elke Sommer heeft nooit het echte studiosysteem meegemaakt en heeft dus deels haar eigen weg gevolgd in haar persoonlijke opmars die vooral in de jaren zestig zeer opvallend was. “Wel ja, we stonden op onze eigen benen. Ik werd destijds wel afgeschilderd als een sexsymbool—okee, ik heb geposeerd voor Playboy, mijn ex-man had de foto’s genomen en ze waren zeer goed. Maar Rita Hayworth of Ava Gardner, dàt waren pas echte sexsymbolen, zij waren echte iconen. Of een Bette Davis, zij had niet het mooiste gezicht, maar wat een onvoorstelbare, innerlijke kracht! Ze moest er niet perfect uitzien, zij had geen behoefte aan siliconen, ze wàs gewoon perfect! Als ik een actrice van vandaag zou moeten uitkiezen die ik bewonder, dan neem ik Meg Ryan. What you see is what you get [dit interview dateert uit 2003]. Ze ziet er prachtig uit, ze is een zeer goeie actrice, en ze is oprecht. Ik kan me zeer goed identificeren met haar.”

“Wat ook erg opvalt, zeker in vergelijking met vroeger, is dat carrières vaak zo kort zijn, tenzij je natuurlijk een Julia Roberts of Sandra Bullock bent. Veel actrices hebben talent in overvloed, maar bij velen ontbreekt er iets, vind ik. Een soort van eerlijkheid misschien? Ik weet het niet. Ik zat vroeger in die middenfase, tussen de studio’s en het huidige systeem in. Wij werkten overdag, reden ’s avonds met onze eigen auto’s naar huis, maakten het eten klaar voor onze echtgenoten en families en soms gingen we uit. Maar het was nooit in de zin van, wie heeft hier nu de grootste borstomtrek? En hoe gaat het nu? Je moet je keer op keer opnieuw bewijzen, want er staan nog vijftig anderen in de coulissen te wachten. Veel Europeanen die hier twintig jaar geleden kwamen, zijn nu nog op zoek naar hun grote doorbraak. Ze volgen nog steeds lessen en, eerlijk gezegd, de kans dat het lukt is gewoon onbestaande. Die gedrevenheid heb ik nooit gehad. Stel dat ik in een restaurant ben en Richard D. Zanuck zit twee tafels verder, ik zou er nooit aan denken van hem goeiedag te zeggen, indien het enkel met de bedoeling is om ervoor te zorgen dat hij me zou hebben opgemerkt. Indien hij zelf opstaat om me een hand te geven, da’s prachtig. Maar ik zou de straat niet oversteken om er voor m’n werk voordeel uit te halen.”

“Het heeft allemaal te maken met je achtergrond, je opvoeding, je ouders, je persoonlijke trots. Stel dat iemand me zegt, ‘God, jij was vroeger het mooiste dat ik ooit heb gezien!’ En dan? Ik had hier ooit een reporter van Der Spiegel op bezoek die me vroeg, ‘Hoe voelt het om te weten dat er duizenden mannen zijn die bij het slapengaan aan jou denken?’ Weet je, die gedachte is zo vreemd, zo onrealistisch—ik heb er zelf nooit bij stilgestaan.”

Elke Sommer met Peter Sellers in “A Shot in the Dark” (1964), de tweede film uit de filmserie van The Pink Panther | Marvin Paige Motion Picture and Television Archive

Toen Playboy zijn vijfenveertigste verjaardag vierde, werd Elke Sommer vermeld bij de meest sexy actrices van de eeuw (wat ook de waarde van hun waardemeter mag zijn). Ze stond op de 31ste plaats, net voor Marlene Dietrich. Daarover zegt ze: “Ik heb er niet echt een boodschap aan. Gans mijn leven lang werd ik geregisseerd, geproduceerd, zegde ik dingen die scenaristen voor me hadden uitgeschreven. Mijn eigen energie was mijn enige inbreng in gans dat geheel. Dus wat stelt die zogenaamde sex appeal dan voor? Waarom kom je dan voor op zo’n lijst? Het is zeker niet door mijn uiterlijk, het komt door mijn energie. Mensen kunnen sexy zijn—hoewel ik dat woord haat—maar maar dan komt het door hun energie. Je kan de mooiste vrouw voor je zien staan, ze kan er absoluut perfect uitzien, maar stel dat ze niet écht overkomt? Ze heeft misschien heel weinig dat je dan echt aanspreekt. Het is die energie van binnenuit, vanuit je hart, vanuit je ziel en vanuit je eigen intelligentie die het moet doen.”

