Sandrine Bonnaire: “Het scenario bepaalt mee hoe de acteurs hun rollen kunnen invullen”

Tijdens het Festival International du Film Francophone de Namur (FIFF) van 2012 was tweevoudige Césarwinnares en Franse actrice Sandrine Bonnaire (geb. 1967) een van de gevestigde waarden onder de genodigden. De laatste jaren neemt ze tussendoor meer plaats achter de camera, een plek waar ze zich overigens bijzonder goed thuisvoelt aangezien ze vanuit de regisseursstoel erin slaagt om integere films met inhoud en volume aan te bieden. Velen zijn geroepen, weinigen zijn uitverkoren.

In de eerste fase van haar geslaagde carrière, als actrice, heeft ze door de jaren heen een waardevolle status verworven. Toegegeven, ofschoon ze geen concurrentie is voor een Catherine Deneuve bijvoorbeeld, toch heeft ze in Frankrijk (lees: in de Franstalige filmwereld) een reputatie verworven van een uiterst getalenteerde leading lady die internationaal doorbrak met films als “Sans toi ni loi” (1985) van Agnès Varda waarin ze een jonge en marginale vrouw speelt wier leven nauwelijks enige vooruitzichten biedt. Voor deze rol kreeg ze haar tweede César (deze keer voor beste actrice) en werd ze toen meteen de jongste actrice uit de Franse filmgeschiedenis die met deze onderscheiding huiswaarts keerde (haar eerste kreeg ze in 1983 reeds als ‘beste vrouwelijke belofte’ met één van haar eerste films, “À nos amours” van Maurice Pialat).

Sandrine Bonnaire tijdens haar bezoek aan Namen in 2012 | Leo/Film Talk

Met andere Franse topfilms als “Monsieur Hire” (1989, Patrice Leconte) en “La cérémonie” (1995, Claude Chabrol) bleef ze trouw aan het ernstige werk, ofschoon ze het voorbije decennium ook het lichtere genre aansneed met o.m. “Mademoiselle” (2001, Philippe Lioret) en “Je crois que je l’aime” (2007, Pierre Jolivet). In de VS scoorde ze behoorlijk met “Confidences trop intimes” (2004, Patrice Leconte) die daar als “Intimate Strangers” ruim 2 miljoen dollar opbracht.

Met bovendien nog vijf andere Césarnominaties op zak die ze door de jaren heen vergaarde (wat hier vaak buiten het gezichtsveld valt), heeft ze op z’n minst gezegd een opmerkelijke staat van dienst, een palmares om ù tegen te zeggen.

Haar loopbaan nam ruim een decennium geleden echter een andere wending toen ze een diepgaand, aangrijpend en persoonlijk portret schetste van haar autistische zus met de documentaire “Elle s’appelle Sabine” welke in 2007 in Cannes tijdens de Quinzaine des Réalisateurs met veel succes werd voorgesteld, en vijf jaar later was ze in Namen om de première van haar  Belgisch-Franse co-productie “J’enrage de son absence” voor te stellen (ook eerder dat jaar reeds in Cannes voorgesteld).

“J’enrage de son absence” (2012, trailer)

In deze film speelt de Amerikaanse acteur William Hurt, een vroegere compagnon uit Bonnaire’s privéleven die de Franse taal bijzonder goed beheerst, de rol van een vader die negen jaar geleden zijn zoon heeft verloren bij een tragisch auto-ongeluk, nadien zijn verwerkingsproces elders trachtte te doorspartelen en nu, na al die tijd, terugkeert voor de begrafenis van zijn vader. Intussen leidt zijn vrouw een nieuw leven en heeft ze opnieuw een kind. Is het mogelijk dat dit kind het verdriet van zijn overleden zoontje kan verzachten?

Met dit gegeven als uitgangspunt, genoeg stof voor ernstige, gefundeerde dramatiek zonder af te glijden naar een oppervlakkig en uitgehold melodrama, heeft Sandrine Bonnaire andermaal aangetoond in welke mate ze de filmtaal beheerst die haar nauw aan het hart ligt. Het scenario heeft ze bovendien zelf geschreven en is deels gebaseerd op de lotgevallen van mensen die ze in haar leven heeft gekend.

