Harold Becker: “Tijdens een auditie merk je pas of het werkt wanneer je het echt hoort”

“City Hall” (1966) met Al Pacino, John Cusack en Bridget Fonda was een van de beste misdaadthrillers uit de jaren 90. Regisseur van dienst was Harold Becker die zich eerder verdienstelijk maakte met klassiekers als “The Onion Field” (1979) en “Sea of Love” (1989)—de laatste ook met Al Pacino. Becker is vooral bekend vanwege het thrillergenre en om gedurende zijn jarenlange carrière jonge acteurs als James Woods, Ted Danson, Sean Penn en Tom Cruise in hun beginjaren hun eerste rollen van betekenis te geven.

Harold Becker tijdens de Q & A in het Aero Theatre in Santa Monica | Leo/Film Talk

Zijn films stellen je nooit teleur. Hij werkt met de best scenarioschrijvers, cameralui en monteurs, en hij lukt er keer op keer in om het beste uit zijn acteurs te halen. Toen hij met Al Pacino onlangs in het Aero Theatre in Santa Monica, Californië, een vertoning van “City Hall” bijwoonden, gevolgd door een Q & A, werd hem o.m. gevraagd wat hij zoket wanneer een acteur bij hem op auditie komt. Zijn antwoord luidde: “Het klinkt misschien vreemd, maar tijdens een auditie merk je pas of het werkt wanneer je het echt hoort.”

Toen filmicoon Al Pacino naast hem plaatsnam op het podium van het Aero Theatre, was het publiek lichtjes onder de indruk van de aanwezigheid van Al Pacino. De meeste vragen werden dan ook aan hem gesteld, terwijl de 90-jarige filmregisseur, één van de besten van zijn generatie, over het hoofd werd gezien. Anderzijds, wat men daar op het podium had bijeengebracht, was een indrukwekkende weelde aan talent en filmgeschiedenis.

Aankondiging van de screening van “City Hall” in aanwezigheid van regisseur Harold Becker en hoofdrolspeler Al Pacino, in het Aero Theatre te Santa Monica | Leo/Film Talk

Jammer genoeg waren er problemen met Becker’s audio, en vooral zijn microfoon dan, waardoor zijn beperkt aantal antwoorden erg onduidelijk overkwamen in de tot de nok gevulde bioscoopzaal. Van een heel jammerlijke teleurstelling gesproken—wanneer krijgt men immers zulke twee talenten nog eens tesamen in eenzelfde ruimte?

Gelukkig hebben we nog altijd zijn films die de verhalen te vertellen zoals enkel hij dat kan. Bekijk eender welke van zijn films en je weet waarom. Indien ik er lukraak eentje zou moeten uitkiezen, dan kies ik resoluut voor “The Onion Field,” een uiterst intrigerend, niet te stoppen en bijzonder aangrijpend drama, gebaseerd op een waargebeurd en hartverscheurend verhaal.

Santa Monica, California
March 27, 2019

“City Hall” (1996, trailer)

FILMS

THE RAGMAN’S DAUGHTER (1972) DIR Harold Becker PROD Harold Becker, Souter Harris SCR Alan Sillitoe CAM Michael Seresin ED Anthony Gibbs MUS Kenny Clayton CAST Simon Rouse, Victoria Tennant, Patrick O’Connell, Jane Wood, leslie Sands, Rita Howard, Brenda Peters, Brian Murphy

THE ONION FIELD (1979) DIR Harold Becker PROD Walter Coblenz SCR Joseph Wambaugh (ook boek) CAM Charles Rosher Jr. ED John W. Wheeler, Thomas Stanford MUS Eumir Deodato CAST John Savage, James Woods, Franklyn Seales, Ted Danson, Ronny Cox, David Huffman, Christopher Lloyd, Dianne Hull, Priscilla Pointer

THE BLACK MARBLE (1980) DIR Harold Becker PROD Frank Capra Jr. SCR Joseph Wambaugh (ook boek) CAM Owen Roizman ED Maury Winetrobe MUS Maurice Jarre CAST Robert Foxworth, Paula Prentiss, Harry Dean Stanton, Barbara Babcock, John Hancock, Judy Landers, Pat Corley, Anne Ramsey, Christopher Lloyd, James Woods

TAPS (1981) DIR Harold Becker PROD Stanley R. Jaffe, Howard B. Jaffe SCR Darryl Ponicsan, Robert Mark Kamen (boek, Devery Freeman; adaptatie, James Lineberger) CAM Owen Roizman ED Maury Winetrobe MUS Maurice Jarre CAST George C. Scott, Timothy Hutton, Tom Cruise, Sean Penn, Ronny Cox, Brendan Ward, Evan Handler, John P. Navin Jr., Billy Van Zandt, Giancarlo Esposito