De laatste jaren staat Elke Sommer hier onze kontreien als actrice minder in de belangstelling. Toch zit ze lang niet stil. Ze is nog steeds bijzonder actief als actrice in films, voor televisie of op de planken, als regisseur van een toneelstuk, of als schilder—een passie waar ze ooit een boek over heeft geschreven, ‘Painting With Elke Sommer,’ meteen ook de titel van een TV-reeks voor de Amerikaanse omroep PBS waarin ze verschillende materialen, technieken, enz. voorstelde. “Schilderen is een zeer individuele bezigheid, in tegenstelling tot acteren, want daar draait alles rond samenwerken met de ganse cast en crew. Ik kan hier gemakkelijk zes tot zeven uur onafgebroken schilderen, zonder iets te moeten eten of drinken, soms zelfs zonder naar het toilet te gaan, en het gebeurt dat ik lange tijd in een ongemakkelijke houding zit te schilderen zonder dat ik het besef. Je gaat compleet op in hetgeen je als individu creëert. En wanneer het af is, is het helemaal mijn creatie, dat geeft ook bijzonder veel voldoening,” zegt ze.

Beverly Hills, Californië
Maart 2003

“A Shot in the Dark” (1964, trailer)

FILMS

DAS TOTENSCHIFF (1959) DIR – PROD Georg Tressler SCR Hans Jacoby (boek, B. Traven) CAST Horst Buchholz, Mario Adorf, Helmut Schmid, Elke Sommer (Mylene), Alf Marholm

RAGIZZI DEL JUKE-BOX (1959) DIR Lucio Fulci PROD Giovanni Addessi SCR Lucio Fulci, Vittorio Vighi, Piero Vivarello CAST Mario Carotenuto, Elke Sommer (Giulia), Antonio de Teffè, Giacomo Furia, Yvette Masson

AM TAG, ALS DER REGEN KAM (1959) DIR Gerd Oswald PROD Artur Brauner SCR Gerd Oswald, Will Berthold, Heinz Oskar Wuttig CAST Mario Adorf, Christian Wolff, Gert Fröbe, Corny Collins, Elke Sommer (Ellen)

UOMINI E NOBILUOMINI (1959) DIR Giorgio Bianchi PROD Emo Bistolfi SCR Emo Bistolfi, Mario Guerra, Carlo Romano CAST Vittorio De Sica, Antonio Ciffariello, Silvia Pinal, Mario Carotenuto, Elke Sommer (Caterina)

L’AMICO DEL GIAGUARO (1959) DIR Giuseppe Bennati PROD Luigi Giacosi SCR Giuseppe Bennati, Fausto Tozzi, Edoardo Anton, Marcello Fondato (verhaal, Giuseppe Bennati, Fausto Tozzi) CAST Walter Chiari, Isabelle Corey, Carlo Romano, Mario Carotenuto, Elke Sommer (Grete)

PICA SUL PACIFICO (1959) DIR Roberto Bianchi Montero PROD Ettore Rossi SCR Roberto Bianchi Montero, Giulio Scarnicci, Renzo Tarabusi CAST Tina Pica, Memmo Carotenuto, Elke Sommer (Rossana), Matteo Spinola, Ugo Tognazzi

URLATORI ALLA SBARRA (1960) DIR Lucio Fulci PROD Giovanni Addessi SCR Lucio Fulci, Giovanni Addessi, Vittorio Vighi, Piero Vivarello CAST Adriano Celentano, Mina, Joe Sentieri, Elke Sommer (Giulia), Chet Baker, Mario Carotenuto, Marilù Tolo

LAMPENFIEBER (1960) DIR Kurt Hoffman PROD Hans Abich SCR Heinz Pauck CAST Dunja Movar, Bernhard Wicki, Antje Weissgerber, Gustav Knuth, Elke Sommer (Evelyne)