Het acteren op zich behoort zeker niet tot het verleden, wat haar betreft, maar het is een meer passieve manier van werken, zegt ze. “Als regisseur kun je creatiever aan je verhaal werken, omdat je de film in zijn geheel vanuit een veel breder gezichtsveld bekijkt. Dat heb ik heel intens ervaren met de film over mijn zus. Acteren leek me daarom minder belangrijk, en dat bedoel ik zeker niet negatief of zo, integendeel. Acteurs moet je immers met respect behandelen, ik kon dat ook altijd ten zeerste appreciëren. Het komt er op aan dat het scenario de personages duidelijk genoeg analyseert en hun eigen psychologische achtergrond en leefwereld blootlegt, zodat de acteurs van daaruit hun rollen kunnen invullen. Het scenario bepaalt mee hoe ze dat kunnen doen.”

“William Hurt was een uitstekende keuze om de rol van de vader te spelen: zijn uitstraling is charismatisch, integer en krachtig. Hij moet geen fysisch opvallende rol spelen om te schitteren: een personage dat intrinsiek boordevol emoties zit, staat hem als het ware op het lijf geschreven. Vanuit een sterk, haast universeel gegeven creëert hij een uitzonderlijke vertolking. En omdat hij een Amerikaan is, gaf het bovendien een extra dimensie aan zijn personage: Amerika is zover weg, voor het kind is het deels als een droom. De jongen, gespeeld door Augustin Legrand, heb ik van bij het begin het verhaal héél duidelijk uitgelegd. Hij stelde me allerlei vragen, zoals, ‘Kon de dokter mijn broer dan echt niet redden?’ Ik praatte tegen hem op zijn niveau, alles vertellen in begrijpelijke kindertaal. De eerste dagen hield hij zich heel strak aan zijn tekst, maar nadien heb ik hem bijna dag per dag verteld hoe het levensverhaal van zijn personage verder evolueerde. Hij had er een zeer goede kijk op.”

Het is duidelijk dat de jonge en ietwat rebelse adolescent uit vroegere films van Pialat en Varda een hele weg heeft afgelegd toen ze in Namen op een zonnige zondagmorgen neerstreek, en goedlachs en gekleed in een jeans de pers te woord stond. Ze had zich op korte tijd ontpopt tot een volwassen en vooral volwaardige regisseur met een duidelijke visie die een moeilijk en moeilijk te verfilmen thema niet schuwde, en haar boodschap bovendien in stijl en overtuigend naar het publiek toe overbracht.

Over haar toekomstplannen op korte termijn kon toen ze enkel vertellen dat “Salaud, on t’aime” (2014)  in de steigers stond, met Claude Lelouch als regisseur en Johnny Hallyday en Eddy Mitchell als haar tegenspelers. “Een mooi vooruitzicht,” zei ze lachend, “c’est cool l’idée de jouer avec deux rockeurs.

Tot slot nog dit: voor de geïnteresseerden, twee jaar geleden verscheen het boek Sandrine Bonnaire: Le soleil me trace la route, een uitgebreide schriftelijke neerslag van gesprekken die ze had met Tiffy Morgue en Jean-Yves Gaillac, twee van haar vertrouwelingen, waarin gans haar carrière gedetailleerd onder de loupe wordt genomen en hoe haar deskundige visie tegenover het medium film door de jaren heen werd bijgestuurd. Goed voor bijna 300 bladzijden boeiende lectuur.

Festival International du Film Francophone, Namen
30 september 2012

1. BOEK

Le soleil me trace la route (Sandrine Bonnaire; conversations avec Tiffy Morgue and Jean-Yves Gaillac)

bonnaire-sandrine-le-soleil-me-trace-la-routeDepuis vingt-sept ans on se parle… Ils m’ont connue très jeune et je les ai toujours connus à deux. Depuis vingt-sept ans je parle à la femme et l’homme qu’ils sont. Deux êtres complices.

Depuis ces longes conversations, ces beaux moments partagés, est née cette complicité à trois. Ils connaissaient les étapes de ma vie et les grands tournants. Ils connaissent l’actrice et la femme que je suis. Ils m’ont toujours suivi, regardée et écoutée avec bienveillance. Alors voilà, ce livre je ne pouvais le faire qu’avec eux.

