Joe Dante: “Roger Corman en Steven Spielberg kweken en koesteren talent, maar hun motieven zijn niet dezelfde”

“Ik werk tijdens de opnames meestal met storyboards, niet zoals Hitchcock ze hanteerde als een duidelijk werkschema, maar eerder in de traditie van John Huston die zijn acteurs op de set vage richtlijnen gaf en erop toekeek hoe ze met hun eigen inbreng de personages verder zouden uitwerken. Deze vorm van spontaniteit levert prachtige resultaten op,” zei de Amerikaanse regisseur Joe Dante (geb. 1946) toen hij in 2015 als één van de eregasten van de 33ste editie van het BIFFF (Brussels International Fantastic Film Festival), zijn laatste film “Burying the Ex” kwam voortstellen. Het was lang wachten op een nieuwe Dante, want dit was pas zijn tweede film in ruim tien jaar en zijn eerste na “The Hole” (2009), maar met het eresaluut dat hem toen in Brussel te beurt viel, was het alsof de man nooit helemaal was weggeweest.

Alomgekend en geprezen voor zijn uiterst succesvolle “Gremlins”-tweeluik (1984 en 1990), demonstreerde hij toen niet enkel zijn passie voor het vak en, met een kwinkslag, zijn parate filmkennis (tot 1974 was hij filmjournalist voor o.m. ‘Film Bulletin’), maar ook zijn stielvaardigheid als gedreven filmmaker zorgde voor een spitsvondig en perfect evenwicht door horror en komedie vlekkeloos in elkaar te verweven. Deze ingrediënten waren ook terug te vinden in “Burying the Ex” over een jongeman (gespeeld door Anton Yelchin, 1989-2016) wiens overleden vriendin (Ashley Greene) terugkeert als zombie.

Filmregisseur Joe Dante tijdens zijn bezoek aan het BIFFF in 2015 | Leo/Film Talk

Met je klassiekers als “Piranha” [1978] en “The Howling” [1981] was je eerst een beschermeling van Roger Corman, en nadien kwam je met o.m. “The Twilight Zone—The Movie” [1983] en “Gremlins” [1984] onder de vleugels van Steven Spielberg. Hoe groot is volgens jou hun invloed op de filmindustrie?

Enorm groot, want ze kweken en koesteren talent. Ze hebben beiden tal van films gemaakt met in het achterhoofd jong en nieuw talent te vinden en hen een eerste, échte kans te geven, maar hun motieven zijn niet dezelfde. Roger heeft altijd nieuwe mensen gezocht omdat ze goedkoper zijn en je kan hen dan gemakkelijker je eigen manier van werken ‘opdringen.’ Maar hij was er altijd als de eerste bij om nieuwe mensen te vinden die écht films wilden maken. Ik was één van hen en ik heb me ook te pletter gewerkt om ervoor te zorgen dat mijn films zo goed mogelijk waren. Toen ik bezig was met de montage van “Piranha”—zeven dagen per week en dat een maand lang—sliep ik zelfs in de montagekamer, omdat ik vreesde dat de film een fiasco zou worden. Ik ben niet eens naar de wrap party geweest, zo ongerust was ik. En Steven Spielberg, hij zocht en vond ook heel wat jonge filmmakers, dat was trouwens één van de redenen waarom hij destijds zijn eigen productiemaatschappij heeft opgericht. Met zijn TV-serie “Amazing Stories” [1985-1987, vijfenveertig afleveringen] stond hij erop dat de omroep NBC het contract van twee jaar zou respecteren, want zo kon hij jonge en onbekende filmmakers veel kansen geven, hen introduceren in het studiosysteem en hen ‘films’ van een half uur laten maken voor een budget dat veel hoger lag dan de bedragen waarmee ze ooit hadden gewerkt. Ik beschouw hen als givers bij uitstek: je hebt er geen idee van voor welke meerwaarde zij hebben gezorgd.

Hoe ben je van je low-budget film “The Howling” overgestapt naar je eerste big-budget Hollywoodproductie “The Twilight Zone—The Movie”?