FEMMINE DI LUSSO, a.k.a LOVE, THE ITALIAN STYLE (1960) DIR Giorgio Bianchi PROD Dario Sabatello SCR Vittorio Metz, Oreste Biancoli, Roberto Gianviti CAST Ugo Tognazzi, Elke Sommer (Greta), Walter Chiari, Sylva Koscina, Gino Cervi

SAFFO, VENERE DI LESBO (1960) DIR Pietro Francisci PROD Marcello D’Amico, Gianni Hecht Lucari SCR Pietro Francisci, Ennio De Concini, Luciano Martino CAST Kerwin Mathews, Tina Louise, Enrico Maria Salerno, Aldo Fiorelli, Riccardo Garrone, Elke Sommer

HIMMEL, AMOR UND ZWIRN (1960) DIR Ulrich Erfurth PROD Franz Thierry, Joachim Sell SCR Thomas Westa (ook boek) CAST Hartmut Reck, Gritt Böttcher, Hannelore Schroth, Ann Smyrner, Elke Sommer (Eva)

UND SOWAS NENNT SICH LEBEN (1961) DIR Géza von Radvánji PROD Artur Brauner SCR Willy Clever CAST Karin Baal, Michael Hinz, Elke Sommer (Britta), Wolfgang Lukschy, Heli Finkenzeller

GELIEBTE HOCHSTAPLERIN (1961) DIR Ákos Ráthonyi PROD Gyula Trebitsch SCR Gregor von Rezzori (play by Jacques Deval) CAST Dietmar Schönherr, Elke Sommer (Barbaba), Nadja Tiller, Walter Giller, Loni Heuser

ZARTE HAUT IN SCHWARZER SEIDE (1961) DIR Max Pécas PROD René Thévenet SCR Wolfgang Steinhardt, Grisha Dabat, Walter Ebert CAST Elke Sommer (Daniella), Ivan Desny, Helmut Schmid, Käthe Haack, Danik Pattison

AUF WIEDERSEHEN (1961) DIR Harald Philipp PROD Artur Brauner SCR Harald Philipp, Fred Denger (boek ‘Feinde Sind Auch Menschen’ van Reinhold Pabel) CAST Gert Fröbe, Joachim Fuchsberger, Günter Pfitsmann, Werner Peters, Elke Sommer (Suzy), Louis Armstrong

DON’T BOTHER TO KNOCK (1961) DIR Cyril Frankel PROD Frank Godwin SCR Frederic Gotfurt, Dennis Cannan, Frederic Raphael (boek, Clifford Hanley) CAST Richard Todd, Nicole Maurey, Elke Sommer (Ingrid), June Thorburn, Judith Anderson

CAFÉ ORIENTAL (1962) DIR Rudolf Schündler PROD Artur Brauner SCR Janne Furch CAST Elke Sommer (Sylvia), Jerome Courtland, Trude Herr, Bill Ramsey, Walter Gross

DOUCE VIOLENCE (1962) DIR Max Pécas PROD Jacques Garcia, Joël Lifschutz SCR Jacques Aucante CAST Elke Sommer (Elke), Pierre Brice, Christian Pezey, Vittoria Prada, Jenny Astruk

DAS MÄDCHEN UND DER STAATSANWALT (1962) DIR Jürgen Goslar SCR Jürgen Goslar, Fred Ignor CAST Elke Sommer (Renate), Wolfgang Preiss, Ann Smyrner, Fritz Tillmann, Horst Janson

UN CHIEN DANS UN JEU DE QUILLES (1962) DIR Fabien Collin CAST Christian Marquand, Elke Sommer (Ariane), Sophie Daumier, Danièle Evenou, Madeleine Barbulée

BAHÍA DE PALMA (1962) DIR Juan Bosch PROD Enrique Esteban SCR José Luis Colina, Manuel Jiménez (verhaal, Luis Colina, Manuel Jiménez, Manuel Vela Jiménez) CAST Arturo Fernández, Elke Sommer, Teresa del Río, José María Tasso, Salvador Soler Marí

NACHTS GING DER TELEFON (1962) DIR Géza von Cziffra CAST Elke Sommer, Ingrid Andree, Loni Heuser, Karin Heske

VERFÜHRUNG AM MEER (1962) DIR Jovan Zivanovic PROD Artur Brauner SCR Rolf Schulz, Jug Grizelj CAST Peter Van Eyck, Elke Sommer (Eva), Blazenka Katalinic, Branimir Tori Jankovic, Edith Schultze-Westrum