Ce livre raconte mon parcours, de la petite enfance à aujourd’hui. Il parle des gens que j’ai croisés et de ceux que j’ai aimés. J’ai envie de rendre hommage à certains d’entre eux. Ceux qui m’ont construite, accompagnée, et celui qui m’a mise sur cette route ensoleillée. – Sandrine Bonnaire

Softcover – 295 pp. – Dimensions 23,5 x 16 cm (9,3 x 6,3 inch) – Weight 586 g (20,7 oz) – PUBLISHER Éditions Stock, Paris, France, 2010 ISBN 978-2-234-06323-5

2. FILMS

LES SOUS-DOUÉS EN VACANCES (1982) DIR Claude Zidi SCR Claude Zidi, Michel Fabre, Didier Kaminka CAM Paul Bonis ED Nicole Saunier MUS Vladimir Cosma CAST Daniel Auteuil, Guy Marchand, Charlotte de Turckheim, Grace De Capitani, Gaëtan Bloom, Patrick Laurent, Sandrine Bonnaire (Girl in the Crowd at Show [uncredited]), Vladimir Cosma

À NOS AMOURS (1983) DIR Maurice Pialat PROD Daniel Toscan du Plantier SCR Maurice Pialat, Arlette Langmann CAM Jacques Loiseleux ED Yann Dedet, Sophie Coussein, Valérie Condroyer CAST Maurice Pialat, Sandrine Bonnaire (Suzanne), Christophe Odent, Dominique Besnehard, Cyril Collard, Jacques Fieschi, Valérie Schlumberger, Evelyne Ker

TIR À VUE (1984) DIR Marc Angelo PROD Raymond Danon SCR Yves Mourot CAM Charles Van Damme ED Nelly Meunier MUS Gabriel Yared CAST Sandrine Bonnaire (Marilyn), Laurent Malet, Jean Carmet, Michel Jonasz, Michel Stano, Pierre Londiche, Eric Picou

BLANCHE ET MARIE (1985) DIR Jacques Renard PROD Ariel Zeitoun, Yannick Bernard SCR Jacques Renard, Sophie Goupil CAM Gérard de Battista ED Michel Crivellaro, Juliane Ruiz, Anna Ruiz, Nathalie Hairabedian MUS François Bréant CAST Miou-Miou, Sandrine Bonnaire (Marie), Gérard Klein, Patrick Chesnais, Maria Casares

LE MEILLEUR DE LA VIE (1985) DIR Renaud Victor SCR Renaud Victor, Sophie Rouffio, Charles Boyadjian CAM Richard Copans ED Jean Gargonne CAST Sandrine Bonnaire (Véronique), Jacques Bonnaffé, Jean-Marc Bory, Marie-Christine Barrault, Julie Jézéquel, Jenny Clève, Renaud Victor, Juliette Binoche

SANS TOI NI LOI (1985) DIR – SCR Agnès Varda PROD Oury Milshtein CAM Patrick Blossier ED Agnès Varda, Patricia Mazuy MUS Joanna Bruzdowicz CAST Sandrine Bonnaire (Mona Bergeron, sans toi ni loi), Setti Ramdane, Francis Balchère, Jean-Louis Perletti, Urbain Causse, Macha Méril, Stéphane Freiss, Yolande Moreau

POLICE (1985) DIR Maurice Pialat PROD Emmanuel Schlumberger SCR Maurice Pialat, Catherine Breillat, Jacques Fieschi, Sylvie Pialat (original idea by Catherine Breillat) CAM Luciano Tovoli ED Yann Dedet CAST Gérard Depardieu, Sophie Marceau, Richard Anconina, Pascale Rocard, Sandrine Bonnaire (Lydie), Franck Karoui

LA PURITAINE (1986) DIR Jacques Doillon PROD Philippe Dussart SCR Jacques Doillon, Jean-François Goyet CAM William Lubtchansky ED Marie Robert CAST Michel Piccoli, Sabine Azéma, Sandrine Bonnaire (Manon), Laurent Malet, Brigitte Coscas, Anne Coesens, Corinne Dacla, Jessica Forde

SOUS LE SOLEIL DE SATAN (1987) DIR Maurice Pialat PROD Daniel Toscan du Plantier SCR Maurice Pialat, Sylvie Pialat (boek, Georges Bernanos) CAM Willy Kurant ED Yann Dedet MUS Henri Dutilleux CAST Gérard Depardieu, Sandrine Bonnaire (Mouchette), Alain Artur, Yann Dedet, Brigitte Legendre, Jean-Claude Bourlat, Jean-Christophe Bouvet

