Anke Blondé over “The Best of Dorien B.”: “Het is veel lastiger om op de lach te spelen dan op een traan”

“The Best of Dorien B.” wordt op vrijdag 6 september de openingsfilm van de dertiende editie van het Filmfestival van Oostende. De tragikomedie van Anke Blondé, eerder vertoond op de festivals van Rotterdam, Bejing en Lucca, is haar langspeelfilmdebuut als cineaste nadat ze eerder al enkele kortfilms had gedraaid en jaren als casting director heeft gewerkt met films als “De Helaasheid der Dingen” (2009), “The Broken Circle Breakdown” (2012), “De Premier” (2016) en de opmerkelijke TV-serie “Beau Séjour” (2016). Mooi palmares.

Regisseuse Anke Blondé en actrice Lynn Van Royen tijdens de persvoorstelling van het FilmFestival van Oostende | Leo/Film Talk

In “The Best of Dorien B.” speelt nieuwkomer Kim Snauwaert de 37-jarige Dorien, ze heeft een goeddraaiende dierenartsenpraktijk, een overspelige man (gespeeld door Jelle De Beule) en twee kinderen, en ziet zich genoodzaakt om tussen alle chaos heen zichzelf te herontdekken. Tijdens de persconferentie in het Kursaal van Oostende, waar actrice Lynn Van Royen als Master van het Festival werd voorgesteld, lichtte regisseuse Anke Blondé de film verder toe: “Hij is heel belangrijk voor me omdat ik verhaal van Dorien B. al lang wilde vertellen. Ik hoop dat de film inspirerend en herkenbaar is voor zowel mannen als vrouwen die net als Dorien B. even de weg en hun levensdromen kwijt zijn.”

Tijd om volgend gesprek met Anke Blondé op te tekenen.

Hoe zou je je film best omschrijven en wat kan je er nog over vertellen?

“The Best of Dorien B.” is een komisch drama en een krachtig vrouwenportret over Dorien, een dierenartse. Ze combineert haar praktijk met haar gezin, en ze probeert ook te werken aan de relatie met haar man, een relatie die niet zo goed zit. Op een bepaald moment gaan haar ouders uit elkaar en ze ontdekt een knobbel in de borst. Ze begint de keuzes in haar leven in vraag te stellen op haar eigen grappige manier.

Hoe heb je je acteurs bij elkaar gebracht? Hoe doe je overigens doorgaans je casting?

Ik geef tijdens de casting bijvoorbeeld een scène uit een film, of ik leg een situatie uit en vraag dan de acteurs om daarrond te improviseren. Casting is een heel belangrijk proces, ik doe dat heel intuïtief, en vanuit een buikgevoel stel ik de cast samen. Kim Snauwaert had ik ontmoet aan de schoolpoort, en Jelle de Beule had ik een hele tijd geleden al in mijn hoofd, want hij leek me de geschikte persoon voor het personage van de echtgenoot. Nadien was ik hem ietwat uit het oog verloren, en toen ik nog een aantal mensen had ontmoet, dacht ik ineens terug aan hem. Hij is dan op casting geweest en hij deed dat op een uitzonderlijk goede en charmante manier, iets dat het personage ook heel hard nodig had. Op papier is het een heel moeilijk personage om sympathiek te laten overkomen, maar Jelle heeft de juiste charme waardoor het geloofwaardig is dat zijn vrouw bij hem blijft—ondanks het feit dat hij echt heel lastige dingen doet.

Het is wel een gedurfde keuze om hem een ernstig personage te laten spelen, iets wat we van hem niet meteen gewend zijn.

Ja, en in de film zit heel wat humor, terwijl net hij het minst humoristische personage speelt. Maar ik heb enorm veel bewondering voor acteurs die mensen kunnen doen lachen—dat is het moeilijkste—en ik ga ervan uit dat een goede comedian ook echt een goede acteur is. Het is veel lastiger om op de lach te spelen dan op een traan. Humor wordt ook heel vaak onderschat, maar als het goed gebracht wordt, doet het enorm veel met mensen. Ik heb nooit getwijfeld aan zijn talent toen ik hem zijn sketches zag spelen in al de programma’s die hij intussen al heeft gemaakt. En hoe gek zijn personages ook zijn, een gekke conciërge bijvoorbeeld, hij speelt dat altijd met een heel grote authenticiteit, hij is altijd heel geloofwaardig. Ook al is het humor, het is een hele krachttoer om dat zo te kunnen brengen. Humor is het moeilijkste om te maken.