LES BRICOLEURS (1962) DIR Jean Girault SCR Jean Girault, Jacques Vilfrid CAST Francis Blanche, Darry Cowl, Clément Harari, Daniel Ceccaldi, Elke Sommer (Brigitte)

DENN DIE MUSIK UND DIE LIEBE IN TIROL (1963) DIR Werner Jacobs PROD SCR Max Rottmann CAST Vivi Bach, Claus Biederstaedt, Hannelore Auer, Elke Sommer, Trude Herr

THE VICTORS (1963) DIR – PROD Carl Foreman SCR Carl Foreman (boek ‘The Human Kind’ van Alexander Baron) CAST George Hamilton, George Peppard, Eli Wallach, Vince Edwards, Jeanne Moreau, Romy Schneider, Peter Fonda, Melina Mercouri, Senta Berger, Elke Sommer (Helga), Albert Finney

THE PRIZE (1963) DIR Mark Robson PROD Pandro S Berman SCR Ernest Lehman (boek, Irving Wallace) CAST Paul Newman, Edward G Robinson, Elke Sommer (Inger Lisa), Diane Baker, Micheline Presle

A SHOT IN THE DARK (1964) DIR – PROD Blake Edwards SCR Blake Edwards, William Peter Blatty (toneelstuk ‘A Shot in the Dark’ van Harry Kurnitz; toneelstuk ‘L’Idiot’ van Marcel Achard) CAST Peter Sellers, Elke Sommer (Maria Gambrelli), George Sanders, Herbert Lom, Tracy Reed, Graham Stark

UNTER GEIERN (1964) DIR Alfred Vohrer PROD Horst Wendlandt SCR Johanna Sibelius, Eberhard Keindorff (boek, Karl May) CAST Stewart Granger, Pierre Brice, Elke Sommer (Annie), Renato Baldini, Walter Barnes

THE ART OF LOVE (1965) DIR Norman Jewison PROD Ross Hunter SCR Carl Reiner (verhaal, Richard Alan Simmons, William Sackheim) CAST James Garner, Dick Van Dyke, Elke Sommer (Nikki Dunay), Angie Dickinson, Ethel Merman, Carl Reiner

LE BAMBOLE (1965) DIR Dino Risi, Luigi Comencini, Franco Rossi, Mauro Bolognini PROD Gianni Hecht Lucarni SCR Rodolfo Sonego, Tullio Pinelli, Luigi Magni, Leo Benvenuti, Piero de Bernardi (verhalen van Rodolfo Sonego, Luciano Salce, Steno) CAST Virna Lisi, Nino Manfredi, Elke Sommer (Ulla), Monica Vitti, Gina Lollobrigida, Jean Sorel

HOTEL DER TOTEN GÄSTE (1965) DIR Eberhard Itzenplitz SCR José María Alonso Pesquera, Michael Dreesen, Joaquín Romero Marchent (boek ‘Die Rote Vase’ van Heather Gardiner) CAST Gus Backus, Renate Ewert, Frank Latimore, Hans Nielsen, Elke Sommer (Zichzelf)

BOY, DID I GET A WRONG NUMBER! (1966) DIR George Marshall PROD Edward Small SCR Burt Styler, Albert E Lewin, George Kennett (verhaal, George Beck) CAST Bob Hope, Elke Sommer (Didi), Phyllis Diller, Cesare Danova, Marjorie Lord

THE OSCAR (1966) DIR Russell Rouse PROD Clarence Greene SCR Russell Rouse, Clarence Greene, Harlan Ellison CAST Stephen Boyd, Elke Sommer (Kay), Milton Berle, Eleanor Parker, Joseph Cotten, Jill St John, Tony Bennett, Edie Adams, Ernest Borgnine, Walter Brennan, Broderick Crawford, James Dunn, Peter Lawford, Edith Head, Bob Hope, Hedda Hopper, Merle Oberon, Frank Sinatra, Nancy Sinatra

THE MONEY TRAP (1966) DIR Burt Kennedy PROD Max E Youngstein, David Karr SCR Walter Bernstein CAST Glenn Ford, Elke Sommer (Lisa), Rita Hayworth, Ricardo Montalban, Joseph Cotten