LES INNOCENTS (1987) DIR André Téchiné PROD Alain Terzian, Philippe Carcassonne SCR André Techiné, Pascal Bonitzer CAM Renato Berta ED Martine Giordano MUS Philippe Sarde CAST Sandrine Bonnaire (Jeanne), Simon de la Brosse, Abdel Kechiche, Jean-Claude Brialy, Tanya Lopert, Jacques Nolot, Christine Paolini

JAUNE REVOLVER (1988) DIR Olivier Langlois PROD Pierre Chevalier, Thérèse Chevalier SCR Olivier Langlois, Pierre Fabre CAM Jean-Yves Escoffier ED Aurique Delannoy MUS Romano Musumarra CAST Sandrine Bonnaire (Angèle Dubreuil), François Cluzet, Laura Favali, Marie-France Santon, Philippe Polet, Jérôme Anger

QUELQUES JOURS AVEC MOI (1988) DIR Claude Sautet PROD Philippe Carcassonne, Alain Sarde SCR Claude Sautet, Jacques Fieschi, Jérôme Tonnerre (novel by Jean-François Josselin) CAM Jean-François Robin ED Jacqueline Thiédot MUS Philippe Sarde CAST Daniel Auteuil, Sandrine Bonnaire (Francine), Vincent Landon, Dominique Lavanant, Thérèse Liotard, Tanya Lopert, Danielle Darrieux, Jean-Pierre Melville

MONSIEUR HIRE (1989) DIR Patrice Laconte PROD Philippe Carcassonne, René Cleitman SCR Patrice Laconte, Patrick Dewolf (boek, Georges Simenon) CAM Denis Lenoir ED Joëlle Hache MUS Michael Nyman CAST Michel Blanc, Sandrine Bonnaire (Alice), Luc Thuillier, André Wilms, Eric Bérenger, Marielle Berthon, Philippe Dormoy

PEAUX DE VACHES (1989) DIR – SCR Patricia Mazuy PROD Jean-Luc Ormières CAM Raoul Coutard ED Sophie Schmit MUS Théo Hakola CAST Sandrine Bonnaire (Annie), Jean-François Stévenin, Jacques Spiesser, Salomé Stévenin, Laure Duthilleul, Jean-François Gallotte

LA CAPTIVE DU DÉSERT (1990) DIR – SCR – CAM Raymond Depardion PROD Jean-Luc Ormières, Pascale Dauman ED Roger Ikhlef, Pascale Charolais, Camille Cotte MUS Jean-Jacques Lemêtre CAST Sandrine Bonnaire (The Captive), Dobi Koré, Fadi Taha, Dobi Wachinké, Badei Barka, Atchi Wahi-Li, Daki Koré

VERSO SERA (1990) DIR Francesca Archibugi PROD Leo Pescarolo, Guido De Laurentiis SCR Francesca Archibugi, Gloria Malasteta, Claudia Sbarigia CAM Paolo Carnera ED Roberto Missiroli MUS Reinhardt Wagner, Roberto Gatto, Battista Lena CAST Marcello Mastroianni, Sandrine Bonnaire (Stella), Zoe Incrocci, Giorgio Tirabassi, Victor Cavallo, Veronica Lazar

LE CIEL DE PARIS (1991) DIR Michel Béna PROD Alain Sarde SCR Michel Béna, Cécile Vargaftig, Isabelle Coudrier-Kleist CAM Jean-Marc Fabre ED Catherine Schwartz MUS Jorge Arriagada CAST Sandrine Bonnaire (Suzanne), Marc Fourastier, Paul Blain, Evelyne Bouix, Tanya Lopert, Armand Delcampe, Niels Dubost, Françoise Patou

PRAGUE (1992) DIR – SCR Ian Sellar PROD Christopher Young, Jan Balzer CAM Darius Khondji ED John Bloom MUS Jonathan Dove CAST Alain Cumming, Sandrine Bonnaire (Elena), Bruno Ganz, Raphael Meiss, Henri Meiss, Hana Gregorová

LA PESTE (1992) DIR Luis Puenzo PROD Christian Charret SCR Luis Puenzo, Norman Di Giovanni, Susan Ashe, Eric Altmayer (boek, Albert Camus) CAM Félix Monti ED Juan Carlos Macías CAST William Hurt, Sandrine Bonnaire (Martine Rambert), Jean-Marc Barr, Robert Duvall, Raul Julia, Jorge Luz, Victoria Tennant, Atilio Veronelli