Ook je keuze van debutante Kim Snauwaert is ongetwijfeld een verrassing, niet?

Ja absoluut. Maar ik weet nu dat niemand haar rol zo goed had kunnen spelen als zij. En dat is ongelooflijk, want ze heeft nog nooit geacteerd. Zij is ook helemaal niet haar personage, zij is een heel andere vrouw, maar ze begreep haar personage zodanig goed dat ze helemaal in de huid van Dorien is gekropen. Ik ben nog altijd heel blij dat ik haar heb ontmoet en dat zij die rol heeft vertolkt, want ik kan me nu geen enkele andere actrice voorstellen die het beter had kunnen doen dan zij. Mijn vriend is cameraman, hij had ook haar casting gezien, en hij had me meteen gezegd, ‘Niet twijfelen!’

Ik veronderstel dat de acteurs op de set je belangrijkste companen zijn, naast de cameraman, de monteur misschien ook, als je in je achterhoofd al meteen aan het monteren bent?

Zeker, maar ook de art direction bijvoorbeeld, omdat ik vind dat het plaatje altijd helemaal moet kloppen. Ik kan er niet één bepaalde functie of één specifieke persoon uithalen, maar ik heb wel een heel nauwe band met mijn acteurs. Dat zijn zeer genereuze mensen, ze durven zich helemaal bloot te geven en ze stellen zich in dienst van de regisseur. Zoiets apprecieer ik enorm. Ook al is dit mijn debuutfilm, ik kreeg enorm veel vertrouwen van de cast, en dat vertrouwen en respect was ook wederzijds. David Williamson [cameraman van “The Best of Dorien B.”] is ook fantastisch om mee samen te werken, want hij werkt ook vanuit zijn intuïtie en communiceert op een heel aangename manier met de ploeg. Ik heb veel van hem geleerd.

Kim Snauwaert en Jelle De Beule in “The Best of Dorien B.” | Kinepolis Film Distribution

Hoe belangrijk was de inbreng van Jean-Claude Van Rijckegem en A Private View?

Enorm belangrijk. Ik ben met de film naar hen gestapt toen hij al in ontwikkeling was en zij hebben hem op een heel juiste manier benaderd door die extra push in de rug te geven. En zeker Jean-Claude heeft heel wat ideeën aangebracht die het verhaal enkel maar ten goede zijn gekomen, het verhaal werd juister. Het hoofdpersonage was in het begin een huisarts, en op een bepaald moment zei hij, ‘Wat zou je ervan vinden als Dorien een dierenarts was?’ En dat was een enorm goed idee, want je komt terecht in een gans andere arena, met dieren, en ik ben bij dierenartsen langsgeweest om te zien welke taferelen zich afspelen in hun praktijk. Veel mensen gaan met hun dier naar een dierenarts, maar ze gaan ook een beetje naar een psycholoog door er verhalen te vertellen over henzelf. Het lijkt er soms op dat ze meer voor henzelf naar de dierenarts gaan dan voor hun dier. Dat was heel interessant en voor het komisch gehalte van de film heeft dat veel bijgebracht. Ook voor de dramatiek en de symboliek overigens—als je de film gaat zien, zal je begrijpen wat ik bedoel. Dus ik ben Jean-Claude Van Rijckegem heel dankbaar.

Er zijn in de filmwereld niet zoveel regisseuses aan de slag, hé?

Oh, ik heb veel vriendinnen die ook regisseren, dus misschien is mijn perceptie wat gekleurd.

Weet je nog toen Frances McDormand vorig jaar haar tweede Oscar kreeg…

…zij is goed, hé! Zij en Sally Hawkins zijn mijn twee favoriete actrices.

Tijdens haar speech vroeg ze of alle vrouwen die genomineerd waren in alle categorieën even wilden rechtstaan. En het was maar een heel beperkte groep. Er is nog veel werk aan de winkel?