LES CORRUMPUS, a.k.a DIE HÖLLE VON MACAO and THE CORRUPT ONES (1967) DIR James Hill PROD Artur Brauner SCR Brian Clemens CAST Robert Stack, Elke Sommer (Lily), Nancy Kwan, Christian Marquand, Maurizio Arena

DEADLIER THAN THE MALE (1967) DIR Ralph Thomas PROD Betty E Box SCR Jimmy Sangster, David Osborn, Liz Charles-Williams (verhaal, Jimmy Sangster) CAST Richard Johnson, Elke Sommer (Irma), Sylva Koscina, Nigel Green, Suzanna Leigh, Steve Carlson

THE VENETIAN AFFAIR (1967) DIR Jerry Thorpe PROD Jerry Thorpe, E Jack Neuman SCR E Jack Neuman CAST Robert Vaughn, Elke Sommer (Sandra), Felicia Farr, Karl Boehm, Boris Karloff, Edward Asner

THE WICKED DREAMS OF PAULA SCHULTZ (1968) DIR George Marshall PROD Edward Small SCR Burt Styler, Albert E Lewin, Nat Perrin CAST Elke Sommer (Paula Schultz), Bob Crane, Werner Klemperer, Joey Forman, John Banner

THE INVINCIBLE SIX (1968) DIR Jean Negulesco PROD Mostafa Akavan SCR Guy Elmes (boek ‘The Heroes of Yucca’ van Michael Barrett) CAST Elke Sommer (Zari), Curt Jurgens, Ian Ogilvy, Behrooz Vosugi, Lon Sutton

LAS VEGAS, 500 MILLONES (1969) DIR Antonio Isasi Isasmendi SCR Antonio Isasi Isasmendi, Jo Eisinger, Luis Comerón, Jorge Illa, Giovanni Simonella CAST Gary Lockwood, Elke Sommer (Anne), Lee J Cobb, Jack Palance, Georges Géret, Jean Servais, Roger Hanin

THE WRECKING CREW (1969) DIR Phil Karlson PROD Irving Allen SCR William McGivern CAST Dean Martin, Elke Sommer (Linka), Sharon Tate, Nancy Kwan, Nigel Green, Tina Louise

PERCY (1971) DIR Ralph Thomas PROD Betty E Box SCR Hugh Leonard, Terence Feely (boek, Raymond Hitchcock) CAST Hywel Bennett, Denholm Elliott, Elke Sommer (Helga), Britt Ekland, Cyd Hayman

ZEPPELIN (1971) DIR Etienne Périer PROD Owen Crump, Leon Fromkess SCR Arthur Rowe, Donald Churchill (verhaal, Owen Crump) CAST Michael York, Elke Sommer (Ericka), Peter Carsten, Marius Goring, Alexandra Stewart

GLI ORRORI DEL CASTELLO DI NORIMBERGA (1972) DIR Mario Bava PROD Alfredo Leone SCR Vincent Fotre (also story) CAST Joseph Cotten, Elke Sommer (Eva), Massimo Girotti, Rada Rassimov, Antonio Cantafora

LA CASA DELL’ESORCISMO (1973) DIR – SCR Mario Bava, Alfredo Leone PROD Alfredo Leone, José Guttiérez Maesso CAST Telly Savalas, Elke Sommer (Lisa), Sylva Koscina, Alessio Orano, Gabriele Tinti, Alida Valli, Robert Alda

DIE REISE NACH WIEN (1973) DIR – PROD Edgar Reitz SCR Edgar Reitz, Alexander Kluge CAST Mario Adorf, Elke Sommer (Toni), Nicolas Brieger, Hannelore Elsner, Ferdy Mayne

EINER VON UNS BEIDEN (1973) DIR Wolfgang Petersen PROD Luggi Waldneitner SCR Manfred Purzer (boek, Horst Otto Oskar Bosetzky) CAST Klaus Schwarzkopf, Elke Sommer (Miezi), Jürgen Prochnow, Ulla Jacobsson, Kristina Nel, Walter Gross

TEN LITTLE INDIANS, a.k.a AND THEN THERE WERE NONE (1974) DIR Peter Collinson PROD Harry Alan Towers SCR Peter Welbeck (boek, Agatha Christie) CAST Oliver Reed, Elke Sommer (Vera), Stéphane Audran, Charles Aznavour, Richard Attenborough, Gert Fröbe, Herbert Lom