JEANNE LA PUCELLE I – LES BATAILLES (1994) DIR Jacques Rivette PROD Maurice Tingant, Martine Marignac SCR Jacques Rivette, Pascal Bonitzer, Christine Laurent CAM William Lubtchansky ED Nicole Lubtchansky MUS Jordi Savall CAST Sandrine Bonnaire (Joan of Arc), Tatiana Moukhine, Jean-Marc Richier, Baptiste Roussillon, Jean-Luc Petit, Bernadette Giraud, Jacques Rivette

JEANNE LA PUCELLE II – LES PRISONS (1994) DIR Jacques Rivette PROD Martine Marignac SCR Jacques Rivette, Christine Laurent CAM William Lubtchansky ED Nicole Lubtchansky MUS Jordi Savall CAST Sandrine Bonnaire (Joan of Arc), André Marcon, Jean-Louis Richard, Marcel Bozonnet, Patrick Le Mauff, Didier Sauvegrain, Jean-Pierre Lorit

LA CÉRÉMONIE (1995) DIR Claude Chabrol PROD Marin Karmitz SCR Claude Chabrol, Caroline Eliacheff (boek, Ruth Rendell) CAM Bernard Zitzermann ED Monique Fardoulis MUS Matthieu Chabrol CAST Isabelle Huppert, Sandrine Bonnaire (Sophie), Jacqueline Bisset, Jean-Pierre Cassel, Virginie Ledoyen, Valentin Merlet, Julien Rochefort

ISPOVED NEZNAKOMTSU (1995) DIR Georges Bardawil PROD Jean-François Lepetit SCR Georges Bardawil, Gilles Laurent (verhaal ‘Posledniye stranitsy iz dnevnika zhenschiny’ door Valery Briusov) CAM Yuriy Klimenko ED Martine Lebon MUS Enri Lolashvili CAST Sandrine Bonnaire (Nathalia), William Hurt, Jerzy Radziwilowicz, Denis Sinyavskiy, Aleksandr Kaydanovskiy, Marie Dubois

NEVER EVER (1996) DIR – SCR Charles Finch PROD Karen Koch CAM Monty Rowan ED Chris Joyce MUS Peter John Vetesse CAST Sandrine Bonnaire (Katherine Beaufort), Jane March, Charles Finch, James Fox, Jean Rochefort, Julian Sands, Patrick Le Barz

DIE SCHULD DER LIEBE (1997) DIR Andreas Gruber PROD  SCR Andreas Gruber, Agnes Pluch CAM Hermann Dunzendorfer ED Hubert Canaval MUS Peter Androsch CAST Sandrine Bonnaire (Monica Fernes), Rüdiger Volger, Hanns Zischler, Gertraud Jesserer, Ruth Rieser

SECRET DÉFENSE (1998) DIR Jacques Rivette PROD Christian Lambert, Martine Marignac SCR Jacques Rivette, Pascal Bonitzer, Emmanuelle Cuau CAM William Lubtchansky ED Nicole Lubtchansky MUS Jordi Savall CAST Sandrine Bonnaire (Sylvie), Jerzy Radziwilowicz, Grégoire Colin, Laure Marsac, Françoise Fabian, Christine Vouilloz

VOLEUR DE VIE (1998) DIR Yves Angelo PROD Jean-Louis Livi SCR Yves Angelo, Nancy Huston (boek, Steinunn Sigurdardottir) CAM Pierre Lhomme ED Thierry Derocles MUS Angélique Ionatos CAST Emmanuelle Béart, Sandrine Bonnaire (Olga), André Dussollier, Vahina Giocante, Eric Ruf, André Macon

AU COEUR DU MENSONGE (1999) DIR Claude Chabrol PROD Marin Karmitz SCR Claude Chabrol, Odile Barski CAM Eduardo Serra ED Monique Fardoulis MUS Matthieu Chabrol CAST Sandrine Bonnaire (Vivianne Sterne), Jacques Gamblin, Antoine de Caunes, Valeria Bruni Tedeschi, Bulle Ogier, Claude Chabrol

EST OUEST (1999) DIR Régis Wargnier SCR Régis Wargnier, Roustam Ibraguimbekov, Sergey Bodrov, Louis Gardel CAM Laurent Dailland ED Hervé Schneid MUS Patrick Doyle CAST Sandrine Bonnaire (Marie), Oleg Menchikov, Catherine Deneuve, Sergey Bodrov, Ruben Tapiero, Erwan Baynaud, Grigori Manoukov