VISION QUEST (1985) DIR Harold Becker PROD Peter Guber, Jon Peters SCR Darryl Ponicsan (boek, Terry Davis) CAM Owen Roizman ED Maury Winetrobe MUS Tangerine Dream CAST Matthew Modine, Linda Fiorentino, Michael Schoeffling, Ronny Cox, Harold Sylvester, Charles Hallahan, J.C. Quinn, Daphne Zugina, R.H. Thomson, Forest Whitaker, Madonna

BIG TOWN (1987) DIR Ben Bolt, Harold Becker [zonder filmcredit] PROD Martin Ransohoff SCR Robert Roy Pool (boek, Clark Howard) CAM Ralf D. Bode ED Stuart H. Pappé MUS Michael Melvoin CAST Matt Dillon, Diane Lane, Tommy Lee Jones, Bruce Dern, Lee Grant, Tom Skerritt, Suzy Amis, David Marshall Grant, Lolita Davidovich

THE BOOST (1988) DIR Harold Becker PROD Daniel H. Blatt EXEC PROD Harold Becker, John Daly, Julia Phillips, Darryl Ponicsan, Derek Gibson SCR Darryl Ponicsan (boek, Ben Stein) CAM Howard Atherton ED Maury Winetrobe MUS Stanley Myers CAST James Woods, Sean Young, John Kapelos, Steven Hill, Kelle Kerr, John Rothman, Amanda Blake, Grace Zabriskie

SEA OF LOVE (1989) DIR Harold Becker PROD Martin Bregman, Louis A. Stroller SCR Richard Price CAM Ronnie Taylor ED David Bretherton MUS Trevor Jones CAST Al Pacino, Ellen Barkin, John Goodman, Michael Rooker, William Hickey, Richard Jenkins, Paul Calderon, Gene Canfield, Samuel L. Jackson

MALICE (1993) DIR Harold Becker PROD Harold Becker, Charles Mulvehill, Rachel Pferrer SCR Aaron Sorkin, Scott Frank (verhaal, Aaron Sorkin en Jonas McCord) CAM Gordon Willis ED David Bretherton MUS Jerry Goldsmith CAST Alec Baldwin, Nicole Kidman, Bill Pullman, Bebe Neuwrith, George C. Scott, Anne Bancroft, Peter Gallagher, Josef Sommer, Tobin Bell, Gwyneth Paltrow

CITY HALL (1996) DIR Harold Becker PROD Harold Becker, Ken Lipper, Edward R. Pressman, Charles Mulvehill SCR Paul Schrader, Ken Lipper, Bo Goldman, Nicholas Pileggi CAM Michael Seresin ED David Bretherton, Robert C. Jones MUS Jerry Goldsmith CAST Al Pacino, John Cusack, Bridget Fonda, Danny Aiello, Martin Landau, David Paymer, Anthony Franciosa, Richard Schiff

MERCURY RISING (1998) DIR Harold Becker PROD Brian Grazer SCR Mark Rosenthal, Lawrence Konner (boek, Ryne Douglas Pearson) CAM Michael Seresin ED Peter Honess MUS John Barry CAST Bruce Willis, Alec Baldwin, Miko Hughes, Chi McBride, Kim Dickens, Robert Stanton, Bodhi Elfman, Carrie Preston

DOMESTIC DISTURBANCE (2001) DIR Harold Becker PROD Harold Becker, Donald De Line, Jonathan D. Krane SCR Lewis Colick (story by Lewis Colick, Gary Drucker, William S. Comanor) CAM Michael Seresin ED Peter Honess MUS Mark Mancina CAST John Travolta, Vince Vaughn, Teri Polo, Steve Buscemi, Matthew O’Leary, James Lashly, Debra Mooney

VENGEANCE: A LOVE STORY (2017) DIR Johnny Martin PROD Nicolas Cage, Michael Mendelsohn EXEC PROD Harold Becker, Patricia Eberle, Michael Nilon, Richard Rionda Del Castro SCR John Mankiewicz (boek ‘Rape: A Love Story,’ Joyce Carol Oates) CAM David Stragmeister MUS Frederik Wiedmann CAST Nicolas Cage, Anna Hutchinson, Talitha Eliana Baterman, Deborah Kara Unger, Don Johnson, Joshua Mikel, Rocco Nugent, Joe Ochterbeck, Charlene Tilton, Marc Coppola