Dat is geleidelijk aan gebeurd. Ik kreeg eerst het scenario van “Gremlins,” oorspronkelijk opgevat als een low-budget. Steven wilde immers als eerste film voor zijn pas opgerichte productiemaatschappij beginnen met een goedkope horrorfilm. Maar toen we de film aan het uitwerken waren [Dante als regisseur, Spielberg als producer], beseften we al heel snel dat het onmogelijk was om er een low-budget van te maken indien we al de speciale effecten wilden behouden. En dan, totaal onverwacht, plots lag daar “The Twilight Zone” op tafel en ik was toen op het juiste ogenblik op de juiste plaats: Steven vroeg me of ik één van de vier episodes wilde verfilmen en ik ging natuurlijk meteen akkoord. De ironie van het verhaal is dat, na het tragische ongeluk op de set [helicoptercrash tijdens de opnamen van de episode van John Landis, balans: drie doden], besloot de studio meteen de boot af te houden. Ze wilden de film nog wel, want Spielberg was co-producer, maar ze wilden zich er niet langer in mengen. George Miller en ik moesten onze episodes nog draaien, en de studio liet ons volledig ongemoeid: we mochten over al het studiopersoneel beschikken, over al het materiaal, alle faciliteiten, noem maar op, we mochten doen wat we wilden. Nadien hebben we allebei ook wel ondervonden dat dit niet de gebruikelijke manier van werken was.

Joe Dante, regisseur van “Gremlins” (1984) en “Gremlins 2: The New Batch” (1990) | Leo/Film Talk

Wanneer besefte je voor het eerst dat je rendabel was?

Ik heb daar vroeger nooit echt over nagedacht, maar het was wel duidelijk dat na “Piranha” de bal aan het rollen ging. De film bracht meteen veel geld op in Zuid-Amerika, daar weten ze wat piranha’s zijn, en ik kreeg meteen aanbiedingen voor “Orca 2” en “Jaws 3” [1983]—zulke dingen. Niet echt wat ik zocht, maar voor het eerst kreeg ik de zegen van het publiek. Toen “Gremlins” net was uitgebracht, werd hij in New York in twee aanpalende zalen vertoond, vanuit eenzelfde projectieruimte. Toen de film er net uit was, stond ik naast de projector en zag dat er een bepaalde scène in de film was die een enorme reactie bij het publiek uitlokte, eerst merkbaar op de voorste rijen en het ging pijlsnel als een golf doorheen gans de bioscoop tot de achterste rijen. In de andere zaal, waar de film iets later was begonnen, gebeurde bij die scene net hetzelfde. En dat gaf zelfvertrouwen: als je je scènes goed in beeld brengt, dan missen ze hun effect niet. Maar er zijn wel grenzen: indien films de wereld kunnen veranderen, of een positief effect kunnen teweegbrengen, dan was na Stanley Kubricks “Dr. Strangelove” [1964] gans de wereld meteen ontwapend. Dus ik geloof niet dat films voor veel verandering kunnen zorgen, maar ik ben er wel van overtuigd dat goede films aanleiding kunnen geven tot heel wat ontspanning, voldoening en belangstelling.

Wat is voor jou de drijfveer om films te blijven maken?