MADEMOISELLE (2001) DIR Philippe Loiret PROD Patrick Godeau SCR Philippe Loiret, Emmanuel Courcol, CAM Bertrand Chatry ED Mireille Leroy MUS Philippe Sarde CAST Sandrine Bonnaire (Claire Canselier), Jacques Gamblin, Isabelle Candelier, Zinedine Soualem, Jacques Boudet, Patrick Mercado

C’EST LA VIE (2001) DIR Jean-Pierre Améris PROD Philippe Godeau SCR Jean-Pierre Améris (boek, Caroline Bottaro, Marie Hennezel) CAM Yves Vandermeeren ED Martine Giordano CAST Jacques Dutronc, Sandrine Bonnaire (Suzanne), Emmanuelle Riva, Jacques Spessier, Annie Gégorio, Marilyne Canto

FEMME FATALE (2002) DIR – SCR Brian De Palma PROD Tarak Ben Ammar CAM Thierry Arbogast ED Bill Pankow MUS Ryuichi Sakamoto CAST Antonio Banderas, Rebecca Romijn-Stamos, Peter Coyote, Eriq Ebouaney, Rie Rasmussen, Thierry Frémont, Sandrine Bonnaire (Special Guest at Cannes Film Festival)

RESISTANCE (2003) DIR Todd Komarnicki PROD Laurens Geels, Paige Simpson SCR Todd Komarnicki (boek, Anita Shreve) CAM Marc Felperlaan ED Bert Rijkelijkhuizen MUS Angelo Badalamenti CAST Bill Paxton, Julia Ormond, Sandrine Bonnaire (Lucette Omloop), Philippe Volter, Jean-Michel Vovk, Filip Peeters

CONFIDENCES TROP INTIMES (2004) DIR Patrice Leconte PROD Alain Sarde SCR Patrice Leconte, Jérôme Tonnerre CAM Eduardo Serra ED Joëlle Hache MUS Pascal Estève CAST Sandrine Bonnaire (Anna), Fabrice Luchini, Michel Duchaussoy, Anne Brochet, Gilbert Melki, Laurent Gamelon

LE COU DE LA GIRAFFE (2004) DIR Safy Nebbou PROD Charles Gassot SCR Safy Nebbou, Agnès Yobregat, Danièle Thompson CAM Romain Winding ED Bernard Sasia MUS Pascal Gaigne CAST Sandrine Bonnaire (Hélène), Claude Rich, Louisa Pili, Darry Cowl, Philippe Leroy, Maurice Chevit, Monique Mélinand, Marie Mergey

L’ÉQUIPIER (2004) DIR Philippe Lioret PROD Christophe Rossignon SCR Philippe Lioret, Emmanuel Courcol, Christian Sinniger, Claude Faraldo, Gilles Legrand CAM Patrick Blossier ED Mireille Leroy MUS Nicola Piovani CAST Sandrine Bonnaire (Mabé Le Guen), Philippe Torreton, Grégori Derangère, Émilie Dequenne, Anne Consigny, Martine Sarcey, Nicolas Bridet, Marie Rousseau

JE CROIS QUE JE L’AIME (2007) DIR Pierre Jolivet PROD Pierre Kubel, Frédéric Bourboulon, Marie-Castille Mention-Schaar SCR Pierre Jolivet, Simon Michaël CAM Pascal Ridao ED Yves Deschamps CAST Vincent Lindon, Sandrine Bonnaire (Elsa), François Berléand, Liane Foly, Kad Merad, Hélène de Saint-Pierre

ELLE S’APPELLE SABINE (2007, documentary) DIR Sandrine Bonnaire SCR – CAM Sandrine Bonnaire, Catherine Chabrol ED Svetlana Vaynblat MUS Nicola Piovani, Jefferson Lembeye CAST Sabine Bonnaire

DEMANDEZ LA PERMISSION AUX ENFANTS (2007) DIR Eric Civanyan PROD Manuel Munz SCR Eric Civanyan, Guillaume Breton CAM Stéphane Cami ED Aurique Delannoy MUS François Peyrony CAST Sandrine Bonnaire (Marie), Pascal Légitimus, Anne Parillaud, Pierre Cassignard, Michèle Garcia, Michel Vuillermoz