PERCY’S PROGRESS (1974) DIR Ralph Thomas PROD Betty E Box SCR Sid Colin, Harry H Corbett, Ian La Frenais CAST Leigh Lawson, Elke Sommer (Clarissa), Denholm Elliott, Judy Geeson, Harry H Corbett, Vincent Price, Julie Ege, Barry Humphries, Bernard Lee

CARRY ON BEHIND (1975) DIR Gerald Thomas PROD Peter Rogers SCR Dave Freeman CAST Elke Sommer (Anna), Kenneth Williams, Bernard Bresslaw, Kenneth Connor, Jack Douglas

THE SWISS CONSPIRACY (1976) DIR Jack Arnold PROD Maurice Silverstein SCR Norman Klenman, Philip Saltzman, Michael Stanley (verhaal Norman Klenman, Howard Merrill, Norman Sedawie) CAST David Janssen, Senta Berger, John Ireland, Elke Sommer (Rita), John Saxon, Ray Milland

PRONTO AD UCCIDERE (1976) DIR Franco Prosperi SCR Peter Berling, Claudio Fragasso, Alberto Marras, Antonio Cucca CAST Ray Lovelock, Martin Balsam, Elke Sommer, Heinz Domez, Ettore Manni, Peter Berling

INVISIBLE STRANGER (1976) DIR John Florea PROD Earle Lyon SCR Arthur C Pierre (verhaal, Earle Lyon) CAST Robert Foxworth, Stefanie Powers, Sue Lyon, Marianna Hill, Elke Sommer (Chris), Percy Rodriguez

ONE WAY (1976) DIR Sidney Hayers CAST Patrick Mower, Bradford Dillman, Elke Sommer, Dean Stockwell, Roberta Durrant

I MISS YOU, HUGS AND KISSES (1978) DIR Murray Markowitz CAST Elke Sommer (Magdalene), Donald Pilon, Chuck Shamata, George Touliatos, Cindy Girling

THE DOUBLE MCGUFFIN (1979) DIR – PROD – SCR Joe Camp CAST Ernest Borgnine, George Kennedy, Elke Sommer (Kura), Ed ‘Too Tall’ Jones, Orson Welles

THE PRISONER OF ZENDA (1979) DIR Richard Quine PROD Walter Mirisch SCR Dick Clement, Ian La Frenais (boek, Anthony Hope) CAST Peter Sellers, Lynne Frederick, Lionel Jeffries, Elke Sommer (The Countess), Gregory Sierra

THE TREASURE SEEKERS (1979) DIR Henry Levin PROD Sam Manners SCR Rod Taylor (verhaal, Walter Brough) CAST Rod Taylor, Stuart Whitman, Elke Sommer (Ursula), Jeremy Kemp, Keenan Wynn

A NIGHTINGALE SANG IN BERKELEY SQUARE (1979) DIR Ralph Thomas PROD S Benjamin Fisz SCR Guy Elmes (ook verhaal) CAST Richard Jordan, Oliver Tobias, David Niven, Elke Sommer (Miss Pelham), Gloria Grahame

DER MANN IM PYJAMA (1981) DIR Christian Rateuke CAST Elke Sommer, Günter Kieslich, Friedrich G Beckhaus, Otto Sadler, Hermann Lause

NIEMAND WEINT FÜR IMMER (1984) DIR Jans Rautenbach SCR Scot Finch CAST Howard Carpendale, Zoli Marki, Elke Sommer (Lou), Jana Cilliers, Fiona Ramsey

JÁTSZANI KELL (1986) DIR Károly Makk SCR Frank Cucci (toneelstuk ’A Testör’ van Ferenc Molnár) CAST Merwin Goldsmith, Adolph Green, János Kende, Christopher Plummer, Elke Sommer (Alicia)

STEIN DES TODES (1986) DIR Franz Josef Gottlieb PROD Artur Brauner, Theo Maria Werner, Chandran Rutnam CAST Elke Sommer (Kris), Tony Kendall, Heather Thomas, Brad Harris, Albert Fortell