Er zijn wat mij betreft veel redenen. Bijvoorbeeld de eerste screening van een afgewerkte film zorgt bij elke regisseur voor veel spanning en opwinding. Het tegenovergestelde is dan weer je eerste visie van de rough cut: het enige dat je dan met zekerheid weet, is dat je film er nooit zó slecht meer zal uitzien. Die rough cut is nooit zo goed als je hebt gehoopt en gewoonlijk ook weer niet zo slecht als je hebt gevreesd, maar hij is en blijft teleurstellend. De film moet nog verder gekneed worden en indien je je vak kent, weet je wat er moet gebeuren. Zoals je weet, elke film wordt drie keer gemaakt: eerst wordt hij geschreven, dan wordt hij opgenomen en ten slotte gemonteerd. In die laatste fase wordt hij zo goed mogelijk geperfectioneerd, ongeacht of het nu de film is die je wilde maken of de film waarmee je bent opgezadeld: this is the part where you fix it. En je zorgt er best voor dat je de klus klaart. Wat me ook enorm boeit, is het werken met acteurs wanneer ze zelf ideeën aanbrengen die niet waren voorzien of niet in het scenario stonden, of wanneer je dacht dat een scène muurvast zat en de acteurs er in een spontane bui voor zorgen dat die uiteindelijk op een magistrale wijze onmisbaar wordt in de film. Spontaniteit is overigens van enorm groot belang, want je kan erop inspelen. Een scène eindeloos blijven hernemen, zoals Stanley Kubrick dat deed, is niets voor mij, ook al heb ik enorm veel bewondering voor de man. Bij spontane reacties weet je immers nooit wat er gaat gebeuren en het zorgt telkens voor verrassingen. John Huston was daar altijd heel goed in. Hij zei op de set dan zoiets van, ‘Okee, jij komt dus binnen en dan beginnen we te draaien. Kijk dan eens waar je gaat staan. Ga je je hoed vastnemen? Ga je naar daar wandelen? Neem je iets om te drinken?’ Ik kan me daar heel goed in terugvinden, want dan ga je kijken wat er op de set gebeurt en je maakt uiteindelijk je keuze. Ook al heb ik altijd wel in m’n achterhoofd hoe ik het graag op het doek wil hebben, de eigen invulling die vanuit de acteurs zelf komt… I love it!

Brussels International Fantastic Film Festival, Brussel
8 april 2015

“Gremlins” (1984, trailer)

FILMS

CANNONBALL (1976) DIR Paul Bartel PROD Samuel W. Gelfman SCR Paul Bartel, Donald C. Simpson CAM Tak Fujimoto MUS David A. Axelrod CAST David Carradine, Veronica Hamel, Bill McKinney, Gerrit Graham, Robert Carradine, Belinda Balaski, Judy Canova, Carl Gottlieb, James Keach, Dick Miller, John Herzfeld, Allan Arkush, Roger Corman, Joe Dante, Michael Finnell, Jonathan Kaplan, Martin Scorsese, Sylvester Stallone

HOLLYWOOD BOULEVARD (1976) DIR Joe Dante, Allan Arkush PROD Jon Davison SCR Patrick Hobby [Danny Opatoshu] CAM Jamie Anderson MUS Andrew E. Stein ED Joe Dante, Allan Arkush, Amy Jones [Amy Holden Jones] CAST Candice Rialson, Mary Woronov, Rita George, Jeffrey Kramer, Dick Miller, Paul Bartel, Joe Dante, Allan Arkush, Jonathan Demme, Danny Opatoshu, Lewis Teague

GRAND THEFT AUTO (1977) DIR Ron Howard PROD Jon Davison SCR Ron Howard, Rance Howard CAM Gary Graver MUS Peter Ivers ED Joe Dante CAST Ron Howard, Nancy Morgan, Marion Ross, Pete Isacksen, Barry Cahill, Rance Howard, Clint Howard, Paul Bartel, Garry Marshall, Bobs Watson, Allan Arkush, Cheryl Howard

PIRANHA (1978) DIR Joe Dante PROD Jon Davison SCR John Sayles (story by John Sayles, Richard Robinson) CAM Jamie Anderson MUS Pino Donaggio ED Joe Dante, Mark Goldblatt CAST Bradford Dillman, Heather Menzies, Kevin McCarthy, Keenan Wynn, Dick Miller, Barbara Steele, Belina Balaski, Melody Thomas, Bruce Gordon, Paul Bartel, Joe Dante, John Sayles