UN COEUR SIMPLE (2008) DIR Marion Laine PROD Jean-Michel Rey, Béatrice Caufman SCR Marion Laine (boek ‘Un coeur simple: Trois contes’ van Gustave Flaubert) CAM Guillaume Schiffman ED Juliette Welfling MUS Cyril Morin CAST Sandrine Bonnaire (Félicité), Marina Foïs, Pascal Elbé, Patrick Pineau, Thibault Vinçon, Noémie Lvovsly, Louise Orry-Diquéro

L’EMPREINTE DE L’ANGE (2008) DIR Safy Nebbou PROD Michel Saint-Jean SCR Safy Nebbou, Cyril Gomez-Mathieu CAM Eric Guichard ED Bernard Sasia MUS Hugues Tabar-Nouval CAST Catherine Frot, Sandrine Bonnaire (Claire Vigneaux), Wladimir Yordanoff, Antoine Chappey, Michel Aumont, Michèle Moretti, Sophie Quinton

JOUEUSE (2009) DIR Caroline Bottaro PROD Michel Feller, Dominique Besnehard SCR Caroline Bottaro (boek, Bertina Henrichs) CAM Jean-Claude Larrieu ED Tina Baz CAST Kevin Kline, Sandrine Bonnaire (Hélène), Francis Renaud, Jennifer Beals, Valérie Lagrange, Alexandra Gentil, Alice Pol, Élisabeth Vitali

J’ENRAGE DE SON ABSENCE (2012) DIR Sandrine Bonnaire PROD Dominique Besnehard, Michel Feller, Nicolas Steil, Jesus Gonzales-Elvira SCR Sandrine Bonnaire, Jérôme Tonnerre CAM Philippe Guilbert ED Svetlana Vaynblat MUS André Dziezuk CAST William Hurt, Alexandra Lamy, Augustin Legrand, Jalil Mehenni, Françoise Oriane, Norbert Rutili, Matteo Trevisan

ADIEU PARIS (2013) DIR Franziska Buch PROD Stefan Schubert, Ralph Schwingel SCR Martin Rauhaus CAM Hagen Bogdanski ED Andrea Mertens MUS Gast Waltzing CAST Jessica Schwarz, Hans Werner Meyer, Sandrine Bonnaire (Françoise Dupret), Gérard Jugnot, Ina Weisse, Jean-Yves Berteloot, Thure Lindhardt

SALAUD, ON T’AIME (2014) DIR – PROD – CAM Claude Lelouch SCR Claude Lelouch, Valérie Perrin ED Stéphane Mazalaigue MUS Francis Lai, Christian Gaubert CAST Johnny Hallyday, Sandrine Bonnaire (Nathalie Béranger), Eddy Mitchell, Irène Jacob, Pauline Lefèvre, Sarah Kazemy, Jenna Thiam, Agnès Soral

LA DERNIÈRE LEÇON (2015) DIR Pascale Pouzadoux PROD Olivier Delbosc, Marc Missonnier SCR Pascale Pouzadoux, Laurent de Bartillat CAM Nicolas Brunet ED Sylvie Gadmer MUS Éric Neveux CAST Sandrine Bonnaire (Diane), Marthe Villalonga, Antoine Duléry, Gilles Cohen, Grégoire Montana, Sabine Pakora, Jonas Dinal

DUSHA SHPIONA (2015) DIR Vladimir Bortko SCR Vladimir Bortko, Jeremy Noble CAM Yelena Ivanova ED Colin Jones, Jeremy Zimmermann MUS Igor Krutoy CAST Ariyon Bakare, Andrey Chernyshov, Sandrine Bonnaire (Jacqueline), Malcolm McDowell, Elo Cinquanta, Liam Cunningham, Alexa Davies

LE CIEL ATTENDRA (2016) DIR – PROD Marie-Castille Mention-Schaar SCR Marie-Castille Mention-Schaar, Emelie Frèche CAM Myriam Vinocour ED Benoît Quinon CAST Noémi Merlant, Naomi Amarger, Sandrine Bonnaire (Catherine Bouzaria), Clotilde Courau, Zinedine Soualem, Yvan Attal, Dounia Bouzar, Ariane Ascaride