Er is zeker nog werk aan de winkel, maar ik ben heel positief daarover want de winkel draait volop. De laatste twee jaar is er zoveel gebeurd, vrouwen hebben er vertrouwen in dat ze het kunnen, en het is ook heel belangrijk dat #MeToo er is gekomen, zowel in de westerse landen als in andere landen waar vrouwen nog altijd waanzinnig onderdrukt worden. Ik kan me moeilijk uitspreken als een feministe omdat ik het heel goed heb, maar ik hecht wel enorm veel belang aan vrouwenrechten in landen waar ze heel erg onderdrukt worden. De #MeToo beweging heeft mij als vrouw ook kracht gegeven, en ik ken geen enkele vrouw die dat zal tegenspreken. Maar het moet nu ook niet overhellen naar de andere kant, dat de mannen nu moeten gediscrimineerd worden [lacht]. Hopelijk kan het wel uitdeinen naar heel de wereld dat vrouwen zich krachtig genoeg voelen om op te komen voor zichzelf.

Oostende
25 april 2019

“The Best of Dorien B.” (2019, trailer)

FILMS

DE HELAASHEID DER DINGEN (2009) DIR Felix van Groeningen PROD Dirk Impens SCR Felix van Groeningen, Christophe Dirickx (novel by Dimitri Verhulst) CAM Ruben Impens MUS Jef Neve ED Nico Leunen CASTING Anke Blondé CAST Valentijn Dhaenens, Kenneth Vanbaeden, Koen De Graeve, Wouter Hendrickx, Johan Heldenbergh, Bert Haelvoet, Gilda De Bal, Natali Broods, Pauline Grossen, Charlotte Vandermeersch, Steven Van Herreweghe, Tom Audenaert

THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN (2012) DIR Felix van Groeningen PROD Dirk Impens SCR (adaptatie, Carl Joos, Felix van Groeningen, Charlotte Vandermeersch; toneelstuk ‘The Broken Circle Breakdown Featuring the Cover-Ups of Alabama’ van Johan Heldenbergh, Mieke Dobbels) CAM Ruben Impens ED Nico Leunen MUS Bjorn Eriksson CASTING Anke Blondé CAST Veerle Baetens, Johan Heldenbergh, Nell Cattrysse, Geert Van Rampelberg, Nils De Caster, Bert Huysentruyt, Jan Bijvoet, Ruth Beeckmans

TROUW MET MIJ (2014) DIR Kadir Balci PROD Jean-Claude Van Rijckeghem, Dries Phlypo SCR Kadir Balci, Jean-Claude Van Rijckeghem CAM Ruben Impens ED Alain Dessauvage MUS Moritz Schmittat CASTING Anke Blondé, Sara de Vries-Vinck CAST Matthieu Sys, Angelo Tijssens, Joke Emmers, Johan Knuts, Rudi Dekhem, Sirin Zahed, Ilkay Dogan, Mieke Bouve, Mieke Dobbels

DE PREMIER (2016) DIR Erik Van Looy PROD Hilde De Laere SCR Erik Van Looy, Carl Joos, Robin Pront CAM Danny Elsen ED Yoohan Leyssens, Philippe Ravoet MUS Merlijn Snitker CASTING Anke Blondé CAST Koen De Bouw, Tine Reymer, Charlotte Vandermeersch, Dirk Roofthooft, Stijn Van Opstal, Saskia Reeves, Adam Godley, Wim Willaert

THE BEST OF DORIEN B. (2019) DIR Anke Blondé PROD Jean-Claude Van Rijckegem, Dries Phlypo SCR Anke Blondé, Jean-Claude Van Rijckegem (verhaal van Anke Blondé, Bert Van Bael, Sanne Nuyens, Geert Verbanck, Ellen Schoenaerts) CAM David Williamson ED Axel Skovdal Roelofs MUS Rutger Reinders CAST Kim Snauwaert (Dorien), Jelle De Beule (Jeroen), Katelijne Verbeke (Monique), Dirk van Dijck (Jos), Robrecht Vanden Thoren (Miguel), Wine Dierickx (Liesbeth), Peter De Graef (Gilbert)

CLEO 2019) DIR – SCR Eva Cools PROD Tim Martens CAM Brecht Goyvaerts ED Alain Dessauvage CASTING Anke Blondé, Eva Cools CAST Anna Franziska Jaeger, Roy Aernouts, Martha Canga Antonio, Natali Broods, Koen De Sutter, Lucie Debay, Jan Hammenecker, Yolande Moreau