ROCK ‘N ROLL HIGH SCHOOL (1979) DIR Allan Arkush, Joe Dante [uncredited] PROD Michael Finnell SCR Richard Whitley, Russ Dvoch, Joseph McBride (story by Joe Dante, Allan Arkush) CAM Dean Cundey CAST P.J. Soles, Vincent Van Patten, Clint Howard, Dey Young, The Ramones, Mary Woronov, Paul Bartel, Dick Miller, Joe Dante

THE HOWLING (1981) DIR Joe Dante PROD Jack Conrad, Michael Finnell SCR John Sayles, Terence H. Winkless (novel ‘The Howling’ [1977] by Gary Bradner) CAM John Hora MUS Pino Donaggio ED Joe Dante, Mark Goldblatt CAST Dee Wallace, Patrick Macnee, Dennis Dugan, Christopher Stone, Belinda Balaski, Kevin McCarthy, John Carradine, Slim Pickens, Elisabeth Brooks, Robert Picardo, Dick Miller, Roger Corman, John Sayles, Jonathan Kaplan

A TIME TO DIE (1982) DIR Matt Cimber, Joe Tornatore PROD Charles lee SCR Matt Cimber, Willy Russell, John F. Goff (novel ‘Six Graves to Munich’ [1967] by Mario Cleri [Mario Puzo]) CAM Tom Denove [Thomas F. Denove], Eddy Van Der Enden [Eduard van der Enden] MUS Robert O. Ragland CAST Rex Harrison, Rod Taylor, Edward Albert, Jr., Raf Vallone, Linn Stokke, Cor van Rijn, Herbert Mittendorf, Rijk de Gooyer, Joe Dante, Red Horton

TWILIGHT ZONE—THE MOVIE (Warner Bros., 1983) DIR John Landis (prologue, segment 1), Steven Spielberg (segment 2), Joe Dante (segment 3), George Miller (segment 4) PROD John Landis, Steven Spielberg SCR John Landis (segment 1), George Clayton Johnson, Richard Matheson, Josh Rogan [Melissa Mathison] (segment 2), Richard Matheson (story by Jerome Bixby) (segment 3), Richard Matheson (also story) (segment 4) (TV series ‘The Twight Zone’ created by Rod Serling) CAST (segment 1) Dan Aykroyd, Albert Brooks, Vic Morrow (segment 1), Scatman Crothers, Bill Quinn (segment 2), Kathleen Quinlan, Kevin McCarthy (Uncle Walt), Dick Miller (segment 3), John Lithgow, Abbe Lane (segment 4); Burgess Meredith (voice only)

GREMLINS (1984) DIR Joe Dante PROD Michael Finnell EXEC PROD Steven Spielberg, Kathleen Kennedy, Frank Marshall SCR Chris Columbus CAM John Hora MUS Jerry Goldsmith CAST Zach Galligan, Phoebe Cates, Hoyt Axton, Frances Lee McCain, Polly Holliday, Glynn Turman, Dick Miller, Keye Luke, Scott Brady, Judge Reinhold, Jackie Joseph, Harry Carey, Jr., Steven Spielberg

EXPLORERS (1985) DIR Joe Dante PROD David Bombyk, Edward S. Feldman SCR Eric Luke CAM John Hora MUS Jerry Goldsmith CAST Ethan Hawke, River Phoenix, Jason Presson, Amanda Peterson, Dick Miller, Robert Picardo, Dana Ivey, Meshach Taylor, Mary Kay Place

INNERSPACE (1987) DIR Joe Dante PROD Michael Finnell EXEC PROD Steven Spielberg, Kathleen Kennedy, Frank Marshall, Peter Guber SCR Chip Proser (story by Chip Proser, Jeffrey Boam) CAM Andrew Laszlo MUS Jerry Goldsmith CAST Dennis Quaid, Martin Short, Meg Ryan, Kevin McCarthy, Fiona Lewis, Veronica Wells, Robert Picardo, Wendy Schaal, Harold Sylvester, William Shallert, Kathleen Freeman, Dick Miller, Joe Dante