PRENDRE LE LARGE (2017) DIR Gaël Morel PROD Anthony Doncque, Miléna Poylo, Gilles Sacuto SCR Gaël Morel, Rachid O., Yasmine Louati CAM David Chambille ED Catherine Schwartz MUS Camille Rocailleux CAST Sandrine Bonnaire, (Edith Clerval), Mouna Fettou, Kamal El Amri, Ilian Bergala, Lubna Azabal, Ilian Bergala

UNE SAISON EN FRANCE (2017) DIR – SCR Mahamat-Saleh Haroun PROD Florence Stern CAM Mathieu Giombini ED Jean-François Elie MUS Wasis Diop CAST Eriq Ebouaney, Sandrine Bonnaire (Carole Blaszak), Aalayna Lys, Ibrahim Burama Darboe, Bibi Tanga, Léonie Simaga, Régine Conas, Khampa Thammavongsa

L’ENKAS (2018) DIR Sarah Marx PROD Hamé Bourokba, Ekoué Labitey SCR Sarah Marx, Hamé Bourokba, Ekoué Labitey CAM Yoan Cart ED Karine Prido CAST Sandor Funtek, Virginie Acariès, Sandrine Bonnaire, Lauréna Thellier

TROIS JOURS ET UNE VIE (2019) DIR Nicolas Boukhrief PROD Sidonie Dumas SCR Perrine Margaine (boek, Pierre Lemaître) CAM Manuel Dacosse ED Lydia Decobert MUS Robin Coudert CAST Sandrine Bonnaire, Charles Berling, Margot Bancilhon, Philippe Torreton, Dimitri Storoge, Pablo Pauly

TV MOVIES

LA BONNE ÂME DU STECHOUAN (1990) DIR Bernard Sobel SCR (play by Bertolt Brecht) CAM Ricardo Aronovich CAST Sandrine Bonnaire (Chen Tché / Chui Ta), Andrzej Seweryn, Myriam Boyer, Philippe Faure, David Gabison

LE PROCÈS DE BOBIGNY (2006) DIR François Luciani PROD Ariel Askénazi, Bénédicte Lesage SCR Anne Giafferi, Christiane Spiero, Catherine Moinot CAM Jonny Semeco ED Cédric Léger, Nicolas Barachin, Sarah Turoche MUS Jean-Marie Sénia CAST Sandrine Bonnaire (Martine Langlois), Anouk Grinberg, Juliette Lamboley, Nathalie Besançon, Tom Novembre, Sophie Le Tellier

LA BALADE DE LUCIE (2013) DIR – SCR Sandrine Ray PROD Alain Pancrazi, Odile McDonald CAM Olivier Cocaul MUS Renaud Barbier CAST Sandrine Bonnaire (Lucie), Mylène Demongeot, Nicolas Gob, Zacharie Chasseriaud, Antoine Rodet, Jean-Pierre Lorit, Manuel Blanc

ROUGE SANG (2014) DIR Xavier Durringer PROD Joëy Faré SCR Xavier Durringer, Sylvain Saada CAM Matthieu Poirot-Delpech ED Catherine Schwartz MUS Nicolas Errèra CAST Sandrine Bonnaire (Alma), Barnard Le Cocq, Eric Savin, Micha Lescot, François Duval, Carolina Jurczak, José Paul

ELLES… LES FILLES DU PLESSIS (2016) DIR Bénédicte Delmas SCR Bénédicte Delmas, Sylvie Granotier (verhaal, Bénédicte Delmas) CAM Marc Tevanian ED Didier Vandewattyne MUS Ezekiel CAST Sandrine Bonnaire (Directrice foyer), Blandine Bellavoir, Noémi Merlant, Roxane Bret, Camille Aguilar

BÉBÉS VOLÉS (2016) DIR Alain Berliner PROD Marie-Hélène Pages SCR Julie Jézéquel CAM Philippe Lardon ED Jean-Daniel Fernandez-Qundez CAST Anne Alvaro, Sandrine Bonnaire (Ines Barras), Pascal Laurent, Philippe Lelièvre, Folco Marchi, Julien Masdoua

CE SOIR LÀ (2018) DIR Marion Laine PROD Nicolas Coppermann, Catherine Castro-Talana CAM Pierre Milon ED Svetlana Vaynblat MUS Béatrice Thirlet SCR Nicolas Mercier CAST Sandrine Bonnaire, Simon Abkarian, Naidra Ayadi, Juliette Lamboley, Thor Schenker, Vincent Furic