HIMMELSHEIM (1989) DIR Manfred Stelzer PROD Klaus Volkenborn SCR Fitzgerald Kusz CAST Elke Sommer (Helga), Hanns Zischler, Siegfried Zimmerschmied

SEVERED TIES (1992) DIR Damon Santostefano PROD Christopher Webster SCR John Nystrom, Henry Dominic (verhaal, David Casci) CAST Johnny Legend, Garrett Morris, Billy Morrissette, Oliver Reed, Elke Sommer (Helena)

ALLES NUR TARNUNG (1996) DIR – SCR Peter Zingler PROD Daniel Zuta CAST Mario Adorf, Ben Becker, Elke Sommer (Jutta), Muriel Baumeister, Peter Zingler

FLASHBACK – MÖRDERISCHE FERIEN (2000) DIR Michael Karen PROD Rikolt von Gagern SCR Natalie Scharf, Jimmy Sangster CAST Valerie Niehaus, Xaver Hutter, Alexandra Neldel, Simone Hanselmann, Elke Sommer (Frau Lust)

DAS LEBEN IST ZU LANG (2010) DIR – SCR Dany Levy PROD Manuela Stehr CAST Markus Hering, Meret Becker, Veronica Ferres, Hannah Levy, David Schlichter, Elke Sommer (Alfi’s moeder)

TV MOVIES

PROBE (1972) DIR Russ Mayberry CAST Hugh O’Brien, Elke Sommer (Heideline), John Gielgud, Burgess Meredith, Angel Tompkins

COLUMBO: THE MOST DANGEROUS MATCH (1973) DIR Edward M Abroms CAST Peter Falk, Laurence Harvey, Jack Kruschen, Lloyd Bochner, Elke Sommer

NICHT VON GESTERN (1977) DIR Ludwig Cremer CAST Heinz Baumann, Walter Giller, Paul Edwin Roth, Elke Sommer

THE FANTASTIC SEVEN (1979) DIR John Peyser CAST Christopher Connolly, Christopher Lloyd, Bob Seagren, Patric Macnee, Elke Sommer (Rebecca)

TOP OF THE HILL (1980) DIR Walter Grauman CAST Adrienne Barbeau, Sonny Bono, Peter Brown, J.D Cannon, Rae Dawn Chong, Mel Ferrer, Gary Lockwood, Paula Prentiss, Elke Sommer (Eva)

INSIDE THE THIRD REICH (1982, mini-series) DIR Marvin J Chomsky CAST Ruther Hauer, John Gielgud, Maria Schell, Blythe Danner, Trevor Howard, Derek Jacobi, Elke Sommer (Magda Goebbels), Robert Vaughn

THE WINDS OF WAR (1983, mini-series) DIR Dan Curtis CAST Robert Mitchum, Ali MacGraw, Jan-Michael Vincent, John Houseman, Polly Bergen, Elke Sommer (Lída Baroová), Topol, Ralph Bellamy

JENNY’S WAR (1985) DIR Steve Gethers CAST Dyan Cannon, Elke Sommer (Eva Gruenberg), Robert Hardy, Patrick Ryecart, Nigel Hawthorne

PETER THE GREAT (1986) DIR Marvin J Chomsky, Lawrence Schiller CAST Maximillian Schell, Vanessa Redgrave, Omar Sharif, Trevor Howard, Laurence Olivier, Helmut Griem, Elke Sommer (Charlotte), Ursula Andress, Mel Ferrer, Hanna Schygulla

ADVENTURES BEYOND BELIEF (1987) DIR Marcus Thompson CAST Edie Adams, Elke Sommer (Headmistress), Stella Stevens, Larry Storch, Graham Stark

NICHT MIT UNS (2000) DIR Bernd Fischerauer CAST Gila von Weitershausen, Elke Sommer (Andrea Paretti), Heidelinde Weis, George Meyer-Goll, Barbara De Koy

REBLAUS (2005) DIR Klaus Gietinger CAST Peter Harting, Elke Sommer (Maria Rüppel), Christine Reinhart, Katrin Bühring, Tom Beck, Tilo Prückner, Wolfram Ruperti

EWIG RAUSCHEN DIE GELDER (2005) DIR René Heindersdorff CAST Hugo Egon Balder, Jacques Breuer, Jochen Busse, Dorkas Kiefer, Elke Sommer (Frau von Korff)