THE ‘BURBS (1989) DIR Joe Dante PROD Michael Finnell, Larry Brezner SCR Dana Olsen CAM Robert Stevens [Robert M. Stevens] MUS Jerry Goldsmith CAST Tom Hanks, Bruce Dern, Carrie Fisher, Rick Ducommun, Corey Feldman, Wendy Schaal, Henry Gibson, Brother Theodore, Courtney Gains, Dick Miller

GREMLINS 2: THE NEW BATCH (1990) DIR Joe Dante PROD SCR CAM MUS CAST Zach Galligan, Phoebe Cates, John Glover, Robert Prosky, Robert Picardo, Christopher Lee, Haviland Morris, Dick Miller, Jackie Joseph, Kathleen Freeman; Tony Randall (voice only)

OSCAR (1991) DIR John Landis PROD Leslie Belzberg SCR Jim Mulholland, Michael Barrie (play ‘Oscar’ [1958] by Claude Magnier) CAM Mac Ahlberg MUS Elmer Bernstein CAST Sylvester Stallone, Ornella Muti, Don Ameche, Marisa Tomei, Yvonne De Carlo, Ken Howard, Kirk Douglas, Joe Dante, Jim Abrahams

SLEEPWALKERS (1993) DIR Mick Garris PROD Michael Grais, Mark Victor, Nabeel Zahid SCR Stephen King CAM Rodney Charters MUS Nicholas Pike CAST Brian Krause, Mädchen Amick, Alice Krige, Jim Haynie, Cindy Pickett, Lyman Ward, Ron Perlman, Dan Martin, Glenn Shadix, John Landis, Joe Dante, Stephen King, Tobe Hooper, Mark Hamill

MATINEE (1993) DIR Joe Dante PROD Michael Finnell SCR Charlie Haas (story by Charlie Haas, Jerico) CAM John Hora MUS Jerry Goldsmith CAST John Goodman, Cathy Moriarty, Simon Fenton, Omri Katz, Lisa Jakub, Kellie Martin, Jesse Lee, Lacinda Jenney, James Villemaire, Belinda Balaski, Dick Miller, John Sayles, Naomi Watts, Kevin McCarthy

IL SILENZIO DEI PROSCIUTI, a.k.a. SILENCE OF THE HAMS (1994) DIR – SCR Ezio Greggio PROD Julie Corman CAM Jacques Haitkin MUS Parmer Fuller CAST Ezio Greggio, Dom DeLuise, Billy Zane, Joanna Pacula, Charlene Tilton, Martin Balsam, Stuart Pankin, Phyllis Diller, Larry Storch, Shelley Winters, Henry Silva, Joe Dante, John Carpenter, John Landis, Mel Brooks

BEVERLY HILLS COP III (1994) DIR John Landis PROD Mace Neufeld, Robert Rehme SCR Steven E. de Souza (characters created by Danilo Bach, Daniel Petrie, Jr.) CAM Mac Ahlberg MUS Nile Rogers CAST Eddie Murphy, Judge Reinhold, Hector Elizondo, Theresa Randle, Bronson Pinchot, Timothy Carhart, John Saxon, Alan Young, Stephen McHattie, Al Green, George Lucas, Joe Dante, Arthur Hiller, Barbet Schroeder

THE PHANTOM (1996) DIR Simon Wincer PROD Robert Evans, Alan Ladd, Jr. EXEC PROD Joe Dante, Graham Burke, Greg Coote, Dick Vane, Bruce Sherlock, Peter Sjoquist SCR Jeffrey Boam (characters created by Lee Falk) CAM David Burr MUS David Newman CAST Billy Zane, Kristy Swanson, Treat Williams, Catherine Zeta-Jones, James Remar, Car-Hiroyuki Tagawa, Samantha Eggar, Patrick McGoohan

SMALL SOLDIERS (1998) DIR Joe Dante PROD Michael Finnell, Colin Wilson SCR Gavin Scott, Adam Rifkin, Ted Elliott, Terry Rossio CAM Jamie Anderson MUS Jerry Goldsmith CAST Kirsten Dunst, Gregory Smith, Jay Mohr, Phil Hartman, Kevin Dunn, Denis Leary, David Cross, Ann Magnuson, Wendy Schaal, Dick Miller, Robert Picardo; Tommy Lee Jones, Frank Langhella, Ernest Borgnine, Jim Brown, Bruce Dern, George Kennedy, Clint Walker, Christopher Guest, Sarah Michelle Gellar, Christina Ricci (voice only)

LOONEY TUNES: BACK IN ACTION (2003) DIR Joe Dante PROD SCR Larry Doyle, Paula Weinstein, Bernie Goldmann CAM Dean Cundey MUS Jerry Goldsmith CAST Brendan Fraser, Jenna Elfman, Steve Martin, Timothy Dalton, Joan Cusack, Heather Locklear, Mary Woronov, Robert Picardo, Marc Lawrence, Dick Miller, Roger Corman, Kevin McCarthy, Ron Perlman, Peter Graves; Joe Alaskey, Billy West, Jeff Glenn Bennett, Bob Bergen, Casey Kasem (voice only)

THE HOLE (2009) DIR Joe Dante PROD Vicki Sotheran, David Lancaster, Michael Litvak SCR Mark L. Smith CAM Theo van de Sande MUS Javier Naverette CAST Chris Massoglia, Haley Bennett, Nathan Gamble, Teri Polo, Bruce Dern, Quinn Lord, Dick Miller

TRAIL OF BLOOD (2011) DIR – SCR Joseph Guerrieri, Justin Guerrieri PROD Matthew Hsu EXEC PROD Joe Dante CAM Collin Brink MUS Dylan Ris CAST Robert Picardo, Tim Barraco, Trevor Torseth, Kandis Erickson, Mackenzie Mason, Maggie VandenBerghe, Ray Campbell, Dustin Fotzsimmons

THE BUTTERFLY ROOM (2012) DIR Jonathan Zarantonello PROD Ethan Wiley, Enzo Porcelli SCR Jonathan Zarantonello, Paolo Guerrieri, Luigi Sardiello (novel ‘Alice dale 4 alle 5’ by Jonathan Zarantonello) CAM Andrew Strahorn MUS Aldo De Scalzi Pivio CAST Barbara Steele, Ray Wise, Erica Leerhsen, Heather Langenkamp, Ellery Sprayberry, Julia Putnam, Camille Keaton, P.J. Soles, Adrienne King, Joe Dante

BURYING THE EX (2014) DIR Joe Dante PROD Alan Trezza, Mary Cybriwsky, Carl Effenson, Kyle Telieka, David Johnson, Frankie Lindquist SCR Alan Trezza CAM Jonathan Hall MUS Joseph DoLuca CAST Anton Yelchin, Ashley Greene, Alexandra Daddario, Oliver Cooper, Dick Miller

DARK (2015) DIR Nick Basile PROD Nick Basile, Kathryn Belli, David Boulton, Andrea De Liberato, Emanuele Moretti EXEC PROD Joe Dante, Sultan Saeed Al Darmaki, Benny Ash, Raphael J.H. Hickman SCR Nick Basile, Elias CAM Trent Ermes MUS Kenneth Lampi CAST Whitney Able, Alexandra Breckenridge, Michael Eklund, Brendan Sexton III, Benny Ash, James Dinnono

TALES OF HALLOWEEN (2015) DIR Darren Lynn Bousman, Axelle Carolyn, Adam Gierasch, Andrew Kasch, Neil Marshall, Lucky McKee, Mike Mendez, Dave Parker, Ryan Schifrin, John Skipp, Paul Solet PROD Axelle Carolyn, Mike Mendez SCR Axelle Carolyn, Andrew Kasch, Neil Marshall, Mike Mendez, Lucky McKee, Dave Parker, Ryan Schifrin, John Skipp, Molly Millions, Billy Jackson, Clint Sears, Greg Simmons (created by Axelle Carolyn) CAM Jan-Michael Losada, Zoran Popovic, David Tayar, Alex Vendler, Richard J. Vialet, Joseph White, Scott Winig MUS Lalo Schifrin, Christopher Drake, Christian Henson, Joseph Bishara, Michael Sean Colin, Haim Frank Ilfman, Bobby Johnston, Austin Wintory, Edwin Wendler ED Matthew Barry, Josh Ethier, Andrew Kasch, Mike Mendez, Vanessa Menendez, Eddie Oswald, Dave Parker, Zach Passero, Brian J. Smith, Sean Tretta CAST Caroline Williams, James Duval, Kristina Klebe, Ben Stillwell, Adrienne Barbeau, Barry Bostwick, John Landis, Joe Dante

NIGHTMARE CINEMA (2018) DIR Joe Dante [segment “Mirari”], Alejandro Brugués, Mick Garris, David Slade, Ryûhei Kitamura PROD Joe Russo, Mark Canton, Mick Garris, Courtney Solomon SCR Alejandro Brugués, Mick Garris, David Slade, Sandra Becerril, Lawrence C. Connolly, Richard Christian Matheson CAM Andrew Russo, Jo Willems, Matthias Schubert ED Tony Kearms, Mike Mendez MUS Richard Band, Kyle Newmaster, Aldo Shilaku, J.G. Thirlwell CAST Mickey Rourke, Richard Chamberlain, Orson Chaplin, Adam Godley, Eric Nielsen, Venin Fonteyne

LABIRINTUS (2020) DIR Joe Dante PROD Elizabeth Stanley, Fabrice Lambot, Jean-Charles Levy, Lucy Mukerjee-Brown SCR Alan Campbell CAST Rachel Hurd-Wood, Mark Webber, Ville Virtanen, Lorànt Deutsch

THE MAN WITH KALEIDOSCOPE EYES (2020) DIR Joe Dante PROD Joe Dante, Elijah Wood, Frederic W. Brost, Daniel Noah, Elizabeth Stanley, Josh C. Waller SCR Tim Lucas, James Robison, Charlie Largent, Michael Almereyda

TV-FILMS

THE SECOND CIVIL WAR (1997) DIR Joe Dante PROD Guy Riedel TELEPLAY Martyn Burke CAM Mac Ahlberg MUS Hummie Mann CAST Beau Bridges, Joanna Cassidy, Phil Hartman, James Earl Jones, James Coburn, Dan Hedaya, Elizabeth Peña, Dennis Leasy, Ron Perlman, Brian Keith, Kevin McCarthy, Dick Miller, Roger Corman, Robert Picardo, Belinda Balanski

THE WARLORD: BATTLE FOR THE GALAXY (1998) DIR Joe Dante PROD Dan Dugan, Bill Millar EXEC PROD Joe Dante TELEPLAY Caleb Carr CAM Jamie Anderson MUS Karl Lundeberg CAST John Corbett, Carolyn McCormick, Rod Taylor, John Pyper-Ferguson, Elisabeth Harnois, Dick Miller, Belinda Balaski

THE GREATEST SHOW EVER (2007) DIR Joe Dante, Huston Huddleston, Scott Leva, Stacy Title PROD Nancy Adams TELEPLAY Huston Huddleston CAM Paolo Cascio, Charles Schner CAST Traci Lords, Mickey Rooney, Daniel Alm, Arthur Ryabets, Emanuela Szumilas, Adrian Arminius, Luke Eikens, Cassie Jaye, George Lindsay, Jr.

BLAST LAS VEGAS (2013) DIR Jack Perez PROD Keith Melton TELEPLAY Joe D’Ambroasia, Tom Teves (story by Meyer Shwarzstein) CAM Alexander Yellen MUS Chris Ridenhour CAST Frankie Muniz, Barry Bostwick, Maggie Castle, Michael Steger, Andrew Lawrence, Joe Dante

[Deze tekst is een bewerkte versie van een artikel dat in 2015 in het filmmaandblad Filmmagie werd gepubliceerd.]